Законно ли е записването на лични данни на гражданите от страна на полицейските органи?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Законно ли е записването на лични данни на гражданите от страна на полицейските органи?

При поискване на документите полицаят е задължен да каже името си, длъжността и структурното звено в което работи

Законно ли е записването на лични данни на гражданите от страна на полицейските органи?

При поискване на документите полицаят е задължен да каже името си, длъжността и структурното звено в което работи

© Цветелина Николаева


Настоящия текст публикуваме, след въпроса на Светлозар Алексиев, публикуван на

"Има ли право МВР да записва на хвърчащи листчета и тефтерчета личните данни на ходещи по улиците граждани?"

Проблема със събирането и записването на лични данни на граждани е отдавнашен. Той беше отбелязан още през 2008 година в годишния Доклад на Програма Достъп до Информация за състоянието на достъпа до информация в България. Тази година темата отново стана предмет на обществен дебат и по време на февруарските и по време на юлските протести. Въпросите които се поставят са няколко:

1. При какви обстоятелства полицейските органи могат да изискват за проверка нашите лични документи? 2. При какви обстоятелства полицейските органи могат да записват данните от нашите лични документи?

3. Обработват ли се и как, нашите данни след като бъдат записани и въвеждат ли се в някакъв полицейски регистър?

Каква е относимата нормативната уредба:

Първото и много важно уточнение, което следва да направим е, че в случая не коментираме и не обсъждаме въпросите с т.нар. Полицейска регистрация. Тя се извършва единствено по отношение на лица, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер.

В случая ще коментираме единствено случаите, в които полицейските органи установяват самоличността на гражданите и записват данните от техните документи за самоличност.

Съгласно чл.6. от Закона за Българските лични документи, гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност. Установяването на самоличността се извършва чрез представяне на документ за самоличност. Разпоредбата чл.61,ал.1,т.1-т.4 от Закона за МВР предвижда, че полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице, за което има данни, че е извършило престъпление или нарушение на обществения ред.

Независимо от ситуацията и обстоятелствата, при случаи, в които полицейски орган поиска от гражданин личните му документи за проверка, гражданинът е задължен да ги представи. Нормативното основание на това задължение е дадено също в Закона за МВР, според който (чл.55,ал.1) полицейските органи могат да издават устни или писмени разпореждания до граждани, когато това е необходимо за изпълнение на възложените им функции. ЗМВР посочва още (чл.55,ал.4), че разпорежданията на полицейския орган са задължителни за изпълнение, освен ако налагат извършването на очевидно за лицето престъпление или нарушение.

Ог горното е видно, че при всички случаи гражданите са длъжни да предоставят за проверка личните си документи, в случаите, в които те са изискани от компетентен полицейски орган.

По-интересен е вторият въпрос имат ли право и в какви случаи полицейските органи могат да записват данните от нашите документи за самоличност?

Не съществува нормативно основание, даващо право на полицейските органи да записват данни на гражданите, извън случаите, в които се съставя конкретен акт за нарушение или определен протокол, например такъв по реда чл.56, ал.2 от ЗМВР. Става дума за т.нар. Предупредителен протокол (протокол за предупреждение), с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответно престъпление или нарушение на обществения ред. Обикновено такъв протокол се съставя веднага и намясто. С думи прости няма нормативна разпоредба, която да дава право на полицейските органи да записват данните от документите за самоличност на гражданите "за всеки случай", без целта на записването да е съставяне на определен конкретен документ.

На края ще коментираме третия от поставените въпроси – В случаите, в които не е съставен нито протокол, нито акт за нарушение, нито какъвто и да е друг документ, но въпреки това данните са записани, как се обработват и съхраняват те? Въвеждат ли се записаните данни от документите за самоличност на гражданите по време на протестите в специален регистър?

Следвайки нормативната уредба, а именно Закона за МВР, и подзаконовите актове към него, подобно обработване на данни не би следвало да има, а данните на гражданите изобщо не следва да се обработват от полицията. През лятото на тази година обаче, в медиите беше публикувана информация, че се изготвя масив от данни на протестиращи граждани

Това твърдение не е потвърдено официално от МВР.

Програма Достъп до Информацията поема ангажимента да подаде заявление по реда на закона за достъп до обществена информация до Министъра на вътрешните работи, с което да поиска информация за това кое е нормативното основание, въз основа на което се записват личните данни на гражданите, присъствали на местата на протестите в София. Каква е целта на това записване? Обработват ли се и как личните данни на гражданите, събрани в горните случаи. Ако да, каква е целта на обработването? Вписват ли се тези данни в регистър и какъв е той.

След като получим отговор на нашето заявление, ще публикуваме отговора на Министъра на вътрешните работи.

Обработването на лични данни на гражданите от който и да е администратор на данни, но с особено внимание към органите за ред и сигурност, трябва да се извършва единствено следвайки определени принципи и да се подчинява на строги и ясни правила. Принципите на обработване на лични данни на гражданите са определени в Европейските документи за защита на личните данни1 , както и в Българския закон за защита на личните данни. Според тези нормативни документи, личните данни трябва да се обработват ограничено единствено до целта, за която се събират, да се съхраняват само за срок, необходим за изпълнението на тази цел и при уведомяване на титуляра на данните за целия процес на обработка. След изпълнението на целта за която са събрани, данните следва да се унищожат. Гражданите имат право по всяко време на достъп до техните лични данни.

Гражданите трябва да знаят, че във всички случаи когато са спирани от полицейски органи и данните от техните документи за самоличност се записват без да бъде съставен конкретен документ, те (гражданите) имат право да подадат искане до администратора на данни (в случая МВР). Това искане се извършва по реда на Закона за защита на личните данни – чл.29. ЗЗЛД. Всеки гражданин може да поиска от администратора на данни – МВР:

1. потвърждение за това, дали отнасящи се до него данни се обработват (чл.28,ал.1 ЗЗЛД). 2. информация за целите на това обработване, за категориите данни и за получателите или категориите получатели, на които данните се разкриват (чл.28,ал.1 ЗЗЛД). 3. съобщение в разбираема форма, съдържащо личните му данни, които се обработват, както и всяка налична информация за техния източник;
4. достъп до пълния обем лични данни (чл.26. ЗЗЛД).

5. Всеки гражданин по всяко време може да поиска от администратора да заличи, коригира или блокира негови лични данни, обработването на които не отговаря на изискванията на ЗЗЛД;

Текстът е от блога на Програма достъп до информация "Точка за достъп

Настоящия текст публикуваме, след въпроса на Светлозар Алексиев, публикуван на

"Има ли право МВР да записва на хвърчащи листчета и тефтерчета личните данни на ходещи по улиците граждани?"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111

  Уважаеми госпожи и господа от Програма Достъп до Информацията, когато получите и публикувате отговора на МВР и ако той е потвърдителен, недейте да забравяте да разберете и публикувате и кой точно от МВР е дал разпореждане да се правят списъци с личните данни на протестиращите, защото ако това е правено, значи според МВР то е и легитимно, следователно някой трябва да излезе с името си.

 • 2
  kaizersoze avatar :-P
  kaizersoze

  Само тези дни МВР направи огромно количество нарушения на закона, за което много началници там трябва да отидат в затвора - записвания на данни, прекомерна употреба на сила, липса на отличителни знаци, маски, незаконно заграждане на София и т.н.

  Комунетата надминаха дори Тиквата по простотия и беззакония, което си е постижение....

 • 3
  tzm41313897 avatar :-?
  Mark Twain

  Малко ми е странна тая работа. Има софтуери, които разпознават лица и ги класифицират за секунди. (не, не гледам много филми :)) За чий им е тогава на МВР да го правят това ръчно, като е достатъчно да въртят видеото през софтуера и да пълнят базата? Единственото ми обяснение е - за сплашване. Едва ли не са извадили нЕкоя леФ и нямат нужното оборудване.
  А дали МВР ще Ви отговори... Имаше един лаф за писмото и за умрелия...

 • 4
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  А защо не се самосезира Комисята за защита на личните данни. Би следвало всяко щридическо лице, което набира, съхранява, обработва лични данни да е регистрирано по Закона за защита на личните данни. За да го прави трябва да има законова цел, но и трябва да е уточнено и публикувано в КЗЛД какви видове регистри има, какви точно лични данни се образботват и за какъв срок се съхраняват. МВР е юридическо лице и в този смистл и то следва да се е регистрирало като обработващ лични данни, освен ако специалният Закон за МВР го освобождава от това му задължение! КЪДЕ Е КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ ЗА ПРОИЗНАСЯНЕ?????

 • 5
  elenko avatar :-|
  Eenk

  По-големият проблем според мен е в пощите, с всяко приемане на пратка ми записват ЕГН-то на омазан тефтер.

 • 6
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Цитат: "През лятото на тази година обаче, в медиите беше публикувана информация, че се изготвя масив от данни на протестиращи граждани
  Това твърдение не е потвърдено официално от МВР."

  Когато го потвърдят "официално" от МВР, ми се обадете, да не пропусна края на света!

 • 7
  ivosto avatar :-|
  Иво Стоянов

  Няколко съвета по буквата на закона:
  При проверка първо искайте полицаят да се легитимита. В повечето случаи това предизвиква изненада, но може да изтъкнем че всеки може да облече униформа. След като ви предоставят документ си запишете бавничко и спокойно данните на полицая - чин, имена и номер. Ако пък има нервност си включете камерата на телефона примерно :) Разбира се няма как да се откаже проверка, но когато разполагаме с данните на проверяващия много по конкретна ще е някаква жалба или искане описано в статията.

 • 8
  bogry avatar :-|
  BoGry

  До коментар [#7] от "Иво Стоянов":
  [quote#7:"Иво Стоянов"]При проверка първо искайте полицаят да се легитимира.[/quote]
  Ако ви откаже, се опитайте да му бръкнете отзад или да го ритнете по кокалчето - все едно, той ще каже после, че сте го направили и затова ви е арестувал!
  Г-н Стоянов, на теория е едно, а на практика - това, което всички знаем!

 • 9
  plaats avatar :-P
  Луд Общественик

  До коментар [#7] от "Иво Стоянов":

  Вчера (13) поисках да се легитимира едно прасе и то ми отговори:
  "къф си мислиш, че съм с тая униформа?"
  Викам - "де да знам къф си, ама се легитимирай..."
  "Ами палячо съм"
  И почнах на висок глас гледайки него и колегите му:
  "Аз с български полицай не споря - щом казваш, че си палячо, значи си палячо. Но ти напомням, че сам каза, че си палячо...."
  Естествено ме дръпанха да ме запишат, ама фуцк ит. А.С.А.В.

 • 10
  sincere avatar :-|
  Коте

  Не, това е полицейщина!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK