Близък до ръководството на ВАС съдия ще решава за уволнението на Мирослава Тодорова

През март петчленен състав на съда ще разгледа жалбата на бившия председател на Съюза на съдиите

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Георги Георгиев е съдията-докладчик, който ще разгледа окончателно делото за уволнението на съдията от Софийски градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, научи "Капитал" от източници в съда. Заседанието е насрочено за 14 март.

Георги Георгиев е бивш зам.-председател на Окръжния съд в Плевен, който през 2007 г. е повишен за съдия във Върховния административен съд (ВАС). През миналата година Георги Георгиев беше назначен от председателя на съда Георги Колев за ръководител на Четвърто отделение, но покрай скандала с избора на Венета Марковска за Конституционен съдия, беше преместен като редови съдия в Шесто отделение. Мотивът беше "конфликт на интереси", тъй като живее на семейни начала със зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Румяна Монова.

Преди да се случи рокадата обаче, Георги Георгиев е гледал разпределени му от съдия Монова дела, като двамата дори са били в един същи състави, показва справка в информационната система на ВАС. Така например двамата са част от състава, който окончателно касира изборите в Белоградчик, както и в петчленния състав, който отмени санкциите, които КЗК беше наложила на "СИС индъстрийс" за рекламите на "Узаки"

Съдия Мирослава Тодорова, която като председател на управителния съвет на Съюза на съдиите остро критикуваше работата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и опитите за намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната, беше уволнена от съвета през юли миналата година заради забавено изготвяне на мотиви по разглеждани от нея дела. Преди това ВСС я наказа с намаляване на заплатата.

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова беше определено от магистрати и юристи като проява на двоен стандарт. В нейна защита застана неправителственият сектор, както и международни институции. В последния си мониторингов доклад, Европейската комисия (ЕК) коментира, че уволнението на съдия Тодорова "буди безпокойство."

Съдия Тодорова действително е забавила изготвянето на мотивите по делата си, но на практика е единственият санкциониран магистрат за това. В деня на уволнението й, съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) излязоха с декларация в която отбелязват, че всеки ден стават свидетели на дела, които се прекратяват по давност, но това е първият случай по който ВСС реагира (а до днес - и единствен.)

В началото на тази година, тричленен състав на ВАС потвърди на първа инстанция  уволнението на съдия Тодорова. Докладчикът по делото – Георги Чолаков (също близък до председателя на ВАС Георги Колев) отхвърли всички доводи в жалбата на съдия Тодорова, като в решението му имаше противоречащи си мотиви.

Първото наказание, което ВСС наложи на Тодорова е от началото на 2012 г. - намаляване на заплатата за срок от две години. Повод за санкцията беше ревизия на цялото наказателно отделение на Софийски градски съд от 2011 г., инициирана от главния съдебен инспектор Ана Караиванова. Проверката беше отговор на призивите към инспектората да се произнесе по съмненията към току що избраната за председател на СГС Владимира Янева, че е забавила едно от делата "Софийски имоти" и че е в потенциален конфликт на интереси, защото баща й е купувал имоти от общинското дружество.

С дълго над 60 страници решение тричленен състав на ВАС отмени наказанието на съдия Тодорова, като прие, че е нарушено правото й на защита, че проверката на съдебния инспекторат е била предубедена и че по само от 14 от просрочените от нея 57 дела не е изтекла давността за налагане на наказание. По-малко от половин година по-късно, петчленен състав на съда потвърди уволнението на съдия Тодорова, като декларативно отхвърли всички мотиви на по-долната инстанция. Любопитното в случая е, че върховните съдии бяха пропуснали да отменят решението на тричленния състав.

Дисциплинарното преследване на съдия Тодорова започна след като лично вътрешният министър Цветан Цветанов я посочи за "основния" си критик и директно я обвини, че обслужва организираната престъпност. Впоследствие Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу него, по което той беше оправдан на първа инстанция от Пловдивския районен съд, като един от мотивите беше, че вицепремиерът е говорил като гражданин и изразявал лично мнение.

Според съдии във ВАС, с които "Капитал" разговаря, и Георги Чолаков и Георги Георгиев се ползват с доверието на председателя на съда Георги Колев, който от своя страна никога не е криел симпатиите, които изпитва към управляващите от ГЕРБ.

Фактът, че делото за уволнението на съдия Тодорова е разпределено за втори път на магистрат, близък до ръководството на съда се случва в контекста на публичните съмнения в системата за разпределение на делата и начина по който се формират петчленните състави в съда, както и в призивите на неправителствения сектор и Съюза на съдиите за независима проверка.

Още от Капитал