Адвокат осъди прокуратурата и МВР за незаконно подслушване

Те ще трябва да платят 1500 лева на защитника на бившия министър на отбраната Николай Цонев Васил Василев

Адвокат Васил Василев (вдясно) заедно с клиента си - Николай Цонев (вляво).
Адвокат Васил Василев (вдясно) заедно с клиента си - Николай Цонев (вляво).    ©  Анелия Николова
Адвокат Васил Василев (вдясно) заедно с клиента си - Николай Цонев (вляво).
Адвокат Васил Василев (вдясно) заедно с клиента си - Николай Цонев (вляво).    ©  Анелия Николова

Прокуратурата и МВР ще трябва да платят 1500 лева обезщетение на столичният адвокат Васил Василев заради запис на телефонен разговор, който той е осъществил заедно с клиента си - бившия министър на отбраната Николай Цонев. Това съобщава сайтът "Съдебни репортажи", който цитира решение от на районния съд от 30 април.

Записът е от 21 март 2010 г., дни преди Цонев да бъде зрелищно арестуван по разследването за подкуп, където впоследствие беше подсъдим заедно с Петър Сантиров и Тенчо Попов (и впоследствие оправдан на първа инстанция).

Двамата обсъждат в разговора кога ще се срещнат за да отидат на предявяване на материали по друго дело срещу Цонев във Военна прокуратура. Заради факта, че по този разговор е било изготвено веществено разузнавателно средство (свален е на хартия), а не е бил унищожен, означава, че прокуратурата и МВР са нарушили няколко разпоредби както от българското законодателство, така и от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Така например според член чл. 30, ал. 5 от Конституцията всеки има право да се среща насаме с лицето, което го защитава, а тайната на техните съобщения е неприкосновена. Отделно от това в Закона за адвокатурата се посочва, че разговорите между адвокат и негов клиент не могат да се подслушват и записват.

В началото на април 2010 г. адвокат Васил Василев подава сигнал до градска прокуратура с искане за търсене на наказателна отговорност. Три месеца той получава отказ от скандалния ръководител на Инспектората на Върховната касационна прокуратурата Малена Филипова. Тя се мотивира с това, че към момента на записите не ставало ясно с кого разговаря Николай Цонев, а естеството на разговора не съдържало доверителна информация между адвокат и клиент.  Адвокат Васил Василев обжалва постановлението на Филипова, но тогавашният зам.-главен прокурор Валери Първанова го потвърждава.

Именно заради отказът на прокуратурата да проведе разследване, Васил Василев завежда дело в районния съд, който първоначално приема, че делото е подсъдно на Административен съд-София град. Там казусът е засекретен, въпреки, че в процеса срещу Сантиров, Цонев и Попов съдията е разсекретил всички материали. Дали магистратите от административния съд  са се мотивирали с факта, че тайната по делото е именно комуникацията на адвоката с клиента му не става ясно. През юни 2012 г. делото е обявено за решаване, но после вместо решение процесът е прекратен, а казусът изпратен до ВКС и ВАС, които трябва да преценят кой е компетентен да се произнесе по делото. В крайна сметка смесен състав на приема, че делото следва да се гледа в... Софийския районен съд.

Така три години след началото на съдебната сага, СРС приема, че от записа става абсолютно ясно, че се касае за разговор между адвокат и клиент и осъжда солидарно СДОТО и прокуратурата да платят обезщетение на адвокат Васил Василев, който в молбата си пише, че ще дари средствата на  на организации, ангажирани с правната защита на правата на човека в България.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


13 коментара
 • 1
  guten.sabahlian avatar :-P
  guten.sabahlian

  Хе, при бюджет 1 000 0000 000 лв и обешетение 1500 лв само МВР може да подслуша незаконно 66666 души! Дяволска работа.

 • 2
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Тоя от къде извади ебати парите да си направи изборите със сумати застъпници. Все пак всеки глас за него е глас в кошчето и 1/4 глас за ДПС.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  Документите за СРС на Цонев,чиято разработка се е водела в София са разписани в ... Пловдив (а доколкото разбрах е правен опит и в Бургас) от Цацаров като съдия в Пловдив, макар че не е бил той човекът, който е трябвало съгласно практиката и разпоредбите да ги подписва, НЕЗАКОННО, защото съдържат ЛЪЖЛИВА, ИЗМАМНА ОБОСНОВКА, изготвена от Роман Василев, както стана ясно благодарение на журналиста на Медиапоол Борис Митев, когото Цацаров заради това, че го е изобличил нареди на подопечните му поръчкови прокурори "да го обезкостят
  След като опитът му за шанташ и сплашване - вкл. с незаконни действия и обвинения не успя, благодарение на навременната и категорична реакция и съпротива на хората и журналисти, той се опита да си измие ръцете като натопи и обвини прокурора Роман Василев. След това започна обичайното за прокуратурата замитане на следите - с фиктивна светкавична проверка се смутолеви, че Роман Василев, който "бил заблудил Цацаров" на свой ред "бил заблуден" от хора от ДАНС и че - забележете - Цацаров нямало да предприема наказателни мерки срещу Василев с абсурдния аргумент - за да не изглеждало, че ...било лично!!!!
  Като че ли няма извършено престъпление по смисъла на закона, КОЙТО НЕ Е ЛИЧЕН, и НЯМА ОЩЕТЕНА СТРАНА - ОБЕКТЪТ НА НЕЗАКОННИТЕ ПОДПИСАНИ ОТ ЦАЦАРОВ СРС-та!
  На всички стана ясно и че благодарение на Цацаров и "по-твърдата му наказателна политика" има 80 случая, по които България е осъдена след незаконни решения на подопечния на Цацаров Пловдивски съд! Които обаче "достойният" Цацаров не плаща от джоба си!
  Затова е крайно време прокуратурата и съда да плащат глобите и осъдителните присъди по техна вина, като , както и МВР сумите се удържат от фонда им "работна заплата", а най-добре - от заплатите на некадърните и/или корумпирани, съдии, прокурори и служители на МВР, които носят вина за това!
  Какъвто е и описаният в статията случай.
  Тогава със сигурност ще има реакция срещу подобни действия, вкл. и на достойните им и почтени колеги, които няма даискат да бъдат ощетявани заради действията или бедействията на некадърни, поръчкови или зависими техни колеги!

 • vassilun

  Това не е достатъчно! Във всяка нормална страна, след такава присъда трябва да се стигне до дъното! А именно: Кой е направил предложението за подслушване на разговор между адвокат и негов клиент? Кой е разрешил това подслушване? Кой е трябвало да унищожи записа и защо не го е направил, както е по закон? Коя "калинка" от СРС решава, че делото е за Административния съд? Персонално, с имена! Защо Инспектората на ВКП и зам. гл. прокурор Валери Първанов са си правили оглушки? Как може един елементарен казус да отнема 3 години? Ако не се отговори на тези въпроси, то тази присъда не означава нищо! Ще си продължават по същия начин! И персонални наказания за всички по веригата!

 • 5
  today avatar :-|
  today

  "Адвокат осъди прокуратурата и МВР".
  Какво значи "прокуратурата и МВР"? Защо не понесат отговорност конкретните лица, осъществили свалянето на хартия, и прокурорите, отказали да проведат разследване? В крайна сметка и двете институции се издържат от нашите данъци, защо НИЕ да плащаме глобите им?

 • 6
  itoskov avatar :-|
  Woland

  До коментар [#5] от "today":

  Съгласно ЗОДОВ регресната отговорност на конкретните лица може да бъде ангажирана, но незнайно защо всички пропускат този факт.

  А по темата- браво на адвокат Василев. Знам, че това няма да е последното му дело срещу държавните институции по този казус. Да видим колко ще ни струва милиционерщината на тъпанара Цветанов.

 • 7
  grund avatar :-|
  Йордан Халачев

  Цветанов е без имунитет,на ход е прокуратурата и съда.
  Цветанов се отказа от имунитета си и се отърва от очакваните унищожителни изказвания в Народното събрание.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/06/blog-post_4372.html

 • 8
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  До коментар [#4] от "vassilun":

  Не забравяй, че Цонев беше оперативно интересно лице и в този смисъл подслушването си е съвсем оправдано. Разбира се съответният запис е трябвало да бъде унищожен незабавно. Според мен нарушението на СДОТО е най-вероятно поради некомпетентност и съответните отговорни би трябвало лично да си понесат отговорността т.е. глобата.

 • 9
  2.5 avatar :-P
  2.5

  [quote#1:"guten.sabahlian"]Хе, при бюджет 1 000 0000 000 лв и обешетение 1500 лв само МВР може да подслуша незаконно 66666 души! [/quote]

  "обешетение" - 2 грешки?

  "бюджет 1 000 0000 000" - 1'000'000'000 разликата е 10(десет) пъти...

  :-)

 • 10
  trayan.petkov avatar :-|
  trayan.petkov

  Диалогът между изпълнителната и законодателна власт е част от възстановяване на държавността в България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал