Някои особености на законодателния популизъм...

...или как спешните промени в статута на ДКВЕР се сблъскват с Конституцията

Депутатите разискваха по петия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, внесен от БСП, ДПС и независими за "провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи". Искра Фидосова
Депутатите разискваха по петия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, внесен от БСП, ДПС и независими за "провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи". Искра Фидосова    ©  Юлия Лазарова
Депутатите разискваха по петия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, внесен от БСП, ДПС и независими за "провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи". Искра Фидосова
Депутатите разискваха по петия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, внесен от БСП, ДПС и независими за "провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи". Искра Фидосова    ©  Юлия Лазарова

"Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи категорично предложение да се избере шеф на ДКЕВР от парламента с две трети мнозинство."  Малко след като премиерът Бойко Борисов направи тази заявка в петък, седем депутати от ГЕРБ – Красимир Велчев, Диан Червенкондев, Димитър Главчев, Искра Фидосова, Димитър Лазаров, Красимир Ципов, Доброслав Димитров внесоха законопроект за Закона за енергетиката, който предвижда "Председателят и членовете на комисията се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители."

Идентичен проект беше внесен и от червените депутати Корнелия Нинова, Румен Овчаров и Петър Димитров в началото на месеца.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


7 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Монтанското право, създадено в Симеоново и ВИФ, подобни дребнотемия немогат го препънаааааааааааааа :-)

 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Помните ли, когато Станишев в битността си на мин.-председател посрещна една петиция на ГЕРБ с думите: "Здравейте, циркаджии!"
  Сега същите циркаджии постилат червения килим пред БСП!

 • 3
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Те си избраха "правилните" хора в КС, така че не бъдете сигурни, че КС няма да намери начин да не се произнесе или да се произнесе някак витиевато! А и както бе посочено, КС е в непълен състав и не може да излиза с решения. Може да го задържат непълен колкото си искат!

  А, ако това мине, то ДКВЕР ще е дълго без председател и членове, защото тези в Парламента вече за нищо не могат да се договоря за две трети от гласовете!

  По същият принцип, тогава, трябва да се избират и другите "независими" комисии: КРС, КЗК и др.

  Тъпня голяма!

 • 4
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Кори Нинова и Р.Овч. за ръчичка-от леглото директно в парламента да творят закони!Живот за милиони,нали?!

 • gord.vitosha

  квалифицирано мнозинство означава 160 народни представители - така нека да е, като главен съдебен инспектор, та да стават само задкулисни договрки и да не може да се изберат с години. Това е ДеГрадвиното и популистко мислене на българския законодател.
  Вместо да бъде така за конституционен съдия, например, пък да видим кога там ще попадат анонимни за юридическата гилдия елховски пяници или безгрътбначните слуги на предишните няколко режима със седем годишен мандат. Та нека се замислим и за други несменяеми феодали Комисия за Защита на Конкуренцията, Комисия за Регулиране на Съобщенията, Българска Народна Банка, и други, и другиии....

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  В момента големият проблем е, че конституцията има няколко големи проблема, без решаването на които.. нямаме оправия. А конституцията няма възможност да се промени в близко бъдеще. Трябва да се даде възможност на парламента с голямо мнозинство, например 2/3 да променя конституцията. А не както сега да трябва да се вика Велико Народно Събрание - кауза пердута.

  Дотогава само ще се гърчим с тази конституция - съдиите, прокурорите са държава в държавата - без никаква реална отговорност и никой не може да им я търси, а те са основата на всичко в държавата.

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Тук се вижда, че някои хора нямат елементарни познания, каквито имат студентите във 2 курс на Юридически факултет. Всеки студент може да каже, че квалифицирано мнозинство се прилага само когато е предвидено по закон, пък бил той и конституцията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал