Сметната палата с унищожителен доклад за съдебния инспекторат

Ана Караиванова

Сметната палата с унищожителен доклад за съдебния инспекторат

Институцията работи субективно, непрозрачно, незаконосъобразно и дейността й не е ефективна, смятат одиторите

16329 прочитания

Ана Караиванова

© Анелия Николова


Сметната палата излезе с унищожителен доклад за работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет, от неговото създаване до края на 2012 г.

"За петгодишния период от създаването на Инспектората, процесът по институционалното изграждане не е приключен. Положени са усилия резултатите от извършената инспекционна дейност да имат общ дисциплиниращ ефект по отношение на бързината, прозрачността и уеднаквяването на съдебната практика и за подобряване качеството на правораздавателната дейност. Пропуските и недостатъците в институционалното изграждане и в осъществяването на инспекционната функция на Инспектората, определят дейността му като недостатъчно ефективна за реализиране на реформата в съдебната система" се казва в документа.

Основните критики на одиторите са за липса на ясни приоритети, непрозрачност в работата, липса на гаранции за обективност при проверките и дейността на ИВСС, както и невъзможност за осигуряване на обективна информация за работата на съдиите, прокурорите и следователите, която да помогне на Висшия съдебен съвет да взима информирани решения при провеждането на дисциплинарната и кадровата си дейност.

"Годишните отчети за постигнатите резултати от Инспектората през отделните години не се основават на система от обективни критерии и показатели. Изключително малкият брой публикувани на интернет страницата актове с резултатите от проверки на органите на съдебната власт, не осигуряват публичност и прозрачност за качеството на правораздавателната дейност", приемат одиторите.

Според доклада, с предложенията на ИВСС за налагане на дисциплинарни наказания "не са създадени условия за формиране на общо становище за подобряване на стандартите за дисциплинарната практика". А това води до "субективен подход и неспазване на принципа на относимост при реализиране на дисциплинарната отговорност на съдиите, прокурорите и следователите, нисък превантивен ефект и ниска степен на ефективност на дисциплиниращата функция."

Одиторите са открили, че в ИВСС не се спазва принципа за случайно разпределение на сигналите според поредността на постъпването им в Инспектората, а закупеният от институцията софтуер дори не е използван: "Незаконосъобразното управленско решение на главния инспектор не създава условия за спазване на принципа за обективност при разпределянето на сигналите на екипите за проверка и води до субективно управление. Не са създадени условия за адекватно планиране на инспекционната дейност и възлагане на проверките в органите на съдебната власт."

От проверката е станало ясно, че екипите за проверка не са били определяни всяка година чрез жребий, както е законовото изискване, а "само при встъпване в длъжност на инспекторите от двата мандата, при липсата на достатъчна прозрачност и по преценка на главния инспектор". Тази практика също има негативен ефект според Сметната палата, защото "не гарантират обективност в дейността на Инспектората."

Освен, че не е бил спазван принципа за случайно разпределение на сигналите в самия ИВСС, институцията не е положила и усилия за да изследва този проблем при проверките в съда: "Прилагането на случайния принцип на разпределянето на преписките и делата в органите на съдебната власт съгласно чл. 9 от Закона за съдебната власт, е изследвано формално. В преобладаващата част от актовете за резултатите от проверките липсва информация за конкретна проверка на възможностите за техническа манипулация при тяхното разпределяне."

Като цяло проверките на инспектората са провеждани "в условията на неразработена и утвърдена цялостна система от ясни критерии и показатели, която да осигурява еднакъв подход за обективно измерване на резултатите от дейността на органите на съдебната власт." Лиспата на такъв подход "не осигурява достатъчна и надеждна база от данни за вземане на управленски решения от ВСС при атестиране на магистратите и оптимизиране на натовареността на органите на съдебната власт."

Сметната палата констатира, че ИВСС няма "приета собствена стратегия с определени визия, мисия, цели и приоритети, в резултат на което осъществява дейността си без очертани и оповестени идентичност, стратегическо очакване и виждане за бъдещото си развитие." И още: "Не са осигурени в достатъчна степен пълни, ясни, точни и актуални разпоредби в прилаганите нормативни и вътрешни актове за дейността на Инспектората. Създадени са условия за различна практика при осъществяване на инспекционната дейност."

Не сте прави, не разбирате...

През одитираният период ръководител на инспектората беше соцкадърът Ана Караиванова. Нейният мандат изтече през януари 2013 г., но тя остана на поста до октомври. Петима инспектори от ИВСС през проверявания мандата в момента са членове на ВСС - Милка Итова, Мария Кузманова, Васил Петров, Ясен Тодоров и Незабравка Стоева. Съпругата на друг член на съвета - Михаил Кожарев работи на ръководен пост в Сметната палата.

Одитът е бил представен на бившия главен съдебен инспектор Караиванова и ИВСС, които са депозирали възражения, но без да представят допълнителни доказателства. Те са поискали "прогласяване на нищожност на проекта на одитен доклад, поради липса на материална компетентност на Сметната палата да проверява и контролира органи на съдебната власт и в частност – Инспектората към ВСС." От Сметната палата са отхвърлили тези възражения: "Не е налице хипотеза на липса на материална компетентност на Сметната палата да извърши одит на Инспектората на ВСС и да издаде одитен доклад за резултатите от него."

Тежките констатации на Сметната палата идват в контекста на атаката срещу председателя на инситутицята Валери Димитров, като неговият мандат най-вероятно ще бъде прекратен предсрочно със законодателни промени внесени от упраляващите.

Сметната палата излезе с унищожителен доклад за работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет, от неговото създаване до края на 2012 г.

"За петгодишния период от създаването на Инспектората, процесът по институционалното изграждане не е приключен. Положени са усилия резултатите от извършената инспекционна дейност да имат общ дисциплиниращ ефект по отношение на бързината, прозрачността и уеднаквяването на съдебната практика и за подобряване качеството на правораздавателната дейност. Пропуските и недостатъците в институционалното изграждане и в осъществяването на инспекционната функция на Инспектората, определят дейността му като недостатъчно ефективна за реализиране на реформата в съдебната система" се казва в документа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


24 коментара
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Като гледам на нашите управляващи, винаги се хващам в такава една политнекоректна мисъл. Защо толкова много от тях са хора на възраст...със старото мислене, със старите връзки и зависимости, със старите си костюми от 13 конгрес на БКП!?!?
  Защо те ни управляват?
  Къде са по-младите? С ново мислене, с доказан, международен опит, с желание да променят нещо, с нови идеи и инициативи!?
  Ако непрекъснато избираме едни и същи които правят едно и също не бива да се учудваме, че ще получаваме едни и същи резултати!

 • 2
  high_heels avatar :-|
  Cherrie

  Браво Капитал.
  МНого сте бързи.
  Доклада го четох сутринта в сайта на Сметната палата.
  Изводите са повече от тревожещи.
  СПоред мен е добре да се направи и цялостен одит на изпълнението,касаещ ефективността на ВСС. Какво ли ще излезе и от там....

 • 3
  plf avatar :-|
  plf


  До коментар [#1] от "pzashev":


  Позготвени са нещата още тогава - те да си останат на власт. + комсомолския актив разбира се. Другата част която е подготвена също в тази посока са плиткочелите дебеловрати човекоподобни същества. Те са черните ръце на тези които са още на 13-тия конгрес.

 • 4
  xyha avatar :-(
  xyha

  "поради липса на материална компетентност на Сметната палат"

  Да пуснат тогава някой международен одитор - ще лъснат още хиляда проблема .

 • 5
  lusilu avatar :-P
  lusilu

  С този доклад направо ги изпарихте ..... с поглед ! Сега ще последва отговора на "тъмната страна " ,ще ви изгорят работните места !Филма е ясен ,резултати няма / като ,гледам няма и да има / !

 • BlueWater

  Какъвто е ВСС такъв е и инспекторатът му!
  Територията България ще стане държава след изваждането на прокуратура и следствие от съдебната власт, и прозрачен избор на ВСС само от съдии. Това може да стане само с нова Конституция! Чак след това ще има правосъдие и ще започнат истински реформи във всички сфери!у

 • 7
  high_heels avatar :-|
  Cherrie

  "Тежките констатации на Сметната палата идват в контекста на атаката срещу председателя на инситутицята Валери Димитров, като неговият мандат най-вероятно ще бъде прекратен предсрочно със законодателни промени внесени от упраляващите."

  Готвят Кирил Ананиев от БСП за неговия пост.Беше съветник на Георги Първанов. Името му беше замесено в някакъв скандал за бонуси през 2012 година.Мисля,че размера на сумата,която беше получил отиваше на 500000,които уж беше дарил.

 • 8
  marsupial avatar :-P
  melchett

  До коментар [#1] от "pzashev":

  ми това не е точно така - Гаджева, Пеевски, Димитър Стоянов, все млади и хубави хора.

 • 9
  subaru avatar :-|
  subaru

  До коментар [#1] от "pzashev":
  Не е задължително хората на възраст да са със старо мислене.
  По-млади, с ново мислене, с международен опит, с желание да променят нещо, с нави идеи и инициативи, с костюми от 21 век:
  Мирослав Севлиевски, Милен Велчев, Николай Василев, Любка Качакова, Антон Станков,Ралица Агаин, Нина Чилова/с любим композитор Златю Бояджиев/ Сергей Станишев, Мартин Захариев, Трайчо Трайков, Делян Добрев, Владислав Горанов, Томислав Дончев,Калина Крумова..............

 • 10
  ivanski12 avatar :-|
  Ivanski

  Очаквайте:

  Епизод 2 Империята отвръща на удара - обвинения срещу Шефа на сметната палата, когато падне от поста!!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал