ВАС: трите имена на съдиите са лични данни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ВАС: трите имена на съдиите са лични данни

Съдиите Раденков и Вачева се ползват с доверието на ръководството на ВАС - Георги Колев (вляво, председател), Румяна Монова и Боян Магдалинчев (зам.-председатели).

ВАС: трите имена на съдиите са лични данни

Адвокат Александър Кашъмов: Накърнен е авторитетът на правосъдието

17075 прочитания

Съдиите Раденков и Вачева се ползват с доверието на ръководството на ВАС - Георги Колев (вляво, председател), Румяна Монова и Боян Магдалинчев (зам.-председатели).

© Надежда Чипева


Върховният административен съд (ВАС) произведе поредният скандал. На 9 октомври 2014 г. тричленен състав на съда е обявил като законосъобразно решение, с което се отказва достъп до трите имена на съдии от Окръжен съд-Хасково, защото това са... лични данни. Решението е подписано от съдиите Иван Раденков и Таня Вачева. Третият член на състава - Соня Янкулова е подписала съдебният акт с особено мнение.

С това решение сериозно са нарушени правни принципи, произтичащи от Конституцията, от Европейската конвенция за правата на човека и изобщо основните начала на демократичното общество. "Нарушено е развитието на практиката на ВАС и е накърнен авторитетът на правосъдието у нас като средство за утвърждаване на основните правила в демократичното общество. Тенденцията е опасна, връща общественото развитие с много години назад и създава опасност както за правото на информация, така и за възможността да се проследява последователността на практиката на съдилищата и да има обществено и гражданско разбиране и информиране за това какво правят и как решават делата съдиите в тази страна", коментира ръководителят на правния екип на "Програма достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов, цитиран от "Правен свят".

Мотивите на съдиите Вачева и Раденков са изключително кратки и по никакъв начин не дават логично обяснение за възприетата от ВАС теза. Позицията за това, че имената на съдии са лични данни заема и държавното обвинение. Прокурорът Христо Ангелов (бивш зам.-правосъден министър) пледира, че информацията не е обществена, защото не може да спомогне за това обществото да си състави мнение за работата на съда, а освен това е и "лична информация".

Казусът е от миналото лято, когато Паско Запрянов от Хасково е поискал по реда на Закона за достъп до обществена информация информация от окръжния съд в града за това какви са трите имена на петима съдии. Той е посочил, че информацията му е необходима за да се установи евентуалната нищожност на съдебни актове, които те са постановили, защото в тях са се подисали с две имена, а пък законът законът изисквал в актовете да се посочва името на съда и имената на съдиите, а според Закона за гражданската регистрация името се състои от три части, по изключение са две. Заместник-председателят на съда Милена Дечева му отказва достъп до информацията, защото трите имена на съдиите са лични данни.

Отказът й е отменен от Административния съд в Хасково. Съдия Василка Желева приема, че съгласно различни закона съдиите са публични длъжности, като такава е практиката и на Конституционния съд, който приема, че "поначало защитата на личните данни на тези лица е много по-занижена, в сравнение със защитата на останалите граждани".

Окръжният съд обжалва решението пред ВАС, където то е отменено. Мотивите на съдиите Раденков и Вачева са изключително постни: "Исканата информация не е обществена информация, по смисъла на разпоредбата чл. 2, ал. 1 от ЗДОИ. От една страна поисканата информация не сочи на предоставяне на данни за съставяне на собствено мнение относно дейността на ОС – Хасково, а цели събиране на писмени доказателства за дела, по които Паско Запрянов има намерение да претендира нищожност на съдебните актове, а от друга страна касае лична информация по отношение на съдии, работещи в ОС – Хасково по смисъла на § 1, т. 2 от ДР на ЗДОИ. Съответно, предоставянето на лични данни, каквато е исканата информация е изключена от приложното поле на ЗДОИ, съгласно чл. 2, ал. 4 от същия закон".

Не на това мнение е съдия Соня Янкулова, която мотивира защо не е съгласна с колегите си така: "Не само държавата, в лицето на компетентния орган, но и обществеността трябва да знае точно кому държавата е възложила съответните държавни функции. Затова възлагането на всяка функция на държавна власт изисква идентификация на физическия субект, комуто тя се предоставя".

"В правовата държава няма анонимно правораздаване – правораздаване с инициали. Правораздавателната функция на държавата е публична – чл. 121, ал. 3 от Конституцията. Съдията е оправомощен да правораздава от името на народа – чл. 118 от Конституцията, а народът не дава мандат на инициали или на неидентифицирани с оглед на законовите изисквания лица. Той дава мандат на физически лица, които в България, с оглед на действащата нормативна уредба – чл. 9, ал. 1 ЗГР, се идентифицират с три имена. За да гарантира независимост при изпълнение на служебните правомощия чл. 132, ал. 1 от Конституцията предоставя на съдията функционален имунитет. Този функционален имунитет, който е доживот, не е предоставен на инициали или на лица, които не могат да бъдат идентифицирани. Съдията застава с името и подписа си под своя акт, за което държавата му гарантира наказателна и гражданска неотговорност. Затова едно от трите или и трите имена на съдията не могат да бъдат предмет на защита по Закона за защита на личните данни" допълва още съдия Янкулова.

Адвокат Александър Кашъмов, пред Правен свят: Решението връща общественото развитие с много години назадСмятам, че сериозно са нарушени правни принципи, произтичащи от Конституцията, от Европейската конвенция за правата на човека и изобщо основните начала на демократичното общество. Нарушено е развитието на практиката на ВАС и е накърнен авторитетът на правосъдието у нас като средство за утвърждаване на основните правила в демократичното общество.

Тенденцията е опасна, връща общественото развитие с много години назад и създава опасност както за правото на информация, така и за възможността да се проследява последователността на практиката на съдилищата и да има обществено и гражданско разбиране и информиране за това какво правят и как решават делата съдиите в тази страна.

Името само по себе си не може да бъде лични данни. Единствено свързването на името с друга информация може да доведе до необходимост от защита на личните данни, когато се засяга правото на неприкосновен личен живот. Затова преценката дали и доколко името да е публично известно или не, зависи от публичността на осъществяваната от даден човек дейност.

 

13 коментара
 • 2
  today avatar :-|
  today

  Поредната гаргара със закона от страна на съдиите.

 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Мисля, че нямаме нужда от допълнителни доказателства, дали трябват наистина дълбоки, включително и персонални промени в правосъдието.
  За мургавия Краси, всичко може, че се очаква човека "работа да свърши", а за широката публика, може дори и да ги засекретят - маската на Темида няма да се слага на нейните очи, а на очите на хората търсещи справедливост.

 • 5
  ancho66 avatar :-|
  ancho66

  Съдиите се страхуват от възмездие, понеже не отсъждат правилно, т.е. по закона и по правилата на човешката практика

 • 6
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  То и прокуратурата в Хасково не е особено читава. Случи ми се да оспорвам отказ на прокурор за възобновяване на производство и го разглежда административна прокурорка, която преди, но като окръжен прокурор го е гледала същия случай. Естествено исках отвод и резултатът можете да се сетите, че не беше в моя полза. Те са като лекарите. Гарван гарвану око не вади.Т.е. те са неконтролирани освен от самите себе си. Не знам защо, но досега няма един случай, в който ВСС или Министерство на правосъдието или техните инспекторати да застанат пред обществото и да признаят- да, ние тук имаме проблем. Предприемаме еди какви си мерки, за да го отстраним. И защото не намират за нужно да го направят се върти държавата и обществото 25г. в кръг и никъде не стига.

 • 7
  vestonosec avatar :-|
  vestonosec

  Луди хора, луди, луди хора...

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  На останалите българи имената не са ли лични данни?
  Съдиите да не работят в нелегалност или да са анонимни?

 • 10
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Поредният пирон забит в ковчега на т.н. съдебна система. Нужна е една голяма метла за всички некадърни, неморални и нагли микроорганизми загнездили се в българските съдилища,прокуратура,следствие и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK