За "матросовците" и действието на "вентилатора" в прокуратурата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За "матросовците" и действието на "вентилатора" в прокуратурата

Сотир Цацаров

За "матросовците" и действието на "вентилатора" в прокуратурата

Сотир Цацаров носи отговорност за действията на прокуратурата

Сотир Цацаров

© Георги Кожухаров


Когато преди дни, главният прокурор Сотир Цацаров публично призна, че разследването за опита за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски е грешка, това би могло погледнато отвън да изглежда като достойна позиция. Признание, че в разгара на бързо случващите се събития около политико-икономическите трусове, съпътстващи раздялата на банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски, прокуратурата е допуснала немарливост. Детайлите по случая (обвиняемите прекараха няколко дни в болница в тежко здравословно състояние), а и няколко позабравени случки от началото на мандата на ръководителя на прокуратурата, дават съвършено различен оттенък на позицията на Сотир Цацаров.

В сянка останаха две важни особености на случая, които като че ли характеризират мандата на настоящия главен прокурор досега. Цацаров стои начело на прокуратурата – институция, която по закон е единна и централизирана. Това означава, че не просто той знае за дела, които могат да предизвикат обществени сътресения, или пък такива, свързани с високопоставени в държавната йерархия личности, а че трябва да бъде така. Защото той носи отговорността за действията на прокуратурата – иначе прокуратурата нямаше да бъде създадена като пирамидална структура, изградена изцяло в отношения на власт и подчинение на долустоящия от горестоящия прокурор. Голямата власт, която има главният прокурор, няма как да не е обвързана и с голямата, т.е. цялата отговорност.

Досега предишните главни прокурори не криеха, че разбират своята мощ. Затова и един от тях простосърдечно призна убеждението си – "Над мен е само Господ".

В днешно време това означава, че ако в прокуратурата се получат данни за готвен опит за убийство срещу депутат и то не кой да е – а този, заради когото избухна многохилядно обществено възмущение на 14 юни 2014 г., Сотир Цацаров няма как да не бъде уведомен. Както знаем, редовите прокурори или пък техните началници не са имали прояви на бунт срещу устройството и организацията на единоначалната прокуратура. Едва ли точно със случая "Пеевски" биха създали прецедент самоубийствено. Апропо, от ВКП не заявиха официално, че не са били уведомени за делото.

Данни, че ръководствата по вертикала са били наясно, даде и защитникът на един от обвиняемите за т.нар. опит за убийство – по делото имало произнасяния на градския прокурор Христо Динев, избран на два пъти на ръководни постове с подкрепата на главния прокурор. А върху главата му досега не се изля възмущението на началника му (което, пак казваме, щеше да бъде справедливо, ако важни разследвания се крият от лицето на прокуратурата, носещо отговорността за дейността й). Но не бягството от отговорност на главния прокурор е това, което предизвиква особено внимание. И не защото е безобидно, напротив, а защото е в традицията на предишните главни прокурори – всеки от тях в различна степен харесваше голямата си власт, но не и голямата си отговорност. Новото, което виждаме около настоящия главен, е отмятането – пренасочването на проблема към подчинените, от които се изисква (не по закон, а по дългогодишно отгледана практика) да изпълняват устните указания по вертикала. Спомнихме си за няколко случая, които като че ли бележат тенденция в поведението и изясняват характер.

На ход е пешката

През април 2013 г. журналистът Борис Митов от "Медиапул" получава обаждане от прокурор от Софийската градска прокуратура, който го кани на разпит. Поводът е материалът му "Българският Уотъргейт: А кой ще проверява проверяващия?". В него се съдържат доказателства, че бившият зам.-градски прокурор Роман Василев е излъгал Цацаров – тогава председател на Окръжния съд в Пловдив, да подпише разрешение за използване на СРС-та. Разпитът продължава близо 20 минути, а най-голям интерес за прокурора представлява въпросът откъде Митов е получил факсимилетата с подписа на Василев и Цацаров и кой е източникът му на информация. Казусът предизвиква светкавична ответна реакция на колегите на Борис Митов заради скандалния начин, по който прокуратурата привиква журналисти въпреки последователната практика на Европейския съд за правата на човека в Страсбург за правото на журналистите да пазят в тайна източниците си.

"Никакви източници не сме искали да разкрива. Съобразяваме се с международната уредба. Няма нищо срамно някой да бъде поканен или призован и да даде обяснение по дадена проверка. Това е задължение на всеки български гражданин. Това, че някой е извикан да даде показания, не означава, че срещу него се упражнява наказателна репресия", казва в пика на скандала Кокинов, а от върховното ръководство на прокуратурата запазват мълчание и погледнато отвън – сякаш нямат отношение към опита да се дисциплинира журналистиката.

Две седмици по-късно в медиите изтича т.нар. запис от Банкя – звуков файл с неприличния разговор между действащия тогава градски прокурор Николай Кокинов, бившия вече премиер Бойко Борисов и настоящ депутат от ГЕРБ и бившия земеделски министър и актуален обвиняем Мирослав Найденов. Записът предизвиква обществен трус, защото е доказателство за зависимостта на прокуратурата. В разговора обаче Николай Кокинов изяснява важни подробности за истинските мисли на главния прокурор по проверката на Борис Митов: "Ами с "Медиапул" тая история, що мислите, че я почнахме? Щото главният ми каза… Главният ми се обади, нареди, веднага го привикайте, започвайте проверка. А ся сложихме лайното преди вентилатора, после върви спасявай. И аз като Матросов, излязох и казах, че аз съм инициирал всичко, пак го защитих. Какво да направя, нали съм си главен муша..". (Попитан по-късно дали той е наредил проверката, Цацаров казва: "В правомощията си съм да наредя или да не наредя провеждането на проверка, но не съм казвал да бъде разпънат на кръст ваш колега.")

Разбира се, друг подобен шанс да получим самопризнанието на някой от другите "матросовци" е нереалистично да очакваме, освен ако поради по-значим интерес на властимащите не изтече нов запис на привикан в нечий кабинет прокурор.

Но оттук нататък, след това признание и при трайно установената непоклатима традиция на подчинение на прокурорите пред големия им началник, няма как всеки път, в който главният прокурор излезе по шумно и значимо за цялата държава дело и каже, че подчинените му, упс, са допуснали неприятна грешка, да не си представяме историята с Матросов и вентилатора.

Представихме си я и когато Цацаров каза, че Върховната касационна прокуратура прекратила проверката на Софийската градска прокуратура по сигнал на Николай Бареков за държавна измяна срещу президента Росен Плевнелиев. Няколко дни след публикацията на "Капитал", главният прокурор потвърди, че такава проверка е образувана. Това било станало, когато администрацията на президента го уведомила за нея. Т.е. главният твърди, че не знаел, че командированата прокурорка рита трудовата си книжка, като разследва президента за държавна измяна без да му каже (да припомним – командированите прокурори са още по-зависими от ръководителите си, защото пребиваването им в съответната по-горестояща прокуратура не е въз основа на конкурс, а на заповед на ръководителя, от когото зависи дали и кога фактическото повишение няма да бъде прекратено).

"Попитай главния (прокурор), какво му се върти в главата, на мен не ми каза. Какво да ти кажа. Разбирам се с него, но много повратлив е, много бързо си сменя позицията. Нищо лошо не искам да кажа, но ме изненадва непрекъснато. Много ми е трудно признавам. Днеска така, утре онака. Единият ден ме бие по главата, другият ден ме гали. Много ми е трудно", признава съвсем искрено градският прокурор Николай Кокинов в онзи разговор.

Тази "повратливост" на настоящия главен прокурор може в един момент да събуди прокурорите. Досега не им се е случвало хем да удовлетворяват указанията, хем след това да бъдат поставяни срещу "вентилатора".

П.С. Другият персонаж от записа – Роман Василев също изпита на гърба повратливостта на главният прокурор. През април миналата година по повод проверката срещу Борис Митов, Цацаров признава, че зам.-градският прокурор го е подвел, разбирай – излъгал. Тогава отказва да предприеме действия срещу Василев, за да "не изглежда лично" и защото това подлежи на "мислене". Точно на следващия ден с официално съобщение на прокуратурата бе съобщено, че проверка по случая с Василев показала, че обвинителят не е съгрешил. По-късно обаче светлата кариера на Василев внезапно и без обяснения залезе.

Текстът е от сайта "Съдебни репортажи".  

[22/06/2014 21:37]   Заглавието и подзаглавието са на capital.bg и сайтът "Съдебни репортажи" не носи отговорност за тях.

Когато преди дни, главният прокурор Сотир Цацаров публично призна, че разследването за опита за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски е грешка, това би могло погледнато отвън да изглежда като достойна позиция. Признание, че в разгара на бързо случващите се събития около политико-икономическите трусове, съпътстващи раздялата на банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски, прокуратурата е допуснала немарливост. Детайлите по случая (обвиняемите прекараха няколко дни в болница в тежко здравословно състояние), а и няколко позабравени случки от началото на мандата на ръководителя на прокуратурата, дават съвършено различен оттенък на позицията на Сотир Цацаров.

В сянка останаха две важни особености на случая, които като че ли характеризират мандата на настоящия главен прокурор досега. Цацаров стои начело на прокуратурата – институция, която по закон е единна и централизирана. Това означава, че не просто той знае за дела, които могат да предизвикат обществени сътресения, или пък такива, свързани с високопоставени в държавната йерархия личности, а че трябва да бъде така. Защото той носи отговорността за действията на прокуратурата – иначе прокуратурата нямаше да бъде създадена като пирамидална структура, изградена изцяло в отношения на власт и подчинение на долустоящия от горестоящия прокурор. Голямата власт, която има главният прокурор, няма как да не е обвързана и с голямата, т.е. цялата отговорност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  sapundzieva avatar :-|
  sapundzieva

  Върхът на фарса в дейността на прокуратурата бе безумното т.нар. разследване за готвено убийство на Делян Пеевски. Това от самото начало се видя и за непросветения в правото човек, че е цирк. Не може да се задържат хора през месец юни за готвено убийство, което трябвало да се случи през май. При това - без грам доказателство. Явно прокуратурата действа под натиск. Въпросът е чий?

 • 2
  sweet_candy avatar :-|
  sweet_candy

  Странни неща се случват в България. Кой колко плаща не е ясно, но е малко странно.

 • 3
  tonio26 avatar :-|
  tonio26

  Цацаратурата върши безумия!

 • 4
  65vesso avatar :-|
  65vesso

  Я, някой е слушал внимателно записа? Имаше и други "откровения"за които остах с впечатлението, че журналити, общественици и политици не ги чуват. Да не говорим за записите от предизборния щаб на БСП в Сливен, както и между Танов и Борисов. Във всички записи имаше "атоголове" на тези, които най-много се опитаха да извлекат изгода от разпространението им и от позицията на висок морал заклеймяваха поведението на записаните. Много странно всички медии без изключение акцентираха на определени пасажи, а неглижираха други. Дори и от очевидно близки медии до записаните. Например по спомен:на всички си плащах досега и нямах проблеми. Да не говорим за технологията. Някой се хвали,че са се обърнали към него за помощ и три дни след това лъсват записите. Като и неспециалитите бяха наясно в кой е било записващото устройство. После една интелектуалка извади депозирани флашки, но след като бивш вътрешен министър гледайки втренчено в камерата на един сутрешен блок изреди случайни имена с предупреждение,че шефът им не е всесилен, флашките бяха прибрани. Да де, то и никой не разпозна тези които ритаха атентатора на Доган в главата.

 • BlueWater

  Още при кандидатирането на Цацаров за главен прокурор, до ВСС имаше побличен

  СИГНАЛ
  за проблеми с професионалния и нравствен интегритет на кандидата за главен прокурор, г-н Сотир Цацаров
  от Атанас Георгиев Чобанов и Асен Недялков Йорданов
  28.11.2012 г
  https://www.bivol.bg/signal-cacarov.html

  но избраният в мнозинството си от политици ВСС не се съобрази!

  За да се предотврати веднъж за винаги АБСОЛЮТНАТА БЕЗКОНТРОЛНОСТ на прокуратурата е необходимо тя и следствието да бъдат извадени от съдебната власт и върнати в изпълнителната където им е мястото във развитите западни демокрации! Прокуратурата и следствието НЕ правораздават като съда, а са една от страните по делата!

  За тази цел е необходимо да има НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

  Когато прокуратура и следствие са в изпълнителната власт ще може:

  1. Управляващите наистина да прилагат политики за борба с престъпността, а не само да се оправдават с "независимата" съдебна система.

  2. Действията и бездействието на прокуратура и следствие ще подлежат на парламентарен контрол.

  3. Прокурори и следователи ще носят отговорност за действията си.

  4. ВСС ще се избира само от съдии и то ПУБЛИЧНО с конкурси!

  5. Ще има всички предпоставки за реформи в съдебната система и досъдебната фаза на далата. Така ще може да има истинско ПРАВОСЪДИЕ!

  ОСТАВКА Цацаров!

 • 6
  today avatar :-|
  today

  На практика никой в съдебната система не носи отговорност за действията и за бездействията си. И това трябва да се промени задължително!

 • 7
  georgigv avatar :-?
  georgigv

  Кой каквото иска да разправя - най-големия (и единствен грях) на Костов беше, че не прокара лустрацията. Тогава беше единственото време, когато можеше да мине.

 • 8
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#7:"georgigv"]Кой каквото иска да разправя - най-големия (и единствен грях) на Костов беше, че не прокара лустрацията. Тогава беше единственото време, когато можеше да мине.[/quote]Вие сте или неинформиран или се опитвате да манипулирате. Моля, прочетете защото сте смешен. Виновен е Конституционнит съд, мнозинството от членовете на който тогава бяха избрани от президента Първанов и БСП!

  Конституционният съд: Сбогом на лустрацията
  23 яну 1999
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1999/01/23/248470_konstitucionniiat_sud_sbogom_na_lustraciiata/

  Цитирам:
  "Лустрационният текст в Закона за администрацията беше отменен миналия четвъртък. Със седем на пет гласа Конституционният съд премахна параграф 1 от преходните и заключителните разпоредби на нормативния акт, по който могат да бъдат отстранявани ръководни кадри от бившата БКП."

 • 9
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Защо политиците се страхуват да се въведе правосъдната система на САЩ,кое ги страхува.

 • 10
  pecheneg2014 avatar :-?
  pecheneg2014

  чикаго не сме сащ
  дай да не пренасяме чужди модели автоманично на българска територия


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.