С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 12 авг 2014, 14:22, 18686 прочитания

Вълна от солидарност със съдия Аглика Адамова

"Ако някой има желанието да ме съди, нека да бъда съдена за собствените ми действия", коментира магистратът

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Съдии от цялата страна застанаха зад своята колега Аглика Адамова-Петкова, която беше подложена на медийна атака след като стана ясно, че е номинирана за зам.-правосъден министър. Поводът не беше работата й като магистрат (сред колегите си тя е известна като безупречен професионалист), нито съмнения в моралните й качества, а фактът, че е дъщеря на ректора на Свищовския университет Величко Адамов, който действително е спорна личност. По сигнали срещу него е имало образувани две досъдебни производства, които са прекратени - едното през 2012 година, а другото преди две седмици.

Атаката срещу Адамова започна в сайта на Явор Дачков "Гласове" и близкия до предишното правителство БГНЕС, а впоследствие беше продължена от някои централни всекидневници като "24 часа", които определиха назначението й "прелюбопитно" без да обясняват защо съдия Адамова носи отговорност за действията или бездействията на баща си, с когото не живее от ранна детска възраст.


Атаките срещу съдия Адамова станаха причина служебният министър-председател Георги Близнашки да забави назначаването на заместниците на правосъдния министър Христо Иванов, като се обсъжда възможността съдия Адамова да бъде сменена. Другият зам.-министър ще бъде съдията от Софийски районен съд Петко Петков.

"Безусловно подкрепяме съдия Аглика Адамова–Петкова, уверени в нейните  безспорни морални и професионални качества. Репутацията й на магистрат е безупречна. Защитена е с дългогодишна  добросъвестна и почтена работа като съдия. Противопоставяме се на опитите да бъде дискредитирано името й и авторитета на българския съд", се казва в декларация, подписана от 50 съдии от цялата страна, както и от съдебни служители от Административен съд-София град.

Името на съдия Адамова нашумя в медиите с решението й, с което отмени отказа на Висшия съдебен съвет да предостави информация за магистратския статут на Делян Пеевски и в прав текст каза, че отказът за предоставяне на информация е проява на двоен стандарт.По-рано през деня съдия Адамова изпрати отворено писмо до медиите, в което изрази позицията си за атаката срещу нея:

"Съдия съм от 1997 г., като съм била последователно младши съдия в Софийски градски съд, съдия в Софийски районен съд и съдия в Административен съд София-град (класирах се трета на проведения конкурс с оценки 6.00 на анонимния писмен и устния изпит). Към момента имам над 18 години юридически стаж, от които над 17 години стаж в най-натоварените звена на съдебната власт.

Постановила съм над пет хиляди съдебни акта. Почти всички са издадени в законовия едномесечен срок. Имам множество публикации, доклади и участия в стажове и семинари. Член съм на работна група във Висшия съдебен съвет. Участвала съм в над 15 обучения, проведени на международно ниво, включително след конкурс през 2011 г. проведох стаж в Съда на Европейския съюз в Люксембург. През месец март 2014г. спечелих и конкурс за стаж в Европейския съд по правата на човека в Страсбург след тест и интервю, проведени от служители на самия ЕСПЧ. През месец май 2014г. бях на стаж в Административния съд в Лион, Франция. Владея френски език на високо ниво, което ми позволява да представям себе си, професията и страната си достойно в срещите си с европейски колеги. Член съм на Съюза на съдиите в България, на Асоциацията на българските административни съдии и на Българската асоциация по европейско право.

Поведението ми е винаги е било съобразено с Етичния кодекс на българските магистрати. Член съм на Комисията по професионална етика в АССГ. Мисля, че се ползвам се с доверието, признанието и приятелството на колеги от цялата съдебна система.

За мен остава необяснимо защо опитът ми, показателите за дългогодишната ми усърдна работа в съдебната власт и професионалната ми репутация изцяло се пренебрегват заради неподкрепени с никакви доказателства компрометиращи внушения.

Моят баща се казва Величко Адамов. Декларирала съм това обстоятелство по реда на Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси.

Родителите ми се разделиха, когато бях в първи клас. Оттогава с баща ми живеем в различни домове и в различни населени места. Баща ми няма никакво влияние върху моите лични и професионални решения и развитие. Почти не поддържаме връзка, по лични причини.

Възразявам срещу това да бъда свързвана с действия и бездействия, приписвани на баща ми Величко Адамов в последните години. Това, което ми е известно, е, че моят баща никога не е бил обвиняем. Не бих допуснала да бъда поставена в ситуация, в която да се изисква от мен да заклеймявам баща си публично.

Не познавам Красимир Георгиев и научих за съществуването му от медиите. Доколкото ми е известна възрастта му, той е бил дете, когато аз съм станала съдия. В целия си професионален път съм напредвала единствено благодарение на знанията и труда си.

Мислех, че времената, в които децата бяха наказвани за цял живот заради своите родители и принуждавани да се отказват от тях, отдавна са отминали. Аз съм на 41 години и имам лична и професионална биография, от която не се срамувам. Ако някой има желанието да ме съди, нека да бъда съдена за собствените ми действия."

Декларацията в подкрепа на съдия Адамова е подписана от съдиите от АССГ Антоанета Аргирова, Боряна Бороджиева, Бранимира Митушева, Весела Андонова, Весела Павлова, Весела Цанкова, Веселина Женаварова, Владимир Николов, Галин Несторов, Десислава Корнезова, Деница Александрова -Митрова, Диляна Николова, Доброслав Руков, Ива Кечева, Калин Куманов, Камелия Стоянова, Камелия Серафимова, Красимира Милачкова, Любка Стоянова, Мария Николова, Мартин Аврамов, Маруся Йорданова, Милена Славейкова, Наталия Ангелова, Николай Ангелов, Полина Якимова, Росица Бузова, Росица Драганова, Славина Владова, Татяна Жилова, Юлия Тодорова. В защита на съдия Адамова застават още и магистратите от Върховния административен съд Александър Еленков, Диана Добрева, Искра Александрова, Лозан Панов, Марина Михайлова, Маруся Димитрова, Милена Златкова, Николай Гунчев, Соня Янкулова и Теодора Николова. Председателят на Софийски районен съд Методи Лалов и зам.-председателят на ВКС Красимир Влахов, Както и съдиите от провинцията Деница Вълкова, Мария Ницов, Мария Попова, Даниела Драгнева и Лилия Александрова.

По-късно в сряда деклрация в подкрепа на съдия Адамова изпрати и най-голямата магистратска организация в България - Съюза на съдиите, който наброява около 1000 магистрати. "Възмутени сме от опитите да бъде компрометирано доброто име на съдия Аглика Адамова на основата на безпочвени позорящи внушения.Репутацията на съдия Адамова в юридическата общност е безукорна, защото е защитена в дългогодишната й задълбочена и добросъвестна работа на съдия в най-натоварените съдилища на страната" се казва в документа. От Съюза на съдиите казват още, че никой от съдиите не бива да толерира с безразличие подобна "подмяна на обществения дебат, в която човешкото достойнство се обезценява в името на фалшиви претексти, които рушат основните принципи на демократичната държава".

Писмото е подписано от Таня Маринова – СРС, Борислав Белазелков – ВКС, Станислав Цветков – РС-Севлиево, Мими Фурнаджиева – ВКС, Екатерина Николова – РС-Благоевград, Атанас Атанасов – СГС, Иван Ранчев – Апелативен съд-Пловдив, Мирослава Тодорова – СГС, Нели Куцкова – САС, Весислава Иванова – СГС, Стою Згуров – РС-Смолян, Ваня Иванова – РС-Плевен, Милена Томова – РС-Плевен, Иван Георгиев – СРС, Анна Баева – САС, Златина Рубиева – СГС, Галина Иванова – СГС, Анжелина Христова – СГС, Мирослава Кацарска – СГС, Златка Чолева – СГС, Андрей Ангелов – СГС, Албена Бонева – ВКС, Хрипсиме Магърдичян – СГС, Станислава Казакова – СГС, Здравка Иванова – СГС, Владислава Цариградска – РС-Луковит, Стоян Мадин – СРС, Розалина Ботева – СРС, Елизабет Петрова – СГС, Павел Наделчев – РС-Севлиево, Благовеста Костова – ОС-Габрово, Ралица Манолова – СГС, Пламен Панов – РС-Луковит, Олга Кадънкова – СГС, Биляна Балинова – СРС, Стоян Михов – СРС, Десислава Зисова – СРС, Даниела Шанова – СРС, Вера Чочкова – СГС, Красимир Мазгалов – СГС, Пламен Колев – СГС, Цветомира Велчева – РС-Ловеч, Петко Петков - СРС, както и членът на ВСС Калин Калпакчиев се присъединяват към декларацията на АССГ.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

СГС задължи Столичната община да предприеме конкретни мерки за чист въздух; Адвокатурата срещу проект за промени при административното наказване

15 юли 2019, 5629 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Съдиите от ВАС питат Конституционния съд задължително ли е да се мотивират всички актове; Чакани промени в съдебния закон; Още по темата за "тримата големи"

8 юли 2019, 5316 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 201 хил. лв.

В интервю за "Монитор" лидерът на "Атака" казал, че Борисов се е облагодетелствал от контрабанда, наркотрафик и канали за проститутки

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

Критична година за медиите

Предстои промяна на собствеността на eдна от двете най-гледани телевизии - bTV, промяна на медийния закон и избор на нов генерален директор за общественото радио

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Всичко се връща, Руши също

Рушен Видинлиев за новите си роли и преоткритата страст към музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10