Френският посланик: Има гнили ябълки в съдебната система

Ксавие Лапер дьо Кабан се възмути от опит за кражба на клон на френско дружество

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан
Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан    ©  Надежда Чипева
Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан
Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан    ©  Надежда Чипева

Поредното противоречиво дело на съдия Румяна Ченалова е на път да предивика дипломатически скандал. Става дума за производството по несъстоятелност, образувано срещу дъщерните фирми на френската компания "Белведере" в Софийски градски съд. На базата на молба от страница и половина, без доказателства, на фирмите е назначен скандалният синдик Панайот Велков, а управителните органи са лишени от право да се разпореждат с фирмите. Въпреки, че е синдик едва от март тази година и дори в момента е записан на обучения по специалността, 38-годишният бургаски юрист е сред любимците на съдия Ченалова. През лятото тя го определя за синдик на "ТВ-Седем" и "Нюз Седем", а малко след това Велков нахълта с бодигардове от охранителната фирма "Делта Гард" в офисите на телевизията. Панайот Велков е пълномощник по една от първите схеми с несъстоятелност със задна дата - по делото "Перчемлиев", която беше толкова фрапантна, че дори прокуратурата образува разследване, което е все още висящо.

От "Белведере Диструбиция" и "Домейн Менада" твърдят, че от момента на назначаването му синдикът грубо нарушава задълженията си, като забавя неоснователно одобрението си по искания за сключване на нови договори, по искания за плащания (включително на трудови възнаграждения и осигуровки, плащания към контрагенти и др.) и отказва да приема всякакви писмени уведомления. Комуникацията със синидика на практика е едностранна. За охраната на имуществото на "Белведере" Велков сключва договор отново с фирмата "Делта Гард", която хора от сектора за сигурност свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Никога не съм чувал за подобен случай във Франция. В съдебната система има "гнили ябълки", коментира казуса френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан в студиото на bTV. Той обясни, че при положение, че задълженията на френската фирма са 114 хил. лв., сега има охранителна фирма, назначена от синдика, която взима 30 000 евро на месец, което е абсурдно", допълни той.

Той е отнесъл случая до правосъдния министър: "Попитах го дали ще направи разследване на влезлия синдик в предприятието. Ние виждаме нещата логично, но съдът работи с доказателства. Нямам съмнения, че съдията Румяна Ченалова, която работи по казуса, има връзки със синдика".

Френският посланик показа в студиото разпечатки от системата за разпределение на делата, от която е видно, че делото е разпределено два часа след останалите.

В отговор на въпрос какви са съмненията му в случая, френският посланик отговори: "Аз нямам никакви! Аз съм сигурен." Той каза, че на предстоящия бизнес форум в Париж ще трябва да обясни на желаещите да инвестират в Бълария: "Хайде, инвестирайте тук и някой ще ви краде фирмата с помощта на съдия!"

Повече за казуса "Белведере" и действията на съдия Ченалова четете по-късно днес на сайта на "Капитал" и в новия брой на вестника.

Още от Капитал