Работата "рамо до рамо с прокуратурата" – в помощ на кариерата на съдията

(Поредната история за влиянието на главния прокурор в кадровите въпроси на съда и за тенденцията съдебните заседания да се провеждат в полунощ)

ВСС Висш съдебен съвет сграда
ВСС Висш съдебен съвет сграда    ©  Георги Кожухаров
ВСС Висш съдебен съвет сграда
ВСС Висш съдебен съвет сграда    ©  Георги Кожухаров

Правосъдието по правило се извършва денем, а не нощем – пише го в закона. Обяснението за това е съвсем просто – не трябва да се създава впечатление за извънредност, за нарушена безпристрастност, за предварително предрешен трибунал. По изключение могат да се извършват отделни действия, когато са неотложни – свидетелят е тежко болен или заминава за дълго или завинаги в чужбина и т.н. Все по-често обаче в новините изтичат информации за "нощни" заседания, при които прокурорът е предопределил извънредността на съдебното заседание, защото е внесъл делото извън работното време, а съдът не действа като независим и не показва, че следи за законността и никой не може да му нарежда.

Преди няколко седмици на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) стана известен пореден случай – прокурор от Районна прокуратура Плевен внесъл обвинителен акт в 23,30 ч., а съдът го разгледал в 00,10 ч. На никой от членовете на ВСС не му направи впечатление. А това беше съвсем реален повод за дебат за Стратегията на Министерството на правосъдието за съдебната реформа и неотложността от разделянето на ВСС на две колегии – за прокурори и съдии.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал