Новият брой:
Служебната президентска република

Съюзът на съдиите организира дебат "За нов модел на управление на съдебната власт"

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Най-голямата магистратска организация в България – Съюзът на съдиите организира конференция на тема "За нов модел на управление на съдебната власт." На събитието ще присъстват президентът на Международната асоциация на съдиите Герхард Райснер, който е и председател на Консултативния съвет на европейските съдии. Съдия Дана Гърбован от Съюза на съдиите в Румъния също е потвърдила участие.

Според организаторите конференцията е "замислена като продължение на усилията ни да убедим другите държавни власти както в необходимостта от истински, а не декоративни реформи на съдебната власт, така и в нашата непреклонност да настояваме и да търсим адекватни начини те да бъдат осъществени без да се уморяваме или обезкуражаваме. Затова и програмата е логическо следствие от съдържанието на доклада, подкрепен от 10 НПО – за състоянието на съдебната власт, който обявихме в края на януари, заместващ мониторинговия доклад на ЕК."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  lollymajik avatar :-|
  michael
  • + 12

  а дано се роди справедлив, независим и безкомпромисен съд

  Нередност?
 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 7
  • + 3

  До коментар [#1] от "michael":

  Съмнявам се - няма как отвътре, сами да си причинят такова нещо. Все едно Чичо Скруч сам да се откаже от парите.

  Трябва някой отвън да поправи съдебната система. Прекалено много облаги имат, че сами да се откажат от тях.

  Нередност?
 • 3
  gogich avatar :-?
  Гогич
  • - 2
  • + 6

  [quote#2:"mick"]Трябва някой отвън да поправи съдебната система. Прекалено много облаги имат, че сами да се откажат от тях.[/quote]

  Кой е този отвън?

  Стана ми също интересно какво имате предвид под много облаги, от които трябва да се откажат?

  Нередност?
 • 4
  dimko avatar :-|
  dimko
  • - 2
  • + 1

  Конференцията е "замислена като продължение на усилията ни да убедим другите държавни власти както в необходимостта от истински, а не декоративни реформи на съдебната власт, така и в нашата непреклонност да настояваме и да търсим адекватни начини те да бъдат осъществени без да се уморяваме или обезкуражаваме."

  Общественият интерес към Съдебната система е по-различен, когато трябва да бъде тълкуван по смисъла на Съдебната власт.
  Тази отлика е важна за цитираното заявление, защото Суверена има своя интерес, да посочи и избере за работа в Съдебната система тези магистрати, които биха могли да организират и по най-добър начин, нормалното функциониране на Съдебната власт.
  Разбирането за тази "отлика" от по-горе, се базира върху "границите на независимост" в по-голямата система, тази на Властите. От тях е и убеждението, че само магистратите, които са избирани от Суверена, са длъжни и сами да Организират и Упавляват своята съвместна работа.
  Според мен, темата на тази Конференция е актуална при коректен Модел на Избор и Назначаване на магистрати в Съдебната система, от раздел "Съдебна власт" на нова Конституция...

  Нередност?
 • 5
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#3] от "Гогич": Труден въпрос зададе :-)

  Нередност?
 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • + 3

  До коментар [#3] от "Гогич":
  [quote#3:"Гогич"]Кой е този отвън?[/quote]
  До коментар [#5] от "kardinalat":
  [quote#5:"kardinalat"]Труден въпрос зададе[/quote]Отговорът е лесен. Единствено Народното Събрание с промени в законите за съдебната система и по възможност закон за лустрация може да изрине тези авгиеви обори наречени съдебна система. Тази система не е съдебна, а шуробаджанашка с предаване на властта по родова линия от един социално слаб на друг социално слаб роднина, които едвам свързват двата края докато строят хотели на дадените им парцели земя до морето.

  Не вярвам някога самите съдии да се разграничат от корумпираните сред тях, защото всички са навързани като свински черва. Както казва една известна мисъл "Реформирането на такива системи е все едно да преместваш гробище – не можеш да очакваш помощ отвътре."

  Нередност?
 • 7
  gilermos avatar :-|
  gilermos
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#6] от "BlueWater":

  Самите съдии могат да се "разграничат от корумпираните между тях" само по един-единствен начин - като настояват да се разследват адекватно и задълбочено всички данни за случаи на корупция. Иначе - съдиите нямат правомощия да "уличават", да разследват и да повдигат обвинения срещу когото и да е. Влезте в сайта на ССБ и вижте всички декларации, писма и обръщения, с които организацията на съдиите е отправяла настойчиви искания за провеждане на разследвания в случаи, станали достояние на обществото благодарение именно на тези настоявания. Съдиите не могат да направят повече от това. Оттам насетне трябва да се включат институциите, а когато те отказват - да има ответ от гражданското общество.

  Та в горния смисъл - почтените съдии са се разграничили.
  Глупост е прякото избиране на съдиите - абсурдно е провеждането на предизборна кампания (а и как се предполага гражданите да са наясно кой колко е компетентен (милият любезен лекар съвсем не винаги е най-добрият професионалист, например).

  По-важното: зависимостта на пряко избраните съдии от техните избиратели ще е чутовно по размерите си корумпиращо явление (само помислете, че тези, които имат достатъчно финансов ресурс да организират успешния избор на съдия са онези, които имат определен интерес от това).

  И накрая - дали сме избрали най-доброто в Парламента, при положение, че там протича класическа предизборна кампания.

  Често недоумявам защо хората считат себе си за компетентни по всеки въпрос. Това обективно не е възможно. Видя се, че знанието не е отличителната черта на нацията.

  С цялото ми причастие и подкрепа към сегашното недоволство на гражданите, не мога да не призная, че се смутих страшно много от отправените искания. Те разкриват невежество (не искам да звучи обидно, наистина, но става въпрос за елементарно непознаване на основни начала и принципи на демокрацията); Справедливият гняв не е самодостатъчен да произведе очаквано справедливия резултат. За последния е нужно повече - задълбочено познание, осмисляне, воля и най-вече:съблюдаване на върховенството на закона и принципите на демокрацията. Каквито и недъзи да има демократичното управление, човечеството наистина не е измислило нищо по-добро засега.

  Съжалявам, че дълго се получи:-)

  Нередност?
 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • + 1

  До коментар [#3] от "Гогич":

  Безгрешни са, даже когато грешат. :) Не носят реална отговорност за решенията си, даже например следващи инстанции коренно да променят или отменят решенията им. А за прокурорите - даже и при груби технически грешки. Всеки съдия може различно да тълкува даден закон и това се приема нормално??? казано по друг начин - всеки както иска работи - каква по-голяма облага от това ;) плюс горните.

  А що се отнася за контрола отвън, просто всяка една затворена система с времето загубва връзка с действителността. Ситият на бедния не вярва.

  Нередност?
 • 9
  gogich avatar :-|
  Гогич
  • - 1

  До коментар [#8] от "mick":
  Всеки съдия може да тълкува различно даден закон - може, да. Случва доста често. Затова има са предвидени горни инстанции, пред които да се обжалват решенията. Също така периодично се издават тълкувателни решения от ВКС и ВАС, които уеднаквяват практиката и са задължителни за съдилищата.

  При много отменени решения на даден съдия, поне на теория този съдия не би трябвало да расте в кариерата. Това се решава от ВСС. Тук вече имаме проблем - този орган през годините се доказа като работещ непрозрачно, членовете му се влияят лесно отвън. То не бяха Красьо Черничкия, Цветанов, а преди тях е било същото.


  Нередност?
 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • - 1
  • + 1

  [quote#7:"gilermos"]Влезте в сайта на ССБ и вижте всички декларации, писма и обръщения, с които организацията на съдиите е отправяла настойчиви искания за провеждане на разследвания в случаи, станали достояние на обществото благодарение именно на тези настоявания.[/quote]Влязох и установих следното:
  1. Сайта www.judgesbg.org няма никаква търсачка на документи в него, въпреки че е направен с пари от ЕС и и програма МАТРА на Холандското правителство.
  2. По друг начин намерих, че на този сайт за последната една година са побликувани само ТРИ ДОКУМЕНТА в които е спомената думата "корупция". От тези три документа само в един са споменати Венета Марковска и Галя Гугушева, които станаха известни от публикации в медиите, а НЕ от
  [quote#7:"gilermos"]декларации, писма и обръщения, с които организацията на съдиите е отправяла настойчиви искания за провеждане на разследвания в случаи, станали достояние на обществото благодарение именно на тези настоявания.[/quote]От тези факти си правя извода, че вие ЛЪЖЕТЕ!
  Моля цитирате ако можете документ побликуван на този сайт и да дадете препратка (линк) към него.

  Във вторият документ от тези три документа
  ОБОБЩЕНА ОЦЕНКА ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА СЪДЕБНАТА
  РЕФОРМА И НЕОБХОДИМИТЕ БЪДЕЩИ СТЪПКИ
  http://www.judgesbg.org/data/document_downloads/406/Doklad_2013.doc

  има само най-общи пожелания за реформи в съдебната система и НИТО ЕДНО конкретно предложение за промени в Закон или разпоредба, които да доведат до тези промени. Кой ако не точно тези магистрати, които имат претенции да са компетентни юристи, трябва да направят КОНКРЕТНИ и ОБОСНОВАНИ предложения за промени на членове и алинеи в КОНКРЕТНИ закони. Те не го правят или защото не са компетентни или защото не искат наистина да има промени!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал