Лобито на ДПС и Цацаров избра Лозан Панов за председател на ВКС

Кандидатурата на административния съдия е подадена от средите на ГЕРБ

Бел.ред. Този текст отразява ситуацията около избора на Лозан Панов за председател на ВКС през 2015. В последствие действията му опровергаха опасенията, че той е част от процеса по превземане и подчиняване на съдебната система на интересите около ДПС. Дори напротив - през следващите години той последователно защитаваше независимостта на съда и остана един от малкото висши кадри в съдебната система, който демонстрира публично несъгласие със случващото се в нея.

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), контролирано от близки до ДПС и ГЕРБ юристи, избра административния съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Той получи необходимите 17 гласа, а шестима от членовете на съвета бяха против. Другият кандидат - зам.-председателят на ВКС Павлина Панова получи едва шест гласа "за", 11 бяха против, а шестима се въздържаха.

Кандидатурата на Лозан Панов, който никога не е правораздавал във ВКС, беше издигната от членовете на съвета Галя Георгиева, Георги Колев, Димитър Узунов, Светла Петкова и Милка Итова. Те са част от мнозинството във ВСС, което неведнъж е взимало решения в полза на главния прокурор Сотир Цацаров и е налагало близки до ДПС и Делян Пеевски магистрати.

По време на обсъждането съдия Милка Итова каза, че съдия Павлина Панова се е представила по-добре от първия избор, но ще подкрепи Лозан Панов, който притежава качествата, които са необходими за ръководител на ВКС. Тя разви тезата, че съдия Лозан Панов е минал през всички етапи в кариерното израстване (това не е съвсем вярно, защото той става върховен съдия директно от окръжно ниво). Предимство било и това, че не съдия от ВКС, защото натрупаната рутина във ВКС щяла да го ограничи. Външният поглед му помогнал, даде пример Итова, да види, че сайтът на ВКС се нуждае от промяна. Той знаел три езика и е бил на много обучения, изтъкна още Итова, която видимо четеше предварително написан текст. Четиригодишният му опит като ръководител на Административен съд-София град му дава предимство пред другия кандидат. Тя обърна внимание още, че Лозан Панов спортува, обича литературата и се грижи за близките си.

Калин Калпакчиев каза, че застава зад кандидатурата на Павлина Панова, защото в рамките на обсъждането е станало ясно, че тя отговаря на профила, изготвен от съдиите от ВКС. Той обърна внимание на факта, че съдия Панов не е от състава на ВКС и че самият той многократно е заявявал, че иска да се развива в системата на административното правораздаване. Калин Калпакчиев каза, че в концепцията на съдия Панова е имало десетки конкретни идеи за подобряване работата на съда. Той разкритикува Лозан Панов за това, че е показал неразбиране за ролята на съда в наказателната политика. Калин Калпакчиев даде примери за това как съдия Павлина Панова, за разлика от другия кандидат, е заявявала публично защита на независимостта на съдебната власт.

Председателят на ВАС Георги Колев разкритикува Калин Калпакчиев за това, че коментирайки качествата на съдия Панова, се е позовал на критериите, които ВКС е приел, защото те не били ангажиращи за ВСС. Георги Колев каза, че Лозан Панов притежава необходимите качества да стане председател на ВКС, защото може да работи в екип и никога не е създавал конфликти.

Камен Иванов изрази подкрепа за Павлина Панова, като разгледа кариерното й израстване и професионалните качества, които тя притежава.

Светла Петкова стъписа членовете на съвета като каза, че няма да подкрепи Павлина Панова, защото била част от статуквото на Наказателната колегия, което е критикувано от ЕК заради липсата на осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта. Тя е виновна за тази ненаказаност и това го отчита ЕК. Подобен извод в доклада на комисията обаче няма.

Юлия Ковачева изрази пълно несъгласие с тезата на съдия Петкова и също каза, че ще подкрепи Павлина Панова.

Вместо да се впуска в разсъждения, Галина Карагьозова раздаде на колегите си таблица, в която сравняваше фактите около професионалните качества на двамата кандидати. "Само факти, без коментар", каза тя и обърна внимание на това, че качествата на съдия Панова надхвърлят тези на другия кандидат.

Интересно беше изказването на члена от парламентарната квота Незабравка Стоева. Допреди няколко месеца тя беше част от реформаторското малцинство на съвета, но след като с разместване на класирането на ВСС синът й беше повишен и назначен на по-висок пост в прокуратурата, тя започна да гласува с лобито на Сотир Цацаров. Незабравка Стоева каза, че проблемите на съдебната система са бавното правосъдие, противоречивите съдебни решения, битката между лобитата в съдебната система и криворазбраната солидарност - именно с тези мотиви тя каза, че ще подкрепи Лозан Панов.

Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров каза, че няма да изрази подкрепа за нито един от двамата кандидати, само се присъедини към призива на Калин Калпакчиев да се гласува по съвест и по "правилата, които сме приели".

Още от Капитал