Съюзът на съдиите подкрепи съдия Павлина Панова за председател на ВКС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съюзът на съдиите подкрепи съдия Павлина Панова за председател на ВКС

Съюзът на съдиите подкрепи съдия Павлина Панова за председател на ВКС

Лозан Панов има качества, но е избрал друг професионален път приемат магистратите

7143 прочитания

© Надежда Чипева


Съюзът на съдиите (ССБ) – най-голямата съдийска организация в България, обяви подкрепата си за съдия Павлина Панова в конкурса за председател на ВКС и призова членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да гласуват за нея. В магистратстката организация членуват 950 съдии от цялата страна. В становището, изпратено до Висшия съдебен съвет (ВСС) днес, от ССБ уточняват, че са проследили етапите по номиниране на кандидатите, представените концепции, проведените изслушвания в специализираните комисии на Висшия съдебен съвет и пред съдиите от Върховния касационен съд. От съюза мотивират подкрепата си с няколко аргумента. На първо място и в настоящата, и в предходната процедура номинацията на съдия Павлина Панова бе направена по прозрачен и обоснован начин, изключващ всякакви съмнения, че други, извън притежаваните от нея професионални и нравствени качества, са мотивирали членовете на Висшия съдебен съвет, предложили кандидатурата й.

Второ – съдия Панова отговаря не само на изискванията за заемане на длъжността, заложени в Конституцията и Закона за съдебната власт изисквания, но и на качествата, заложени в профила, изготвен от 51 върховни съдии в предишната процедура. "С оглед на дългогодишния си професионален опит и като съдия във Върховния касационен съд, и като негов заместник-председател и ръководител на Наказателна колегия, съдия Павлина Панова притежава непосредствени познания за работата на съдиите във Върховния касационен съд, за организацията на работа в съда и за специфичните му проблеми. Съдия Панова има не само теоретични познания и концептуални идеи, но и практика в осъществяването на дейността на съда като касационна инстанция и по постановяване на тълкувателни решения в наказателното правораздаване", се сочи в становището.

Фактът, че съдия Панова правораздава във ВКС и е заместник-председател на Наказателната колегия "предпоставят наличието у нея на необходимия авторитет пред своите колеги, с който тя би се ползвала и като председател на съда". От ССБ смятат, че професионалното развитие, работата на съдия Панова по възложените й дела и отношението й към съдиите, прокурорите, адвокатите и останалите участници в процеса, са изградили на съдийката "безупречна репутация пред професионалната общност".

"Съществен принос за тази репутация има и демонстрираната от съдия Панова активна позиция както по въпросите, отнасящи се до усъвършенстването на правните познания на съдиите и тяхното професионално развитие, така и по необходимостта от провеждане на действителна реформа на съдебната власт. В това отношение следва изрично да подчертаем и отделянето на необходимото внимание по тези проблеми в представената от нея концепция, както и в проведените до момента изслушвания в комисиите на Висшия съдебен съвет и пред съдиите от Върховния касационен съд", считат от съдийския съюз.

Не на последно място ССБ отбелязват и нейните дълбоки интереси и значителни постижения в научната област и по-специално в сферите на международното наказателно право и защитата на правата на човека.

Съсловната организация призовава членовете на ВСС да изберат съдия Панова за председател на ВКС. "Намираме за необходимо да посочим, че нашата подкрепа за съдия Панова не означава, че омаловажаваме професионалните и нравствени качества на другия кандидат – съдията от Върховния административен съд Лозан Панов, но дадените от двамата кандидати отговори на поставените им от върховните съдии въпроси, по своята задълбоченост, конкретност и яснота, демонстрираха съществената разлика в притежаваните от всеки един от тях действителни знания за работата, постиженията и проблемите на съда, както и различна по яснота визия с какви по естество и характер мерки може да се подобри работата на съда и да бъдат решени съществуващите проблеми", се сочи в становището.

От ССБ отбелязват, че съдия Панов е избрал да се развива професионално в сферата на административното правосъдие. "Този избор обективно е обусловил неговото откъсване от проблемите на гражданското, търговското и наказателното правораздаване за период от 7 години, което не е малко време на фона на целия му практически опит. Върховният касационен съд упражнява правомощия като висша съдебна инстанция по граждански, търговски и наказателни дела. Значението на липсата или наличието на актуална професионална обвързаност с тези сфери на правораздаването пролича при проведеното изслушване пред съдиите от Върховния касационен съд", категорични са от съюза.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK