ПАСЕ реши да продължи пост-мониторинга на България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ПАСЕ реши да продължи пост-мониторинга на България

ПАСЕ реши да продължи пост-мониторинга на България

Съдебната реформа, свободата на медиите и прозрачността на собствеността им, изборното законодателство са основните акценти

8058 прочитания

© Vincent Kessler


Вчера, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е приела резолюция, според която пост-мониторинговия диалог с българските власти по отношение на реформата в съдебната власт, свободата на медиите и прозрачността на собствеността им, както и изборното законодателство, ще продължи.

В резолюцията се казва, че ПАСЕ очаква от "българските власти да покажат и да продължат да демонстрират трайна политическа воля и ангажимент за постигане на пълно изпълнение на своите задължения и ангажименти, произтичащи от членството в Съвета от Европа и съответствие с демократичните стандарти."

Като напредък ПАСЕ отчита " приемането на законови мерки по отношение функционирането на съдебната система, насочени към увеличаване нейните независимост, отчетност и прозрачност."

В същото време обаче в резолюцията си ПАСЕ изразява редица опасения свързани с независимостта на съдебната власт. Проблемна е ролята на министъра на правосъдието във ВСС, структурата на съвета и начина на назначаване на членовете му, дългият период след който съдиите стават несменяеми и като цяло посегателството върху независимостта на съдебната власт. Тези проблеми според ПАСЕ "изискват продължаващо осмисляне и трябва да получат отговор."

Според резолюцията също така не се спазват "някои фундаментални принципи като независимостта на съдебната власт", а "някои важни назначения не са били осъществени на основание качества и почтеност." Тези промени обаче "изискват куража за конфронтация с лобита."

Като положителни стъпки са отчетени приетите от парламента закони за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и за предотвратяване на конфликт на интереси. ПАСЕ отчита, че "остават области на загриженост", като например липсата на окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Според ПАСЕ "това ниско ниво на ефективност" може да бъде обяснено с "недостатъците на процедурите по разследване и работата на органите на съдебната власт."

Други положителни стъпки са създаването на задължение на изпълнителната власт да представя всяка година пред Народното събрание годишен доклад за броя и характера на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека, който да съдържа също така и информация за тяхното изпълнение.

В посока ограничаване на полицейското насилие, като позитивни, ПАСЕ посочва промените в Закона за МВР (използването на оръжие при "абсолютна необходимост"), както и обученията на служители на МВР по спазване на човешки права.

В същото време обаче, асамблеята изразява притеснение за "повишаването на националистическата идеология" и "климатa на нарастваща враждебност към малцинствата", като дава пример с нападението над мюсюлмани пред софийската джамия от симпатизанти на АТАКА, както и напрежението след инцидента в Катуница.

ПАСЕ напомня, че българските власти следва да отговорят на препоръките, отправени от Венецианската комисия по отношение на Изборния кодекс, както и да решат проблемите при последните парламентарни избори.

Резолюцията на ПАСЕ завършва със серия от препоръки по отношение на проблемните области. За съдебната власт се препоръчва: гарантиране на независимостта на съдебната система и въздържане от какъвто и да е натиск върху нея, преразглеждане на ролята на министъра на правосъдието във ВСС и обмисляне въвеждането на гласуване с квалифицирано мнозинство в избора за парламентарната квота на ВСС, гарантиране разделянето и ненамесата между трите клона на съдебната власт (съдии, прокурори и следователи) в рамките на ВСС; подобряване на атестацията и оценката на съдийската работа и обвързването на тази оценка с кариерното развитие на магистратите; уеднаквяване на дисциплинарната практика; изготвяне на "единна и ефективна национална система за разпределение на делата на случаен принцип", изготвяне на стратегия за намаляване на забавяне на мотивите по делата, както и премахване на "вратичките" в ефективното изпълнение на съдебни решения.

В резолюцията конкретно се акцентира, че "предстоящите избори за нови членове на Конституционния съд и за главен инспектор в Инспектората към ВСС" трябва да се проведат съгласно "най-високите стандарти на професионализъм и почтеност."

ПАСЕ препоръчва да се насърчи участието на "гражданското общество и професионалните организации в определянето и мониторинга на по-нататъшни стратегии за реформа на съдебната система."

Друга важна стъпка е приемането на нов Наказателен кодекс.

По отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност, ПАСЕ напомня препоръките, че е необходимо по-ясно тълкуване в Наказателния кодекс на корупционните престъпления, като например "осигуряване на по-широко тълкуване на понятието "неследваща се облага"."

ПАСЕ препоръчва на българските власти да преразгледат Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, в посока осигуряването на по-ефективно налагане на превантивни санкции.

Друго предложение е създаването на "независими институции в областта на антикорупцията, разполагащи с власт и задължени да правят предложения, да се намесват по проактивен начин и да гарантират независимо наблюдение."

По отношение на свободата на медиите, ПАСЕ препоръчва "приемане на законодателство, което задължава електронните медии да разкриват имената на действителните им собственици, какъвто е сега случаят с печатните медии, както и гарантиране, че клевета и обида няма да бъдат криминализирани в новия Наказателен кодекс.

ПАСЕ настоява за системно и безусловно осъждане на речта на омразата срещу малцинствата и засилване на мерките, насочени към насърчаване на толерантността и взаимното уважение.

Резолюцията на ПАСЕ е приета единодушно, като предложението за цялостно отпадане на пост-мониторинга не е прието заради два гласа.

Днес председателката на правната комисия в българския парламент – Искра Фидосова коментира, че "непълното отпадане на постмониторинговия диалог на ПАСЕ с България е активна работа срещу интересите на държавата", като вина за това носят депутатите от БСП и ДПС Янаки Стоилов и Юнал Лютфи, които са гласували срещу отпадането на мониторинга. От разбивката на гласуването се вижда, че за отпадането на пост-мониторинга са гласували 59 члена, а против - 61, като четирима са се въздържали. В същото време обаче, финалният текст на декларацията, в който също се казва, че пост-мониторинга трябва да остане са гласували общо 108 члена (в т.ч. и всички представители на ГЕРБ), като само девет са били против - предимно представители на Турция, Азърбейджан и Македония.

От стенограмата на заседанието на ПАСЕ се вижда, че депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова директно обвинява Стоилов и Лютфи, че "говорят срещу собствената си държава", а в същото време в продължение на осем години не са направили нищо за да изпълнят ангажиментите на България по отношение на ангажиментите, които България има към Съвета на Европа.

По-късно, говорителят на БСП Ангел Найденов заяви, че вината е изцяло на ГЕРБ, като даде пример с неспазените от тях препоръки свързани с Изборния кодекс: "Ние многократно предупреждавахме, че блокирането на приемането на тези промени, инатът на партия ГЕРБ и пълният непукизъм, който проявяваха в правната комисия и в пленарна зала, ще има негативни последици."

По-рано през деня стана ясно, че в понеделник осем български неправителствени организации - Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български хелзинкски комитет, Институт за развитие на публичната среда, Програма Достъп до информация, РискМинитор и Съюза на съдиите в България, са се обърнали към ПАСЕ с писмо в което настояват пост-мониторинга на България по отношение на съдебната система да остане.

В официалното прессъобщение, което беше разпространено днес се казва: "Осемте НПО споделят извод, че независимостта на съдебната власт е подложена на съмнение. Според тях политическият натиск е водещ сред факторите, подкопаващи независимостта на съдебната система. Организациите не за пръв път поставят конкретни предложения за фундаментални реформи в сферата на правосъдието."

В писмото си, неправителствените организации казват, че посегателствата на изпълнителната власт срещу съдебната са факта, като дават пример с полицейските операции, кръстени на съдии "Р.А.Л.И.Ц.А." - Р-рекет, А-алчност, Л-лицемерие, И-изнудване, Ц-цинизъм, А-анархия –и "М.И.Л.Е.В." - Мастит Измамник Лицемер Е Вреден, уволнението на бившата председателка на Съюза на съдиите.

В писмото им се казва още, че персоналните атаки срещу съдии освен, че имат "деморализиращо въздействие върху съдебната система" и намаляват доверието в системата на правораздаване. Друг пример за намесата в независимостта на съдебната система са ключовите назначения по върховете на системата: "Това правителство продължава дългогодишната практика да подкопава независимостта на съдебната власт чрез назначаване за членове на Висшия съдебен съвет, за председатели на съдилища или на други административни длъжности лица, без кандидатурите им да са обосновани от техните професионални достойнства или дори независимо от тяхната съмнителна почтеност, а само по съображения за политически обвързаности."

Като пример, осемте НПО посочват изборите за членове на ВСС, съдии в КС, главен инспектор на ИВСС и главен прокурор, като процедурите са създали усещане за "предизвестен резултат и това превърна вземането на крайното решение в имитация."

В писмото си, неправителствените организации напомнят за необходимостта от структурни промени, проблем, който е маркиран и в приетата резолюция.  

Вчера, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е приела резолюция, според която пост-мониторинговия диалог с българските власти по отношение на реформата в съдебната власт, свободата на медиите и прозрачността на собствеността им, както и изборното законодателство, ще продължи.

В резолюцията се казва, че ПАСЕ очаква от "българските власти да покажат и да продължат да демонстрират трайна политическа воля и ангажимент за постигане на пълно изпълнение на своите задължения и ангажименти, произтичащи от членството в Съвета от Европа и съответствие с демократичните стандарти."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  jugozombi avatar :-?

  "На заседание късно снощи ПАСЕ с 61 гласа "за" и 59 "против" и 4 "въздържал се" не е минало предложението да отпадне изцяло наблюдението. Решаващите два гласа против са били на българските депутати Янаки Стоилов и Юнал Лютфи."

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/01/23/1989553_zaradi_izborniia_kodeks_mediite_i_sudebnata_reforma/

 • 2
  stirlic avatar :-|
  Штирлиц

  Има грешка в текста - не е Местан а Юнал Лютфи

 • 3
  angel.or.demon avatar :-|
  angel.or.demon

  Защо пък тяхните да са решаващи, а не на останалите 59?

 • 4
  rand0mabstract avatar :-|
  rand0mabstract

  По същество с тази резолюция ПАСЕ казва, че демокрацията в България е застрашена, защото приема, че постмониторингът е нужно да продължи и върху трите стълба на демократичната държава - съдебната власт, медиите и партийния плурализъм (който е реален, т.е. с достоверно избрана парламентарно представена опозиция, ако има честни изборни правила).

 • 5
  milenpara avatar :-|
  milenpara

  Някой се съмнява в демократичността на ББ и ЦЦ? Да се яви веднага за очна ставка в най-близкото поделение на МВР!

 • 6
  dimko avatar :-P
  dimko

  По-интересен ми е "дебата" между българските депутати в ПАСЕ. Колкото умни да биват, вдишват от "партийността" си и одма потъват в "розовата" си, Мисъл за България...

 • 7
  daks avatar :-P
  ДАКС

  До коментар [#3] от "angel.or.demon":

  Май сериозно се борите за титлата най-глупав платен пост във форума?

 • 8
  todortrifonov avatar :-|
  todortrifonov

  хахах, ми докато родните политици ни излагат и искат мониторинг, няма как. Всички политици са еднакви, - от опозицията са съгласни да се излагаме като овце, само и само да спечели изборите. заради такива като нашите политици сме безгласна буква.

 • 9
  severozapadnal avatar :-|
  Северозападнал

  Българските комунисти и техните наследници винаги са били най- големите родоотстъпници. Няма как да бъде по друг начин след, като основателят на партията им се обявил за такъв още през 1917г:

  Д. Благоев: ...Всъщност в България се водеше една голяма борба не за
  обединяван­ето, както казват, на българскот­о племе, а за властванет­о на
  едно племе в България. И тази борба е една от причините за
  освобождав­ането на самата тази българска държава. Тази борба се водеше
  между българскот­о племе и славянскот­о племе на Балканския­ полуостров­.
  Българскот­о племе, един грозд, но добре организира­но, дойде на
  Балканския­ полуостров­ и намери едно племе мирно, още недоразвит­о в
  своята обществена­ организаци­я, още когато то се намираше в последния
  стадий на варварство­, когато току-що се формираше като съюзи на племена,
  за да мине по-нататък, в периода на цивизацият­а, в нация. И тази
  по-организира­на част (Дядото има пред вид прабългари­те -бел. на авт.),
  която главно стоеше на едно по-ниско варварско стъпало, грабителск­и
  жестока, която не познаваше никакво отвръщение­ към каквито да било
  средства, се нахвърли върху славянскит­е племена да ги завладее. Но тези
  племена (тук вече Дядото има пред вид протославя­нските племена - бел.
  авт.), въпреки това, че бяха неорганизи­рани, водеха дълго своята борба
  против това българско племе.

  Я. Сакъзов (широк социалист,­ бъдещ социалдемо­крат): Не забравяйте­, че те
  бяха колония на Византия и нейни подчинени.

  Д. Благоев: Подчинени,­ но независими­ в своя вътрешен живот.

  Някой от групата на Я. Сакъзов: Не забравяйте­ историята!­

  Д. Благоев: Коя история? Тази ли, която вие фалшифицир­ате? (Смях) Такава
  история ние (тесните социалисти­, бъдещите комунисти и днешни социалисти­
  - бел. на авт.) не ви признаваме­. Ние гледаме каква е действител­ността.
  Факт е г. г. народни представит­ели, че е имало голяма борба между
  българскит­е и славянскит­е племена на Балканския­ полуостров­. И този
  процес, за който ни говори Я. Сакъзов и който поддържат и другите, не е
  за обединяван­е на българскот­о племе, а за завладяван­е на славянскит­е
  племена на Балканския­ полуостров­ и затова ние виждаме потискане на
  славянскит­е племена на Балканския­ полуостров­, които масово се преселват
  във Византия и Мала Азия, и от друга страна, отиват на юг към Македония,­
  в която именно се запазва дълго време славянскот­о племе (лъжа! - според
  археолога Микулчик, при образуване­то на българскат­а държава в Македония
  няма протославя­ни, те живея по на юг, където земята е по-богата - бел.
  на авт.).

  Г. Данаилов: Ама вие сте родом от Загоричане­ (с. Загоричане­ е едно от
  най-борческите­ български села в Костурско,­ Южна Македония)­.

  Д. Благоев: Аз съм родом от Загоричане­, но между другото аз не съм
  българин, аз съм македонец,­ македонски­ славянин! (Смях) И като такъв,
  ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска земя, която ще
  има собствено управление­ (смях, смях ама това се оказа програма на
  титовите и благоевите­ комунисти,­ когато дойдоха на власт след 25 години
  - бел. на авт.).

  Някой от десницата:­ Какво търсиш тогава в България?

  Д. Благоев: Така че процесът, за който не се говори, е процес за
  завладяван­е, а не за обединяван­е на българскот­о племе...

  Министър Х. И. Попов: Как се наричат в Загоричане­ българите?­

  Д. Благоев: Ако ги питате, те се наричат християни.

  Министър Х. И. Попов: Те се наричат българи!

  Д. Благоев: Аз не искам да навлизам в тази сфера, но искам да изтъкна
  какви опасносни от ВАША гледна точка, от БЪЛГАРСКА гледна точка, теории
  се развиват в НАШАТА история, по отношение на процеса на обединяван­е на
  българскот­о племе…

  Министър Х. И. Попов: Борбите за независимо­стта на българскат­а църква се
  развиха най-вече във вашето село и затова го изгориха (с. Загоричане­ е
  изгорено, а жителите му като силно изявени българи са частично избити,
  частично прогонени от гръцките андарти - бел. на авт.).

  Д. Благоев: Това съвсем не е така, а процесът е в завладяван­ето на
  племената на Балканския­ полуостров­ от българите (тук Дядото фалшифицир­а
  историята било от простотия,­ било от омраза към българите. Прабългари­те
  са водели война за обединение­ на всички прабългарс­ки племена,
  предварите­лно населили Балканския­ полуостров­ - бел. на авт.). И ако
  говорим за историческ­ия процес, тогава този процес и днес съществува­,
  именно българскот­о племе да завладее местата, които са му необходими­, за
  да може то да излезе на море, на големите водни пътища и Егейско море.
  Ето го смисълът на историческ­ия процес. Аз мисля, че от вас по-слабо
  информиран­и по тези въпроси и по-объркани глави няма. Особено вие,
  учителите,­ които всякога сте се възпитавал­и върху тия фалшиви теории,
  изобщо вие не можете да ги разберете тези работи! (естествен­о, умната
  глава на Дядото ги разбира тия работи, той разбира и много други
  по-важни работи: как да вземе имота на богатите, как да лъже бедните, че
  ще им построи комунизъма­ и тн - бел. на авт.)

  С. Костурков:­ (негодува)­

  Председате­лстващият д-р. И. Момчилов: Г. Костурков!­ Моля Ви, не
  прекъсвайт­е оратора.

  Д. Благоев: Ако вие сте убедени, че в Добружда са българи, че в
  Мавровско,­ че в Македония са българи, че в Сяр, Драма и Кавала са
  българи, защо се страхувате­ от ТАЗИ ФОРМУЛА НА РУСКИЯ МИР?... (става
  дума за руско предложени­е за спиране на войната - бел. на авт.) Ако сте
  убедени, че някъде има българи, защо се страхувате­ да се направи
  референдум­ и да видим какво ще кажат? Защо викате? Значи не сте сигурни,
  значи има нещо, което ви тревожи, има някои области, завладяни от вас,
  които, ако се подложат, на референдум­....”

  (Силно негодувани­е и прекъсване­ на говорещия)­

 • 10
  nuzzo avatar :-|

  Трябваше да ни управлява Борисов, че да разбера, аджеба, истинската полза от това България да е член на ЕС.
  Бях скептик, смятайки че така губим част от независимостта си, но сега осъзнавам, че е било за добро(то ни).
  Надзорът върху обществено - политическия живот в България, който структурите на ЕС, упражнява е не само наложителен, даже е задължителен, за да не се развихря недораслият български "държавник" в авторитарно просташка посока.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.