Заедно срещу съдебната реформа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заедно срещу съдебната реформа

Заедно срещу съдебната реформа

За първи път три магистратски организации излязоха с общо становище. В защита на статуквото.

12474 прочитания

© Асен Тонев


Както никога и съвсем изненадващо Българската съдийска асоциация (БСА), Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ) успяха тази седмица да съгласуват мнението си по важен обществен въпрос. Но избраха най-неподходящото време и тема да направят това.

Месец преди избора на председател на ВКС и в контекста на призивите на международните организации за гарантиране на независимостта на съда, те зачеркнаха категорично едни от най-важните идеи за рефома.

В петък трите съсловни организации публикуваха съвместно становище за предложената от Министерството на провосъдието актуализирана стратегия за съдебна реформа, с което "категорично се противопоставяме на предложението за разделяне на Висшия съдебен съвет на две отделни колегии. Считаме, че създаването на две отделни колегии, т.нар. "прокурорска" и т.нар. "съдийска", ще е в пряко противоречие с чл. 130 ал. 6 т. 1 и т. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 129 ал. 1 от Конституцията на РБ."

В общото си становище трите организации не коментират опасенията, че сегашната практика допуска кадруване на прокуратурата в съда, въпреки редицата примери за това, но излагат единствен аргумент – опасността прокуратурата да бъде оставена сама със себе си: "Наред с това подобна мярка ще създаде риск от изолиране на Прокуратурата от Съдебната власт, което би улеснило по-късното й преминаване в подчинение на изпълнителната власт. Този риск е особено голям и реален, предвид обявеното от Министерството на правосъдието намерение за предприемане на конституционни промени, в случай че предложените идеи за реформи не се осъществят."

Показателен е фактът колко различен подход имат трите организации към публикуването на становища по обществена проблематика. Съдейки от интернет страниците им, АПБ публикува становище веднъж месечно, БСА – веднъж на 2 години, а КСБ от създаването си през 2013г. досега има само едно становище. Никога тези организации не са реагирали заедно до този момент, но изведнъж възразяват остро срещу идеите, които биха могли да решат отдавна посочени (от европейските институции) проблеми в съдебната система.

Общото становище на организациите е представено в Министерство на правосъдието и публикувано на сайтовете на АПБ и БСА и идва в рамите на процедурата, предприета от служебния министър Христо Иванов по актуализация на Стратегията за съдебна реформа.

На 12 август министър Иванов проведе среща с представители на 15 неправителствени и професионални организации за първоначално обсъждане на Стратегията, чийто предварителен вариант трябва да бъде готов до началото на септември. На срещата той заяви, че актуализацията на документа е приоритет за него и екипа му, като при изготвянето му ще се търси максимален консенсус между гражданските организации и съдебната власт. Въпреки че на срещата са поканени трите организации – БСА, АПБ и КСБ, никоя от тях не изпраща свой представител. Именно затова озадачаващ е апелът в самия край на становището им към министъра на правосъдието относно осъществяване на диалог между отделните институции: "И това трябва да стане с участието както на всички държавни институции и обществените и професионалните организации в сектора, така и на цялата магистратската общност, която с ежедневната си дейност ще направи реалност чаканата от всички съдебна реформа."

Работата по актуализация на Стратегията започна още при предишния министър на правосъдието Зинаида Златанова. В началото на месец февруари тази година Златанова заяви, че проектът за съдебна реформа е готов и обеща, че до две седмици ще бъде представен във ВСС. Това тя не успя да направи дори шест месеца по-късно и до последния ден на мандата си.

Виж кой говори

Актуалната структура на ВСС създава благодатна среда за прокарване политическо влияние върху съда. Среда за инфектиране на съда с проблемите на политическата система, които от години не са вече просто опасност за партийно партикулиране на съдебната власт, а представляват институционализирана политическа криминалност. А лишените от аргументи възражения показват на практика, че съпротивата на заплашените от реформата ще се засилва.

Както никога и съвсем изненадващо Българската съдийска асоциация (БСА), Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ) успяха тази седмица да съгласуват мнението си по важен обществен въпрос. Но избраха най-неподходящото време и тема да направят това.

Месец преди избора на председател на ВКС и в контекста на призивите на международните организации за гарантиране на независимостта на съда, те зачеркнаха категорично едни от най-важните идеи за рефома.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  adenauer avatar :-|
  adenauer

  Цялата ни съдебна система от над 15 хил.клатикурци и некадърници се състои от комунисти,техни наследници и възпитаници ,обезателно всички зависими агентурно и взаимно подкрепящи се и прикриващи се -Обвързани са помежду си чрез корупционни връзки ,зависимости ,семейственост и феотдални отношения.С една дума -Полухора,семейно и биологично обременени .,които са създали тази противна система на правораздаване ,напълно затворена система ,в която се допускат само т.н.наши хора ".-всички произлезли от БКП и ДС.,замръзнали в камената ера.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Съдебната ни система много отдавна е някаква кривосъдна система.

 • 3
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  И това, според мен, би следвало да е централната тема на изборите. Съдебната система е тази която гарантира, че правилата на играта се спазват. Но те се кадруват от политиците и после заедно нарушават правилата, крадят и се пазят едни други. В тези условия за нормалност, реформи, по-добра държавна администрация и т.н. не може да се говори защото масовото безнаказано крадене и далавери ще продължат. Системата е измислена от БСП, но се хареса на всички докопали се до парламента.
  Тези псевдо асоциации и съюзи целят всъщност да вдигнат пушилка така щото много шум и движение да има, но нищо реално да не се случи! Срам! Съсипаха държавата, прогониха младите...еснафско-социалистическия си идеал: вила, мерцедес и много пържоли.

 • Чарли Мишкин

  Най-гоелмия проблем пред България, за да стане нормална държава е т.н. "съдебна система". Там е "заровено кучето".

  В Германия прокурор е Staatsanwalt, което в буквален превод означава "защитник на държавата/провинцията/града".

  Прокуратурата и следствието да се обединят (не че и сега не са заедно) и да станат част от изпълнителната власт.


  Абе накратко, в Съдебната система трябва яко да се реформира и нищо да не зависи от горе посочените (казионни и противоречиви) организации.

 • 5
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Е то е ясно ,че няма да искат да се откажат от баничката. Тя е мазна и има даже и сирене :-)
  Докато съдебната власт е "независима" обществото ни ще боледува.

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Много ясно, че ще защитават статуквото, така са си много добре, не работят и получават кинти под масата.

 • 7
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Най-трудното нещо в България е да се правят реформи! И то не заради политическа воля а заради самите хора. При реформа в:
  - съдебната система - се надигат (заедно за 1-ви път!) и трите магистратски организации. Ще дадат отпор ако трябва и да си разпилеят червата пред народното събрание.
  - здравната състема - се надигат множество болници пред закриване които работят на голяма загуба (сучат бюджетни пари като черни дупки). Стачкуват на всяка цена.
  - пенсионната система - протести на хиляди пенсионери - викат: "няма да работим докато умрем", което в превод значи "трупайте бюджетните дългове на децата ни".
  - администрацията - ще саботират всичко и всеки дръзнал да развали рахата им. И ако това не помогне ще компенсират със завишени корупционни изисквания.
  - енергетиката - там толкова мощи челюсти са захапали кокала, че дори не им дреме какво им нареждат от министерството. Оставка? Неее. Няма да дадем. Сори.
  Иди прави реформи в тази държава. С глава срещу стената. Иначе шапка им свалям на служебното правитеслство. Ако можеха да управляват 4 години, щяхме да станем най-после бяла държава.

 • 8
  miroslavb avatar :-|
  miroslavb

  До коментар [#7] от "event_horizon":

  Съгласен съм с това което казваш. Но защо няма и една партия която да заяви същото?
  Защо т.н. "Реформаторски Блок" не каже: "Ние ще правим болезнени, нужни реформи. Ще има реални промени и те няма да се харесат на всички."
  Продължаваме да се движим по посока на най-малкото съпротивление, и така ще бъде во веки.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Всеизвестна истина е, че точно в правораздавателната система са едни от най-големите престъпници в България - особено във върховете й, и създадените и овлядяни от тях професионални организации, ато цитораните в статията!
  И че истинските реформи в България трябва да започнат точно от там - с пълно разчистване на Авгиевите обори с прокуратурата, съда и следствието, ОТ ВЪРХОВЕТЕ НАДОЛУ!
  Само си помислете що за организация е тази, чиито председател е способен да измисли, че и да публикува подобни писмо:

  "Последната съсловна организация, чиито председател е подписал общото становище, е Камарата на следователите в България. В края на миналата година нейният председател е изпратил скандално писмо до Висшия съдебен съвет с отказ да участва в работна среща на тема "Механизъм за оценка на работната натовареност в съдебната система на индивидуално и институционално ниво с акцент върху разработени качествени показатели и критерии". В писмото има изключително дискриминационни доводи, мотивиращи решението му: "От друга страна, от писмото Ви, разбирам,че в срещата ще участва и експерт от Кралство Нидерландия. Известно е, че това е страна в която хомосексуалистите са установили доминация в обществото, наркоманията е почти изцяло легализирана, а съществува и официално партия на педофилите, която се домогва до участие в парламента. Мисля, че представители на такава държава не могат да бъдат наши ментори по отношение на проблемите в съдебната власт. Нашият славянски народ не заслужава подобна участ," пише той в писмото си."

  Все бях чувал за кретени, тъпаци и безхаберници, НО ЗА ТАКЪВ ОТКРОВЕН ИДИОТИЗЪМ, ЧЕ ИЗОБЩО МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА НА ПОДОБНО НИВО И ПРЕЗ УМ НЕ МИ Е МИНАВАЛО НАИСТИНА! А това, че в това писание има и съвсем откровени лъжи не си и струва да се коментира!

 • 10
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  До коментар [#1] от "adenauer":
  "Цялата ни съдебна система от над 15 хил.клатикурци и некадърници се състои от комунисти,техни наследници и възпитаници ,обезателно всички зависими агентурно и взаимно подкрепящи се и прикриващи се -Обвързани са помежду си чрез корупционни връзки ,зависимости ,семейственост и феотдални отношения.С една дума -Полухора,семейно и биологично обременени .,които са създали тази противна система на правораздаване ,напълно затворена система ,в която се допускат само т.н.наши хора ".-всички произлезли от БКП и ДС.,замръзнали в камената ера. "

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK