С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 19 ное 2014, 7:00, 10031 прочитания

Работата "рамо до рамо с прокуратурата" – в помощ на кариерата на съдията

(Поредната история за влиянието на главния прокурор в кадровите въпроси на съда и за тенденцията съдебните заседания да се провеждат в полунощ)

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Правосъдието по правило се извършва денем, а не нощем – пише го в закона. Обяснението за това е съвсем просто – не трябва да се създава впечатление за извънредност, за нарушена безпристрастност, за предварително предрешен трибунал. По изключение могат да се извършват отделни действия, когато са неотложни – свидетелят е тежко болен или заминава за дълго или завинаги в чужбина и т.н. Все по-често обаче в новините изтичат информации за "нощни" заседания, при които прокурорът е предопределил извънредността на съдебното заседание, защото е внесъл делото извън работното време, а съдът не действа като независим и не показва, че следи за законността и никой не може да му нарежда.

Преди няколко седмици на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) стана известен пореден случай – прокурор от Районна прокуратура Плевен внесъл обвинителен акт в 23,30 ч., а съдът го разгледал в 00,10 ч. На никой от членовете на ВСС не му направи впечатление. А това беше съвсем реален повод за дебат за Стратегията на Министерството на правосъдието за съдебната реформа и неотложността от разделянето на ВСС на две колегии – за прокурори и съдии.


Радост…от присъствието на главния прокурор

На заседанието на ВСС на 9 октомври кадровиците изслушват възражението на редовия съдия от Районния съд в Плевен Красимир Димитров срещу атестацията му. Оценка на работата на съдии, прокурори и следователи се прави регулярно на всеки четири години, а магистратите имат право да възразят срещу констатациите на Комисията по предложенията и атестирането във ВСС и да бъдат изслушани на пленарните заседания на ВСС, където накратко да представят с какво не са съгласни в комплексната им оценка.

Тук ще отворим една скоба. От началото на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров не показва притеснения да взима отношение по въпроси, които касаят съдиите и председателите на съдилища. Практиката показва, че мнението му се оказва решаващо за резултата.

Същевременно Сотир Цацаров не приема с ентусиазъм предлаганите от Министерството на правосъдието промени в структурата на ВСС. В поредица от изказвания Цацаров поддържаше тезата, че разделянето на кадровия орган на две застрашава прокуратурата, защото подготвя излизането й от съдебната власт. И макар неколкократно министърът на правосъдието да декларираше, че такава радикална промяна е далеч от идеите на ведомството за реформи, а целта на разделянето на ВСС е да отговори на международните стандарти за независимост на съда, това не успокои противниците на реформата в съдебната власт. Напротив – в защита на статуквото бяха активирани казионните съсловни организации и двамата бивши главни прокурори от прехода.Случката с атестацията на съдия Димитров нагледно показва, че опасността от влиянието на прокуратурата не само върху кариерата, но и върху манталитета на съдиите, не е илюзия.

По същество плевенският районен съдия не е доволен от оценката си и по-специално с отнетите 4 точки в един от разделите "Експедитивност и дисциплинираност", които смъкват атестацията му до "добра" (най-високата е "много добра"). По думите на съдия Димитров неговата оценка е най-ниска в сравнение с 30-те атестации, извършени в Плевенски съдебен район, и не отговаря на обективността и справедливостта. Димитров казва, че няма просрочени дела. "Аз съм съдията, който има две дела и едно дело накрая на годината в последните 2-3 години", изтъква той (правописът от протокола на ВСС е запазен в оригинал – б.а.).

"Освен това донесъл съм и се радвам, че главният прокурор присъства тук, благодарствено писмо от преди два дена от районния прокурор на град Плевен. Става въпрос за трите броя бързи производства, които бяха проведени в Плевенски съдебен район, две са проведени в мой състав, аз съм съдията, едното е незабавно производство, което е внесено от прокурора на гр. Плевен в 23,30 ч. вечерта и разгледано в 24,10 ч", мотивира се съдията и допълва, че носи писмо, каквото "никога не е писано в Плевен за последните 30 години". Казва още, че може да се похвали и със "служебна благодарност устна, само че от Иво Радев, окръжния прокурор", защото "абсолютно съдействие имаме с колегите, аз смятам тях за колеги, бил съм и адвокат, знам, че и адвокатите ми са колеги, но в съдебното производство и в борбата с тази престъпност, с която ние се борим аз работя рамо до рамо с прокурорите".

Това самопризнание за професионална зависимост на съдията не предизвиква дискусия. Никой от членовете не задава въпрос кое е наложило обвинителният акт да се приема в полунощ и как е гарантирано правото на защита на обвиняемия.

По-нататък съдия Димитров повтаря, че работи в най-натоварения съдебен състав в районния съд и въпреки това е приключил делата си навреме и възразява срещу оценката.
"Не мога да отворя съда сам, не мога да гледам делата сам, не мога да входирам делата сам, не мога да се произнеса, тук вътре в писмото прокурора е написал, че за 7 часа през нощта, събота срещу неделя, е-няма такъв съдебен състав в България, който да е направил това нещо! Ето го, г-н главен прокурор, аз обещах на районния прокурор, че ще сведа до знанието, защото то се чу в медиите, имаше страхотен отзвук в Плевен, беше направено представяне от окръжния и районния прокурор, естествено не беше направено от председателя на Районния съд Плевен", емоционално казва съдия Димитров.

Туширане на резонните въпроси

Изказването на съдията, че бори престъпността рамо до рамо с прокурорите очевидно прави впечатление и Юлияна Колева (преди това съдия в Сливен и адвокат) му задава въпрос: "Колега, Вие чел ли сте оправдателна присъда досега в качеството си на наказателен съдия?". По думите на съдията от около 5000 съдебни акта, които е постановил, е чел оправдателни присъди по 10-15 дела ("с една дума – щом счета, така е моето вътрешно убеждение, че присъдата е за оправдаване, оправдавам човека. Броят се наистина на пръсти на двете ръце. Имам, разбира се.").

"Защото казахте, че рамо до рамо с Прокуратурата работите!", обяснява логично въпроса си Колева. Тук в дискусията се намесва главният прокурор Сотир Цацаров: "Е, ако беше казал, че работи рамо с рамо с Адвокатурата, какво щяхте да кажете!!!". Без да даде възможност на съдията да отговори на резонния въпрос, представляващата Соня Найденова пита колежката си Колева дали има други въпроси. С това установената пред очите на членовете на ВСС тревожна практика – съдиите да искат да се харесат на прокуратурата и да са безкритични към изискванията за справедлив процес, остава без внимание и без последствия.

Юлия Ковачева пита съдия Димитров, дали може да каже каква част от актовете му са отменени и изменени, "защото освен, че на 30-ти декември съдията е похвален, че има само едно дело с неизписани мотиви, поне аз така го разбрах, трябва да следим и затова доколко са качествени тези актове". Конкретен отговор не получава, но съдия Димитров отново изтъква, че е един от най-натоварените съдии, който очевидно пише делата бързо и дори сам се учудва на себе си. "Как съдията, който му даваш най-много дела, накрая на годината остава с 1-2. Аз знам какво звучи това нещо и знам как е станало, и какво ми е коствало, затова казвам, че не съм съгласен с тази атестация относно размера, а Помощната атестационна комисия, аз не обвинявам Съвета, аз казвам Помощната атестационна комисия, която тя не си е свършила работата, дори не ме е запознала с размера на съответните точки, г-жа Георгиева е тук пред вас, тя ще ви каже, лично тя ме е запознала, донасяйки от София папката и беше безкрайно учудена как може, думата буквално е криене, да се крие атестацията от един магистрат и той да разбира от член на Съвета!", мотивира се съдия Димитров и продължава: "А във връзка с това за Адвокатурата, което казахте, само ще допълня, че 5 години съм бил адвокат и съм бил адвокат 5 години на хората, които не са толкова праволинейни в регион Плевен! Така, че и по този път съм минал!".

Следва дискусия, в която Галя Георгиева разяснява на колегите си, че макар да работи експедитивно съдия Димитров има 44% отменени актове, "качеството на работа очевидно страда от неговата бързина". "Другото, което искам да ви обърна внимание – искам да ви кажа, че нямам против, много добре, че е бил, благодарено му е от Районната прокуратура за това, че, както каза, посред нощ е разгледал спешни дела, но аз искам да ви кажа, че това не е единствен случай за магистратите в тази държава. Аз съм работила в съд, в който също сме заседавали до късно и ако трябва в късните часове на нощта. Така, че, моля ви, нека не се впечатлявате чак толкова много от това, което колегата каза за своята активност. Да, чудесно, той просто си е изпълнил задължението си като съдия, той е дежурен 24 часа и трябва да го изпълни това задължение!", допълва Георгиева.

Дебатът е затворен с изказване на главния прокурор. "Ще ви помоля при начина, по който гласувате, направените изявления от колегата за начина, по който работи, включително и с държавното обвинение, да не се отразяват върху констатациите ви за начина на цялостната му работа", насочва членовете на ВСС Цацаров. И внася уточнение какво точно е искал да каже районният съдия от Плевен. "Той не е подпомогнал Прокуратурата затова, че е осъдил трима купувачи на гласове, извинявайте, че говоря така, как да кажа, нетерминологично и тротоарно бих казал. Той е подпомогнал държавата с оглед на това, че във време, в което в единици съдилища могат да се намерят нормален брой дежурни съдии или хора, които са готови да работят по този начин, просто си е свършил работата", обяснява главният прокурор и припомня вече казаното от Карагьозова, че точките на съдия Димитров са намалени в раздел "Експедитивност и дисциплинираност".

В заключение Цацаров прави забележка към работата на председателя на Районния съд в Плевен заради забавянето на предложението за атестиране на съдия Димитров. С това дискусията приключва и съветът с 13 гласа "за" уважава възражението на районния съдия от Плевен.

Без да коментираме качеството на атестирането, извършвано от ВСС, което се е превърнало в един от сериозните системни проблеми в съдебната власт, конкретната случка е демонстрация за тежките форми на зависимост на съда и самия ВСС от прокуратурата. Тенденцията е тревожна и заради обременената памет на системата. Призивът съдът да бъде съмишленик на МВР и прокуратурата се беше превърнал в основен
политически рефрен по време на първия мандат на ГЕРБ и можеше да се намери във всяко публично изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов. Очевидно и ерата Цветанов, и ерата Цацаров са дали резултат, след като съдии носят пред кадровия си орган благодарствени писма от прокурорите като индулгенция и се хвалят, че принуждават гражданите да участват в съдебни заседания нощем и това им помага в кариерата. Точно такива примери са многобройните доказателства, че независимостта на съда може да се защити само когато съдиите не зависят от прокурорите.

Текстът е от сайта Съдебни Репортажи
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

СГС задължи Столичната община да предприеме конкретни мерки за чист въздух; Адвокатурата срещу проект за промени при административното наказване

15 юли 2019, 5431 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Съдиите от ВАС питат Конституционния съд задължително ли е да се мотивират всички актове; Чакани промени в съдебния закон; Още по темата за "тримата големи"

8 юли 2019, 5100 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Кратка история на отказа да се пресече корупцията

Девет пропуснати възможности Висшият съдебен съвет да реши въпроса със случайното разпределение на делата

Още от Капитал
Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Фасулска работа

За 20 години Милко Младенов създаде една от най-разпознаваемите компании за варива в България "СуиКо"

Кой, ако не той

"Български пощи" може да използват дружество на Пеевски за подизпълнител на задачата да разнасят вестници и списания

Новата дългова криза на здравната каса

Институцията плаща със здравни вноски наказателни лихви и адвокатски хонорари

Кино: "В кръг"

Социален гняв през директно кино в новия филм на Стефан Командарев

Близкият и далечен Николай Атанасов

Поетът и ЛГБТ активист почина на 41 години и остави литературно наследство, което ще бъде открито от ново поколение читатели

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10