Заповедта за експулсирането на Боевски е издадена още през март

От поне две седмици МВР е знаело, че Боевски се връща в България

Гълъбин Боевски
Гълъбин Боевски    ©  Капитал
Гълъбин Боевски
Гълъбин Боевски    ©  Капитал

Заповедта на бразилското министерство на правосъдието за експулсирането на осъдения за трафик на кокаин Гълъбин Боевски е била публикувана в бразилския официален вестник на 14 март тази година, заедно с още 53 идентични заповеди, с които са били експулсирани осъдени за трафик на наркотици чужденци.

В сряда изненадващо Гълъбин Боевски се върна в България от Париж, като отказа коментар. За завръщането му не знаеше нито министърът на правосъдието Зинаида Златанова, нито главният прокурор Сотир Цацаров. Oт Министерството на външните работи коментираха, че са разбрали за освобождаването на Боевски следобедa на 22 октомври, а няколко часа по-късно Боевски е излетял за Европа. В прессъобщението на външно министерство се цитира посланика в Бразилия Чавдар Николов, който твърди, че не е бил информиран предварително за освобождаването на Боевски

На 24 октомври 2011 г. олимпийският шампион от Сидни 2000 г. беше арестуван на летището в Сао Пауло преди да се качи на полет. В куфарите му са открити общо 9.077 кг кокаин. Той получи присъда от 9 години и четири месеца, която беше потвърдена на всички инстанции. Боевски излежаваше наказанието си в затвора в Итаи, Сао Пауло.

Именно от администрацията на затвора са уведомили посолството на България за освобождаването му. Това станало само няколко часа преди той да излети за София през Париж.

Две седмици по-рано, посолството е издало на Боевски временен документ за самоличност Според прессъобщението на министерството издаването на документа е "обосновано с необходимостта [на Боевски – бел. ред.] да притежава документ за самоличност с цел назначаване на работа до края на срока за изтърпяването на наказанието." 

Според Закона за българските лични документи временен паспорт се издава "на български граждани, които пребивават в чужбина и не притежават валидни документи за пътуване или за самоличност - със срок на валидност до 12 месеца съобразен с необходимото време за завръщане в Република България, след съгласуване с Министерството на вътрешните работи." Гълъбин Боевски е трябвало лично или чрез упълномощено лице да подаде заявление за издаване на временен паспорт в посолството. След това от посолството трябва да препратят заявлението, чрез МВнР до вътрешното министерство. От своя страна МВР има три дни да даде становище по искането. Ако процедурата е спазена това означава, че МВР не само е знаело за издаването на временния паспорт на Боевски от две седмици, но е и дало позитивно становище по него.

Към 13 март външен министър беше служебният премиер Марин Райков. Говорителят на служебното правителство коментира: "Никой, никога по никакъв повод не е информирал Райков нито в качеството му на външен министър, нито в качеството му на премиер официално или неофициално за каквото и да било свързано с Боевски"

Експулсирането е станало на основание закон от 1980 г., който урежда статута на чужденците в Бразилия. Той допуска експулсирането на чужденци, които застрашават националната сигурност, политическия и обществен ред. В броя на Официалния вестник от 14 март 2013 г. държава са публикувани още 53 идентични заповеди за осъдени чужденци. Сред тях има испанци, боливийци, филипинци, южноафриканци, ганайци, нигерийци, португалци, англичани, уругвайци, анголци, колумбийци, холандци, швейцарци и др. В края на заповедта е записано, че "изпълнението на мярката е подчинено на излежаването на присъдата на която ще е подложен в страната или на освобождаването от Съдебната власт."

Сутринта главният прокурор Сотир Цацаров каза, че е научил от медиите за завръщането на Боевски. Той коментира, че става дума за едностранен акт на бразилските власти, който явно е съобразен с тяхното законодателство и това явно не е помилване: "Става дума за правна фигура, която бразилското право нарича експулс на осъдено лице, т.е. лице, при което има влязла в сила присъда, осъдено е на лишаване от свобода и по преценка на бразилските власти не изтърпява това наказание там, а се изпраща на страната, на която е гражданин – просто казано се освобождава от затвора." От думите на Цацаров става ясно, че тепърва ще е изяснява статута на Боевски, като явно в неговия случай не става дума нито за условно предсрочно освобождаване, нито за трансфер на лишен от свобода, който е върнат за да изтърпи наказанието си в България. От думите на Сотир Цацаров става ясно, че държавното обвинение, което има правомощия да следи изпълнението на наказанията, тепърва ще мисли какво да прави по случая.

Според Наказателно-процесуалния кодекс, искане за признаване в България на присъда на чуждестранен съд се отправя от компетентния орган на другата държава до Министерството на правосъдието, което

изпраща искането и приложените към него присъда и други документи на окръжния съд по местоживеенето на осъдения, в случая - Софийски градски съд.

Няколко месеца след ареста на Боевски, тогавашният директор на ГДБОП Станимир Флоров заяви, че наркотикът открит в олимпийският шампион е бил предназначен за българския пазар. Изказването му хвана неподготвена прокуратурата, която нямаше подобна информация и се наложи да подкани официално Флоров да предостави наличната информация. Гълъбин Боевски беше съдружник във фирмата "М-Юнайт" с Милена Боева - съпруга на Матей Боев, който според италианската прокурата е дясна ръка на осъдения за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. Делото срещу Боев продължава, защото той не се сългаси на съкратена процедура. Между Боева и Боевски започва съдебен спор за собствеността на фирмата, като той е изключен като акционер.

Очаквайте подробности по-късно на capital.bg и в съботния брой на в. "Капитал".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


35 коментара
 • 1
  moloko_ avatar :-?
  moloko_

  Доста странна и интересна е цялата ситуация.Това което ми се струва,че разбрах е,че те го експулсират,но очакват той да си доизлежи присъдата в България или българската държава да го помилва?

 • 2
  nodamncat avatar :-|
  nodamncat

  До коментар [#1] от "moloko_":

  Май не ги интересува много какво ще стане с него тук, стига им, че не е в Бразилия.

 • 3
  g0nzi avatar :-|
  Моди трий нищо да не остане!

  До коментар [#1] от "moloko_":

  Никъде няма да лежи повече, просто го "гонят" от Бразилия за да не му плащат храна, режийни и т.н. той за тях не е опасен престъпник тъй като изнася дрогата, забраняват му да стъпва повече в Бразилия и това е.

 • 4
  kireto avatar :-|
  Кирето

  Не би ли трябвало сега, след като се е върнал, да си доизлежи присъдата у нас?

 • 5
  butterbrot avatar :-|
  Yomega

  "Експулсирането е станало на основание закон от 1980 г., който урежда статута на чужденците в Бразилия. Той допуска експулсирането на чужденци, които застрашават националната сигурност, политическия и обществен ред"

  значи Бразилия се отървава от един елемент, който спрямо нехния съд е криминален и заплашва нац.сигурност, политическия и обществен ред; експулсира ги (и вероятно доживотно Боевски няма да има право да влиза в Бразилия) и съответния елемент се прибира като свободен гражданин у нас - ами това си е по-добре и от шестица от тотото бе батка.

  Само нашите институции ми се губят в картинката...
  - признават ли издадена от Бразилския съд присъда? Ако да какво следва?
  - Боевски не е помилван/амнистиран/оправдан а експулсиран - Бразилия не иска да храни един доказан за нея престъпник 9 години. Какво следва да направят нашите институции?

  Вигенин, казуса не е точно като да цъкаш плиткоумни фб статуси нали?

 • 6
  alieng avatar :-|
  alieng

  а посолството ни в бразилия какво прави, не се ли интересува от гражданите на РБ пребиваващи там, или поне за тия в затворите, не чете ли държавния вестник на страната, за какво въобще стоят там и харчат държавни пари?

 • 7
  oft231057892 avatar :-|
  oft231057892

  Само нашите институции ми се губят в картинката...
  Аз слагам бас една бутилка 25 г. ракия, че нашите власти са знаели още на 13 март, че Боевски ще бъде експулсиран.

  Ако няма официално помилване, оневиняване или отмяна на присъдата, не е ли приложим НК в този случай? Боевски има присъда 8 години, според НК трябва да я доизлежи тук:
  Чл. 4. (1) Наказателният кодекс се прилага към българските граждани и за извършените от тях престъпления в чужбина.
  Чл. 7. В случаите на чл. 4 и 5 предварителното задържане и изтърпяното наказание в чужбина се приспадат. Когато двете наказания са разнородни, изтърпяното в чужбина наказание се взема предвид при определяне на наказанието от съда.

 • 8
  mmeezzoojj avatar :-|
  mmeezzoojj

  Боевски най-вероятно е експулсиран поради негласна молба от нашите институции (политици, дипломати .....) и въобще нямаше да се разбере за това ако някой случайно не го беше видял на летището. А сега всички се правят на ощипани госпожици - незнаех, не разбрах ... не е наше решение.
  Много ми е интересно как ще се развият събитията, но като гледам наркотрафиканта май ще си е свободен гражданин ;(((((

 • 9
  2.5 avatar :-|
  2.5

  Цялата сага показва ясно моженето на журналята!
  Все пак евала на БНТ1, които единствени бяха направили засада на “айругарата”.
  Кадрите решават всичко е казал един товарищ!

 • 10
  lili_markova avatar :-?
  lili_markova

  Експулсиран, след излежаване на част от наказанието и на основание "Lei nº 6.815 de 19 de Agosto de 1980 ". Предполагам е често практикувано в случаите на скитничество, просия или неспазване на "Закона за чужденците"...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал