С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 9 фев 2015, 13:36, 6758 прочитания

Съюзът на съдиите критикува член на ВСС заради нападки срещу съда

Реакцията е към думите, с които Светла Петкова обвини Павлина Панова за липсата на резултати в борбата с корупцията

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Най-голямата магистратска организация в България – Съюза на съдиите поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да вземе отношение към изказване на члена на съвета Светла Петкова, с което се накърнява репутацията на съдиите в Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Става дума за нападка към Павлина Панова от страна на Петкова по време на избора на председател на ВКС. Петкова, която преди да бъде изпратена във ВСС от парламентарната квота беше съдия във Върховния административен съд (ВАС), е от близкото обкръжение на председателя на ВАС Георги Колев.


"Не виждам как в създадената обстановка на ненаказуемост в този колектив съдия Панова може да реализира високоотговорните управленски решения, налагащи да се прилагат дисциплинарни и други по-тежки мерки, когато обстоятелствата налагат. А ситуацията е такава, че това ще бъде неизбежно в управленските дейности на председателя на Върховния касационен съд", каза тогава Светла Петкова.

"Основната конституционна функция на колективния орган ВСС и на всеки негов член е да защитава и отстоява независимостта на съда в институционален и индивидуален план.  Г-жа Светла Петкова не просто не изпълни основното си служебно задължение, а напротив – изказването ѝ постави под съмнение независимостта на съда, тъй като внуши на широката аудитория на Българската национална телевизия, че председателят на ВКС има механизми за влияние върху правораздавателната дейност на отделните съдебни състави", казват в писмото си ССБ.

В писмото се обръща внимание на факта, че приписаните от Петкова критики на ЕК срещу ВКС, всъщност ги няма в доклада, както и че то показва и грубо неразбиране за това каква е ролята на съда."Тъй като изявлението на г-жа Светла Петкова демонстрира грубо незачитане на независимостта на съда, уронва авторитета  на съдебната власт и накърнява достойнството на българските съдии, призоваваме ВСС, като колективен орган, да изрази публично отношението си по поведението на г-жа Петкова и огласи какви мерки ще предприеме в защита на независимостта на съда и за укрепване на авторитета на съдебната власт, а г-жа Светла Петкова – да поднесе в подходяща форма извинение на съдиите от Върховния касационен съд" казват oще от ССБ.

Ето целият текст на писмото на ССБ:

На 29.01.2015 г., по време на заключителната част от процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд, в дискусията след изслушването на двамата кандидати, г-жа Светла Петкова обяви в изказването си, че има "статукво в Наказателна колегия на Върховния касационен съд, което през периода на членството на България в Европейския съюз не е подобрило състоянието на съдебната власт в борбата срещу корупцията, а напротив – проблемите в тази насока са се задълбочили".  Посочи също, че основанията за постановените оправдателни присъди са прозвучали "неубедително на фона на ширещата се ненаказуемост в обществото" и обобщи, че има "създадената обстановка на ненаказуемост в този колектив".

На следващото Ви заседание изказването на г-жа Петкова не беше обсъдено. То обаче не може да бъде оставено без внимание и последствия, защото съдържа недопустими квалификации и неприемливи твърдения, които увреждат независимостта и достойнството на съдиите от Върховния касационен съд, а оттам – и авторитета на българското правосъдие.

В основните принципи за независимост на съдебната власт, одобрени от Общото събрание на ООН с Резолюция 40/32 от 29 ноември 1985г. и Резолюция 40/146 от 13 декември 1985г. (т.1), е утвърдено, че независимостта на съдебната власт трябва да бъде гарантирана от държавата, а всички правителствени и други институции са задължени да уважават и спазват независимостта на съдебната власт.

Основната конституционна функция на колективния орган ВСС и на всеки негов член е да защитава и отстоява независимостта на съда в институционален и индивидуален план.  Г-жа Светла Петкова не просто не изпълни основното си служебно задължение, а напротив – изказването й постави под съмнение независимостта на съда, тъй като внуши на широката аудитория на Българската национална телевизия, че председателят на ВКС има механизми за влияние върху правораздавателната дейност на отделните съдебни състави.

С думите си г-жа Петкова породи също така и незаконосъобразни очаквания за ролята на съда, каквато той няма в правовата държава. Частта от изказването, в която се твърди, че Наказателната колегия на Върховния касационен съд носи отговорност за "неефективното наказателно правораздаване по корупционни дела", показва неразбиране и незачитане на ролята на съда като независим и безпристрастен арбитър и гарант за върховенството на закона, който не е "борец срещу престъпността". Като обяви публично  в качеството си на член на кадровия орган на съдиите своята представа за неуспешното наказателно правораздаване и причините за това, г-жа Петкова упражни недопустим натиск върху съдиите в противоречие с насоките на ООН (т. 2). Съгласно цитираните резолюции съдът следва да решава делата, които разглежда, на основата на фактите и съгласно правото, без ограничение, без да се подлага  на неправомерно влияние или на различни стимули, натиск, заплахи или външна намеса, от каквото и да е естество, преки или косвени.

Форма на натиск и израз на неразбиране и неуважение към естеството на работата на съдията е внушението на г-жа Светла Петкова, че съдът е отговорник за "ширещата се ненаказуемост в обществото" и заявеното от нея виждане за необходимост да се търси лично обяснение от съдиите за постановени от тях съдебни актове. Твърдението на члена на ВСС, че председателят на Наказателна колегия и наказателните съдии от ВКС носят отговорност за "създадена обстановка на ненаказуемост в този колектив" грубо уронва престижа на съдебната власт и в частност – професионалното достойнство на нашите високоуважавани колеги. Още по-неприемлива е прогнозата за "неизбежност" от прилагане на "дисциплинарни и други по-тежки мерки" спрямо съдиите от Наказателна колегия на ВКС.

Изявленията на г-жа Петкова при това съдържат неверни твърдения и манипулативно поднесени факти. В доклада от 28 януари 2015 г.  Европейската комисия не е отправяла критики към дейността на Наказателната колегия на Върховния касационен съд. В политическия доклад EK констатира, че "до този момент има много малко окончателни присъди по дела, свързани с корупция в големи размери, въпреки мащаба на проблема", като в бележка под линия като източник на това становище се цитира годишният доклад на ДАНС за 2014 г. и констатацията, че е налице "много по-наситена дейност във връзка с организираната престъпност, отколкото в сферата на противодействието на корупцията."

Изреченото от г-жа Светла Петкова, насочено към търсене на сметка от съдиите от Върховния касационен съд, които са задавали критични въпроси към един от кандидатите или пък са изразили подкрепа за другия, недопустимо засяга правото на съдиите свободно и неограничено да изказват своето мнение по важни за правосъдието и обществото въпроси.

Тъй като изявлението на г-жа Светла Петкова демонстрира грубо незачитане на независимостта на съда, уронва авторитета  на съдебната власт и накърнява достойнството на българските съдии, призоваваме ВСС, като колективен орган, да изрази публично отношението си по поведението на г-жа Петкова и огласи какви мерки ще предприеме в защита на независимостта на съда и за укрепване на авторитета на съдебната власт, а г-жа Светла Петкова – да поднесе в подходяща форма извинение на съдиите от Върховния касационен съд.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

СГС задължи Столичната община да предприеме конкретни мерки за чист въздух; Адвокатурата срещу проект за промени при административното наказване

15 юли 2019, 5721 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Съдиите от ВАС питат Конституционния съд задължително ли е да се мотивират всички актове; Чакани промени в съдебния закон; Още по темата за "тримата големи"

8 юли 2019, 5389 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Адвокат Стефан Стeфанов: Има съдии, които са в престъпно съдружие със синдици

Нямам никакво доверие в ръководството на Софийския градски съд казва преподавателя по гражданско право в СУ

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

За дизайнерите с любов

Българският стартъп Artery Team представя местни и международни дизайнерски марки в Etsy

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Гордост, кино и предразсъдъци

Sofia Pride Film Fest показва няколко филма за различните измерения на любовта и привличането

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10