С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
14 17 окт 2013, 14:34, 13369 прочитания

Съдът попита: За какво точно се използват разследванията срещу магистрати?

Прокуратурата образува дела срещу съдии и прокурори, които продължават с години и това поставя под съмнение тяхната независимост

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


"Спрямо Емил Христов има образувано досъдебно производство от юни 2012 г. за длъжностно престъпление. С оглед на това днес внасям предложение за временното му отстраняване от длъжност, съобразно разпоредбите на Закона за съдебната власт." Така в средата на юли главният прокурор Сотир Цацаров обясни пред медиите защо иска отстраняването от длъжност на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. ВСС уважи предложението на главния прокурор и Христов беше отстранен от длъжност.

И толкоз – така и не разбрахме повече за престъпленията, които според Цацаров е извършил магистратът, който има контрол над всички прокуратури в Югоизточна България. Не разбрахме и защо оттогава досега Христов не е обвинен, а, бидейки в нелепата ситуация да бъде разследван за престъпления срещу правосъдието, е продължил да оглавява голяма апелативна прокуратура, в чийто район са две важни граници, едната от които външна за Европейския съюз.


Признанието на Сотир Цацаров, че срещу Емил Христов се води досъдебно производство, се случи в хода на скандала с изтеклите през юли разговори на окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, председателката на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и бившия зам. главен прокурор и член на ВСС Камен Ситнилски. Записите са от миналото лято и в тях се обсъжда предстоящият избор на членове на ВСС от прокурорската квота. Срещу Емил Христов, Иван Ванчев и Камен Ситнилски започнаха дисциплинарни производства под претекст, че с действията си са създали впечатление, че въздействат на прокурорите да гласуват под натиск в полза на Камен Ситнилски. Обърнахте ли внимание – не че са въздействали наистина, а че гражданите, до които контролирано достигна текстът от свалените записи, така са си помислили?

Едно определение на Върховния административен съд по жалбата на Емил Христов срещу отстраняването му от длъжност хвърля повече светлина за това какво твърди прокуратурата и разкрива странни факти около движението на разследването срещу шефа на апелативна прокуратура Бургас.

Разделяй и владей

В определението си съдът с докладчик съдия Александър Еленков прави обобщение на фактите за движението на разследването срещу Емил Христов: "С постановление от 12.06.2012 г. на прокурор при Софийска градска прокуратура срещу жалбоподателя Емил Златев Христов е образувано досъдебно производство № 16-С/2012 г. по описа на тази прокуратура за престъпление по чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК) - за това, че на неустановена дата в периода 2005 г. - 2011 г. в град Бургас, в качеството си на длъжностно лице - административен ръководител на Апелативна прокуратура - град Бургас, е нарушил служебните си задължения и е превишил властта си с цел да набави облага - недвижим имот за свой низходящ и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици."В материалите по това досъдебно производство се съдържали и данни за лица, заемащи магистратски длъжности в град Бургас, които оказват помощ на хора от криминалния контингент в града и региона да избегнат наказателно преследване, респективно да се въздейства върху други лица от съдебната власт, за да не изпълнят задълженията си по служба (лично укривателство по чл. 294 НК)."
Съдът установява по актовете на прокуратурата, че пет месеца по-късно от делото са отделени материали, а малко след това по тях е образувано дело – този път вече срещу неизвестен извръшител "за това, че на неустановени дати в периода 2005 г. - 2011 г. в гр. Бургас, спомогнал на лица, извършили престъпления, да избегнат и/или срещу тях да бъде осуетено наказателно преследване и/или да останат ненаказани, без да се е споразумял с тези лица преди да са извършили престъпленията".

Как се е развивало разследването в следващата половин година не можем да знаем, защото тези факти не са коментирани от съда. Обаче разбираме за странния ход на делото след това – на 16.07.2013 г. прокурор от СГП е приел, че... между двете досъдебни производства има връзка "и за разкриването на обективната истина, както и с цел да бъдат постигнати процесуална икономия и бързина на наказателното производство в досъдебната му фаза, е необходимо да бъдат обединени тези досъдебни производства". Ден след като прокурорът достига до това прозрение, главният прокурор Сотир Цацаров внася искане до ВСС за временното отстраняване на Емил Христов.

От определението на съда става ясно и какво прокуратурата приема за установено на този етап – че "Емил Христов - административен ръководител на Апелативна прокуратура - град Бургас, влизайки в нерегламентирани контакти (чрез трето лице) с Николай Трифонов, бивш кмет на град Несебър, е придобил недвижим имот в местността "Кокалу" на този град, срещу което, превишавайки властта си, с постановление от 21.06.2011 г. е отвел прокурор Иванка Козарова от АП - Бургас, от надзора и решаването на преписка с вх. № СЗ-20/2007 г. по описа на ОП - Бургас, водена срещу Николай Трифонов и касаеща дейността му като кмет."

Забележете, през 2013 г. прокуратурата иска отстраняване на магистрат по дело, което е образувала през  2011 г. И друго – този магистрат не е обвинен за това деяние все още. Съществените отговори се достигат с верните въпроси.

Съдът с докладчик Александър Еленков поставя няколко въпроса при така установените факти. Той обсъжда всички възможности за отстраняване на прокурор от длъжност – като мярка по Закона за съдебната власт (ЗСВ) и като процесуална принуда по Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). Докато отстраняването от длъжност по НПК е допустимо само когато лицето е обвиняемо, ЗСВ позволява само за определени престъпления "отстраняване от длъжност на магистрат до приключване на наказателното производство, образувано срещу него".

Тази законова възможност отваря вратата за произвол. Когато магистратът е привлечен като обвиняем, отстраняването му от длъжност по НПК става от съд в публичен процес. Той има процесуални права и възможности за защита – може да иска съдебен контрол, върху мерките му за процесуална принуда текат срокове, след които обвиняемият може да поиска, ако прокуратурата се бави с години, делото му да се гледа от съда, а законът предвижда всички мерки за процесуална принуда се преустановяват. При отстраняване по реда на ЗСВ решава административният орган ВСС, без да чете делото.

Когато делото се води срещу някого, без той да е формално привлечен като обвиняем, гаранциите му за защита на практика са нулеви. Разследването може да продължи вечно – с удължаване на срока му първо от горната прокуратура, после от главния прокурор: "Магистратът, срещу когото е образувано наказателно (досъдебно) производство, но срещу него не е повдигнато обвинение и той не е привлечен като обвиняем в това производство, по никакъв начин - нито пряк, нито косвен, може да повлияе върху бързината на разследването. Такъв магистрат очевидно е уязвим и неговите професионални решения лесно могат да бъдат манипулирани от хора, имащи някаква власт (процесуална или друга, например нерегламентирана) върху бързината на разследването. Несъмнено срещу всеки магистрат може да бъде образувано наказателно (досъдебно) производство, срокът на разследването по което да бъде безкрайно удължаван", казва съдия Еленков в определението си.

Съдия Еленков записва в определението си, че в административния процес такива случаи, които по същество представляват злоупотреба с власт, могат да бъдат санкционирани – биха имали " за последица нищожност на издадения акт", или пък биха били определени като нарушение на принципа за съразмерност на държавната принуда по чл. 6, ал. 1 АПК, който задължава административните органи да упражняват правомощията си "по разумен начин, добросъвестно и справедливо". Уличеният магистрат има твърде ограничени възможности да се защити от неоправдана и ненужно голяма продължителност на разследването срещу него.

Веднага след това съдът открито показва кои за него ще бъдат съществените въпроси, по които ще разсъждава по делото – дали ВСС, когато взима решение за отстраняване на магистрат, срещу когото се води досъдебно производство, трябва да "упражни контрол върху фактическите обстоятелства, на които е основано искането" т.е. да провери твърденията на прокуратурата; дали ВСС може да изиска доказателства кои обстоятелства обуславят случая като изключителен (щом разследването е продължило над година) и защо срещу уличения магистрат не е повдигнато обвинение за конкретно престъпление от общ характер. Трябва ли ВСС да прецени дали престъплението, което е посочено в искането за отстраняване от длъжност, действително е "умишлено престъпление от общ характер" (защото магистратите имат функционален имунитет и не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове).
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

СГС задължи Столичната община да предприеме конкретни мерки за чист въздух; Адвокатурата срещу проект за промени при административното наказване

15 юли 2019, 5248 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Съдиите от ВАС питат Конституционния съд задължително ли е да се мотивират всички актове; Чакани промени в съдебния закон; Още по темата за "тримата големи"

8 юли 2019, 4910 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Законопроектът за офшорките - мисия, която ще завърши безславно

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов