Броят на разбунтувалите се съдии се увеличава

Владимира Янева - председател на Софийския градски съд.

Броят на разбунтувалите се съдии се увеличава

25 магистрати от Софийския районен съд подкрепиха колегите си, ръководството на градския съд започна опити за сплашване

18408 прочитания

Владимира Янева - председател на Софийския градски съд.

© Красимир Юскеселиев


Ден след като 15 съдии от Софийски градски съд (СГС) поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да извърши проверка на управлението на съда, а председателят Владимира Янева и нейните заместници и ръководители на наказателното и гражданското отделения да се оттеглят, към тях се присъединиха и 25 техни колеги от Софийския районен съд (СРС). Това става ясно от отворено писмо, разпространено днес.

"Присъединяваме се към искането на колегите ни от Софийски градски съд като съдии в същия съдебен район, тъй като смятаме, че авторитетът на редовите магистрати може да бъде защитен единствено чрез ефективен контрол и незабавни мерки срещу порочните практики и неглижирането на възникващите проблеми при управлението на съдебната система", пише в писмото.

Някои от магистратите, които подписаха вчерашното писмо, днес доразвиха мотивите на позицията си.

Съдията от наказателното отделение на СГС Атанас Атанасов припомни пред БНР, че това далеч не е първият път, когато магистратите реагират: "Това не е първото ни писмо. Още през 2009 г., при друго ръководство на СГС, пак т. нар. "редови съдии" сезирахме ВСС за това, че системата за случайно разпределение на делата не осигурява равномерно разпределение, равномерна натовареност, че определени дела със значим обществен интерес се разглеждат само от конкретни съдии. Ако някой си направи труда да намери нашето писмо от 2009 г., ще види колко актуално звучи. Вижте, ние не сме бунтовници. Ние сме съдии, които всекидневно решават съдбата на много хора. Гледаме тежки дела, значими дела и мисля, че отговорното отношение от страна на институциите  изисква дори когато един съдия постави публично даден проблем, сочейки някакви нередности, това да бъде прието с необходимото сериозно отношение", коментира съдия Атанасов. Той обърна внимание на факта, че препоръките на ВСС до ръководството на СГС след скандала с делото КТБ са били изпълнени чак вчера, един-два часа след писмото на съдиите.

Неговата колежка Весислава Иванова обърна внимание в ефира на bTV на друг проблем – концентрацията на дела при определени съдии. "Обръщаме се към ВСС с искане да провери изцяло дейността на ръководството, защото двата случая, които коментираме, не са единствени. Ако ВСС иска, може да направи качествена проверка. В разговори с ВСС ние бихме били доста по-конкретни. Това не е наша лична битка – делата не са мои, нито се очаква съдията да правораздава в друг освен в публичен интерес", коментира съдия Иванова.

В своя позиция вчера ръководството на СГС каза, че ако подаде оставка, това ще предизвика хаос в системата.

Междувременно съдии коментираха, че от ръководството на СГС вече са тръгнали опити за сплашване на разбунтувалите се съдии. В интервю за "Дневник" съдия Анжелина Христова разказа за случай, в който магистрат, подписал писмото, е бил скоростно натоварен с дежурство и 10 дела: "Доколкото знам, един от колегите, подписали писмото до ВСС, получи вчера малко преди края на работното време заповед за заместване на колега от друг състав в открито съдебно заседание от 9.00 часа с насрочени 10 първоинстанционни граждански дела. Искрено се надявам, че тази заповед е издадена при спазване графика за заместване."

Сред деловодителите и секретарите в градския съд е била "спусната" подписка в подкрепа на ръководството. "Хората, разбира се, подписват, защото иначе могат да си загубят работата", коментира съдия от градския съд пред "Капитал".

Съдиите от районния съд са притеснени, защото в момента в съда тече проверка от Инспектората, а предвид тяхната свръхнатовареност винаги могат да бъдат "гонени по устав" заради забавени дела - нещо, което се е случвало и преди. "Във всяка битка има жертви, а в случая става дума за борбата за независим съд и съм убеден, че сме от правилната страна", коментира лаконично съдия Стоян Мадин от СРС, който е сред подписалите писмото.

Същевременно от ВСС съобщиха, че започват проверка на ръководството на градския съд, което ще е петата поредна проверка по същите проблеми в СГС.

Ден след като 15 съдии от Софийски градски съд (СГС) поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да извърши проверка на управлението на съда, а председателят Владимира Янева и нейните заместници и ръководители на наказателното и гражданското отделения да се оттеглят, към тях се присъединиха и 25 техни колеги от Софийския районен съд (СРС). Това става ясно от отворено писмо, разпространено днес.

"Присъединяваме се към искането на колегите ни от Софийски градски съд като съдии в същия съдебен район, тъй като смятаме, че авторитетът на редовите магистрати може да бъде защитен единствено чрез ефективен контрол и незабавни мерки срещу порочните практики и неглижирането на възникващите проблеми при управлението на съдебната система", пише в писмото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


36 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Все пак имало и нормални съдии.

 • 2
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Правилно. Никой българин не иска да живее сред престъпления, несигурност и без държавност. Редно беше да се запитат дали с делата или бездействието си допринасят за развитието на българската държавност или пасивно или не толкова работят във вреда на бългаското общество. В крайна сметка от работеща съдебна система печелят всички без изключение, а престъпниците следва да бъдат изолирани, но не в Швейцария или на ривиерата, а в създадените за целта килии. Всички знаем, че има лоши хора вредящи на средата в която живеем и е редно да не им се дава трибуна за вършене на злини. Както беше казал знаете кой: дай ми достатъчно дълъг лост и ще повдигна земята. Да перифразираме в нашия случай- дай ми достатъчно висок държавен пост и ще нанеса такива вреди за които не сте сънували.

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#1] от "today ;)":

  И как така изведнъж станаха нормални? Проблемите в съда не са от вчера. От години са.

  Като са толкова ербап, да вземат да се откажат от имунитета си, нищо че е функционален и това е лошо. Да се откажат и от несменяемостта - да подпишат декларация и доброволно да напускат системата след 5 години работа и после наново да кандидатстват.

 • 4
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  Станаха 50%

 • 5
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Поздравявам съдиите, че имат позиция.
  И трябва да имат. Редовно. По това какво се случва. И те са отговорни. Даже, може би, най-отговорни.
  Съжалявам, че някои имат затруднения.
  Но нали те знаят, че в преследването на морал и справедливост не се търсят удобства и сигурност. Който иска лесно - да търси лесно, а не справедливост, достойнство и т.н.
  Няма обществено устройство, закон, договор или обществена практика, които "автоматично" да дават добри резултати без усилия, рискове, труд и постоянство.

 • 6
  marinellam avatar :-|
  Marinella Marinova

  До коментар [#3] от "mickmick":
  От статията се вижда, че поне още веднъж им е идвало до гуша – през 2009г. Дано сега след като се даде гласност да има някаква промяна. След това другите предполагам биха се замислили преди да правят магаретии.

 • 7
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Това в ниормална страна ше предизвика такъв обществен скандал, че е по-вероятно и Правителство и парламент да паднат, а по улиците да запълзят стотици хиляди плакати ...
  Но то и затова не сме нормална държава - СЪДЕБЕН НЕПУКИЗЪМ и НАГЛОСТ !

 • 8
  pulchinela avatar :-|
  През прокуракура ми е

  До коментар [#3] от "mickmick":

  Има свестни съдии и познавам много от тях и много от тях се подписаха в Районния съд днес. Корупцията е 5, максимум 10% от съдиите. Цветанов хвърли достатъчно кал по съда, за да бъде очернен в очите на хората и всички му се вързаха. Отделно, прокуратурата и полицията като не съберат добре доказателства и скалъпят лош обвинителен акт, как съдиите ще могат да отсъдят правилно?! - те отсъждат спрямо подадените факти и данни и, разбира се, закона. Някой знае ли, че въпреки, че България в Европа е на трето място по бързина на изпълнение на делата след Германия и още не знам коя държава? В Италия се чака няколко години само да ти бъде разгледано делото, например. С цялото това нещо, което написах, искам да оневиня 90% от свестните хора, които работят в тази система и по някакъв начин да ги подкрепя, защото знам как работят и изписват делата си по цели нощи и през уикендите - за да има правосъдие за всички.

 • 9
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Имунитет, несменяемост и пълна независимост от всичко и от всички, никакъв контрол отникъде. Вська власт развращава, абсолютната власт развращава абсолютно.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  Нека да оставим настрана предполагаеми морални, професионални, християнски, хуманитаристични и пр. подбуди, вместо което да погледнем нещата с очите на последния ръб - галфон. Предполагам, дори за "практичния" ръб е пределно ясно, че една общност от 27 свръхразвити държави няма да остави в 28-мата от тях, в която ежегодно налива милиарди евро на своите данъкоплатци, да се ползва със статута на циганска махала, в която полиция не влиза, а властта се упражнява от мешерета и цигански барони. Ако това сравнение не е достатъчно нагледно, ще дам друго - няма как България да остане някакъв остров от типа на Беларус, Молдова или Косово, където да се източват банки, да се крадат фирми, да има 500 000 започнати и недовършени досъдебни производства, в хода на които единствените наказани са жертвите на престъплението, които са се размотавали по 4 пъти да дават показания и накрая да разберат, че дори при самопризнания на извършителя той даже не е стигнал до съд. Тази работа няма да стане. На италианската мафия и сложиха похлупак, камо ли на местните балкански селяндури. Да вдигат още сега телефоните на шефовете си и да казават "Бате, ноу съм ти задължен, ама пече не мое ъ разчиташ на мене. Русите брюкселски пе***си са натиснАли здрао, ако не се снишиме, че ни смачкат отсекъде!"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал