И изборът на главен инспектор стигна до въпроса "Кой?"

Четин Казак отказа да разкрие как е стигнал до Веселина Тенева и не се смущава от имотните й сделки

Освен автор на правилата за избор Четин Казак е и един от двамата депутати номинирали Веселина Тенева
Освен автор на правилата за избор Четин Казак е и един от двамата депутати номинирали Веселина Тенева    ©  Георги Кожухаров
Освен автор на правилата за избор Четин Казак е и един от двамата депутати номинирали Веселина Тенева
Освен автор на правилата за избор Четин Казак е и един от двамата депутати номинирали Веселина Тенева    ©  Георги Кожухаров

ДПС нямат намерение да прекратяват процедурата за избор на главен съдебен инспектор и продължават да стоят зад кандидатурата на единственият номиниран за поста - съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева. Това става ясно от думите на председателя на правната парламентарна комисия Четин Казак в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Той упорито отказа да разкрие как се е стигнало до кандидатурата й и да каже коя политическа сила я е предложила.

След като вчера бившият вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че ГЕРБ ще предложи удължаване на срока за издигане на номинации (той изтече на 27 декември), Четин Казак коментира, че парламентът е във ваканция и ако има такова предложение, то ще бъде разгледано. В същото време Казак даде да се разбере, че подобна хипотеза е малко вероятна: "Всяка промяна трябва да се обсъди, да мине през ново решение на НС, което неминуемо ще доведе до допълнително удължаване на срока на крайния избор на нов главен съдебен инспектор."


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


32 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  "Кой?" не е въпрос, това е отговор!
  "Кой?" е Доган + Ц. Василев.
  "Кой?" е ДС + олигархия.

 • 2
  dimko avatar :-|
  dimko

  Хайде холан,
  Що за въпроси си задаваме, след като "крушката" на Четин Казак е с повече от очевадна, "опашка?...

 • 3
  grinda avatar :-|
  grinda

  Някой, който си е избутал следването с такива жалки резултати, не става и за чеп, камо ли за висш съдебен чиновник. С "компетентностите, които е придобила" (по твоята терминология, ефенди), със съмнителните сделки, които не притеснявали височайшото ти шкембе (има си хас!) тази дама обаче може да е перфектната подлога, кукла на конци, изкупителна жертва и пр.

 • 4
  rishelieu avatar :-|
  rishelieu

  Помните ли как Четин Казак бранеше със зъби и нокти преди две години кандидатите за съдебни инспектори да не бъдат питани за зависимости от тайни сдружения?
  Помислете дали този факт няма нещо общо с това, че Георги Колев (който лансира Тенева) също е високопоставен масон.


  КОМИСИЯ ПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ
  15/12/2011
  Стенограма от заседание на комисия П Р О Т О К О Л
  № 108

  Четин Казак:
  Г-жо Председател,
  Уважаеми колеги, аз мисля, че Народното събрание има дългогодишна практика в изпълнението на една от своите функции като изборен орган за излъчване частично или изцяло на други органи на държавна власт и решаването им в аспект на кадрови проблеми. Т.е. назначаването на различни висши държавни длъжности на определени лица. Трайна практика е винаги и това не е само за съдебната система, а по принцип тогава, когато Народното събрание е конституиращ орган на други органи изцяло или частично и когато в съответния специализиран закон има ясно разписани изисквания за заемане на съответната длъжност – за избираемост на съответната длъжност, съответно за несъвместимост за изпълняването й, винаги се е подхождало по един и същи начин. Съответните кандидати, когато по време на избора са били в положение на несъвместимост, те са били длъжни в определен срок след избора, най-често едномесечен, да прекратят, да преустановят тази несъвместимост, като напуснат съответните организации – ако членуват в съответни организации, ако имат фирми и т.н., осъществяват търговска дейност, която е несъвместима с новата им функция, те да преустановят тази несъвместимост. Никога досега Народното събрание не е пристъпвало към предварително поставяне на условия или разследване на това те къде членуват. Има публични регистри за това. Съответните кандидати знаят много добре, кандидатирайки се, какви са изискванията за заемане на длъжността, какви са несъвместимостите, на които те ще бъдат подложени от момента на избора им и те са длъжни да предприемат съответните мерки. Аз мисля, че в този случай трябва да се подходи по този начин – традиционен в осъществяването на тази своя дейност на Народното събрание. Благодаря.

 • 5
  grinda avatar :-|
  grinda

  При това положение наистина се обезсмисля въпросът КОЙ е предложил този или онзи. По-интересното е КОЙ подхранва самочувствието на депесарите, че са хванали Аллаха за рога и са абонирани до живот за това?

 • 6
  igla avatar :-P
  Непукистка

  "Четин Казак заяви, че не се смущава от сделките на съдия Веселина Тенева и ниските оценки в дипломата й, като е сигурен, за тях тя ще даде категоричен опровергаващ отговор. "

  Интересно, как точно ще "опровергае" ниските си оценки... хахах!
  Да й се чуди човек на акъла на Тенева! На друга планета ли е била като разкостваха Марковска? Или човек преди пенсия е готов на всичко?!

 • 7
  velian avatar :-|
  volarok

  Политическата класа се консолидира, за да подсигури гърба си, т.е. съдебната система. Там издънки не трябва да има, защото иначе ще се срине цялото статукво на прехода, което настоящите партии и политици всячески се стремят да удължат.

 • lil.brain

  Ах, тия наглеци...

 • 9
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  Четин Казак отказа да разкрие как е стигнал до Веселина Тенева и не се смущава от имотните й сделки - айдеееее, още един политически пътник.

 • 10
  veselpatilancho avatar :-P
  патиуанчо

  Бе не знам кой е въпросът, но отговорът е един - гьостерица и натирване.

  На зла круша - зъл прът.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал