Една концепция броди из Темида

Висшият съдебен съвет открито толерира плагиатството и дори сам го практикува

Една концепция броди из Темида

Братът на следователя Петьо Петров пробва да оглави прокуратурата във Враца с преписана програма

18006 прочитания

Висшият съдебен съвет открито толерира плагиатството и дори сам го практикува

© Георги Кожухаров


От години Европейската комисия (ЕК) критикува органа по управлението на съдебната система – Висшия съдебен съвет (ВСС), за това, че произвежда непрозрачни и немотивирани назначения, които не взимат предвид професионалните и моралните качества на магистратите.

Няколко ключови назначения от тази година показаха, че ВСС всъщност не е чак толкова непрозрачен, напротив - стига кандидатът да използва правилните ключовите думи, които са необходими, за да мотивира кадровиците на съдебната система.

В началото на годината за ръководител на най-ключовата прокуратура в страната – Софийска градска (СГП), очаквано беше избран свързаният с ДПС прокурор Христо Динев, който половин година по-рано беше избран за началник на по-долната районна прокуратура. На негово място, пак така очаквано, беше избран неговият заместник Петър Белчев.

Този четвъртък ВСС ще трябва да избере ръководител на Окръжна прокуратура-Враца. Единият от кандидатите е братът на началника на столичното следствие Петьо Петров - Емил Петров. Той е редови прокурор от районната прокуратура в града, който вече четвърта година е командирован в СГП, където работи по едни от най-шумните дела.

Какво е общото между Белчев, Динев и Емил Петров? Фактът, че управленските концепции, които те представят пред ВСС, до голяма степен се припокриват. И не само се припокриват, но в тях има цели пасажи, които са напълно идентични. Или казано по-просто – прокурорите очевидно са използвали "copy&paste".

Изготвянето на управленска програма от кандидатите за ръководни постове стана задължително след промените в Закона за съдебната власт през 2011 г., като две години по-късно ВСС прие правила, които посочват какво трябва да съдържа концепцията – информация за лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебна власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната дейност на кандидата и набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане.

В концепциите на Христо Динев и Петър Белчев идентичните пасажи бяха основно в първата част, която описва състоянието на престъпността в София. Петър Белчев беше пресъздал едно към едно и някои от екзотичните идеи на Христо Динев, като например да създаде център от преводачи.

При просто сравнение на програмите на Динев и Емил Петров обаче се виждат множество идентични пасажи и то в частта, която засяга именно идеите им за управление - при все, че става дума за съвсем различни структури на държавното обвинение.

Copy&Paste визията на прокурорите Динев и Петров

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Цялата галерия

Емил Петров – от военна полиция до поръчкови разследвания

Братът на шефа на столичното следствие е дългогодишен офицер от българската армия, където започва кариерата си през 1988 г., когато завършва Военното училище във Велико Търново. Той се издига от командир на мотострелкови взвод през командир на мотострелкова рота, а от 1991 г. става началник на служба във Военна полиция – първо във Враца, а после и в София. През 1997 г. завършва право в клона на УНСС в Монтана, а през 2000 г. е назначен за младши прокурор в районната прокуратура във Враца. Две години по-късно става редови прокурор. През 2010 г. главният прокурор Борис Велчев го награждава със служебна благодарност. През същата година той кандидатства за районен прокурор на Враца, но не получава нито един глас от ВСС.

В декларацията за конфликт на интереси Петров е записал, че е член на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" (на базата на което беше основана партия ГЕРБ), както и на казионната "Асоциация на прокурорите в България". Неговата съпруга Мария е втори мандат общински съветник във Враца от ГЕРБ.

В края на 2011 г. е командирован в Софийска градска прокуратура, където работи в ключовия специализиран отдел за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами, който се ръководи от прокурор Роман Василев. Решението е странно, защото само година по-рано работата му в районната прокуратура е била оценена и той получава "добра" оценка. Последното поставя под въпрос какво точно е мотивирало командировалите Петров да изберат него при положение, че сигурно над 90% от магистратите в България имат по-висока оценка от него.

С избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, Емил Петров отново остава в градска прокуратура при това в ключовия 01 "специализиран" отдел, където се разследват дела от особен обществен интерес, лица с имунитет, заемащи висши държавни длъжности, членове на Министерски съвет, служители на МВР, ДАНС и Агенция Митници.

През 2013 г. Сотир Цацаров го награждава с грамота и почетен знак за "за доказан висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения".

Последно командироване на Емил Петров е от март месец тази година – отново за срок от три месеца, който трябва да е изтекъл. Дали командировката му е продължена не е ясно - ВСС не е изпълнил законовото си задължение да обнови регистъра на командированите магистрати вече повече от два месеца.

Като прокурор в градска прокуратура, Емил Петров е "острието" на някои от най-ярките примери за поръчкови разследвания.

Той например наблюдава делото по казуса за стъкларския завод "Рубин", при който държавното обвинение се намеси по най-брутален начин в обикновен търговски спор. Тогава беше задържан и прекара няколко месеца в ареста акционерът в завода Юрий Ангелов, който по това време спореше с банкера Цветан Василев за собствеността на завода. Тогава една от служителките на Ангелов, която е с онкологичо заболяване е задържана, а в прокуратурата Емил Петров и казва, че "трябва да си каже всичко, защото може да бъде посочена и връщане назад няма".

Въпросната свидетелка подава жалба до главния прокурор Сотир Цацаров, но вместо проверка, той награждава Петров за... "доказан висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения."

Миналата седмица разследването за "Рубин" е прекратено поради липса на престъпление. Последното е повече от разбираемо, защото през последните месеци банкерът Цветан Василев стане демоде за държавното обвинение. От държавното обвинение коментираха неофициално, че именно делото "Рубин" е била причината за напускането на прокурора Роман Василев, защото негов подпис седеше в началото на проверката, а самият той е бил пряк началник на Емил Петров

Братът на Петьо Петров водеше и разследването срещу кмета на Монтана Златко Живков, който беше оправдан на първа инстанция. Негово е и делото срещу директора на Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности, което също приключи с две оправдателни присъди, а самият подсъдим влоши здравословното си състояние по време на разследването.

Въпреки тези ярки професионални провали, които най-вероятно ще струват стотици хиляди левове обезщетение на държавата, преди месец ВСС поставя "много добра" оценка на работата на Емил Петров. Последното - доказателство за несъстоятелността в оценката на работата на магистратите.

Последното, по-известно дело на прокурора Емил Петров е това срещу изпълнителния директор на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, управителя на "УорлиПарсънс - България" Събин Събинов и двамата последни директори на НЕК - Крум Атанасов и Кирил Лефтеров. Тогава стана ясно, че петима прокурори преди Емил Петров са отказали да съгласуват обвиненията, които са изготвени от следователи, които са подчинени на брат му – Петьо Петров. Ръководството на прокуратурата в лицето на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов тогава защити разследването и каза, че няма проблем, че шефът на столичното следствие и наблюдаващият делото прокурор са братя. Единият от отказалите да подпишат обвинението прокурори – Иван Гешев беше командирован за "назидание" за няколко месеца в Перник.

Въпреки всички тези публично известни факти, според становището на Етичната комисия на ВСС, Емил Петров се ползва "с репутация на компетентен и разумен магистрат" и "притежава висок морал, в съчетание с професионална подготовка". И още - "има силно развито чувство за отговорност и се ползва с авторитет сред колегите си". Комисията не е установила "данни за действия от страна на прокурор Петров, които да компрометират почтеността и благоприличието, или да поставят под съмнение неговата безпристрастност и независимост като магистрат." По сигнали срещу Емил Петров са били образувани четири преписки в Инспектората на ВКП, но всичките са прекратени.

Становището на етичната комисия на ВСС не би следвало да ни учудва. Моралът на мнозинството от нейните членове е в синхрон с този на прокурор Петров. Общоизвестен факт е, че и те като него знаят как да използвaт copy-paste в становищата си.

Резултатът от всичко това - copy&paste беззаконие, подплатено с награда от главния прокурор "за доказан висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения."

Изпратихме върпоси до прокурорите Динев и Петров през пресцентъра на прокуратурата, но отговор така и не получихме.

От години Европейската комисия (ЕК) критикува органа по управлението на съдебната система – Висшия съдебен съвет (ВСС), за това, че произвежда непрозрачни и немотивирани назначения, които не взимат предвид професионалните и моралните качества на магистратите.

Няколко ключови назначения от тази година показаха, че ВСС всъщност не е чак толкова непрозрачен, напротив - стига кандидатът да използва правилните ключовите думи, които са необходими, за да мотивира кадровиците на съдебната система.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


19 коментара
 • 1
  fras avatar :-P
  fras

  През 1997 г. завършва право в клона на УНСС в Монтана............
  ---------------------------------------
  Е те това е престижен ВУЗ.
  Баш като за началници!

 • 2
  bora_bora avatar :-(
  bora bora

  Направо ми се стъжнява живота, като чета обширните ви и задълбочени разследвания и отчайващото тъжни констатации!

  Няма отърване, от тези продажни, корумпирани и некомпетентни съдебни лапачи!
  Господ да ни е на помощ!

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Корумпираната, неработеща съдебна система е в основата на мизерията.

 • 4
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  [quote#3:"today"]Корумпираната, неработеща съдебна система е в основата на мизерията.[/quote]

  До коментар [#3] от "today":

  ++++++++++++++++++
  Коректно.
  Там е "заровено кучето"!

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Шалчета, коприни, глупости..."

 • 6
  alterity avatar :-P
  alterity

  Язва, ужасна язва ... без правосъдие не може да има нищо от нещата, за които българите си мечтаят ....

  Перфектни послушници са си отгледали в правосъдието .... видимо некомпетентни и готови на всичко ...

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Само от такива екземпляри е съставена съдебнат система - безакълни, избирани с конкурс.

 • 8
  klimentm avatar :-|
  klimentm

  Истински Щирлиц !

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Питам се дали все още има някой в България, който да бе разбира, че главният прокурор Цацаров е не само поръчков и откровено зависим , но всъщност разбива държавата и държавността с откровено престъпните си действия като основна фигура от мафията, от организираната престъпност, поради позицията, която заема. Този е директно за затвора, без никакво съмнение:

  "Като прокурор в градска прокуратура, Емил Петров е "острието" на някои от най-ярките примери за поръчкови разследвания.

  Той например наблюдава делото по казуса за стъкларския завод "Рубин", при който държавното обвинение се намеси по най-брутален начин в обикновен търговски спор. Тогава беше задържан и прекара няколко месеца в ареста акционерът в завода Юрий Ангелов, който по това време спореше с банкера Цветан Василев за собствеността на завода. Тогава една от служителките на Ангелов, която е с онкологичо заболяване е задържана, а в прокуратурата Емил Петров и казва, че "трябва да си каже всичко, защото може да бъде посочена и връщане назад няма".

  Въпросната свидетелка подава жалба до главния прокурор Сотир Цацаров, но вместо проверка, той награждава Петров за... "доказан висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения."

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Не случайно т.н. прокуратура в България винаги е била котило на корумпирани, зависими и некадърни негодници, тунеядци и дори престъпници, но такова чудо мисля никога не е била!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал