Сотир Цацаров ще събужда следствието

Ново спецзвено ще разследва корупцията в съдебната система

Сотир Цацаров казва, че е преструктурирал Върховна касационна прокуратура за да се отделят административните функции от дейността на прокурорите.
Сотир Цацаров казва, че е преструктурирал Върховна касационна прокуратура за да се отделят административните функции от дейността на прокурорите.    ©  Надежда Чипева
Сотир Цацаров казва, че е преструктурирал Върховна касационна прокуратура за да се отделят административните функции от дейността на прокурорите.
Сотир Цацаров казва, че е преструктурирал Върховна касационна прокуратура за да се отделят административните функции от дейността на прокурорите.    ©  Надежда Чипева

Избраният преди година за главен прокурор Сотир Цацаров си поставя три основни приоритета за 2014 г. - събуждане на следствието, завършване на вътрешното преструктуриране на прокуратурата и активното й участие в създаването на единна европейска прокуратура. Това казва самият Цацаров в интервю за в. "Труд", публикувано в четвъртък. Като своя грешка през последните 12 месеца той коментира, че не се е справил с "неравномерното натоварване между колеги, които получават еднакви възнаграждения за работата си."

Сотир Цацаров е напълно съгласен с тезата на избрания преди празниците директор на Националната следствена служба (НСлС) Евгени Диков, който каза, че следствието е в "будна кома". Според главния прокурор следователите не са виновни, защото върху е имало "всякакви законодателни експерименти".

Той коментира: "Но трябва да е ясно - какво ще се случи с тази професия оттук насетне зависи не само от ръководството на прокуратурата, а основно от хората, които я упражняват. Никой не би търпял разследване с години на три-четири дела на колега в националното следствие, колкото и сложни да са те." Малко след избирането си, Евгени Диков изненадващо съобщи, че може да избере за свой заместник скандалният зам.-градският прокурор Роман Василев.

Промените в прокуратурата

От интервюто на Цацаров става ясно още, че вече три месеца функционира специализирано звено, което разследва престъпленията, извършени от съдии и прокурори. В него освен обвинители влизат агенти от ДАНС, като се очаква към тях да се присъединят и следователи: "Това е самостоятелна структура, на която са поверени проверките и разследванията по сигнали за престъпления, извършени от съдии, прокурори и следователи" обяснява Цацаров и уточнява, че новата структура е директно подчинена на него и градския прокурор на София, а оперативното ръководство е възложено на прокурор от новосъздадения специализиран отдел във ВКП.

Главният прокурор дава и малко повече светлина за приключилата преди година проверка в Инспектората към Върховна касационна прокуратура, като уточнява, че той вече ще се занимава само с дисциплинарни нарушения на прокурори": "Инспекторатът вече не е самостоятелен отдел във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Той работи по нови правила, според които има право да извършва само проверки по отношение на прокурори и следователи по сигнали за дисциплинарни нарушения. Извън правомощията му са проверките на съдии, както и на всички други лица, упражняващи юридическата професия. Не се извършват проверки по анонимни сигнали, а всеки колега има право да се запознае с резултатите от извършената спрямо него проверка" уточни Цацаров.

Нищо лично

Сотир Цацаров категорично отхвърля обвиненията на Цветан Цветанов, че подложен на репресия заради серията разследвания срещу него: "Емоциите на политици няма да коментирам. Още повече, когато те се основават на схващането, че репресия е всяка проверка спрямо собствената им личност, а проверките срещу опонентите са в реда на нещата. Всъщност промени се разбирането на конкретното лице за ролята на съда в една демократична държава, а това е значителен напредък. Точно затова и целта на прокуратурата е всички образувани досъдебни производства срещу Цветан Цветанов да стигнат максимално бързо до съд."

По отношение на възобновяване на разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра и евентуалното насочване на разследването срещу бившия премиер Бойко Борисов, Цацаров коментира: "По казуса с Чакъра има осъдително решение срещу България. След него бях длъжен по закон да поискам от Върховния касационен съд възобновяване на делото. Нима и Европейския съд по правата на човека ще обвиним в политическо пристрастие? Или нямаше да бъда обвинен в това, ако не бях изпълнил закона? Разследването търси истината, защото според съда в Страсбург са установени само две неща: че в началото на операцията до Харманли Чакъра е бил жив, а в края - мъртъв. Не се страхуваме от истината, нали? А и тя няма политическа принадлежност."

Докладък от ЕК: не очакваме нищо ново

Главният прокурор казва, че е "умерен оптимист" за предстоящия мониторингов доклад на ЕК: "Едва ли можем да очакваме нещо, което да не сме видели и да не сме анализирали сами досега - институционално и медийно. Всички добре знаем както това, което сме постигнали, така и слабостите си. Така че докладът ще е обективен външен поглед за вътрешните процеси, в които бяхме участници или свидетели през последната година и половина."

Сотир Цацаров критикува работата на специализираната прокуратура: "Действително, засега не е реализирала особени успехи по т.нар. стопански дела, най-вече за данъчни престъпления. Не отдавам всичко това само на личността на Костов, по-скоро прокурорите се нуждаят от повече обучение и сигурност в действията си." Подобно становище е интересно предвид факта, че Цацаров сам избра за свой заместник бившия ръководител на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


31 коментара
 • 1
  2.5 avatar :-P
  2.5

  “неравномерното натоварване между колеги, които получават еднакви възнаграждения за работата си."

  Една самокритична цаца!

 • 2
  igla avatar :-?
  Непукистка

  "Емоциите на политици няма да коментирам. "


  А досега не беше ли "лицето"?!

 • 3
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Преди това аз не забравям,че се е срещал с Пеевски...

 • 4
  winterbach avatar :-P
  Петър Иванов

  А ще има ли приказка за събуждане?

 • 5
  itoskov avatar :-|
  Woland

  До коментар [#3] от "4itatel":

  Каква ще да е таз зала, която събира Цацаров и Пеевски, че и остава място за мебели?...

 • 6
  kamatnaisura avatar :-|
  suroIkamatno

  И преди съм го казвала…..Цацаров е един от брилянтните юридически мозъци на България. Това, че той си върши работата не бива да притеснява някой, ако последният е ок и е толкова чист, колкото казва. Що се отнася до срещите всеки е бил в една стая с различни хора, с различен манталитет, минало, професия и т.н. Т.е няма как да се твърди, че ако си бил на среща с арменец, след това почваш да се казваш Ян Бибиян. Нещата са малко по-сериозни и малко по-дълбоки. Ако Бойко беше пич, така, както разправя, трябваше да спечели изборите с огромно мнозинство въпреки подметнатата му партенка. Ако Цветанов е пич, не трябва да се притеснява, че има еди какви си имоти и незнам си какви банкови сметки. Работата на държавното обвинение е да го поддържа…..работата на хората, които твърдят, че са чисти е да го докажат. Лошото е, че идват избори и ако се окаже, че Цветанов не е толкова чист, на Бойко това няма да му хареса…..никак. Тогава скандала с печатниците и бюлетините ще му се види като следобеден чай със сладки.

 • 7
  atcomtatz avatar :-|
  Уточнител

  НАИСТИНА ЦАЦАРАТУРАТА* ЩЕ СЕ СЪБУДИ:
  Ще започне масово преследване не само на противниците на ЧервеноРуската Мафия**, като се започне от Боко и Цоко та се стигне до Ранобудните, но и на всякакви дребни престъпници и кокошкари (ще бъдат набеждавани за големи гангстери). Така Цацаратурата ще "докаже", че е независима и преследва всички престъпници и в това нямало никакъв политически елемент. Вождът на прокурорите много добре знае как се организират такива мероприятия ( не говореха ли, че бил масон?) благодарение на произхода си
  Очаква се в най-скоро време тази институция да се заеме с казуса "оскверняване на паметници на освободители". За целта ЧервеноРуската Мафия** е подготвила серия от активни мероприятия:
  1. боядисване на паметници на истински всепризнати Освободители***, първото действие е вече в ход във В. Търново
  2. задействане на Цацаратурата, в горния случай неуспешно, в случаите с боядисване на Червени окупационни паметници - успешно
  3.Експресно гласуване на Закон за оскверняване на паметници (или нещо подобно), който да бетонира основите на Съветските окупационни паметници (както и на паметниците на Червените герои) и да вселява страх и ужас в потенциалните оцветители...
  ___________________________________________
  *"прокуратура" инфилтрирана от долната категория потомци и роднини
  **потомците и роднините на АБпФК(закоравели убийци), техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура
  ***такива могат да бъдат само Асен и Петър

 • 8
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#6:"suroIkamatno"]И преди съм го казвала…..Цацаров е един от брилянтните юридически мозъци на България.[/quote]
  Опорните точки са ти много постни другарю.
  Пълна липса на факти заместени от мантри и заклинания.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Не знам за вас, но лично аз на този въобще не му вярвам, както и на дружката му - онзи "преуспял катарзис", с когото се срещаха по кьошета и офиси да заговорничат.
  Когато един човек, особено държавник или на висок пост излъже веднъж, след това съм нащрек с него.
  А когато го засеча да излъже и втори, и трети път.,,,- ами то си има и наименование за такива.
  Цацаров още преди встъпането си на власт оправда попълване на лъжлива, силно занижена цена на закупен имот с това, че ... продавачът (продавачката така искала!!! - забележете, това е твърдение не на обикновен човек без никаква правна култура, а на съдия, председател на съд, сега и главен прокурор!!!) и на тази силно занижена цена внася и по-ниски данъци и такси, с което ощетява държавата. Особено показателна е и реакцията на Цацаров след като тази история проби в публичното пространство - той заяви, че е платил тогава данъци въеху реалната цена, което за всеки средно интелигентен човек е ясно, че е лъжа и не може да стане - там той използва друга "хитринка".
  А най-смешното в цялата история е последващото дело, което Цацарив и съпругата му водят за получаване - забележете - НЕ НА ФИКТИВНАТА ЦЕНА, А РЕАЛНАТА, КОЯТО СА ПЛАТИЛИ!!!
  Което е категорично доказателство И САМОПРИЗНАНИЕ!
  Обаче въпросът има и друга много опасна страна като прецедент за безнаказано нарушаване на закона с подобни измами:
  Е как държавата и фискът, българският съд и прокуратура ще преследва и наказва ПОДОБНИ ИЗМАМИ С ПОДОБНИ ИЗВИНЕНИЯ, след като е О'К за съдия, председател на съд и главния прокурор?

  Впрочем неискреността и склонността на Цацаров да манкира и бяга и прехвърля личната си отговорност - и обикновено такива хора да склонни към интриги и задкулисни договорки и сделки... - пролича и когато пробиха вести и за други негови геройства - като това, че с решенията си като съдия е ощетил държавата и общината, позволявайки на един от олигарсите и основен спонсор на БСП - Гергов да прилапа сериозни активи на Пловдивския панаир на много занижени цени, което явно не е непознат подход при Цацаров!
  А когато го попитаха дали наистина е масон и членува в една масонска ложа ( мисля "Слънце" )когато бе съобщена кандидатурата му за гл. прокурор, забележете какъв бе отговорът му след дълго мълчание и игнориране:

  "Аз не членувам ( ВЕЧЕ - бел. моя) в масонски ложи, НО НЕ ВИЖДАМ НИЩО ЛОШО В ТОВА!"!!!!!!!
  Напомням отново - тук не става дума за редови хора и българи, А ЗА ВИСШИ МАГИСТРАТИ И МАГИСТРАТИ?????

  Но най-грозните си черти Цацаров разкри около разкритията И ДОКУМЕНТИТЕ ОТ СЪДА, които един достоен журналист от "Медиапул" публикува, разкриащи, че Цацаров явно е бил един от удобните и поръчкови съдии за властта ( Борисов и Цветанов се дкъсаха да го хвалят и лансират, да тръбят колко добър съдия бил и колко добре са си работели, че и с пистолет са го наградили...) и те сз му носили СРС-та чак от София с лъжливи обосноски от пройурор Роман Василев, за да ги разпище точно Цацаров, без такава да е практиката...
  Тогава Цацаров показа истинският си нечистоплътен характер и стил - той разпореди на глутницата си послушници да преследват журналист за това, че е изнесъл ИСТИНАТА С ДОКУМЕНТИ!!! И "да го обезкостят"!!!!
  Това вече е категорично, но и много гнусно и подло ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!
  За което, между другото свидетелствува нееолно самият ръководител тогава на Софийска градска прокуратура Кокинов!
  А за да разсее всички съмнения по отношение на подлия си характер, Цацаров тогава си позволи и коментари като този, че Борис Митев не бил никакъв журналист и Медиапул не били никаква медия!
  Тогава станз ясно не само, че обеиненията са изцяло верни, но и че този е вбесен и се е взел наистина много насериозно, че е кандидат за нов самозабравил се минидиктатор, който си е повярвал, че над него е само Бог!
  След това като номерът с шантаж и рекет на журналиста не мина и поради наистина изненадващата рядко единна реакция на гилдията и протестите й, Цацаров "мъжки" прехвърли винста на Роман Василев,че го бил подлъгал с изцяло лъжливата си обосновка, пътем избълва и една друга лъжа - че подписващият СРС-та съдия НЕ МОЖЕЛ И НЕ ТРЯБВАЛО СЪГЛАСНО ЗАКОНА ДА ПРОЧЕТЕ И ПРОВЕРИ И/ИЛИ ИЗИСКА МАТЕРИАЛИТЕ ПО СЛУЧАЙ ЗА ИСКАНО СРС!!! ( и който не вярва да попита колегията или доти Маргарита Попова и нейно изказване точно по този въпрос с дисметрално противоположно твърдение, и то КАТЕГОРИЧНО!!!
  След което - за да отърве очееидно удобният му прислужващ Роман Василев - Цацаров спретна една имитация на разследване, което започна сутринта и завърши ... ВЕЧЕРТА НА СЪЩИЯ ДЕН, светкавично (като проверката на Пеевски за допуск в ДАНС) и обяви резултата:
  И Роман Василев не бил виновен, , че го бил подвел да разпише незаконно СРС, защото ... И ТОЙ БИЛ ПОДВЕДЕН!!! - ОТ НЯКАКВИ АНОНИМНИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ ДАНС!?!
  И тук историята сеършва, разбира се - забравете!
  Отново ВИНА И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИМА - ВИНОВНИ И НАКАЗЗНИ НЯМА, разбира се:)
  И този сега обвинява Цецо Ухото и в НЕЗАКОННИ ПОДСЛУШВАНИЯ по нареждане на Доган, сведено му от катарзиса Пеевски...

  Изобщо не му вярвам на този!
  Лъже и е непочтен.
  Един съдия или прокурор, магистрат, особено висш, особено главен прокурор задължително трябва да е почтен за да го уважават хората и да му вярват.

 • 10
  lusilu avatar :-P
  lusilu

  Ми то за награда тоз човек ! Хем ще оправя съдебната система ,хем и нови работни места ще открива , супермен !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал