С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
23 9 окт 2013, 23:50, 10451 прочитания

За някои употреби на журналистиката в областта на правосъдието

Или как медиите услужливо фабрикуват компромати срещу съдии. Първо - за да се харесат, а после - за да "страхуват" Цветанов и сие

Галина Гиргинова | Съдебни репортажи
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Практиката през последните години очерта повтарящ се модел за уронване на авторитета на определени съдии, които заради дела, възложени им за разглеждане, или пък заради реформаторски дейности се оказват във фокуса на властовия интерес. В него решаваща роля играят няколко медии, които сами си създават пикантни "събития", а после ги отразяват и така създават компромат, който при нужда да се ползва като официален факт.

Поредното потвърждение на гореописаното можем да намерим преди старта на един от знаковите процеси, натоварен, от една страна, със силни обществени страсти и напрежение, а от друга – с големи амбиции на новото ръководство на Върховната прокуратура. На 10 октомври (четвъртък) в Софийския градски съд е насрочено първото заседание по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който използваше доста успешно споменатите похвати, за да разклати доверието в съдебната система. По ирония на съдбата на бившия силов министър така му се получи, че той много бързо разбра колко страшни могат да бъдат успехите му. Не му остава друго освен да се надява съдът да е от непокорния вид, който докато беше на власт никак не харесваше.


Удар по съдията по делото срещу Цветанов
Точно половин месец преди първото насрочено заседание вестник "Преса" публикува на първата си страница, като водещо заглавие информацията, че председателят на състава, който ще разглежда делото на Цветанов – Димитрина Ангелова, имала "сърдечни отношения" със защитника на бившия вътрешен министър адвокат Менко Менков. Вестник "Преса", който бе създаден от Тошо Тошев, се позовава на неназовани източници, т.е. анонимни, които сигнализирали медията. За да се подкрепи силата на анонимната информация за слухове, засягащи интимната сфера на съдията, вестникът се позовава…на анонимни прокурори. "Отношенията между съдия Ангелова и адвокат Менков са публична тайна в средите на магистратурата", контрираха хора от прокуратурата", продължава публикацията на вестника.

За коментар на слуховете са потърсени "всички страни". Самият факт кои, според вестника, са замесените, е показателен. Логично е потърсен адвокатът на Цветанов, който отрича категорично да е имал интимни отношения със съдия Ангелова. Оттук нататък обаче слухът се институционализира, като са включени ръководителката на СГС (станала известна като предварителен фаворит за поста на семейния си приятел Цветанов и на неговия шеф Борисов, посетила заедно с последния Ватикана като редови съдия, включен в правителствената делегация) и заместник-главния прокурор на републиката – Борислав Сарафов. Ако си мислите, че двамата са казали – етичните правила ни забраняват да коментираме анонимни слухове за интимния живот на колега, не познахте.

Владимира Янева, която не би следвало да има каквото и да е отношение към висящо дело, възложено за разглеждане на друг съдия, отговаря, че делото е обществено значимо и не бива да има каквито и да е съмнения в безпристрастността на съдията по него. "Това е много сериозен въпрос", каза Янева. Не скри, че той е поставян и от други медии. Според нея подобни опасения може да предизвикат прокуратурата да поиска отвод от делото на съдия Ангелова", пише вестникът. Нали обърнахте внимание – г-жа Янева подава топката на прокуратурата и допуска, че прокуратурата може да се възползва от разпространените в медиите слухове."Това дело е общественозначимо и не трябва да има абсолютно никакви съмнения в безпристрастността на съдията", категорична е Янева. В синхрон зам.-главният прокурор Борислав Сарафов казва, че в "в съдебните състави нямат място съдии и съдебни заседатели, които поради някакви обстоятелства може да се считат за предубедени или заинтересувани от изхода на делото". Думите на Сарафов изглеждат като предупреждение – ако решим, ще се възползваме от първата страница на вестника.

Макар публикацията да се появява в четвъртък, когато е редовното заседание на Висшия съдебен съвет, по традиция кадровият орган на съдебната власт не счита за необходимо да защити авторитета на съда или поне да привидно да се заинтересува от случая. Не го прави и по-късно, въпреки че "информацията" е препечатана в множество интернет сайтове със спорна репутация.

Няма как да проявим разбиране към позицията на съдебните кадровици, чието основно задължение по Закона за съдебната власт е да бранят независимостта на съда. Още повече, след като те самите не направиха нищо, за да отстранят съмненията в надеждността на системата за случайно разпределение на делата в СГС, въпреки призивите на неправителствената организация БИПИ и Съюза на съдиите.

Кампанията – разпространение на слухове без източници, е подета и от вестник "Уикенд", който допълва новината с нови щрихи в броя си от 3 октомври (седем дни преди първото заседание на делото). Разказва се, че адвокат Менков и съдия Ангелова някога са били "гаджета". Седмичникът с голям тираж информира, че "лошото е, че това е конфликт на интереси и съдия Ангелова едва ли ще бъде особено обективна, когато води процеса". "Отсега в гилдията се знае, че Цв. Цв. ще бъде оправдан, при това още на едно от първите заседания. Жребият отреди делото на Цветанов, който написа три пъти "Не!!!" върху заявление за подслушване на скандалния антимафиот Орлин Тодоров от Велико Търново, именно на съдия Димитрина Ангелова. От Софийския градски съд (СГС) веднага побързаха да съобщят, че тя е избрана на случаен принцип между всички съдии в Наказателното отделение. Изборът й бил направен буквално часове, след като обвинителния акт срещу Цветанов е внесен в съда, тоест не е имало време да се правят тънки сметки", пише Агенция БЛИЦ, цитирайки "Уикенд".

Твърдението не е никак невинно – в прав текст се изпраща послание, че възможностите за манипулация на случайния подбор на съдията са напълно възможни. Така бездействието на ВСС се превръща чрез споменатите медии в аргумент за създаване на несигурност в процеса. Или казано най-просто – процесът ще бъде спокоен само ако върви според желанията на хората, които стоят в дъното на кампанията с разпространяването на анонимни слухове за личния живот на съдията.

В публикацията се правят и други обобщения, като седмичникът се позовава на "из коридорите на Съдебната палата", в които се понесла "мълвата", че "шефката на СГС Владимира Янева, която се гордее, че е семейна приятелка на високопоставения подсъдим, е контролирала изкъсо този жребий" (случайното разпределение на делото – б.а.). В "аферата" са намесени и други магистати – този път без да се споменават имена. Говори се, че кариерното развитие на съдия Ангелова е въпрос на "побутване" от страна на "магистрат по върховете на съдебната власт", който някога е бил зам.-шеф на районната прокуратура в София и навремето "издърпва при себе си хубавата следователка Ангелова". Доколкото Димитрина Ангелова става съдия за първи път в СГС в мандата на Георги Колев като заместник-председател на съда, а той действително е бил заместник районен прокурор, очевидно вестникът намесва него.

Устойчивата медийна тенденция за последователно превръщане на слуховете с източници коридорите на съдебната власт във факт, с който публиката и съдът да се съобразяват, продължава и на 7 октомври председателят на СГС Владимира Янева дава интервю пред в. "Труд", в което е питана за коментар на "казуса". Съдия Янева не отказва коментар по незапочналото дело, а влиза в диалог по темата:

– "Един сериозен вестник писа обаче, че била "в интимни отношения" с адвоката на г-н Цветанов. Питахте ли я дали е вярно?

- Да. Съдия Ангелова ми каза, че след като е насрочила делото, значи няма никакви основания да си направи отвод. Дали ще бъде поискан такъв отвод въз основа на въпросната публикация, бъдещето ще покаже. Видяхте реакцията на адвоката – той обяви, че ще заведе дело за клевета.

Председателката СГС изрича каква е създадената интрига, не без участие на прокуратурата, преди първото съдебно заседание. Тази интрига е много опасна – и заради поставянето на процеса в състояние на заложник, и заради дискомфорта, в който се поставя съдията заради неподлежащи на проверка слухове (не е измислен начин да се спори с коридорите на съда, нали?), и заради общите дългосрочни вреди за авторитета на правосъдието сред читателите на споменатите вестници и сайтове. Какви са причините, няма как да знаем. Но сме сигурни, че обществената нагласа за изначална порочност на бъдещия процес никак не е полезна. Дори ако е заради най-невинния мотив на презастраховане на държавното обвинение при несполучлив изход – видите ли, макар прокуратурата да си е свършила работата, делото ще се провали по независещи от държавното обвинение обстоятелства. А това е лайтмотивът, който от години преобладава в отразяването на значими за прокуратурата и правителството дела – виновен е съдът или "Ние ги хващаме, те ги пускат" по бившия премиер Бойко Борисов.

Бой по Ситнилски
Системният черен PR на съда не е новост, както казахме. Иронията на съдбата е, че само преди няколко месеца обслужваше подсъдимия, който ще застане утре пред съда. Друг актуален пример може да бъде открит и при наскоро избухналия и раздухан скандал около СРС-та, които отстраниха от поста един от членовете на ВСС – Камен Ситнилски. В редица публикации (отново в изданията, които неофициално се свързват с Делян Пеевски) Ситнилски бе представен като "октопода на съдебната власт" и "сивия кардинал" в съдебната система, преди дисциплинарното му производство изобщо да започне, а протестите пред сградата на ВСС срещу него бяха напоително отразявани от ТВ7.

Емблематичен пример затова как се дискредитират магистрати е и случилото се с бившия зам.-главен прокурор Галина Тонева. Близо два месеца, след като Сотир Цацаров декларира, че в екипа му заместници ще работят опонентите му за поста, във вестник "Телеграф" се появи "разследване" срещу Тонева. "12 дела срещу Националната електрическа компания, икономическото министерство , Българския енергиен холдинг и ДКЕВР не са видели бял свят с помощта на зам.-главния прокурор Галина Тонева" – така започва публикацията, която провокира проверка по случая. В крайна сметка главният прокурор изключва от екипа си Галина Тонева, като официално обяснява друго – причината да не я иска вече за свой заместник са различния в разбиранията.

С това примерите как неудобните се замерят с компромати от първите страници на изданията, свързани с Пеевски, не свършват. В разгара на кампанията срещу съдията от Софийски градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова в медиите излизат няколко "скандални" открития, продуцирани от вестници "Уикенд", "Всеки ден" и "19 минути", изтреляни малко след заседанието на 12 юли миналата година, на което предишният състав на ВСС уволни магистрата и това "съвпадна" с интереса на Цветанов. На 28 юли от първата си страница в. "Уикенд" съобщава: "Мирослава Тодорова в афера с Жоро Илиев", а подзаглавието гласи, че "съдийката губи ума си по боса на ВИС-2" и го оправдава по дело за побой над Слави Бинев. "Mакар да придоби публична известност едва преди година, когато бе посочена като съдийка, приближена на мафията, от МВР шефа Цветан Цветанов, знойната брюнетка отдавна е влязла в устата на колегите си като магистрат, който поддържа опасно близки отношения със знакови гангстери", започва публикацията на най-тиражния жълт вестник у нас. В началото на август картината около "знойната брюнетка" е допълнена от първата страница на вестник "Всеки ден" – отново част от медийната империя на Пеевски, който съобщава, че корумпираната съдийка – главна героиня в сериала "Седем часа разлика" Таня Стоева е прототип на Мирослава Тодорова. Изданието твърди, че сценаристът Любен Дилов-син е изградил образа върху личността на Мирослава Тодорова, защото бил пряк свидетел на "безобразните съдебни дела".

"19 минути" пък съчетава информацията с нов лийд – "Скандалната съдийка Мирослава Тодорова, прочула се като първия уволнен дисциплинарно магистрат заради над 50 забавени по нейна вина дела, е нанесла щети на държавата за рекордните 550 милиона лева! Такова е мнението на експертите, направили щатен мониторинг на делата й по настояване на Висшия съдебен съвет." Новините се разпространяват и в сайтовете slava.bg, Агенция КРОСС, novini.bg. За тези вестници и сайтове няма значение, че Георги Илиев всъщност е бил осъден от Тодорова, че не е имало "щатен мониторинг" и установена вреда за милиони или че в дребно опровержение във вестник "Труд" сценаристите отричат Тодорова да е прототип на телевизионна героиня.

Общото между всички тези примери е подходът – убийство на репутация, опит да се пречупи конкретният магистрат или пък поставянето му в зависимост чрез невъзможен избор – да избере ли комфорта, който ще му осигури слизането от първите страници, като постъпи така, както очаква поръчителя, или да избере да не му е лесно. Медиите, превърнати в маши на неясни интереси, се опитват да влязат директно в делото. Засега поне по-често в съда не им се удава.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

СГС задължи Столичната община да предприеме конкретни мерки за чист въздух; Адвокатурата срещу проект за промени при административното наказване

15 юли 2019, 5258 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Съдиите от ВАС питат Конституционния съд задължително ли е да се мотивират всички актове; Чакани промени в съдебния закон; Още по темата за "тримата големи"

8 юли 2019, 4952 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Успелият млад човек и неуспелият Конституционен съд

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

20 въпроса: Здравко Петров

Урбанистът познат от "Исторически маршути" издаде книга, която обединява две от архитектуните разходки

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм