ВСС не пожела да избере председател на Върховния касационен съд

Новият избор ще се случи след парламентарните избори

Кандидатите - Таня Райковска и Павлина Панова
Кандидатите - Таня Райковска и Павлина Панова    ©  Надежда Чипева
Кандидатите - Таня Райковска и Павлина Панова
Кандидатите - Таня Райковска и Павлина Панова    ©  Надежда Чипева

Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере председател на Върховния касационен съд (ВКС). Нито един от двамата кандидати - Таня Райковска и Павлина Панова - не събра необходимите 17 гласа. 

За Райковска, зад чиято кандидатурата седи управляващото мнозинство, във ВСС гласуваха 15 члена на съвета, шестима се въздържаха, а трима бяха против. За Панова, зад която застана реформаторското мнозинство във ВСС, имаше девет "за", осем въздържали се и и седем против.

Съветът ще трябва да проведе нова процедура, като изборът ще може да стане най-рано след два месеца, т. е. след парламентарните избори на 5 октомври и състявянето на новото правителството. 

Източници на "Капитал" от съдебната система коментираха, че решението на мнозинството във ВСС е "стратегическо." Така подходящият кандидат ще може да бъде съгласуван с новите управляващи.

Днешното заседание на съвета продължи осем часа, през които двете кандидатки представиха концепциите си, отговаряха на въпроси, а после членовете на ВСС коментираха кандидатурите.

Първо беше представена кандидатурата на съдия Павлина Панова, която повтори идеята си да създаде аналитично звено, което да следи законодателството и практиката на съдилищата. Тя каза още, че работата на върховните съдии трябва да бъда оценява, но по специфични критерии, като в тях влиза и работата им извън съда - в работни групи, изпитни комисии, международни институции и т. н. Съдия Панова каза, че върховните съдии трябва да споделят опит си, като посещават "по места" съдиите от провинцията, и подобни инициативи могат да спомогнат за отстраняване на противоречивата съдебна практика. Тя коментира и нуждата от популяризиране на практиката на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека.

"Моят стремеж не е към власт, към концентрация на власт. Аз знам какво е власт. Девет години съм заемала ръководна длъжност – бях председател на отделение преди да стана заместник-председател на ВКС. Има нещо, което знаете, но хората не знаят. Казва се съдия №1, но председателят на ВКС не е началник на съдиите, той не им нарежда, той има друга мисия – доброто управление на ВКС," започна изложението си съдия Райковска, която отдели голяма част от представянето си на личната мотивация да заеме поста. Тя обърна внимание на различни проблеми пред върховните съдии, в т. ч. и липсата на кафене в Съдебната палата. В отговор на въпрос на члена на ВСС Галина Карагьозова как ще коментира наскоро отправеното преюдициално запитване на холандски съд до Съда на Европейската общност в Люксембург дали тълкувателно решение на българския ВКС може да бъде пренебрегнато, ако противоречи на европейското право, съдия Райковска отговори: "Не мога да държа отговорни съдиите за това защо са гласували по този начин. А какво преценява друг съд и това, че той си позволява да коментира решение на върховен съд, аз нямам обяснение в момента".

Нито един от представителите на неформалните кръгове на влияние в съвета - главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев - не изразиха становището си. Безмълвна по време на дебатите остана и представляващата съвета Соня Найденова. Близкият до Цацаров председател на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров направи неясен призив да се гласува "позитивно" и за двете кандидатури.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


34 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Това не е държава, то фарс, драма, трагедия.

 • 2
  ice_man avatar :-P
  ice_man

  Ще пожелаят да изберат след изборите.

  Ами така де, да видят кой е победител и да се съобразят с конюнктурата... :)

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#1] от "today ;)":

  Кокошарник някакъв...

 • 4
  da_nika avatar :-(
  da_nika

  Това е последното ми включване в изданията на Икономедия и го правя за да кажа колко съм омерзена от ролята Ви в тази кампания г-н Босев, г-жо Владимирова, г-жо Гиргинова. А считах, че сте почтени журналисти.

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Ами след изборите ще го избере,знаете кой.

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз ли нещо не разбирам, или тези трудно схващат?

  Вижте например този цитат:

  " В отговор на въпрос на члена на ВСС Галина Карагьозова как ще коментира наскоро отправеното преюдициално запитване на холандски съд до Съда на Европейската общност в Люксембург дали тълкувателно решение на българския ВКС може да бъде пренебрегнато, ако противоречи на европейското право, съдия Райковска отговори: "Не мога да държа отговорни съдиите за това защо са гласували по този начин. А какво преценява друг съд и това, че той си позволява да коментира решение на върховен съд, аз нямам обяснение в момента".."

  Това е като да питат някого как се казва, а той да ти отговори ... колко е часът, само дето тук става дума за основния кандидат за поста председател на Върховния касационен съд (ВКС) и то пред Висшия съдебен съвет (ВСС).

  Забележете - нея я питат как ще коментира наскоро отправеното преюдициално ЗАПИТВАНЕ НА ХОЛАНДСКИ СЪД ДО Съда на Европейската общност в Люксембург дали тълкувателно решение на българския ВКС може да бъде пренебрегнато, ако противоречи на европейското право, на което съдия Райковска отговоря, че ...

  НЕ МОЖЕЛА ДА ДЪРЖИ СЪДИИТЕ ОТГОВОРНИ ЗА РЕШЕНИЕТО ИМ, и
  ЧЕ НЯМАЛА ОБЯСНЕНИЕ В МОМЕНТА КАКВО ПРЕЦЕНЯВАЛ !?!?!(забележете глагола, който използва ЗА ЗАПИТВАНЕ) ДРУГ СЪД И ЗАЩО ТОЙ СИ ПОЗВОЛЯВАЛ!?!?!?! (отноео - забележете глагола!) ДА КОМЕНТИРАЛ РЕШЕНИЕ НА ЕЪРХОВДН СЪД!?!?!?!?!?????


  Нека някой да обясни на тази, ЧЕ ЗАПИТВАНЕ НЕ Е ... "ДЪРЖАНЕ НА СЪДИИТЕ ОТГОВОРНИ ЗА РЕШЕНИЕТО ИМ" непременно, А ОЩЕ ПО-МАЛКО КОМЕНТИРАНЕ НА РЕШЕНИЕ, А...

  ЗАПИТВАНЕ ЗА КОМЕНТАР ОТ Съда на Европейската общност в Люксембург!?!

  Някой май се опитва да бяга пред вятъра тук и май че разбирам защо тази е основната титулярка на пеевчетата и догановците ... И тази явно се изживява за извънземна, и тази си мисли, че над нея е само Господ!
  Е, и онези, която я пробутват...
  Как ли е с отскока, ако се наложи да се надскочи някой и друг закон, как мислите?

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#5] от "rosiraycheva50._":

  Ами да, всеки знае - "шефът им", "КОЙТО СИ ГИ ИЗБИРА" и при когото ходят на крака в къщи да му докладват какво са направили по оправянето на някой негов авер, да го запознават със структурите там и кой какви навици и наклонности има и на кого е човек и да го молят да ги премести на друга сладка служба или да ги повиши.
  Но иначе са много независими и чувствителни на всичко и всеки, който се заинтересува за това което вършат и как го вършат...

 • 8
  matz avatar :-|
  matz

  Телевизионното излъчване - уникално. Толко алабализъм до сега не бях гледал. Направо се възхищавам на умението на тия хора в рамките на 10 минутни монолози да не кажат нищо съществено. Гаси отбиването на номера.

 • 9
  pagan avatar :-|
  pagan

  Очакваме с нетърпение пълния стенографски протокол от заседанието (които все още не е публикуван на сайта на ВСС), за да разберем кой как е гласувал.

  Списък с имената на членовете на ВСС

  ДЕЙСТВАЩ В МОМЕНТА
  от 03.10.2012 г.

  ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ ВСС

  Христо Иванов - Заместник министър-председател и министър на правосъдието

  ПО ПРАВО

  проф. д-р Лазар Груев - Председател на ВКС
  Георги Колев - Председател на ВАС
  Сотир Цацаров - Главен прокурор от 10.01.2013 г.
  проф. Борис Велчев - Главен прокурор до 2.11.2012 г.

  КВОТА НА ПАРЛАМЕНТА

  Васил Петров
  Галина Карагьозова
  Димитър Узунов
  Каролина Неделчева
  Магдалена Лазарова
  Мария Кузманова
  Незабравка Стоева
  Светла Петкова
  Соня Найденова - представляващ ВСС
  Юлиана Колева
  Ясен Тодоров

  КВОТА НА СЪДА

  Галя Георгиева
  Даниела Костова
  Калин Калпакчиев
  Камен Иванов
  Милка Итова
  Юлия Ковачева

  КВОТА НА ПРОКУРАТУРАТА

  Елка Атанасова
  Камен Ситнилски
  Михаил Кожарев
  Румен Боев

  КВОТА НА СЛЕДСТВИЕТО
  Румен Георгиев

  http://www.vss.justice.bg/bg/start.htm

 • 10
  gorgozil avatar :-P
  Gorgozil

  Ма тез двете кандидатки на снимката цъфнали кът китки !
  Пу да не им е уруки ! Убави, убави, усмихнати - същи председателки на ВКС. То как да избере човек, кой, КОЙ да пита ... амиииии Красьо Черничкия да пита :)

  Дано скоро ЕС ни накара да приключим с цирка като проведем ЛУСТРАЦИЯ последвана от СЪД (в Брюксел) ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал