Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Сидеров

МВР отказва да изпълни закона и да конфискува оръжието на лидера на Атака

Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла обвинителен акт срещу лидера на Атака Волен Сидеров в сряда. Той е обвинен за хулиганство и лека телесна повреда, нанесена на полицай по време на скандала на летището във Варна на 6 януари.

Според държавното обвинение "с хулиганското си поведение Сидеров предизвикал скандал и отправил обидни реплики към френската гражданка Стефани Дюмортие", хулиганско е и поведението на лидера на Атака при "извозване на пътниците от борда на самолета до летищния терминал Сидеров е извършил горепосочените действия, като е предизвикал скандал с Димитър Бахнев. Крещял му е, блъскал го и се е опитал да го ритне и удари". Впоследствие на терминала и на паркинга на летището е "крещял, отправял обидни реплики и квалификации към органите на полицията", впоследствие "е причинил на изпълняващия служебните си задължения полицай Костадин Колев лека телесна повреда в областта на лявата скула, като му нанесъл удар с юмрук". 

На 22 януари, две седмици след скандала, Волен Сидеров сам се отказа от имунитета си. Той стана обвиняем преди месец. Според Закона за контрол над взривните вещества огнестрелните оръжия и боеприпасите разрешението за носене на оръжие се отнемат, когато срещу притежателя започне "наказателно преследване за умишлено престъпление от общ характер", какъвто е случаят с Волен Сидеров. Вече месец МВР отказва да изпълни задълженията си по закон и да отнеме оръжието на Сидеров.

В понеделник главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че това се дължи на "проблем с пощите". Бездействието на МВР става на фона на разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на всички издадени разрешения за оръжие в страната, която започна след злополучната операция на баретите в Лясковец.

Това не е първият случай, в който МВР влиза в ролята на защитник на Сидеров. След запитване на журналиста от "Офнюз" Юлиан Христов, ръководеното от Цветлин Йовчев министерство отказа да даде информация за разрешителното оръжие на лидера на Атака. Според министерството "поисканата информация не е обществена, не е свързана с работата на МВР по ЗДОИ и представлява лични данни на Волен Сидеров." На първа инстанция съдът отмени отказа, но МВР обжалва и в момента се чака произнасяне на Върховния административен съд (ВАС).  

Още от Капитал