ВАС отмени уволнението на съдия Мирослава Тодорова

Петчленен състав върна делото на ВСС за да и наложи друго наказание

Пресконференция на съдия Мирослава Тодорова.
Пресконференция на съдия Мирослава Тодорова.    ©  Красимир Юскеселиев
Пресконференция на съдия Мирослава Тодорова.
Пресконференция на съдия Мирослава Тодорова.    ©  Красимир Юскеселиев

Петчлненен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Магистратите приемат, че с действията си бившият председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) е извършила нарушения, но наложеното й дисциплинарно нарушение не е съразмерно. Съставът с председател Веселина Тенева, докладчик Емилия Кабурова и членове Галя Костова, Севдалина Червенкова и Любомира Мотова връщат цялата преписка на Висшия съдебен съвет (ВСС) за да наложи друго наказание.

Според магистратите и ВСС и първата съдебна инстанция разгледала жалбата срещу уволнението - тричленният състав на ВАС, са нарушили Закона за съдебната власт (ЗСВ), защото не са съобразили наказанието с "формата на вината, тежестта на извършеното единствено нарушение, обстоятелствата, при които е извършено". Трябвало е да се имат предвид, както голямата натовареност на Софийския градски съд (СГС), така и "фактическата и правна сложност" на делата, които съдия Тодорова е разгледала, както и качеството на изготвените от нея съдебни актове.

Съдия Мирослава Тодорова беше уволнена преди една година от предишния състав на ВСС. Отстраняването й от съдебната система предизвика протест пред ВСС, както и критиките на ЕК, неправителствения сектор и международната юридическа общност. Уволнението й беше поантата в саморазправата с нея, която започна заради критиките, които  ССБ отправяше както към непрозрачната кадрова политика на съдебния съвет така и към опитите на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов да се намесва в съдебната система. Тя заведе дело за клевета срещу Цветанов, което завърши с оправдателна присъда на първата инстанция, а след дълго протакането делото беше спряно заради имунитета на зам.-председателя на ГЕРБ.

Мирослава Тодорова беше наказана за забавянето на изписването на мотивите на три дела. ВАС приема, че тя е забавила в действителност две дела, защото за трето е изтекъл давностният срок за дисциплинарно преследване. Именно заради този факт съдът отхвърля наличието на "системност" на нарушенията на съдия Тодорова.

Петочленният състав приема, че не е налице уронване престижа на съдебната власт от виновно поведение на съдия Тодорова, защото "такива реално настъпили факти няма, не са установени и не се сочат". Според съдът при това положение "включването и на това дисциплинарно нарушение сред доказаните според съда нарушения, само поради възможността да бъде накърнен престижа на съдебната власт, без конкретни мотиви в какво реално се изразява накърняването и как, прави обжалваното решение необосновано и постановено в нарушение на материалния закон, в тази му част".

След като съдия Тодорова беше уволнена преди година, тричленен състав на ВАС отказа да спре изпълнението на решението на ВСС и така всичките й дела преразпределени на други съдии, т.е. започнаха от начало. Сред тях имаше и казуси по които предстоеше изписването на мотиви или прочитането на присъда. Едно от тези дела беше срещу групата на дясната ръка на Златомир Иванов-Баретата - Антон Савов-Тони Мамата. То беше прехвърлено в Специализирания наказателен съд, Савов беше освободен от ареста, а ключовият свидетел Димитър Вучев-Демби се оттегли от показанията си и делото върви към оправдателни присъди.

Другите дела, които бяха иззети от Тодорова също се забавиха значително и така на практика в резултат на решението на съвета, мотивирано официално с бавното правосъдие се постигна... още по-бавно правосъдие.

Още от Капитал