Гранд-хотел "Прокуратура": 2 млн. лв.на година

Вместо за борбата с корупцията Сотир Цацаров реши да отдели ресурс за почивното дело

Гранд-хотел "Прокуратура": 2 млн. лв.на година

Сотир Цацаров е на път да превърне държавното обвинение в гигантски курортен комплекс

26997 прочитания

Вместо за борбата с корупцията Сотир Цацаров реши да отдели ресурс за почивното дело

© Георги Кожухаров


В четвъртък висшият орган по управление на съдебната система – Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да реши дали да одобри искането на главния прокурор Сотир Цацаров и да отпусне щат от 42 съдебни служители за почивна база "Св. Св. Константин и Елена".

Не става дума за деловодители, секретари, прокурорски помощници – длъжности, свързани с дейността на прокуратурата по конституция, а за служители на почивна база. Сред тях ще има главен готвач и неговите помощници, бармани, камериери, сервитьори, перачи, чистачи, санитари, охрана, общи работници и т.н. и т.н.

От края на миналата година държавното обвинение има общо четири почивни (или учебни, тъй като и двата термина се използват) бази – на Витоша ("Трендафила"), до язовир Батак ("Цигов Чарк") и до гр. Бяла ("Изгрев"). Отделно институцията участва и като инвеститор във варненската фирма "Прибой" ООД, която стопанисва почивни бази близо до Варна.

След задаващото се в четвъртък решение на ВСС щатът на прокуратурата за фонд "почивно дело" ще достигне 130 човека (колкото цялата администрация на главния прокурор, близо 5% от общия брой съдебни служители в прокуратурата или повече от общия брой съдебни секретари в Софийския районен съд), за чиито заплати на годината отиват повече от един млн. лв. на година, а общите разходи за подръжката на веригата от почивни станции на прокуратурата надхвърлят два милиона лева на година.

През лятото правителството "Орешарски" взе решение да спре приватизацията на почивната станция на Министерския съвет в "Св. Св. Константин и Елена", тъй като прокуратурата я е поискала за безвъзмездно ползване. Тя има капацитет от 155 места, дискотека, дневен бар, кафе сладкарница, коктейл бар, механа, ресторант-градина, боулинг зала и тенис корт.

Функционалният анализ на прокуратурата за периода 2007-2012 г., който беше изготвен по разпореждане на Сотир Цацаров, казва, че "с цел повишаване на приходите на ПРБ от почивните и учебни бази, е необходимо да се преразгледа ценовата политика, както и да се потърсят възможности за оптимизиране на разходите, особено тези за заплати и осигуровки." По всичко личи обаче, че главният прокурор набързо е забравил тези препоръки.

Щедростта на ВСС към курортната дейност на ръководената от Сотир Цацаров институция е двоен стандарт. Магистрати от най-големият съд в България - Софийския районен коментираха, че съвсем целенасочено кадровиците на "Темида" отказват да се произнесат по искането им да отпуснат бройки за съдебни служители (секретари и деловодители) за нуждата на съда, който по думите им се задъхвал. Задаващото се в четвъртък решение на ВСС е станало причина председателят на СРС Методи Лалов да свика днес общо събрание, на което да бъде обсъдено бездействието на съдебния съвет.

В средата на миналия месец Методи Лалов се обърна към ВСС като обясни, че липсата на кадрова обезпеченост има негативни последици: "Наред с натрупания дефицит на служители от предишни периоди, води до невъзможност за адекватно обслужване на съдебната дейност със следващите се от това негативни ефекти (допълнително натоварване на наличния състав, допускане на грешки, високо текучество на служителите, демотивация и др.)." До този момент той не е получил отговор на писмото си.

Председателят на комисията по съдебна администрация във ВСС Димитър Узунов коментира, че бюджетът на прокуратурата е отделен от този на съда, а пък Софийският районен съд бил "бездънна каца". Той подчерта, че голяма част от щатовете в почивните бази са "сезонни".

В четвъртък висшият орган по управление на съдебната система – Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да реши дали да одобри искането на главния прокурор Сотир Цацаров и да отпусне щат от 42 съдебни служители за почивна база "Св. Св. Константин и Елена".

Не става дума за деловодители, секретари, прокурорски помощници – длъжности, свързани с дейността на прокуратурата по конституция, а за служители на почивна база. Сред тях ще има главен готвач и неговите помощници, бармани, камериери, сервитьори, перачи, чистачи, санитари, охрана, общи работници и т.н. и т.н.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


30 коментара
 • 1
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Всички ще бъдем на голяма далаваера, ако Цацаров и прокуратурата ги махнем от прокуратурата и барабар със щата ги направим нещо като концесия или публично-частно партньорство "Почивно дело" - и без това в тази област повечето от тях са доказани експерти, за разлика от днепното им амплоа:).

 • 2
  jordan_vasilev avatar :-|
  DL

  Всеизвестната мудност, с която се решават делата в България (а немалко от тях и отпадат по давност!) ме накара да се замисля, дали съчетанието "почивно дело" няма съвсем друг смисъл за ...хм... "уважаемите" съдии и прокурори? Дали, при завръщането си от отпуск на работа, по стар соц/ком обичай, не си казват - "Добре, че ми свърши отпуската, та да дойда на работа да си почина!" - и да си захванат поредното почивно дело?

 • 3
  tri avatar :-|
  tri

  Seth MacFarlane трябва да направи нов сериал за това как би изглеждал Peter Griffin омъжен за мафията.

 • 4
  gope avatar :-P
  Gopeто

  Тя цялата прокуратура си е почивен дом. Последния пример - отказа да разследват Пеевски и мамка му.
  А тъжното и жалко за нас е, че прокуратурата живее в социализма. Никъде в нормалния свят няма такова животно като "Ведомствена почивна станция".

 • 5
  naq1412952007378923 avatar :-|
  Georgi Stoilov

  Е с какво друго да се занимава един главен прокурор, освен с това само да мисли как да вземе и разработи база на морето. Особено пък в такава правова държава като България, където никога няма никакви престъпления, няма никакви съмнителни обществени поръчки и разпределения на бюджетни средства или средства от Европейския съюз, няма злоупотреба с влияние, никога няма конфликт на интереси, съдебната ни система функционира перфектно на всички нива и управления... Как така пък деен човек като него само с едната се е захванал, хайде, на хората и на планина им се ходи, да ги стяга и тия във Витоша и на Цигов Чарк.
  Сигурно затова г-н Цацаров си е взел отпуск в началото на годината, да проучи сега зимните условия как са за туризъм, то някакви такива извънредни заседания на ВСС винаги ще си има, а пък то и те са перфектни и си знаят работата, въобще няма за какво да се ходи даже...

 • 6
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Тези неща си живеят в комунизма.

 • 7
  mndovrmttr avatar :-P
  Rob Roy

  Ами нищо ново. Депутати, министри, съдии, хората във властта имат нужда от почивка, преработват се горките. ;) Цацаров ще набляга на цацата май това лято.

 • джендър NATO generals

  Те да си вършеха работата, да имаше осъдени политици, депутати, министри и БАНКЕРИ, 2 милиона биха били нищо! Само че са го обърнали на кафеджйиница!
  Съдебната система си е НЕЗАВИСИМА! Сама си гласува бюджета!
  В много страни министърът на правосъдието е и главен обивинител. Ако нещата не върват-търсиш отговорност от политичексо лице и партия. И ги оценяваш на общи ИЗБОРИ. Тук-несменяемост! И имунитет. Там е заровено кучето на анархо-грабливата демокрация и безанаказаността!

 • 9
  katapult avatar :-|
  Катапулт

  Не е редно прокуратурата да се занимава с подобни дейности. Като не искат да ги правитизират поне да създадат някаква отделна публична или публично-частна компания, която да стопанисва тези обекти, съответно до тях да имат достъп всички, а не само служители (служителите могат да се настаняват с приоритет и с отстъпки), за да могат да се покриват разходите (при подобен сценарии, може дори и да е на печалба). Всичко останало е наливане на пари в канала - според мен...

 • 10
  2.5 avatar :-P
  2.5

  “Сред тях ще има главен готвач и неговите помощници, бармани, камериери, сервитьори, перачи, чистачи, санитари, охрана, общи работници и т.н. и т.н.”

  Специално за нуждите на Копърката нека назначат и Веско Мисиря(от предаването на Карбовски)!
  Не трябва да се оставя да изтлее току-така последния гларус!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал