За някои употреби на журналистиката в областта на правосъдието

Или как медиите услужливо фабрикуват компромати срещу съдии. Първо - за да се харесат, а после - за да "страхуват" Цветанов и сие

Практиката през последните години очерта повтарящ се модел за уронване на авторитета на определени съдии, които заради дела, възложени им за разглеждане, или пък заради реформаторски дейности се оказват във фокуса на властовия интерес. В него решаваща роля играят няколко медии, които сами си създават пикантни "събития", а после ги отразяват и така създават компромат, който при нужда да се ползва като официален факт.

Поредното потвърждение на гореописаното можем да намерим преди старта на един от знаковите процеси, натоварен, от една страна, със силни обществени страсти и напрежение, а от друга – с големи амбиции на новото ръководство на Върховната прокуратура. На 10 октомври (четвъртък) в Софийския градски съд е насрочено първото заседание по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който използваше доста успешно споменатите похвати, за да разклати доверието в съдебната система. По ирония на съдбата на бившия силов министър така му се получи, че той много бързо разбра колко страшни могат да бъдат успехите му. Не му остава друго освен да се надява съдът да е от непокорния вид, който докато беше на власт никак не харесваше.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


23 коментара
 • 1
  pruch avatar :-?
  pruch

  чудно ми е как точно може да се очерни БГ съдия?Освен да го полееш с кофа с катран аз друг метод не виждам как да очерниш нещо вече толкова зацапано.За едната заплатка дори свестните иначе съдии си затварят очите за противозакония довели държавата до банкрут.

 • 2
  geoimg avatar :-?
  Geoimg

  Оръжие за масово унищожение!?

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Може би няма да е зле Цветанов да падне жертва на схемите, които въртеше. Нищо лично, просто да е за пример за следващите.

 • 4
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#1] от "pruch":

  "Свестните" тоест тези, които малко повече поназнайват правото не смеят да се обадят, за да не изхвръкнат от системата.

 • 5
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Да му мисли който вярва на праспрес.

 • спейс мен

  Аре, моля ви се, Капитал, не се правете на света вода ненапита! Вие сте не по-малко виновни с Вашата (вече е с главна буква винаги) юридическа неграмотност за опетняване реномето на съдебната власт. Това, че знаеш какво стои зад абривиатурата ГПК, НПК, АПК, ЗЗД, ДОПК и т.н., не означава, че разбираш от право. Заради вас хората си мислят, че да те "пуснат под гаранция" означава да ти се размине и да не те съдят; за Вас "невинен до влизане в сила на съдебна присъда" очевидно не важи, при положение, че журналистчетата съдят наляво и надясно (Убиец пуснат от съда! Престъпник освободен! На крадеца му се размина! - тея заглавия познати ли са Ви?); заради вас принципът на концентрационното начало в гражданския процес е пълна магия; значението на формалната истина не е интересно за заглавна страница...

  абе...безнадеждно. Откакто стана модерно журналистите да са "разследващи", разбирай да се мислят за следствие-прокуратура-съд едновременно, уважението към закона падна под всякакви допустими граници. В тая шибана държава и без това няма авторитет към властта, защото "тоя ли ще ми каже на мен аз как да го правя", ами с кьорави и некадърни статии допълнително се затвърждава убеждението, че "колкот поече золуми прайш, толко по-недосегаем стааш".

  Не казвам, че няма кофти правосъдие - има. Но да слагаш всички под общ знаменател е просто кретенско. А още по-кретенско е да пишеш ей такива статии като тази.

 • 7
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Няма да плача за Цветанов! Заслужава да си плати за наглото си поведение по отношение на съда, докато беше министър.

 • 8
  flamendialis avatar :-|
  flamendialis

  Тази статия показва нагледно безочието на самото издание- след като с редовни поръчкови публикации /от определен кръг магистрати и лица извън системата/ непрекъснато се инспирират скандали, конспирации и всякакви интриги и най-вече злостни клюки, сега се ронят крокодилски сълзи в името на истината! Съвестта не ви пречи, очевидно. "Обективността" ви е винаги субективна и дори когато пишете истини, то те не звучат достоверно.

 • 9
  zumz avatar :-|
  zumz

  Успокойте топката, горните коментари, всеки си има мнение по въпроса, ако може без емоции ще е по-добре. Това за "обективна" журналистика е илюзия, журналистите също са хора. Добри са не онези дето се опитват "безпристрастно" да представят факти и се въздържат да дават оценка (западен модел), а онези, които, ако дават мнение или коментар - са способни да го аргументират с факти (пак западен модел). В България нито едните, нито другите ги има, почти всички се опитват да казват какво те мислят по определен въпрос. Като че ли на някого му пука:)

 • 10
  afektiranzritel avatar :-(
  спейс мен

  До коментар [#9] от "zumz":

  Емоциите ми ги разбунват коментари като този на върха, според който трябва да запалим всички съдии. Както и безкрайното лицемерие на някои журналисти. Не мога да стоя спокоен, защото работя с юристи, които всеки ден са длъжни да се съобразяват с абсурдни и противоправни закони или пък са подложени на унищожителна критика от едно общество, за което единственото правосъдие е линч. Защото хората в България си мислят, че "око за око, зъб за зъб" е върхът на справедливостта и че при най-малкото провинение трябва да колим и бесим, без да си дават сметка, разбира се, че палачите и тълпите с вилите и факлите са не по-малко достойни за клада.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал