Тест за партийна независимост

На главния прокурор Сотир Цацаров му предстои да докаже, че прокуратурата не е политически инструмент

През последните 20 години всички главни прокурори в България оставяха впечатлението, че са особено внимателни с управляващите. Докато са на власт, наказателни преследвания срещу тях по правило не започват, а ако все пак това се случи, се оставя впечатлението, че е с одобрение "отгоре" (да си спомним делото срещу бившия министър Божидар Нанев, който се сдоби с обвинение в мандата на ГЕРБ, но след публично изразения картбланш от премиера Борисов). След като паднат от власт обаче, нещата се променят радикално (и понякога до настървение) срещу вече "бившите" силни – до степен, че започналите дела често впоследствие претърпяват пълно фиаско в съда, защото се оказва, че обвинението е за несъставомерно деяние (липса на престъпление), тъй като е объркало основанията за политическа отговорност с тези за наказателната.

Началото на мандата на Сотир Цацаров засега не прави изключение. Отново кратко припомняне – наказателното производство срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов е образувано още в началото на управлението на ГЕРБ, но той бе привлечен като обвиняем едва след като правителството подаде оставка.

Междувременно, докато по трайно установената традиция да се преследват политици, едва когато паднат от власт, цялото обществено внимание беше насочено към обещанието на прокуратурата да повдигне най-сетне обвинение на Цветан Цветанов, в сайта "Бивол" беше изнесена информация за извършено престъпление от действащ министър. На 3 юни електронното издание публикува разследване, придружено с документи, от което става ясно, че новоназначеният министър на инвестиционното развитие арх. Иван Данов (който замени на поста арх. Калин Тихолов, чието име се свързва с т.нар. афера "Дюнигейт", както и с редица скандални планове за застрояването на Черноморието), е подписал документ с неверно декларирани факти пред властите във Франция, в резултат на което ги е заблудил и е получил парични средства без да има право на това. Според публикацията, Данов е източил 15 000 евро от френската социална система, като е декларирал, че е трайно безработен и че трайно е отседнал на територията на Франция.

"Министерството на инвестиционото планиране беше създадено по настояване на ДПС, като то направи и номинацията за министрите. Идеята е министерството да поеме проектирането и контрола по всички големи инфраструктурни проекти", пише в своя публикация "Медиапул". Според разследването на "Биволъ" обаче в периода от 29 септември 2004 г. до юни 2005 г Данов е получил неправомерно помощи за безработни и ако това е вярно, едва ли българският данъкоплатец може да е сигурен, че безопасно оттук нататък г-н Данов ще може да отговаря за инвестиции за милиони.

През лятото на 2004 г. арх. Данов пристига в Париж, където се регистрира адресно при свои познати и се записва на борсата за безработни, откъдето получава социални помощи в размер около 1850 евро месечно. Въпреки условието безработният да живее постоянно във Франция или нейните задморски департаменти и територии, за да получава помощи, както и да си търси перманентно работа, бъдещият министър не е спазил френския закон.

В него е записано, че при отсъствие от повече от седем последователни дни, търсещият работа е длъжен да уведоми бюрото по труда. Ако замине за повече от пет седмици (35 дни) е длъжен да се отпише от бюрото по труда и да спре да получава помощи. Ако започне работа, без значение къде и каква, във Франция или в чужбина, също е длъжен да декларира това и помощите се прекратяват от датата на започване на работа.

Според "Биволъ" обаче в деня, в който арх. Данов получава известие, че му се отпускат помощи – на 29 септември 2004 г. той хваща самолета за България. В края на октомври арх. Данов отскача до Париж за интервю за работа и се връща на 6 ноември 2004 г. отново в София. След това не е напускал страната до 29 март 2005 г., когато заминава за Франция за 4 дни. На 20 април отново пътува за Париж за 7 дни.

Проследяването на тези факти показва съвсем лесно и ясно, че общо за времето, през което е получавал помощи като безработен, той е пребивавал във Франция само 17 дни. В същия период Данов съвсем не е и безработен, защото преподава в Университета по архитектура строителство и геодезия в България. Регистрира и фирмата "Данов и партньори".

Тази история всъщност е първият истински тест дали новият главен прокурор ще е политически безпристрастен. Публикацията на "Биволъ", доколкото твърди без недомлъвки и с поредица факти, че българският гражданин е извършил документна измама, която е ощетила френската държава, според НПК е основание прокуратурата да се самосезира и да провери изнесените обстоятелства за престъплението.

Един – два правни съвета

Който и да е български гражданин би следвало да отговаря за документна измама, ако е извършил това, което е описано в публикацията на "Биволъ" (който чрез "документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ получи без правно основание чуждо движимо или недвижимо имущество с намерение да го присвои" се наказва с лишаване от свобода от две до осем години).

Компетентна да разследва какво точно е извършил арх. Данов е прокуратурата. Едва след като изясни въпросът дали се касае за престъпление и ако да – какво, то държавното обвинение може да коментира дали давността е изтекла. А ако наистина настоящият министър е извършил тъкмо документна измама, давността за започване на нейното преследване е 10-годишна и съвсем не е изтекла.

Независимо че престъплението е извършено във Франция, след като деецът е български гражданин, българските съдебни власти по НПК са длъжни да го разгледат (В чл. 37, ал. 1, т.2 НПК се казва, че дело за престъпление, извършено в чужбина от български гражданин, е подсъдно на съда по местоживеене на лицето).

Накратко – Софийската градска прокуратура (СГП) е длъжна по закон да се самосезира, защото публикацията на «Биволъ» е законен повод и съдържа достатъчно данни за извършено престъпление. Ако фактите се докажат в наказателното производство, СГП също така е длъжна да внесе обвинителен акт в Софийския градски съд. Ако се окажат неверни–производството ще бъде прекратено, а арх. Данов ще защити честта си. При всички положения обаче прокуратурата ще е действала според изискванията на върховенството на закона – всички български граждани, независимо дали са бивши, настоящи министри или безработни, следва да се третират еднакво, ако има достатъчно данни, че са извършили престъпления.

Същевременно в конкретната ситуация залогът е още по-голям – прокуратурата ще защити собствената си репутация на независима държавна институция и ще опровергае съмненията, че след отслабването на позициите на Борисов и ПП "ГЕРБ" ДПС и в частност Делян Пеевски определят правилата на прокурорската дейност по високите етажи на властта (да припомним отново коя е политическата сила, настоявала за създаването на новото министерство, както и скорошния скандал, в който Цветанов и Цацаров се опровергаваха кой е довел Пеевски на съвместната им среща в МВР).

От 3 юни досега прокуратурата не е предприела действия за проверка на изнесените от "Биволъ" данни. Говорителката на СГП Румяна Арнаудова каза пред "Съдебни репортажи", че казусът й е неизвестен.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


10 коментара
 • 1
  jugozombi avatar :-?

  Моя редакция на подзаглавието:

  "На главния прокурор Сотир Цацаров му предстои да докаже, че прокуратурата не е САМО политически инструмент"

 • Offshore Banking

  Северна Корея, Китай, Ердоган и други комунистически страни - да наблюдават и да се учат от България - какво се прави с неудобните.

 • 3
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Такъв вид престъпления са интересни също и от гледна точка на психологията. Да имаш работа като преподавател, да имаш и фирма... но да не устоиш при вида на 1850 евро месечно от френската държава...е много показателно за мащаба на мислене и етиката на индивида.

 • Чарли Мишкин

  [quote#3:"pzashev"]Такъв вид престъпления са интересни също и от гледна точка на психологията. Да имаш работа като преподавател, да имаш и фирма... но да не устоиш при вида на 1850 евро месечно от френската държава...е много показателно за мащаба на мислене и етиката на индивида.[/quote]

  Абсолютно сте прав колега.
  Такъв човек не би се "посвенил" да вземе и малко и много.
  Явно си му идва от вътре.

 • 5
  itoskov avatar :-|
  Woland

  Прокуратурата винаги е била и ще бъде инструмент за мачкане на политически опоненти и оправдаване на политически съмишленици. Всяко едно управление се възползва максимално от държавната репресия чрез обвинението, така че гърбавите да не се правят на ощипани, защото те също яхнаха вълната и разчистиха не една и две сметки с опоненти.

 • 6
  ivbodo avatar :-|
  Ivan Donchev

  Очаквам действията на г-н Цацаров с нетърпение, за да докаже, че е прокурора, който 20г. чакахме, символ на неподкупност, честност и защитаващ закона. Това ще да му е втори опит, при първия с бюлетините нещо се подхлъзна, ако сега повтори, значи не е случайно..., трети опит просто няма да чакам, ами ще започвам да пълня и аз една касичка, за който е необходима...

 • 7
  vasco avatar :-P
  vasco

  Ми, ще видим, ако г-н Пеевски благослови, може и да почнем някаква проверка. Евентуално...
  А в някои други държави просто се хвърля оставка...

 • 8
  nikolay_uk avatar :-P
  Николов

  Стига сте безпокоили Прокуратурата за щяло и нещяло. Тя е заета с броене на бюлетини.

 • 9
  tanyuga avatar :-|
  tanyuga

  Едно птиче, току що ме посвети, че докато прокуратурата си мълчи една-две английски медии потриват ръце доволно докато проверяват фактите. Пак ще станем извесни с балканската си наклоност към дребни номера, измами и кражби. Унизително е ама щом се налага.

 • 10
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Не искам да коментирам предишните прокурори. Този е актуален! А, той оставя впечатление, че работи за тройната коалиция, която управлява! От предизборната кампания, през която беше особено активен, захранвайки медиите с бомбастични обвинения дори и в деня за размисъл, до вчера! Вчера просто свърши, но не и пристрастното, или обслужващо управляващите поведение. Сега се мъчат да облекат празните приказки в съдебно съдържание и много му е зор на Цацаров! Би следвало, като юрист, да говори за престъпления едва след като се заведе дело, което се надява да спечели. А, той се чуди как да формулира обвинения! Без да съм юрист, поведението му ми отнема и последната капка доверие в прокуратурата. А, вчера? Впрочем, къде изчезна материала и коментарите за Чавдар Янков и това, че Цацаров щял да говори с него? Днес има само едно заглавие, във вид на бележка, което не се отваря. Щял да говори с протестиращите, да види какво става. Ако за 28 дни не е видял какво стана! Или, за 28 дни не е видял проявите на Сидеров! Цял свят видя как той се гаври с Президента и с президентската институция, в присъствието на партньорите си, които се усмихваха благосклонно, Цацаров не видя! Не видя шпиц командите и призивите от рупора за близък контакт с недоволните! Но си позволи да обвини протестиращите, че попречили на линейките да стигнат бързо до мястото на катастрофата на Цариградско! После - бил независим партийно! Да бе!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал