Висшият съдебен съвет като трите маймуни

Кадровият орган отмина с мълчание поредния случай на злепоставяне на съда, този път от председателя на Софийския градски съд

Председателят на СГС Владимира Янева
Председателят на СГС Владимира Янева
Председателят на СГС Владимира Янева    ©  Красимир Юскеселиев
Председателят на СГС Владимира Янева    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Висшият съдебен съвет (ВСС) – кадровият орган на съдебната власт открай време се опитва да изглежда като трите маймуни, чиято символика означава "не знам, не чух, не видях". Но дистанцирането от злото (според будистката концепция за злото маймуните са израз на разбирането: "Ако не виждам злото, не го чувам и не говоря за него, аз съм защитен от него"), дори да е искрената философия на ВСС, далеч не съвпада с конституционните му правомощия да бъде активен защитник на независимостта на съдебната власт.

Съветът често запазва мълчание, когато съдебната власт бива въвлечена в скандали от високопоставени нейни представители, макар задълженията му да предполагат точно обратната позиция – ВСС е призван да пази авторитета на правосъдието, а това изисква своевременна реакция във всеки случай, за да се обясни какво се е случило, какво е нередното и какви мерки ще се вземат, за да не се повтори никога повече. Уви, съветът показва последователен подход – чака скандалите да потънат в бързината на медийния поток и обществото да обръгне. Вредата е голяма – все по-малко доверие в институциите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • + 4

  Той не се опитва,той така си изглежда.

  Нередност?
 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • + 4

  Висш съдебен маймунитет много ще му подхожда.

  Нередност?
 • 3
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 3

  Капитал, вие ме развеселихте с това изречение:

  "Неприличното мълчание на ВСС по признанията на шефа на САС е повече от смущаващо, защото у гражданите МОЖЕ ДА ОСТАНЕ трайното впечатление, че влиятелни политически и икономически хора се месят при решаването на делата."

  Вероятно това е възможно "най-далеч" във формулировките си, докъдето може да стигнете в статиите си ЗА ОРГАНИЗИРАНИТЕ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ ОТ МАГИСТРАТИ И ВИСШИ МАГИСТРАТИ от журналистическа коректност, инстинкт за самосъхранение или просто благоприличие, но понеже ние тук във форума нямаме подобни ангажименти и ограничения, можем да си кажем истината по въпроса.
  У българските граждани - а и не само у нас в страната, а и вече и в ЕС е невъзможно да останат подобни усещания, че правосъдебната ни система е прогнила и корумпирана, зависима и деградирала и в нея функционират преплетени различни обръчи и кръгове на различни ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ - КРЪГОВЕ, ОБРЪЧИ И ЗАВИСИМОСТИ, ЗАЩОТО ВСИЧКИ ОТЛИЧНО ГИ ЗНАЕМ И ПОЗНАВАМЕ, ЗА ДА "ОСТАВАМЕ ТЕПЪРВА С НЯКАКВИ СИ УСЕЩАНИЯ"!

  Я да дадем думата не на друг, а на самите магистрати във времето да разкажат за себе си - и само ви призовавам докато си припомняме техните оценки и признания ЗА САМИТЕ СЕБЕ СИ да държите под внимание едно нещо - ОПРЕДЕЛЕНИЕТО, ДЕФИНИЦИЯТА ЗА ПРЕСТЪПНИК, ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЖБА СЪС СИЛНО УТЕЖНЯВАЩИ ВИНАТА ОБСТОЯТЕЛСТВА И ОГРОМНА ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ И ЗНАЧЕНИЕ.
  И да имаме предвид, разбира се, едно просто и общовалидно правило - особено за престъпниците - рецидивисти и с по-висок обществен статус - че те винаги са невинни и винаги изтъкват обстоятелства, които ги оневиняват, а ако са притиснати до стената и има очевидни престъпления, всеизвестни на обществото и то търси виновните - те обикновено набеждават някого другиго.
  Интересното за България е, че тези толкова години са минавали безнаказано, че явно са си повярвали, че наистина са недосегаеми и стоят над всякакви закони и морални норми, както и са загубили всякакъв морал и закърнял инстинкт за самосъхранение.
  А сбърканите им и непоследователни, НО И (САМО)ИЗОБЛИЧИТЕЛНИ разкази и обвинения показвар и доказват за сетен път и не особено голямия им умствен багаж и псевдопрофесионализъм, начина и причините поради които те са лансирани и инсталирани на позициите си за да "извършват съответните услуги" на покровителите си...
  Всички ние знаем за лобитата във ВСС и сред магистратите например на доносник от ДС Гоце, на доносник от ДС Доган, на БСП и мафията ДС,...Знаят се кои са, като нерядко кръговете и обръчите се преплитат или дори припокриват в някаква (или в пълна) степен, както и в парламента при особено важни за властта и кожата на мафията моменти!

  В тази статия имаме директни и преки публични самопризнания на ПОРЕДНИЯ ВИСШ МАГИСТРАТ - и забележете отново, не за друг, а за самия него и негови действия и решения - ЧЕ Е ОКАЗВАН НЕПРЕКЪСНАТО НАТИСК ВЪРХУ НЕГО - ОТ ПЕЕВСКИ, И ПРЯКО, И С ПОСРЕДНИЦИ, че ... Е ХОДИЛ ПРИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ТО НЕ ЕДИН ПЪТ, ЗА ДА ОБСЪЖДАТ РАЗСЛЕДВАНИЯ СРЕЩУ ... НЕГО!!!!!!!!
  Тази Янева, която очевидно има толкова общо с правото и съдийството, колкото Доган с хидроинженерството пък директно, простовато и недвусмислено демонстрира не само нови и поредни доказателства за некацдърността и деградацията на поверения й съд, но и колко й е акълът!
  Да си спомним и повече от ясните и крещящи самопризнания на един бивш председател на Софийска градска прокуратура - Кокинов, който направо отива на крака да докладва на шефа си Борисов за измамите и престъпленията В прокуратурата НА прокуратурата, както и за престъпните наложени практики там...
  Ами да си спомним и друг висш магистрат - бившата шефка на Инспектората във Върховната касационна прокуратура Малена Филипова, за която главният прокурор Цацаров също поиска оставката й и какво точно каза НЕ ДРУГ, А ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ПО СЛУЧАЯ:
  "Съдии и прокурори са проверявани и подслушвани с години без основание, включително и по анонимни сигнали, стана ясно от думите на Цацаров. С проверки магистратите могат да бъдат държани в зависимост. "Ако някой се проверява 2 години, ясно ви е каква ще е съдбата му при опит за кадрово развитие", посочи Цацаров."
  Интересно - главният прокурор разследва и обвинява - и правилно - Цветан Цветанов за масови незаконни подслушвания, но в тези негови думи тук де факто се съдържат и признания и самопризнания, ЧЕ НЕЗАКОННИ ПОДСЛУШВАНИЯ СА ИЗВЪРШВАНИ С ГОДИНИ И С УЧСТИЕТО НА МАГИСТРАТИ И ПРОКУРОРИ, а за тях главният прокурор не говори и не предприема разледвания и наказателни обвинения!
  Да приключа с примерите споменавайки и (само)признанията и на друг висш магистрат - Синтилски, който също потвърди зависимостите на висшите магистрати и техните незаконни практики!

  Е, тогава пред планините от факти за какви евентуални усещания говорите, Капитал:) ?
  Пеевски сам и в прав текст призна, че е извършвал чадър над престъпници в медиите "си", а това,че го каза за да обвини Цветанов е просто подробност, макар и не незначителна - ако има наистина прокиратура и желание тя да си свърши работата докрай. Но възниква и друг въпрос - Пеевски се бил срещал над 40 пъти с Цветанов - и то по принуда, защото онзи "го натискал"!?! Е, за срещите му с Пенгезов пък кой го е натискал?
  И за какво по дяволите му е било необходимо и на Цацаров да се среща с такъв като Пеевски и за какво?
  И как един министър на МВР по принцип може да натиска един депутат, и защо и С КАКВО?
  А кой го натисна Пеевски да стане шеф на ДАНС? И кой заплаши Станишев, че ако не изберат Пеевски парламентът и правителството падат?
  И как се наричт подобни групи, обръчи, кръгове и зависимости?

  Отдавна няма и не става дума за УСЕЩАНИЯ, Капитал, а за факти, за действителност! За планини от факти и де факто самопризнания и самоизобличения!
  Картинката е пределно ясна! Единственият шанс и спасение за България е Европа! Европейскичт съюз се е заел с нелеката задача да издърпа на буксир България в обществото на цивилизованите и развити европейски народи!
  Но петата колона на Москва - тоест всички големи политически партии в страната, вече разкрити и разобличени като Троянскич кон на Русия в ЕС и следователно станали непригодни и невъзможни да изпълняват тази си роля, ВЕЧЕ ОТКРИТО И ОТКРОВЕНО СЕ ОПИТВАТ ДА САБОТИРАТ ЕВРОПЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ И ЕДИНСТВЕНАТА ДОБРА НАДЕЖДА И ПЕРСПЕКТИВА ПРЕД БЪЛГАРИЯ И ДА ПРЕРЕЖАТ ВЪЖЕТО, ВРЪЗКИТЕ Й С ЕС!

  Проблемът не е в нечии усещанип, прдположения или тревоги - нещата се пределно ясни!
  Големият въпрос, истинският проблем за България, а и пред ЕС - след като сме част от него, макар и най-непривлекателната, мизерната и нископродуктивната, с най-големите разбойници, некадърници и претъпници за управленци - е как по-най-бързият и най-добрищт начин България да се отърве от червената ДС мафия навсякъде по върховете на всички власти, ЗАПОЧВАЙКИ СЪС ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА И ЛУМПЕНИТЕ ОТ ВСС, за да може и народът да се осефиряса.


  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал