Съдия се отведе от делото "Белведере" заради... обществени коментари

Четвърти магистрат поема спорния казус за несъстоятелността на двете фирми

Въртележката на съдии по делото за несъстоятелността на двете дъщерни фирми на френското дружество "Белведере" продължава. Третият магистрат, който трябваше да гледа делото – Хайгухи Бодикян, се е отвел вчера, съобщиха днес от Софийски градски съд (СГС).

Делото придоби популярност, след като френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан сигнализира за съмнителни действия на съдията Румяна Ченалова. Тя се отведе, след като срещу нея беше образувано дисциплинарно производство от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Впоследствие от "Белведере" поискаха отвод на всички съдии от градския съд, като се мотивираха с официална позиция на ръководството на СГС, която издава предубеденост.

В края на миналата година съдия Пламен Колев, който беше поел казуса също се отведе, но не заради искането на дъщерните фирми на френското дружество. "Спецификата на правораздавателната дейност представлява винаги неизгоден за едната страна изход от делото. В случая, че настоящият състав не се отведе и по отношение на ответниците бъде постановен неблагоприятен за тях акт, те ще го свържат с направеното от тях внушение, че изявлението на ръководството на СГС е повлияло върху съдията. Т.е. за наличието на някаква извън процесуална зависимост. Това би довело до съмнения в обективността на процеса" мотивира се съдия Колев, цитиран от сайта "Правен свят".

Така делото стигна до съдия Бодикян, която също решава да не гледа казуса. Ето част от мотивите й: "според съда с извършените внушения и коментари в общественото пространство, се извърши грубо вмешателство при реализиране функциите на правораздавателната дейност, процесуално гарантирана от институционния контрол. Процесът на предварително провокиране на общественото мнение, принципно е особено опасен и при каквото и разрешаване на казуса, е предпоставка за съмнения за едно или друго влияние."

Днес делото е разпределено на съдия Валентин Бойкинов.

Казусът "Белведере" стана повод за вълна от съдийско недоволство сред магистратите от СГС, които поискаха ВСС да извърши оценка на работата ръководството на съда. Те бяха подкрепени от техни колеги районния съд, а днес към тях се присъединиха и 19 съдии от Софийския апелативен съд.

Още от Капитал