Завръщане в грешките от миналото...

...или защо скоро няма да има окончателна развръзка по делата "САПАРД"

Сагата "САПАРД" навлезе в седмата си година. Основните обвиняеми - Людмил Стойков, Мариана Николова и Марио Николов
Сагата "САПАРД" навлезе в седмата си година. Основните обвиняеми - Людмил Стойков, Мариана Николова и Марио Николов    ©  Красимир Юскеселиев
Сагата "САПАРД" навлезе в седмата си година. Основните обвиняеми - Людмил Стойков, Мариана Николова и Марио Николов
Сагата "САПАРД" навлезе в седмата си година. Основните обвиняеми - Людмил Стойков, Мариана Николова и Марио Николов    ©  Красимир Юскеселиев

Миналата седмица Върховният касационен съд (ВКС) възобнови едно от делата по аферата "САПАРД" – за пране на пари срещу известния като спонсор на БСП Людмил Стойков, Марио Николов, съпругата му Марияна, Анна Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Дългоочакваните мотиви на съдебния състав – председател Елена Величкова и членове Николай Дърмонски (съдия-докладчик) и Пламен Петков бяха публикувани близо пет месеца, след като делото бе обявено за решаване, и само два дни, след като другото производство за източване на средства от програма "САПАРД" (за т.нар. предикатно престъпление) претърпя пореден крах в специализирания наказателен съд. Дългото чакане обаче произведе неочакван финал – не защото някой е очаквал искането на главния прокурор за възобновяване да не бъде уважено, а защото в мотивите на върховната съдебна инстанция има неверни факти и тенденциозни разсъждения. Освен това стана ясно, че влизането в сила на присъда не създава кой знае каква правна сигурност. Оказа се, че извънредната процедура за възобновяване на дела с окончателен съдебен акт съвсем не е изключение, когато искането е на прокуратурата.

Делото във ВКС бе образувано по искане на главния прокурор – тогава изпълняващият длъжността Бойко Найденов, а до него се стигна, след като прокурорът от апелативната прокуратура Стойчо Ненков оттегли протеста срещу оправдателната присъда на Софийския апелативен съд само по отношение на медийно известните подсъдими Стойков и Николов и в тази част тя влезе в сила. Действията на Ненков предизвикаха скандал и бяха окачествени от Бойко Найденов като "престъпление", а срещу Ненков бе образувано досъдебно производство за оттеглянето на протеста, въпреки че в задълженията на всеки прокурор влиза преценка дали да внесе или да оттегли протеста по вътрешно убеждение.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


6 коментара
 • 1
  hm avatar :-|
  хм

  настъпи тишина за тайната вечеря, а разговорът с оня съдия, дето "не можел да такова" е просто показателен за клоаката "съдебна система".

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  Ако изключим жалкото състояние,обяснения и взаимно противоречащи си, а понякога и абсурдни решения и действия на бъгарските магистрати - прокурори и събития, прави впечателние колко масови са корупцията, некадърнстта, оевдините зависимости и непригодност на меагистрати от всички инстанции.
  Както и при делото Борилски, и сега виждаме как западен съд и магистрати си вършат професионално, прецизно и своевременно своята работа и излиза своевременно с адекватни присъди - тук германския, при "Борилски" - от френски магистрати. (По подобен начин италианският съд вече даде ефективна писъда на Бредно - мисля 15 години затвор, докато българските некадърници и корумпета гопуснаха в домашен арест...)
  А нашите некадърни мошеници-магистрати си преметат папките и простотиите между отделните инстанции и съдилища, и си получават заплатите и парите под масата за да се правят на по-големи идиоти и некадърници, отколкото са.

  Истината е, че в България и съдът, и прокуратурата, и главният прокуратор са послушни и зависими от властта - политическата власт, а те - политиците и управленците пък са пионки, марионетки на групата олигарси, които управляват България и редят парламенти и правителства чрез марионетките си - лидерите на спретнатите им от кукловодите и олигарсите т.н. партии, плод на генно-политическото им инженерство.

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  Цялата българска обшественост трбябва много остро да постави един изключително важен въпрос:

  Какво да се прави с онези сред магистратите - особено всшите мгистрати, КОИТО СЕ ПРОЯВЯВАТ КАТО АБСОЛЮТНИ ИДИОТИ! Вижте само в тази статия за колко глупости, простотии и "необяними" действия, решения и аргументи -някои от които сами си противоречат, и всички - на здравия разум - ако доуснем дори и за момент, че те не са поради корупция, престъпни ангажимент и завсимости, че те не са патологични лъжци, мошеници и полуграмотни простаци, ТО ТОГАВА ОЧЕВДИДНО СТАВА ДУМА ЗА ОТКРОВЕН КРЕТЕНИЗЪМ И ИДИОТИЗЪМ!
  Това е много важен въпрос, зашото точно на тази престъпност, подкупност и зависимост на магистратите разчитат престъпниците - покитци и управленци, за да са в състояние да рушат, продават и педават България.

 • 4
  inadilov avatar :-|
  inadilov

  "От друга страна, прокуратурата ще се научи да не допуска грешки"
  Докато съдебната власт се бърка в политиката, никой нищо няма да се научи. Обратното е още по-вярно.

 • 5
  alexandar_ avatar :-P
  alexandar_

  Лъснаха им продажните зад.... на тъй наречените магистрати. То е ясно че на Гоце спонсорите, няма да им се предяви обвинение и докаже, но кога ще имаме магистрат в затвора, заради продажничество?

 • 6
  kman avatar :-|
  kman

  Някой да разбра нещо?

  Че са крали милиони, е ясно за всички. Защо са извън затвора? Очевидно цялата държавна машина е положила всички възможни усилия да се издъни колкото може повече и крадците да се измъкнат.

  Та значи, не бил виновен, защото не бил той направил преводите, а неговият счетоводител...?!?!?!? МОООООООЛЯААААА????


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал