Съюзът на съдиите критикува член на ВСС заради нападки срещу съда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съюзът на съдиите критикува член на ВСС заради нападки срещу съда

Светла Петкова (вляво)

Съюзът на съдиите критикува член на ВСС заради нападки срещу съда

Реакцията е към думите, с които Светла Петкова обвини Павлина Панова за липсата на резултати в борбата с корупцията

6921 прочитания

Светла Петкова (вляво)

© Юлия Лазарова


Най-голямата магистратска организация в България – Съюза на съдиите поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да вземе отношение към изказване на члена на съвета Светла Петкова, с което се накърнява репутацията на съдиите в Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Става дума за нападка към Павлина Панова от страна на Петкова по време на избора на председател на ВКС. Петкова, която преди да бъде изпратена във ВСС от парламентарната квота беше съдия във Върховния административен съд (ВАС), е от близкото обкръжение на председателя на ВАС Георги Колев.

"Не виждам как в създадената обстановка на ненаказуемост в този колектив съдия Панова може да реализира високоотговорните управленски решения, налагащи да се прилагат дисциплинарни и други по-тежки мерки, когато обстоятелствата налагат. А ситуацията е такава, че това ще бъде неизбежно в управленските дейности на председателя на Върховния касационен съд", каза тогава Светла Петкова.

"Основната конституционна функция на колективния орган ВСС и на всеки негов член е да защитава и отстоява независимостта на съда в институционален и индивидуален план.  Г-жа Светла Петкова не просто не изпълни основното си служебно задължение, а напротив – изказването ѝ постави под съмнение независимостта на съда, тъй като внуши на широката аудитория на Българската национална телевизия, че председателят на ВКС има механизми за влияние върху правораздавателната дейност на отделните съдебни състави", казват в писмото си ССБ.

В писмото се обръща внимание на факта, че приписаните от Петкова критики на ЕК срещу ВКС, всъщност ги няма в доклада, както и че то показва и грубо неразбиране за това каква е ролята на съда.

"Тъй като изявлението на г-жа Светла Петкова демонстрира грубо незачитане на независимостта на съда, уронва авторитета  на съдебната власт и накърнява достойнството на българските съдии, призоваваме ВСС, като колективен орган, да изрази публично отношението си по поведението на г-жа Петкова и огласи какви мерки ще предприеме в защита на независимостта на съда и за укрепване на авторитета на съдебната власт, а г-жа Светла Петкова – да поднесе в подходяща форма извинение на съдиите от Върховния касационен съд" казват oще от ССБ.

На 29.01.2015 г., по време на заключителната част от процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд, в дискусията след изслушването на двамата кандидати, г-жа Светла Петкова обяви в изказването си, че има "статукво в Наказателна колегия на Върховния касационен съд, което през периода на членството на България в Европейския съюз не е подобрило състоянието на съдебната власт в борбата срещу корупцията, а напротив – проблемите в тази насока са се задълбочили".  Посочи също, че основанията за постановените оправдателни присъди са прозвучали "неубедително на фона на ширещата се ненаказуемост в обществото" и обобщи, че има "създадената обстановка на ненаказуемост в този колектив".

На следващото Ви заседание изказването на г-жа Петкова не беше обсъдено. То обаче не може да бъде оставено без внимание и последствия, защото съдържа недопустими квалификации и неприемливи твърдения, които увреждат независимостта и достойнството на съдиите от Върховния касационен съд, а оттам – и авторитета на българското правосъдие.

В основните принципи за независимост на съдебната власт, одобрени от Общото събрание на ООН с Резолюция 40/32 от 29 ноември 1985г. и Резолюция 40/146 от 13 декември 1985г. (т.1), е утвърдено, че независимостта на съдебната власт трябва да бъде гарантирана от държавата, а всички правителствени и други институции са задължени да уважават и спазват независимостта на съдебната власт.

Основната конституционна функция на колективния орган ВСС и на всеки негов член е да защитава и отстоява независимостта на съда в институционален и индивидуален план.  Г-жа Светла Петкова не просто не изпълни основното си служебно задължение, а напротив – изказването й постави под съмнение независимостта на съда, тъй като внуши на широката аудитория на Българската национална телевизия, че председателят на ВКС има механизми за влияние върху правораздавателната дейност на отделните съдебни състави.

С думите си г-жа Петкова породи също така и незаконосъобразни очаквания за ролята на съда, каквато той няма в правовата държава. Частта от изказването, в която се твърди, че Наказателната колегия на Върховния касационен съд носи отговорност за "неефективното наказателно правораздаване по корупционни дела", показва неразбиране и незачитане на ролята на съда като независим и безпристрастен арбитър и гарант за върховенството на закона, който не е "борец срещу престъпността". Като обяви публично  в качеството си на член на кадровия орган на съдиите своята представа за неуспешното наказателно правораздаване и причините за това, г-жа Петкова упражни недопустим натиск върху съдиите в противоречие с насоките на ООН (т. 2). Съгласно цитираните резолюции съдът следва да решава делата, които разглежда, на основата на фактите и съгласно правото, без ограничение, без да се подлага  на неправомерно влияние или на различни стимули, натиск, заплахи или външна намеса, от каквото и да е естество, преки или косвени.

Форма на натиск и израз на неразбиране и неуважение към естеството на работата на съдията е внушението на г-жа Светла Петкова, че съдът е отговорник за "ширещата се ненаказуемост в обществото" и заявеното от нея виждане за необходимост да се търси лично обяснение от съдиите за постановени от тях съдебни актове. Твърдението на члена на ВСС, че председателят на Наказателна колегия и наказателните съдии от ВКС носят отговорност за "създадена обстановка на ненаказуемост в този колектив" грубо уронва престижа на съдебната власт и в частност – професионалното достойнство на нашите високоуважавани колеги. Още по-неприемлива е прогнозата за "неизбежност" от прилагане на "дисциплинарни и други по-тежки мерки" спрямо съдиите от Наказателна колегия на ВКС.

Изявленията на г-жа Петкова при това съдържат неверни твърдения и манипулативно поднесени факти. В доклада от 28 януари 2015 г.  Европейската комисия не е отправяла критики към дейността на Наказателната колегия на Върховния касационен съд. В политическия доклад EK констатира, че "до този момент има много малко окончателни присъди по дела, свързани с корупция в големи размери, въпреки мащаба на проблема", като в бележка под линия като източник на това становище се цитира годишният доклад на ДАНС за 2014 г. и констатацията, че е налице "много по-наситена дейност във връзка с организираната престъпност, отколкото в сферата на противодействието на корупцията."

Изреченото от г-жа Светла Петкова, насочено към търсене на сметка от съдиите от Върховния касационен съд, които са задавали критични въпроси към един от кандидатите или пък са изразили подкрепа за другия, недопустимо засяга правото на съдиите свободно и неограничено да изказват своето мнение по важни за правосъдието и обществото въпроси.

Тъй като изявлението на г-жа Светла Петкова демонстрира грубо незачитане на независимостта на съда, уронва авторитета  на съдебната власт и накърнява достойнството на българските съдии, призоваваме ВСС, като колективен орган, да изрази публично отношението си по поведението на г-жа Петкова и огласи какви мерки ще предприеме в защита на независимостта на съда и за укрепване на авторитета на съдебната власт, а г-жа Светла Петкова – да поднесе в подходяща форма извинение на съдиите от Върховния касационен съд.

Най-голямата магистратска организация в България – Съюза на съдиите поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да вземе отношение към изказване на члена на съвета Светла Петкова, с което се накърнява репутацията на съдиите в Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Става дума за нападка към Павлина Панова от страна на Петкова по време на избора на председател на ВКС. Петкова, която преди да бъде изпратена във ВСС от парламентарната квота беше съдия във Върховния административен съд (ВАС), е от близкото обкръжение на председателя на ВАС Георги Колев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Ха така ... никакви нападки да няма между съдии.... иначе както с Капитал и Зов Нюз.......

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Тези гробища не могат да се ремонтират отвътре... Трябват нови хора...

 • 3
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Как се не намери кой да реформира това гнезденце на усойници.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK