Новият брой:
Служебната президентска република

Бившият председател на административния съд в Бургас получи 3.5 години затвор

Присъдата за имотна измама напомни за пробойните в системата за случайното разпределение на дела

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Възможностите за манипулации и липсата на защита на системата за случайно разпределение на дела могат да бъдат използвани за имотни измами. Това е един от изводите, който налага произнесената днес осъдителна присъда на бившия председател на административния съд в Бургас Атанас Вълков, който получи 3.5 години затвор. Той беше признат за виновен за създаване и ползване на неистински документи и злоупотреба със служебно положение. Съдия Весислава Иванова оправда Вълков по обвинението за пране на пари и част от документните престъпления, в които бе обвинен.

При обявяването на присъдата съдия Иванова обясни защо е наложила наказание, което отива до възможния максимум. Утежняващите вината обстоятелства са многобройни, а смекчаващото е само едно - чистото съдебно минало на обвиняемия. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dimko avatar :-|
  dimko
  • - 2
  • + 5

  Чист е този, който излиза пред Съд за първи път.
  Длъжността на Нейна чест е, да отчита и Времето на престъплението ...
  Дори и като стерилен да се туря, човек влезе ли в поредицата от именно неговите мръсотии, одма го брой за Рецидивист...
  Технологията на престъплението не е понятие от гинекологията, тя е по принцип, безпощадна към всички и не следва да признава "първескини"...

  Нередност?
 • 2
  lili_markova avatar :-(
  lili_markova
  • - 1
  • + 8

  Незнам защо, но статията ми напомня феодално правораздаване..ранно хм.

  Нередност?
 • 3
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 3
  • + 9

  Само да направя неизбежния паралел. Ако подобно нещо се случеше в САЩ, прокуратурата ще внесе в съда поне половин дузина обвинения с искане за десетки години затвор!
  И В ТЕЗИ ОБВИНЕНИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ ПРИСЪСТВА И ПРАНЕТО НА ПАРИ! И логиката е много, безкрайно проста,не е необходимо дори и да си юрист, за да я разбереш - УПОТРЕБАТА НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТИ ПАРИ И АКТИВИ ПОД ВСЯКА ФОРМА - ПОКУПКИ, ИНВЕСТИЦИИ, КОРУПЦИЯ,...Е И ПРАНЕ НА ПАРИ! Да не говорим когато става дума не за еднократни, а повтарящи се във времето кражби и измами, ОСОБЕНО НА ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ, И ОСОБЕНО НА СЪДИЯ, ОСОБЕНО КОГАТО Е ИЗВЪРШИЛ И ДОКУМЕНТНИ ИЗМАМИ!
  Аз не мога да разбера следния текст напълно и не е зле юристи да се позамислят върху него. Имам предвид истински юристи...:


  "Той беше признат за виновен за създаване и ползване на неистински документи и злоупотреба със служебно положение. Съдия Весислава Иванова оправда Вълков по обвинението за пране на пари и част от документните престъпления, в които бе обвинен...

  Съдът оправда Атанас Вълков по обвинението за пране на пари. "Конкретните документни престъпления не са и не могат да бъдат пряк източник на придобиване на имуществото. Причинноследствената връзка между тази престъпна дейност на подсъдимия и последвалото сдобиване с имущество е прекъсната. Но такава връзка изначално не може да бъде обоснована, тъй като е ясно, че имотът е получен по силата на съдебни решения, т.е. неистинските документи не представляват директното основание за придобиване на собствеността. Това означава, че единственото, за което може да се потърси отговорност на подсъдимия по фактите, включени в обвинението, е представянето на неистинските документи пред решаващия орган – съда, което в случая е сторено", мотивира се съдия Весислава Иванова."

  Има един безкрайно прост въпрос към съдията и той трябва да бъде задаван - и от съответните контролни органи, и от колегите му, и от цялата българска общественост:

  Ако според съдията въпросният мошеник на отговорен пост - председател на административния съд в Бургас "Е ПРИЗНАТ ЗА ВИНОВЕН ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА НЕИСТИНСКИ ДОКУМЕНТИ И ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СЛУЖЕБНО ПОЛОЖЕНИЕ", ТО КАК Е ВЪЗМОЖНО СЪДИЯ ВЕСИСЛАВА ИВАНОВА ДА ТВЪРДИ В ЗАКЛЮЧЕНИЕТО СИ, ЧЕ "Конкретните документни престъпления не са и не могат да бъдат пряк източник на придобиване на имуществото. Причинноследствената връзка между тази престъпна дейност на подсъдимия и последвалото сдобиване с имущество е прекъсната..."???
  В края на краищата да зададем съдебния вариант на Шекспировия въпрос - "ИМА ИЛИ НЯМА КОНСТАТИРАНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО ДОКУМЕНТНИ ИЗМАМИ (МНОГОКРАТНИ, Т.Е. РЕЦИДИВ) С ЦЕЛ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ, Т.Е. КРАЖБА НА ИМУЩЕСТВО ОТ ЧАСТНИ ЛИЦА?"
  Според мен констатацията на съда може да бъде само "ДА" - с ефективна присъда, или "НЕ" (вкл. не може да се докаже) - с оневиняване, т.е. без присъда!
  Това решение на тази съдийка е всъщност - "ХЕМ ДА, ХЕМ НЕ"! Като повече клони към "НЕ"-то!
  С други думи - този си набелязвал конкретни имоти, които да открадне с подправени домументи, използвайки и служебното си положение в съда, изработил си и схемата - да става през баба му (КАКВА "НОВОСТ", А - АКО СИ СПОМНИМ ДУЗИНИ ДРУГИ МАГИСТРАТИ И ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ, ЧИИТО БЛИЗКИ И РОДНИНИ, ВКЛ. 80-ГОД. МАЙКИ И БАБИ ИЛИ ТЪЩИ, ИЛИ ТОКУ ЩО НАВЪРШИЛИ ПЪЛНОЛЕТИЕ ОТРОЧЕТА ИЗВЕДНЪЖ СЕ ОКАЗАХА НЕВЕРОЯТНИ ЕДРИ БИЗНЕСМЕНИ, ХОТЕЛИЕРИ, ИЛИ ПОЛУЧИЛИ ГОЛЕМИ ИМОТИ...СТАВА ЯСНО, ЧЕ ТЕ НЕ СТРАДАТ ОТ ПРЕКОМЕРНО ВЪОБРАЖЕНИЕ В ИЗРАБОТВАНЕ НЕ СХЕМИТЕ ЗА КРАЖБИ, ИЗМАМИ И ПРАНЕТО НА ПАРИТЕ ОТ ТЯХ ЧРЕЗ РОДНИНИ...), А СЪДЪТ НЕ МОЖЕ ДА УСТАНОВИ И КОНСТАТИРА ПРЯКАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ ИЗМАМИТЕ И ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕТО НА ТОЗИ?

  Това, което всъщност съдийката завява, е че тя (съдът) НЕ МОЖЕ ДА УСТАНОВИ ПРЯКВАТА РОДНИНСКА ВРЪЗКА МЕЖДУ КРАДЕЦЪТ С ИЗМАМИТЕ МУ И ... МАЙКА МУ!

  Аз, но знам че още много други българи знаем, че българската правораздавателна система е тотално разрушена, пропита с корупция, зависимости, некадърници и връзкари, така че вероятно мнозина са приятно изненадани, че въобще се е стигнало до някаква присъда.
  Но истината е, че това не е правораздаване и че явно дефиницията за пране на пари (а и на почти всички останали престъпления и разследването и санкционирането им) на българските прокурори и съдии е доста "либерална" и различна от тази на "колегите" им в нормалните държави.
  Случаят е изключително показателен и не бива да бъде подминат от професионалната гилдия, а и от публиката, убеден съм. В България по различни данни и анализи са откраднати огромни суми - десетки милиарди от организираната престъпност, начело с ДС червената партокрация от 10-ти ноември 1989 г (а и малко преди това) насам. Някои споменават цифра около 100 милиарда. Кражби в такива огромни размери очевдино предшестват съответни мащабни действия за ... ПРАНЕ НА ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ! Колкото и да са отишли "у лево" от тези пари, останалите са "приютени" в "наши момчета", "другари" - по съответните им офшорни и други сметки и активи по света и у нас.

  В България небивалото избуяване на невероятно, "необяснимо"успешни близки и роднини, найки тъщи и отрочета на политици, управленци, държавници...явно е придобило епидемични размери и явно заслужава по-особено внимание и изследване от обществеността, учени, специалисти, изследователи, икономисти,...И СЪДИИ И ПРОКУРОРИ! И ТО ОТ ГОДИНИ, ПОНЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ!

  Нередност?
 • 4
  martincho8002 avatar :-|
  Martin Bakardjiev
  • + 5

  Интересно 3.5 години. В америка на онзи му дадоха 28. Вярно не е същото ама не е ли редно поне 7 години. Малко възпитателен процес да се проведе.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал