Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Широко затворени очи

ВСС демонстрира пълна незаинтересованост за случайното разпределение на делата

   ©  Анелия Николова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Всеки, който притежава "малко съобразителност" и достъп до системата за случайно разпределение на делата (по думите на Христо Иванов, програмен директор на БИПИ б. а.), би могъл да манипулира софтуера за случаен подбор, с която работят 95% от съдилищата в България, без това да оставя следи. Това е извод от независимия доклад от проверката на сигурността на системата за случаен подбор на съдиите във Върховния административен съд и Софийския градски съд (системата Law choice), извършена от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Докладът, който предизвика сериозно напрежение във Висшия съдебен съвет (ВСС), беше представен в края на април. Оттогава досега (вече 3 месеца) органът, който управлява съдебната власт, не предприема никакви мерки за решаване на един от основните проблеми на правосъдието, който създава възможности за корупция и не гарантира честен процес на гражданите по делата (доколкото всяка от страните няма сигурност, че съдията е определен случайно, а не под невидимото давление на другата страна). Нещо повече – кадровиците всячески се опитват да неглижират темата дори с цената на това нелепо да бламират собствените си проверки за случайното разпределение на делата в съдилищата и да проточват във времето реалните действия, които могат да спрат порочната практика.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Натътрузен десебар, слуга на БСП
  • - 1
  • + 2

  Вони на мърша!!!

  Нередност?
 • 2
  belkalpakoff avatar :-|
  Бѣлкалпаковъ
  • + 2

  С други думи, протестиращите трябва също да окупират и сградата (а защо не и частните жилища?) на ВСС (и на членовете му?).

  Поради същите причини, поради които се протестира срещу сегашното правителство и парламент.

  Държава се оправя, след като суверенът избие от главите на управляващите всякакви намерения да използват властта за лични, а не на суверена, интереси.

  Нередност?
 • 3
  2.5 avatar :-|
  2.5

  Коментира се нуждата от промени в различни сфери на обществените отношения, но според мен най-належащи са реформите в съдебната власт. Това остава вероятно единствената съсловна и самоизродила се част от нашето общество, която е дотолкова "независима" - недосегаема по-точно казано, че на практика битува в свой отделен свят.
  Каквито и реформи да се реализират в останалите сфери на обществените отношения, без реформа в правораздаването, у хората няма да се появи усещане за справедливост, докато не се промени правораздаванет. А без справедливост всяко общество се разпада...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал