И прокуратурата потвърди възможностите за злоупотреба със софтуера за случайно разпределение на делата

Началниците не разбирали от програмата, виновна е служителка от администрацията на столичното следствие

Пропуските в системата за случайното разпределение позволяват "избор" на подходящ съдия, прокурор или, както разбрахме днес - на следовател.
Пропуските в системата за случайното разпределение позволяват "избор" на подходящ съдия, прокурор или, както разбрахме днес - на следовател.    ©  Анелия Николова
Пропуските в системата за случайното разпределение позволяват "избор" на подходящ съдия, прокурор или, както разбрахме днес - на следовател.
Пропуските в системата за случайното разпределение позволяват "избор" на подходящ съдия, прокурор или, както разбрахме днес - на следовател.    ©  Анелия Николова

Проверка на Инспектората към Върховна касационна прокуратура (ИВКП) в следствения отдел към Софийската градска прокуратура (СГП) за пореден път потвърди възможностите за манипулации, които предоставя софтуерът за случайно разпределение на дела "Law choice". Този програмен продукт се използва в над 95% от българските съдилища, прокуратури и следствени отдели.

Виновен е операторът

Според проверяващите, които са инспектирали периода от 2009 до 2012 г., операторът на програмата за случайното разпределение Росица Найденова в следствието е измисляла най-различни мотиви, за да изключва определени следователи от разпределението на дела.

По принцип, когато някой магистрат се изключва от разпределение, разпределящият е задължен да посочи причина за това (че си е направил отвод, че е в отпуска или болнични и т.н.). Найденова обаче посочвала други причини: "Охххх", "Господинът не желае да вземе делото", "Много наведнъж за ЧНГ", "Щяла да е била в отпуск", "Е, хайде да не е веднага", "Хайде третото на друг", "Не и този път", "Не съм блокирана", "Това са поръчки".

Цитиран от "Правен свят", прокурорът от ИВКП, който участва в проверката - Емил Владимиров, коментира: "Имам чувството, че операторът се е забавлявал на моменти с програмата." Според него около 85% от следствените дела са били подложени на случайно разпределение, но това е ставало формално.

От проверката се е разбрало, че служителката е редактирала протоколите за случайното разпределение на делата, като ги е прехвърляла в прост текстов редактор (word) и впоследствие е изтривала имената на онези следователи, които били отбелязани като изключени от случайния подбор.

Другият механизъм за манипулация бил чрез промяна на натовареността на следователите – когато има дело за разпределение, тя слагала двама следователи на 0%, а другите на 100% натовареност, след което връщала показателите. Това ставало въпреки заповед на градския прокурор на София Николай Кокинов, който изрично бил посочил следователите да бъдат винаги на 100% натовареност.

Голяма част от констатациите за пропуските в системата "Law choice" съвпадат и с доклада от проверката във Върховния административен съд, която ВСС прекрати. Проверяващите, сред които бяха представители на НПО, ВСС и Инспектората към него, обаче констатираха също, че освен разпечатване на манипулиран протокол е възможна и намеса в електронния архив на програмата.

Системните администратори са на подчинение на административния ръководител, който според Закона за съдебната власт носи отговорност за случайното разпределение. Въпреки това, според проверяващите Росица Найденова е действала на своя глава и без знанието и съгласието на своите началници.

В подкрепа на тази теза беше посочен пример с разпределението на конкретна преписка, която в 9:06 часа била разпределено, а след около минута – разпределена на ново. Емил Владимиров заяви, че няма как за толкова кратко време резултатът от разпределението да бъде съгласуван с административния ръководител.

Резултати на всяка цена

Магистрати коментираха за "Капитал", че не е нужно след всяко разпределение да се търси мнението на административния ръководител, а просто служителят да разпределя, докато се стигне до искания от него резултат. В обясненията си самата Найденова заявила, че е обсъждала въпросите относно случайното разпределение с колегите си от други следствени служби и обяснила, че от нея се "искало резултати, независимо как ги постига."

В образуваното срещу Найденова дисциплинарно производство ще се установява дали тя е имала уговорка с някои от следователите. Проверяващите открили още и пропуски в самите правила за случайно разпределение. Така например вместо да бъде уведомявана писмено кои са следователите в болнични и отпуск, Росица Найденова е получавала обаждания по телефона.

По време на проверявания период, шефове на столичното следствието са били Петко Петков и Атанас Атанасов, а техен началник е бил градският прокурор Кокинов. В обясненията си Петков е разказал, че се е консултирал с автора на системата за случайно разпределение, който работил във ВСС, и той му казал, че софтуерът работи нормално. Впоследствие Атанас Атанасов забелязал, че в протоколите от случайното разпределение отсъстват имената на изключените следователи.

Градският прокурор на София Николай Кокинов отбеляза, че той заедно с новия ръководител на столичното следствие Петьо Петров (известен още като Петьо Еврото) били иницирали ревизията. Изборът на Петров за поста предизвика серия от критики заради множеството съмнения около неговата личност и професионалнатa му кариера. Интересното в контекста на проверката на ИВКП е, че според последната атестация на Петьо Петров от 2007 до 2011 г. са му били разпределени общо... 4 дела, при положение, че останалите следователи са имали над 60.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


9 коментара
 • 1
  dedo_uluk avatar :-|
  Бай Благой

  ..намериха кой удобно да опере пешкира...

  На своя глава действала женицата -- ми така де, то си е скучна работа, трябва да се забавлява някакси...

 • 2
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Аз пак да питам тази програма чия разработка е? В някои други страни използва ли се? Ако има толкова много дефекти, защо нашите магистрати не са алармирали по-рано?

 • 3
  velikoko avatar :-P
  velikoko

  Една женица разигравала съд и прокуратура... ами засрамете се, тя сигурно освен, че е по-забавна, разбира повече и от софтуер, а може и от коли и боксови мачове... смешници!

 • 4
  ku4e avatar :-|
  ku4e

  Не е виновна програмата и това, че някъде са свине, не означава, че се злоупотребява навсякъде.

 • 5
  tocco avatar :-P
  Апостол Апостолов

  Междувременно работата стана много, ама много дебела? Заформи се грандиозен скандал, който ще има тежки последици за ГЕРБ.

 • 6
  fred avatar :-|
  Fred

  Нали началника отговаря за всичко. Такива бяха обвиненията срещу Цветонов, отговорен бил за подслушването. Хайде сега на главният прокурор Велчев пък и Цацаров да им се потърси отговорност. А не да гърми поредният бушон. Логиката беше "Подслушването няма начин да е станало по желание на служителя без заповед отгоре" абсолютно важи и при разпределението на делата. И тук и там "са създадени възможности за нарушения" да започват и тук наред със следствените бригади и повдигнати обвинения. Ако не го направят значи цялата им дейност е изпълнение на политически поръчки.

 • 7
  fred avatar :-|
  Fred

  Уточнение, отговорността не е за Велчев и Цацаров, те са в прокуратурата а не при съдебните дела. Беше за тези които са началници там, да не се прикриват зад една женица а уж независимата ни съдебна власт да опере пешкира. Защото са станали нагли прикрити зад тази независимост.

  Но доста бих се интересувал и как в прокуратурата се решава да се започне следствие, кое се започва и кое прикрива. Имам усещането, че това е огромно блато и от това започва цялата дейност по прикриването на престъпленията.

 • 8
  pavlov10 avatar :-?
  pavlov10

  Смях в съдебната зала:
  Колеги от "Капитал" днес съм обезпокоен,защото отново има
  скандал между агенция"Митници" и "Лукойл".
  Аз като гражданин съм объркан и смутен,защото и двете институции
  изтъкват,4е са прави,а виновен всъщност няма.

 • 9
  chichi01 avatar :-P
  Чичи (Ice Man's fan)

  "От проверката се е разбрало, че служителката е редактирала протоколите за случайното разпределение на делата, като ги е прехвърляла в прост текстов редактор (word) и впоследствие е изтривала имената на онези следователи, които били отбелязани като изключени от случайния подбор."
  :D :D :D
  Просто ще се срина от смях!
  Абе това някаква много зла, саботираща, хакер-служителка ще да е!
  Какво става тука бе хора? Как изобщо прокуратурата не я е срам да напише такива причини?
  Значи ето къде бил проблема на неработещата ни система "следствие-прокуратура-съд"?
  Росица Найденова е причината!!! Линч!!! Бравооо български орли! Тигри!
  Разкрихте я! Сега вече почваме да бачкаме сериозно, нали? Ей сега, само да минат празниците и почваме!!! Нали бе? Нали? Що се смеете,а?

  "Найденова обаче посочвала други причини: "Охххх", "Господинът не желае да вземе делото", "Много наведнъж за ЧНГ", "Щяла да е била в отпуск", "Е, хайде да не е веднага", "Хайде третото на друг", "Не и този път", "Не съм блокирана", "Това са поръчки".

  Най-вероятно това са си съвсем истински коментари на този, който всъщност е играел на живо ролята на "безразборният принцип", а Роситу автоматично си ги е записвала, за да не се забрави кое при кого е и защо.

  Найс,а?

  Вий представяте ли си каква за каква "система", за какво чудо на административния софтуеър става въпрос?

  Ужас! Не пипай нищооо, щото всичко страхотно смърди и цапа с екскременти!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал