С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 22 дек 2014, 15:36, 9960 прочитания

Съдии отново настояха ВСС да провери ръководството на градския съд

Броят на магистратите, несъгласни със статуквото, нараства

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Две седмици след като съдии от Софийски градски съд (СГС) се обърнаха към Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане да извърши проверка на съда, а председателят Владимира Янева и нейните заместници Богдана Желявска и Петя Крънчева да се оттеглят, магистратите се обърнаха с ново писмо към кадровиците на Темида. 

Предишното им писмо беше подкрепено от 15 магистрати от градския съд, а малко след това 26 техни колеги от районния съд изразиха солидарност с коелигите си. Този път броят на градските съдии се е увеличил.


В резулат на първото писмо ВСС проведе изслушване на ръководството на съда, но кадровиците взеха решение единствено да отправят препоръки от технически характер. Съдиите не подценяват значението на този проблем, но считат, че законосъобразното администриране на съдебните дела, осигуряването на доброто администриране на дейността на съда и авторитетът на правосъдието зависят основно от начина, по който се упражняват управленските правомощия от председателя на съда и неговите заместници. Ето защо с писмото се настоява ВСС да се произнесе изрично има ли нарушения при разпределението на двете дела - предмет на обществено внимание (за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка и на дружествата "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция"), както и да вземе конкретно отношение относно събраните данни при изслушването на ръководството във връзка с поставените проблеми за ефективността и качеството на управление на съда. 

Писмото идва ден след като седем посланика на държави-членки на ЕС изразиха позиция, че институциите дължат отговор на поставените от магистратите проблеми.

"Без да подценяваме значението на защитата на компютърната система за разпределение на делата и на сигурността на информационната мрежа на съда, отстояваме твърдото си убеждение, че законосъобразното администриране на съдебните дела, осигуряването на доброто администриране на дейността на съда и авторитетът на правосъдието зависят основно от начина, по който се упражняват управленските правомощия от председателя на съда и неговите заместници. Тъкмо затова отправеното искане бе за извършване на задълбочена проверка на управлението на СГС. Проведеното изслушване очевидно не може да се възприеме за такава", се казва в писмото, което е адресирано и до представителството на Европейската комисия и Народното събрание.Магистратите обясняват защо са разширили кръга от адресати така: "Изпращаме копие от това писмо и на Представителството на Европейската комисия в България с оглед значимостта на поставените от нас въпроси и за Механизма за сътрудничество и оценка, водени от убедеността си, че тези важни проблеми могат да бъдат ефективно решени чрез активността на професионалната общност и Вашата компетентност и решимост. 

Изпращаме копие и до Народното събрание с оглед конституционно възложената му отговорност и правомощията, с които разполага, в случаите в които констатира укоримо бездействие на администриращия съдебната власт орган."

Ето целият текст на писмото:

"На 10.12.2015 г. 15 съдии от Софийски градски съд се обърнаха към Вас с призив да извършите задълбочена проверка на управлението на съда. Поводът бяха последните случаи на изнасяне в публичното пространство на данни, поставящи под съмнение законосъобразното разпределение на дела в СГС. В писмото е посочено също, че пред сегашното ръководство на съда съдии от Наказателно, Гражданско и Търговско отделения неколкократно са поставяли въпроси, свързани с организацията на работа, без това да е било последвано от проява на загриженост за решаване на съответните проблеми. Искането за проверка бе подкрепено и от 26 съдии от Софийския районен съд, по отношение на който СГС действа като втора инстанция.

Считаме, че важността на проблемите, поставени на Вашето внимание с писмото на съдиите, както и обстоятелството, че сте сезирани от магистрати, налагат обсъждането му, но най-вече изискват ясен отговор от Вас на поставените в него въпроси. Вместо това, разбрахме че е взето решение ръководството на Софийски градски съд да бъде изслушано, но по повод постъпили във ВСС доклади за сигурността на компютърната система на съда. Изслушването бе проведено в заседанието на ВСС на 17.12.2014 г. То завърши с отправяне на нови препоръки, отнасящи се до подобряване на компютърната сигурност на СГС. Данните от проведеното изслушване на ръководството на СГС са преценени от Вас като относими единствено към този аспект от дейността на ръководството на съда.

Без да подценяваме значението на защитата на компютърната система за разпределение на делата и на сигурността на информационната мрежа на съда, отстояваме твърдото си убеждение, че законосъобразното администриране на съдебните дела, осигуряването на доброто администриране на дейността на съда и авторитетът на правосъдието зависят основно от начина, по който се упражняват управленските правомощия от председателя на съда и неговите заместници. Тъкмо затова отправеното искане бе за извършване на задълбочена проверка на управлението на СГС. Проведеното изслушване очевидно не може да се възприеме за такава. Но дори и в неговите рамки опасенията за допуснати нарушения не само не бяха опровергани, а се засилиха.  ВСС отказа да ги разреши по същество. Затова Ви призоваваме отново да излезете с решение за това има ли допуснати нарушения при разпределянето на делата за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка и за несъстоятелност на дружествата "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция". Оповестените на страницата на ВСС резултати от извършената проверка от специалисти по информационни технологии изключиха категорично техническа причина за неизпращането на протокола от разпределението на първото от посочените дела до сървъра на ВСС. Очевидно се налага изследването на конкретната лична отговорност за неизпълнение на дължимите действия по разпределяне на делото, доколкото е ясно, че констатираният пропуск е обясним само с човешка намеса. Припомняме, че конкретният случай доведе до поставяне под съмнение на приложението на принципа на случайно разпределение на делата въобще.

Според отразеното в медиите за дадените по време на изслушването обяснения от ръководството на СГС, отделното разпределяне на второто дело в деня на постъпването на исковата молба се наложило с оглед неговия характер. Това обяснение не е подложено на допълнителна проверка от Вас и не става ясно на какво основание конкретното дело е било образувано и разпределено в отклонение на възприетата практика тези действия да се извършват на следващия ден от постъпване на исковата молба. Тази практика е известна на съдиите в съда.

В хода на проведеното изслушване на ръководството на СГС е било съобщено, че дела в Търговско отделение на съда се разпределят от съдебни помощници, като протоколите за така извършваното разпределение били подписвани от ръководител на отделение. Вие не сте счели за нужно да вземете отношение относно съответствието на тази практика с нормите на Закона за съдебната власт и Правилника за администрацията в съдилищата.

Без дължимото внимание е останал изясненият иначе въпрос, че в Наказателно отделение на СГС делата са били разпределяни в продължение на повече от година по старата, неактуализирана версия на действащата система за разпределение, като протоколите изобщо не са постъпвали на сървъра на ВСС. Не е установено да е имало технически проблем за това. А именно ВСС е указал задължителното въвеждане на версия 4.0. на LawChoice навсякъде, където се работи с този продукт.

Госпожи и господа членове на Висшия съдебен съвет, отново Ви призоваваме да упражните своите правомощия, като изясните има ли нарушения в посочените по-горе случаи и кои са отговорните за това. Настояваме, въз основа на информацията от извършените до момента проверки и данните от изслушването на председателя на Софийски градски съд и неговите заместници, да изразите становище за ефективността и компетентността на управлението на съда. Изразяваме готовност да се явим и да бъдем изслушани от Вас при отправяне на покана за това.

Изпращаме копие от това писмо и на Представителството на Европейската комисия в България с оглед значимостта на поставените от нас въпроси и за Механизма за сътрудничество и оценка, водени от убедеността си, че тези важни проблеми могат да бъдат ефективно решени чрез активността на професионалната общност и Вашата компетентност и решимост. 

Изпращаме копие и до Народното събрание с оглед конституционно възложената му отговорност и правомощията, с които разполага, в случаите в които констатира укоримо бездействие на администриращия съдебната власт орган. "
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

СГС задължи Столичната община да предприеме конкретни мерки за чист въздух; Адвокатурата срещу проект за промени при административното наказване

15 юли 2019, 5710 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Съдиите от ВАС питат Конституционния съд задължително ли е да се мотивират всички актове; Чакани промени в съдебния закон; Още по темата за "тримата големи"

8 юли 2019, 5382 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Съдиите от Софийския районен съд отново показаха солидарност към колегите си

Ръководството на СГС изрази недоумение от призива на съдиите

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Новите дрехи на "Шишман"

Несигурното бъдеще покрай предстоящия ремонт на знаковата улица в центъра на София отново разбуни духовете

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това.

От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10