Синдбад на пътя: съд и прокуратура в България

Какво показва позицията на прокуратурата и две от магистратските организации по предложенията за съдебна реформа

Синдбад на пътя: съд и прокуратура в България
Синдбад на пътя: съд и прокуратура в България
   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Миналата седмица Асоциацията на прокурорите в България в общо становище с Българска съдийска асоциация се противопоставиха на други неправителствени организации за предложенията за актуализиране на стратегията за реформа на съдебната система. Конкретно се обявиха срещу разделянето на Висшия съдебен съвет на колегия на съдиите и на колегия на прокурорите, като посочиха, че такава стъпка ще изолира прокуратурата от съдебната власт и ще улесни подчиняването й от изпълнителната власт. Същото становище изрази и в интервю по БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. Нито той, нито Асоциацията на прокурорите дадоха аргументи за страховете си.  Адвокат Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет вече веднъж коментира активността на двете съсловни организации и поиска Цацаров да уточни как разделянето на ВСС на колегии ще доведе до изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Публикуваме допълнителен коментар на адвокат Илиева по темата за съпротивата срещу реформаторските предложения.

За да преценим съпротивата, да започнем от това: има пълен консенсус, че съдебната система се нуждае от реформа; едва ли ще се намери и един политик, който да каже, че съдебната система и така си е добре и няма нужда от промяна. Дори и главният прокурор, Цацаров (да, "не е" политик), няма да го каже. Отделно, нуждата от промяна е институционализирана наднационална истина, последователно закрепена в многобройни оценъчни доклади на Европейската комисия (ЕК):


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gorgozil avatar :-|
  Gorgozil
  • + 8

  Какво показвала позицията на прокуратурата ... Ами според мен показва, че има остра нужда от декомунизиране и то не само в прокуратурата. БСП / ДС зависимите елементи трябва да бъдат изкарани от прокуратурата, съда, милицията, банковия надзор и всички ключови позиции в администрацията и пратени на майната им (в Русия) да си ближат раните. От всички знакови дела до тук се вижда, че в сегашният си вид прокуратурата е орган на БСП, а не държавна институция.

  Нередност?
 • 2
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • + 5  Отдавна не ми се беше случвало, да прочета толкова стегнат и кристално ясен анализ на ситуацията в правосъдната система и причините за това.
  Поименно, както се казва са определени и виновните за това състояние лица и началствуващи групи. Не е пропусната и доста странната тишина от страна на политическите сили.
  Така че, трябва да подкрепим ССБ и НПО-тата, които работят в това направление и да принудим, тези партии и коалиции, които ние подкрепяме, да работят и постигнат консенсус, по въпроса за необходимите промени в тази система, дори и ако става дума за промени в Конституциятя.
  Забележете, че за нас, от гледна точка на граждани и позватели на услугите на системата, без абсолютно никакво значение дали сме десни или леви, сини или червени, националисти или космополити, НАШИЯ граждански интерес е да имаме добре работеща правосъдна система.
  Така че това е тема, която трябва да ни обединява, е вероятно не и с Ццаров:).

  Нередност?
 • 3
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 4

  България от години - около 25 - се намира в тежка криза, която въреи по низходяща циклична спирала с пикове и дъна, на приливи и отливи, н. поспката е надолу.
  Става дума за тежка, всестранна системна криза, която кукловодите на т.н. "демократичен преход" в България, както решиха да го наименуват и наложат сред българското общество, която вече има всички признаци и атрибути да се превърне в катастрофа. Най- важните системи на българското общество са дълбоко поразени и парализирани, всички те с критичо важните им, жизнени функции за съществуването и развиието на българското общество и държава са не само блокирани и пасивирсни, но и дълбоко деградирали и деструктивни.
  Има едно основно за мен правило, постулат, основен и винаги валиден репер и кеитерий за оценка на състоянието и по-точно на степента не на ефективност, А НА ПОРАЗЯЕМОСТ, ЗАРАЗА, АМОРТИЗАЦИЯ НА ЕДНА - НА ВСЯКА СИСТЕМА:

  АКО В ЕДНА СИСТЕМА ДЕФЕКТИТЕ И ПРОБЛЕМИТЕ СА СЕ РАЗВИЛИ И ЕВАЛЮИРАЛИ, ДАДЕНА ИМ Е ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГРАДИРАТ ДО ТАКАВА СТЕПЕН, ЧЕ СИСТЕМАТА НЕ САМО И ПРОСТО БЛОКИРА ЧЕСТО, НО - когато става дума за социални и обществени системи, държавни органи и институции - НО СЕ СТИГА ДО ПОЛОЖЕНИЕ, КОГАТО СИСТЕМАТА УСТОЙЧИВО НЕ ПРОСТО НЕ ПОСТИГА ПУБЛИЧНО ВМЕНЕНИТЕ, ОТРЕДЕНИ И ОБЯВЕНИ ЦЕЛИ, ЗАДАЧИ И ФУНКЦИИ, А ВДУЩНОСТ ДАВА ТОЧНО ОБРАТНИТЕ, ДИАМЕТРАЛНО ПРОТИВОПОЛОЖНИТЕ, СИСТЕМАТА НЕ ПОДЛЕЖИ НЕ ТЕМОНТ, ТОЕСТ НА ПАЛИАТИВНИ КОРЕКЦИИ, НА ТРИВИАЛНИ РЕФОРМИ !
  България в момента се намира в ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ, В ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ, и е въпрос само на време, н. броени дни, седмици или няколко месеца това да се разбере и осъзнае от цялото българско общество и всички слоеве и прослойки в него - ховоря з. онези, които все още не са го осъзнали. Повече от очевадни са всяческите и упорити обречени опити на т.н. кукловоди да отричат реалнистта и да "бавят топката" с надежда и този път да им се размине ИДЕНТИФИЦИРАНЕТО И ОТГОВОРНОСТТА.
  Защото тази 25 годишна криза не бе естествена, на бе случакна, не бе стихийна и непланомерна - ТЯ БЕ ТЪРСЕНА, ПРЕДИЗВИКАНА, ПЛАНИРАНА, КОНТРОЛИРАНА И УПРАВЛЯВАНА , точно както бе отгледана, управлявана и контролирана ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В БЪЛГАРИЯ С НАПЪЛНО ИЗРАЗЕН И ДОКАЗАН, ПРЕДЕЛНО ЯСЕН НА ВСИЧКИ ГЕНЕЗИС В ЧЕРВЕНАТА ДС-КГБ ПРОРУСКА ПАРТОКРАЦИЯ, ОВЛАДЯЛА и КОНТРОЛИРАЩА ВСИЧКИ ВЛАСТИ, НАЧЕЛО С Т.Н. ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНА СИСТЕМА И РЕПРЕСИВНИ СЛУЖБИ.
  И ПРЕДИ ВСИЧКО ИНСТИТУЦИИТЕ И НА ПОСТА ГЛАВЕН ПРОКУРОР И НА ПРОКУРАТУРАТА! КОИТО ПРИ ТОТАЛНАТА ДОМИНАЦИЯ НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ СЕ ЯВЯВА ДЕ ФАКТО НЕ САМО ОГРОМЕН ЧАДЪР НАД НЕЯ, НО и НЕЙНИЯТ НАЙ-ВАЖЕН ОТРЯД, ПОСЛЕДНИЯТ Й БАСТИОН!

  Аз многократно през годините изтъквах и прогнозирах, че България е страна, в която МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА!
  И ако е така и след като е така ТО СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ РОЛЯТА И МЯСТОТО НА ОБВИНЕНИЕТО, НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ПРОКУРАТУРАТА СА ОТ ОГРОМНО, ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ.

  С ДВЕ ДУМИ - АКО ИСКАМЕ ДА ИЗОЛИРАМЕ И СПРЕМ ЗАРАЗАТА, КОЯТО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА НЕПРЕКЪСНАТО И ПОРАЗЯВА КРИТИЧНО ВСИЧКИ, АБСОЛЮТТНО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СИСТЕМИ - и банки, и финанси, и икономика, и управление - парламенти, правителства, магистратура, медии, кметства и общини,...; и здравеопазване , енергетика, природа, образование,..., ако щете и природни бедствия и по-точно щетите и последиците...ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ БЕЗ СЪМНЕНИЕ С ПРОКУРАТУРАТА И ИНСТИТУЦИЯТА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, И ТО С ДЪЛБОКИ ПРОМЕНИ ИЗ ОСНОВИ ОТ ГОРЕ НАДОЛУ И ПЪЛНО ИЗХВЪРЛЯНЕ НА БОКЛУКА И ЗАРАЗАТА И ТОТАЛНА СТАРАТЕЛНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ!


  ИЗВЪНРЕДНАТА СИТУАЦИЯ ИСКА ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ, СПЕЦИАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И ПОДХОДИ, ДАЛИ ЩЕ ГИ НАРЕЧЕТЕ "АНТИМАФИЯ ", или "ЧИСТИ РЪЦЕ " не е от такова значение, НО Е ДОБРЕ ТЕ ДА ПОКАЗВАТ ОЩЕ С ИМЕТО СИ И ОСНОВНОТО ИМ ИСТИНСКО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ!

  Нередност?
 • 4
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev
  • + 2

  Всякакъв опит за същностна реформа в съдебната система, задължително минава през сериозни и значими промени в Конституцията на РБ.

  Да очакваме, че задкулисието ще позволи това да се случи сега, когато чрез СС контролира на практика цялата стопанска дейност на страната, и преразпределя целия обществен ресурс с подкрепата на демократичния Запад и Путинова Русия е несериозно и НАИВНО!

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 2

  Който иска да коментира това чудо и да си припомни колко пъти и откога ви казвам кой е безспорно най-големият ни проблем, за който учудващо никой в България не говори - ЧЕ СИ ГОВОРИМ УЖ НА БЪЛГАРСКИ, НО ВСЪЩНОСТ НА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ - ДОТАМ Е СТИГНАЛА ДЕГРАДАЦИЯТА И КОНФРОНТАЦИЯТА, КАКТО И ЛЪЖИТЕ И САМОЗАБРАВЯНЕТО НА НЯКОИ:

  "Главният прокурор определи като спекулация и коментарите на партии за "надскачането на закона за гарантиране влоговете на гражданите". Той потвърди, че е казал точно тези думи, но уточни, че не е имал предвид нарушаването на закона.

  "Опитах се да кажа нещо друго: има два сюжета - единият е банка, която поради лоши практики и икономически проблеми, стига до фалит, при което следва нормалната логика - гарантиране на влоговете чрез надзорните правомощия на БНБ. Вторият сюжет, който е по-близък до КТБ, е - банка, която години наред е била грижливо държана под "похлупак", създаден от държавата, и е бил удобен на всички. В крайна сметка не можем да приложим "аршина" за фалита и да кажем на тези хора - това е положението - банката фалира", коментира още Сотир Цацаров "

  Сега някох да обясни как от публичен призив за надскачане н. закона трябва да се разбере онова, което тук се опитва да обясни Цацарив.
  И къде в правото има, споменва се или се.дефинира терминът "надскачане на закона", И АКО НЕ ОЗНАЧАВА НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНА ТО КАКВО ТОЧНО ЗНАЧИ?
  Или някой просто тотално се е самозабравил или изгубил, или просто смята всички останали, нас за кръгли идиоти.

  Нередност?
 • 6
  aha avatar :-(
  aha
  • + 1

  За съжаление главният прокурор се изживява още от приемането на конституцията като император, т.е. има право да дефинира закона- но той не важи за него. Така се стига до парадокса точно главния прокурор да отрича закона и това да е абсолютно безнаказано. Не знам какъв човек си е избрал Бойко Борисов, но е изключително неразумно човек да си стреля в собствения крак по този начин. Какво лицемерие е да търсиш отговорност от други, когато сам не спазваш праилата? За съжаление това е просто поредния пример от редицата главни прокурори подиграли се със ситемата която олицетворяват. Съдебната система когато и да бъде реформирана, ще бъде късно...

  Нередност?
 • 7
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Цялата ни съдебна система трябва да е на изборни длъжности с възможност за отзоваване.
  http://iconomicabg.blogspot.com

  Нередност?
 • 8
  r.drazhev avatar :-|
  Р. Дражев

  Тежко болният пациент е в кома, но докторът му прошепва в ухото :
  оздравяай сам, успех!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал