Бившият председател на административния съд в Бургас получи 3.5 години затвор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бившият председател на административния съд в Бургас получи 3.5 години затвор

Бившият председател на административния съд в Бургас получи 3.5 години затвор

Присъдата за имотна измама напомни за пробойните в системата за случайното разпределение на дела

9382 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Възможностите за манипулации и липсата на защита на системата за случайно разпределение на дела могат да бъдат използвани за имотни измами. Това е един от изводите, който налага произнесената днес осъдителна присъда на бившия председател на административния съд в Бургас Атанас Вълков, който получи 3.5 години затвор. Той беше признат за виновен за създаване и ползване на неистински документи и злоупотреба със служебно положение. Съдия Весислава Иванова оправда Вълков по обвинението за пране на пари и част от документните престъпления, в които бе обвинен.

При обявяването на присъдата съдия Иванова обясни защо е наложила наказание, което отива до възможния максимум. Утежняващите вината обстоятелства са многобройни, а смекчаващото е само едно - чистото съдебно минало на обвиняемия. 

Председателят на административния съд в Бургас Атанас Вълков беше задържан на 31 март 2011 г. заедно с майка си Руска минути, след като бяха сключили с агент под прикритие договор за продажба на терен от 12 декара край Несебър на стойност от 2.2 млн. евро.

Съдия Вълков е симулирал няколко граждански дела, като без знанието на наследниците на имота е пускал искови молби, с които е искал възстановяване на собствеността на терена на неговия дядо - Иван Габровски. Впоследствие всички негови наследници "сключили" предварителен договор с бабата на съдия Вълков, а по-късно от името на продавачите е пусната нова молба в съда, в която се иска предварителния договор да бъде обявен за окончателен.

Съдът оправда Атанас Вълков по обвинението за пране на пари. "Конкретните документни престъпления не са и не могат да бъдат пряк източник на придобиване на имуществото. Причинноследствената връзка между тази престъпна дейност на подсъдимия и последвалото сдобиване с имущество е прекъсната. Но такава връзка изначално не може да бъде обоснована, тъй като е ясно, че имотът е получен по силата на съдебни решения, т.е. неистинските документи не представляват директното основание за придобиване на собствеността. Това означава, че единственото, за което може да се потърси отговорност на подсъдимия по фактите, включени в обвинението, е представянето на неистинските документи пред решаващия орган – съда, което в случая е сторено", мотивира се съдия Весислава Иванова.

Атанас Вълков беше признат за виновен за извършено от него престъпление по служба. Става дума за това, че е подал жалба от името на един от наследниците (без той да знае), с което се обжалва мълчалив отказ на кмета на Бургас да възстанови земя. Впоследствие Вълков разпределил делото на себе си.

Съдът не може да каже дали системата за случайното разпределение на делата е била манипулирана поради простата причина, че е обществено известно (от проверките на експерти и неправителствени организации), че манипулациите могат да се правят без да остават следи. Това на практика означава, че прокуратурата, дори и да иска, няма как да докаже, че Вълков сам си е разпределил делото на себе си. Системата, която се използва в административния съд в Бургас е LawChoice - същият софтуер, който ВСС наложи на всички всички съдилища в България.

Днешната присъда е директно съобщение към съдебния съвет, който вече не може да претендира, че не знае за проблемите със софтуера и възможностите през него да се избира "правилния" съдия. Ако продължават да искат да го наложат, това означава умисъл и не може да става дума за непредпазливост.

Възможностите за манипулации и липсата на защита на системата за случайно разпределение на дела могат да бъдат използвани за имотни измами. Това е един от изводите, който налага произнесената днес осъдителна присъда на бившия председател на административния съд в Бургас Атанас Вълков, който получи 3.5 години затвор. Той беше признат за виновен за създаване и ползване на неистински документи и злоупотреба със служебно положение. Съдия Весислава Иванова оправда Вълков по обвинението за пране на пари и част от документните престъпления, в които бе обвинен.

При обявяването на присъдата съдия Иванова обясни защо е наложила наказание, което отива до възможния максимум. Утежняващите вината обстоятелства са многобройни, а смекчаващото е само едно - чистото съдебно минало на обвиняемия. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  dimko avatar :-|
  dimko

  Чист е този, който излиза пред Съд за първи път.
  Длъжността на Нейна чест е, да отчита и Времето на престъплението ...
  Дори и като стерилен да се туря, човек влезе ли в поредицата от именно неговите мръсотии, одма го брой за Рецидивист...
  Технологията на престъплението не е понятие от гинекологията, тя е по принцип, безпощадна към всички и не следва да признава "първескини"...

 • 2
  lili_markova avatar :-(
  lili_markova

  Незнам защо, но статията ми напомня феодално правораздаване..ранно хм.

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  Само да направя неизбежния паралел. Ако подобно нещо се случеше в САЩ, прокуратурата ще внесе в съда поне половин дузина обвинения с искане за десетки години затвор!
  И В ТЕЗИ ОБВИНЕНИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ ПРИСЪСТВА И ПРАНЕТО НА ПАРИ! И логиката е много, безкрайно проста,не е необходимо дори и да си юрист, за да я разбереш - УПОТРЕБАТА НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТИ ПАРИ И АКТИВИ ПОД ВСЯКА ФОРМА - ПОКУПКИ, ИНВЕСТИЦИИ, КОРУПЦИЯ,...Е И ПРАНЕ НА ПАРИ! Да не говорим когато става дума не за еднократни, а повтарящи се във времето кражби и измами, ОСОБЕНО НА ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ, И ОСОБЕНО НА СЪДИЯ, ОСОБЕНО КОГАТО Е ИЗВЪРШИЛ И ДОКУМЕНТНИ ИЗМАМИ!
  Аз не мога да разбера следния текст напълно и не е зле юристи да се позамислят върху него. Имам предвид истински юристи...:


  "Той беше признат за виновен за създаване и ползване на неистински документи и злоупотреба със служебно положение. Съдия Весислава Иванова оправда Вълков по обвинението за пране на пари и част от документните престъпления, в които бе обвинен...

  Съдът оправда Атанас Вълков по обвинението за пране на пари. "Конкретните документни престъпления не са и не могат да бъдат пряк източник на придобиване на имуществото. Причинноследствената връзка между тази престъпна дейност на подсъдимия и последвалото сдобиване с имущество е прекъсната. Но такава връзка изначално не може да бъде обоснована, тъй като е ясно, че имотът е получен по силата на съдебни решения, т.е. неистинските документи не представляват директното основание за придобиване на собствеността. Това означава, че единственото, за което може да се потърси отговорност на подсъдимия по фактите, включени в обвинението, е представянето на неистинските документи пред решаващия орган – съда, което в случая е сторено", мотивира се съдия Весислава Иванова."

  Има един безкрайно прост въпрос към съдията и той трябва да бъде задаван - и от съответните контролни органи, и от колегите му, и от цялата българска общественост:

  Ако според съдията въпросният мошеник на отговорен пост - председател на административния съд в Бургас "Е ПРИЗНАТ ЗА ВИНОВЕН ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА НЕИСТИНСКИ ДОКУМЕНТИ И ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СЛУЖЕБНО ПОЛОЖЕНИЕ", ТО КАК Е ВЪЗМОЖНО СЪДИЯ ВЕСИСЛАВА ИВАНОВА ДА ТВЪРДИ В ЗАКЛЮЧЕНИЕТО СИ, ЧЕ "Конкретните документни престъпления не са и не могат да бъдат пряк източник на придобиване на имуществото. Причинноследствената връзка между тази престъпна дейност на подсъдимия и последвалото сдобиване с имущество е прекъсната..."???
  В края на краищата да зададем съдебния вариант на Шекспировия въпрос - "ИМА ИЛИ НЯМА КОНСТАТИРАНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО ДОКУМЕНТНИ ИЗМАМИ (МНОГОКРАТНИ, Т.Е. РЕЦИДИВ) С ЦЕЛ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ, Т.Е. КРАЖБА НА ИМУЩЕСТВО ОТ ЧАСТНИ ЛИЦА?"
  Според мен констатацията на съда може да бъде само "ДА" - с ефективна присъда, или "НЕ" (вкл. не може да се докаже) - с оневиняване, т.е. без присъда!
  Това решение на тази съдийка е всъщност - "ХЕМ ДА, ХЕМ НЕ"! Като повече клони към "НЕ"-то!
  С други думи - този си набелязвал конкретни имоти, които да открадне с подправени домументи, използвайки и служебното си положение в съда, изработил си и схемата - да става през баба му (КАКВА "НОВОСТ", А - АКО СИ СПОМНИМ ДУЗИНИ ДРУГИ МАГИСТРАТИ И ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ, ЧИИТО БЛИЗКИ И РОДНИНИ, ВКЛ. 80-ГОД. МАЙКИ И БАБИ ИЛИ ТЪЩИ, ИЛИ ТОКУ ЩО НАВЪРШИЛИ ПЪЛНОЛЕТИЕ ОТРОЧЕТА ИЗВЕДНЪЖ СЕ ОКАЗАХА НЕВЕРОЯТНИ ЕДРИ БИЗНЕСМЕНИ, ХОТЕЛИЕРИ, ИЛИ ПОЛУЧИЛИ ГОЛЕМИ ИМОТИ...СТАВА ЯСНО, ЧЕ ТЕ НЕ СТРАДАТ ОТ ПРЕКОМЕРНО ВЪОБРАЖЕНИЕ В ИЗРАБОТВАНЕ НЕ СХЕМИТЕ ЗА КРАЖБИ, ИЗМАМИ И ПРАНЕТО НА ПАРИТЕ ОТ ТЯХ ЧРЕЗ РОДНИНИ...), А СЪДЪТ НЕ МОЖЕ ДА УСТАНОВИ И КОНСТАТИРА ПРЯКАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ ИЗМАМИТЕ И ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕТО НА ТОЗИ?

  Това, което всъщност съдийката завява, е че тя (съдът) НЕ МОЖЕ ДА УСТАНОВИ ПРЯКВАТА РОДНИНСКА ВРЪЗКА МЕЖДУ КРАДЕЦЪТ С ИЗМАМИТЕ МУ И ... МАЙКА МУ!

  Аз, но знам че още много други българи знаем, че българската правораздавателна система е тотално разрушена, пропита с корупция, зависимости, некадърници и връзкари, така че вероятно мнозина са приятно изненадани, че въобще се е стигнало до някаква присъда.
  Но истината е, че това не е правораздаване и че явно дефиницията за пране на пари (а и на почти всички останали престъпления и разследването и санкционирането им) на българските прокурори и съдии е доста "либерална" и различна от тази на "колегите" им в нормалните държави.
  Случаят е изключително показателен и не бива да бъде подминат от професионалната гилдия, а и от публиката, убеден съм. В България по различни данни и анализи са откраднати огромни суми - десетки милиарди от организираната престъпност, начело с ДС червената партокрация от 10-ти ноември 1989 г (а и малко преди това) насам. Някои споменават цифра около 100 милиарда. Кражби в такива огромни размери очевдино предшестват съответни мащабни действия за ... ПРАНЕ НА ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ! Колкото и да са отишли "у лево" от тези пари, останалите са "приютени" в "наши момчета", "другари" - по съответните им офшорни и други сметки и активи по света и у нас.

  В България небивалото избуяване на невероятно, "необяснимо"успешни близки и роднини, найки тъщи и отрочета на политици, управленци, държавници...явно е придобило епидемични размери и явно заслужава по-особено внимание и изследване от обществеността, учени, специалисти, изследователи, икономисти,...И СЪДИИ И ПРОКУРОРИ! И ТО ОТ ГОДИНИ, ПОНЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ!

 • 4
  martincho8002 avatar :-|
  martincho8002

  Интересно 3.5 години. В америка на онзи му дадоха 28. Вярно не е същото ама не е ли редно поне 7 години. Малко възпитателен процес да се проведе.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK