Колко прокурори са необходими, за да защитят Делян Пеевски?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Колко прокурори са необходими, за да защитят Делян Пеевски?

Колко прокурори са необходими, за да защитят Делян Пеевски?

Двама. Толкова прати държавното обвинение по дело за достъп до информация, за да скрие информация за работата на депутата от ДПС като следовател.

17246 прочитания

© Юлия Лазарова


Не са много делата, образувани по жалби срещу откази на държавни органи да предоставят информация, по които може да видите прокурор.

Освен ако не става дума за Делян Пеевски. Когато се защитава неговата информация, единната, централизирана и подчинена на Сотир Цацаров прокуратура ангажира цели двама прокурори.

В края на 2013 г. "Капитал" поиска, по реда на Закона за достъп до обществена информация, данни за това колко преписки е разгледал Делян Пеевски за времето, когато е бил следовател в столичното следствие. Фактът, че Пеевски има опит като следовател беше единственият аргумент на премиера Пламен Орешарски, когато го предложи за ръководител на ДАНС половин година по-рано.

През февруари градският прокурор на София Христо Динев отказа да предостави информацията, като се мотивира с две обстоятелства - тя не е обществена, а освен това Пеевски е отказал тя да бъде разкрита, защото представлява лични данни.

Едва ли може да има съмнение, че става дума за преференциално третиране. Един пример -  точно по същото време Христо Динев, който е свързан с ДПС, разкри идентична информация, но за изпадналия в немилост зам.-градски прокурор Роман Василев.

На първа инстанция Административен съд - София град, в лицето на съдия Вяра Русева, потвърди отказа на Софийска градска прокуратура да предостави данните за Пеевски. Тя изготви решението си само за няколко дни, като в него записа, че информацията "по никакъв начин не би могла да донесе познание и да послужи за съставянето на мнение относно дейността на прокуратурата".

След жалба срещу съдебното решение делото стигна до Върховния административен съд (ВАС). На проведеното миналата седмица заседание, държавното обвинение ангажира двама прокурори, които да отстояват скриването на информацията за Пеевски. Става дума за прокурорката от Върховната административна прокуратура Нели Христозова и за зам.-ръководителя на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова. В съдебна зала те надълго пледират защо предоставянето на данните за разгледаните от Делян Пеевски дела ще наруши правата му и това в никакъв случай не трябва да става.

Първият защитник - Зорница Таскова заявява, че тъй като депутатът от ДПС е отказал разкриване на данните, това е основание информацията да не бъде предоставена. Освен това прокурор Таскова заявява, че статистиката за натовареността не следва да се разкрива, защото "въз основа на нея не би могло да се направи заключение и изгради собствено мнение за дейността на правно задължения субект"

Колежката на прокурор Таскова доразвива защитата на Пеевски: "предметът на исканата информация не може да допринесе за формиране на собствено мнение на гражданите за дейността на съдебната власт. Информацията за работата на един следовател по никакъв начин не може да изясни и да послужи за съставяне на мнение относно работата на прокуратурата."

Информацията за това колко дела е разгледал Пеевски като следовател е важна за обществото най-малко поради две причини - първо, това беше единственият факт, който беше посочен при лансирането на номинацията му от Пламен Орешарски и второ, ако Пеевски не е решил нито едно дело, това означава, че е възможно в системата на прокуратурата да трупаш стаж (в случая на Пеевски става дума за над 8 години), без  да решиш нито едно дело.

Адвокат Александър Кашъмов, който има дългогодишна практика по дела по Закона за достъп до обществена информация коментира, че никога не е виждал двама прокурори да бъдат ангажирани по дело за достъп до информация и така самоотвержено да защитават интересите на третото лице, в случая Делян Пеевски.

Казусът с умело критата от прокуратурата информация е поредният знак за това, че депутатът от ДПС се ползва със специална закрила от ръководената от Сотир Цацаров институция. Достатъчно е да припомним налаганите в съдебната система близки до Певски кадри, развоя по сигнала на "Протестна мрежа" (по който прокуратурата постанови два отказа да започне разследане, с меко казано, противоречиви мотиви), свръхинициативността по делото за т.нар. убийство на Пеевски (и съответното бездействие по сигнала на нарочените за негови убийци за набеждаване) и т.н.

Не са много делата, образувани по жалби срещу откази на държавни органи да предоставят информация, по които може да видите прокурор.

Освен ако не става дума за Делян Пеевски. Когато се защитава неговата информация, единната, централизирана и подчинена на Сотир Цацаров прокуратура ангажира цели двама прокурори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  wbk1424190256390809 avatar :-|
  Безуспешно чакащ промяна

  Ясно. Пеевски стана още по-важен. Неговото прибиране в затвора ще бележи началото на зачеването на съдебната ни система. До тогава нека не говорим за независима прокуратура или съд.

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  Няколко акцента от статията:

  1) След като сме я докарали до там, че да се налага да обясняваме на иначе мастити магистрати с огромни претенции и още по-големи ОЧЕВАДНИ ЗАВИСИМОСТИ И ВОНЯЩА МОРАЛНА НЕЧИСТОПЛЪТНОСТ И НЕПРИГОДНОСТ ЗА ТАЗИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА И ПО ПРИНЦИП ВИСОКО УВАЖАВАНА В НОРМАЛНИТЕ, В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ И ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ОБЩЕСТВА, КЪДЕТО МАФИЯТА СИ НЯМА ДЪРЖАВА ПРОФЕСИЯ - ТАЗИ НА СЪДИЯТА И НА ПРОКУРОРА, да им помогнем пак на нашите пишзнан-магистрати. Които вече не са и смешни, А ПРОЗРАЧНО ТОТАЛНО ЗАВИСИМИ И ЖАЛКИ, и нямащи реално нищо общо с истинското правосъдие, справедливост и полезност за държавата и гражданите.


  "На първа инстанция Административен съд - София град, в лицето на съдия Вяра Русева, потвърди отказа на Софийска градска прокуратура да предостави данните за Пеевски. Тя изготви решението си само за няколко дни, като в него записа, че информацията "по никакъв начин не би могла да донесе познание и да послужи за съставянето на мнение относно дейността на прокуратурата"."

  Аз съм се нагледал и наслушал на вече безброй безобразия, простотия и дори престъпления на т.н. български магистрати, на безчет техни "бисери" - откровени лъжи и тъпотии, пълни глупости и шокирсщо не само невежество, но и липса на елементарна логика и здрав разум.
  Вижте например умозаключенията на тази съдийка само - Вяра Русева (абе къде са учили тази и такива като нея, кой ги е изпитвал, преподавал и раздавал дипломите им...?)

  Да се вгледаме по-внимателно в глупостите на тази:

  "информацията "по никакъв начин не би могла да донесе познание и да послужи за съставянето на мнение относно дейността на прокуратурата"."

  Първо - мисля, че всеки човек с поне малко мозък в главата, тоест който не е кръгъл идиот не може да не забележи, че ТУК ИЗОБЩО НЕ СТАВА ДУМА ЗА "СЪСТАВЯНЕ НА МНЕНИЕ ОТНОСНО ДЕЙНОСТТА НА ПРОКУРАТУРАТА", А НА ... "ПРЕУСПЕЛИЯ КАТАРЗИС", така че това е абсолютно неадекватно становище - "къде го чукаш, къде се пука",
  Това е все едно да попиташ някого как се казва и той да ти каже например колко е часът, какво ще е времето, или каквото друго му скимне.

  Второ - Тук всъщност НЕ Е ВЪПРОСЪТ ДАЛИ ПУБЛИКУВАНЕТО НА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ "ЩЕ ДОНЕСЕ НЯКАКВО ПОЗНАНИЕ ЗА НЕЩО ЗА НЯКОГО, ИЛИ НЕ" - защото "това НЕ Е НА МАГАРЕТО РАБОТА ДА ПРЕЦЕНЯВА", А ДАЛИ ... ПУБЛИКУВАНЕТО НА ИНФОРМАЦИЯТА Е ЗАКОННО, ЗАЩОТО АКО Е, то ТОГАВА КРИЕНЕТО Й Е НЕЗАКОННО!?!
  Капиш, госпожа поредна пишман-съдийке?

  Трето - и понеже тази госпожа - тъй като явно не е знаела как да се обоснове, тоест как да излъже и какво друго да напише, е изразила мнение, че тази информация не касаела прокуратурата, тоест от нея "не можела да се състави мнение за промуратурата", да спомена, ЧЕ И ТОВА Е ЯВНА И НЕЛЕПА ЛЪЖА, разбира се, ДОКОЛКОТО ПРОКУРАТУРАТА ОЧЕВАДНО Е МНОГО СИЛНО АНГАЖИРАНА (ЗАВИСИМА) от ... ВЪПРОСНАТА ВИДНА ОТ ВСЯКЪДЕ ПЕРСОНА, ЗА КОГОТО Е ВЪПРОСНАТА ИНФОРМАЦИЯ!!!
  Отново - този въпрос за прокуратурата е ирелеванттен в случая, но понеже госпожата се е чудила какво да изсмуче от пръстите си е успяла са три дни да измъдри тази простотия:)

  Четвърто - забележете доста смехотворно претенциозния, но лъжлив и неадекватен изказ:

  "...информацията "по никакъв начин НЕ БИ МОГЛА ДА ДОНЕСЕ и да послужи за съставянето на мнение относно дейността на прокуратурата".

  Забележете формулировката:

  "...ИНФОРМАЦИЯТА ... НЕ БИ МОГЛА ДА ДОНЕСЕ ПОЗНАНИЕ...!"

  Аз няма да питам дали изобщо въпросната особа знае дефинициите на някои от думичките, които използва, вкл. писмено в обосновки, като напр. ИНФОРМАЦИЯ и ПОЗНАНИЕ, а само ще попитам И ПОЗНАТО ЛИ Е НА ГОСПОЖАТА ЕДНО ПРОСТО ПРАВИЛО:
  "Всичко (информация), КОЕТО НЕ Е ЗАБРАНЕНО, Е ...РАЗРЕШЕНО!!!"
  И СЛЕД КАТО Е РАЗРЕШЕНА - КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ДА ЗЛОУПОТРЕБЯВА СЪС СЛУЖЕБНОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ И ДА Я КРИЕ ТОЛКОВА УПОРИТО И НАСТОЙЧИВО - НЕ Е ЛИ ОНЗИ, НЕ СА ЛИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОНЕЗИ, ... КОИТО ИМА ЗАЩО, КОИТО МНОГО ДЪРЖАТ ТОЧНО ТАЗИ ПУБЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ ДА ОСТАНЕ СКРИТА!?!

  И така стигаме до всъщност най-важната точка:

  Пето - ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ И ТАКАВА И ПОДОБНА ИНФОРМАЦИЯ Е ...П У Б Л И Ч Н А ПО ХАРАКТЕР И ДЕФИНИЦИЯ, ЗАЩОТО КАСАЕ ВАЖНИ ПУБЛИЧНИ ЛИЦА И ИНСТИТУЦИИ ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА, ТОЧНО ЗА КОИТО ТЕЗИ, ВКЛ. СЪДИЙКАТА ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ, ЗАЩОТО ТЕ, ТОЕСТ НИЕ СМЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИМ!?!?!?


  И накрая - защото често като чета за български магистрати възниква асоциация и въпрос в мен как се обяснява на бавно разаиващи се ментарджии на дребно:

  Ами дори и при кандидатстване за обикнвена работа в нормалните държави хората искат препръки, отзиви, характеристики от ... ПРЕДНИТЕ РАБОТНИ МЕСТА НА КАНДИДАТА!?!
  И ТО И ПРИ ИЗЦЯЛО ЧАСТНИ ФИРМИ - с препоръки, рефеенции, оценки от предните работодатели!

  А ТУК СТАВА ДУМА ЗА ЛИЦА НА ВИСОКИ И ВАЖНИ ЗА ДЪРЖАВАТА ПУБЛИЧНИ ПОСТОВЕ, ЗА РЪКОВОДИТЕЛИ НА ВАЖНИ СЛУЖБИ - в случая на най-голямата и важна служба в държавата - ДАНС!?!?!?!?
  Аз отдавна предупреждавах, че ще дойде моментът когато точно т.н. съдебна система, ВСС и главният прокурор и подчинените им и заеисими от тях лица там ЩЕ СЕ ОКАЖАТ ПОСЛЕДНИЯТ БАСТИОН НА МАФИЯТА, ЩЕ ЗАЕМАТ УПОРИТА И ОТЧАЯНА КРЪГОВА ОТБРАНА, ЗАЩИТАВАЙКИ ПРИВИЛЕГИИТЕ И ПОСТОВЕТЕ СИ, КАТО ДО ДУПКА ПАЗЯТ БОСОВЕТЕ СИ В РГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, КОИТО СА ИМ ГИ ОСИГУРИЛИ, ЗА ДА ГИ ОБСЛУЖВАТ "ДО ДУПКА"!
  Или както в онзи снглийски виц за лорда, прислужника и преливащата Темза:

  "Господа (и гспожи), Темза!" :)

 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka

  Любимия ми постулат. Пред България има два проблема:
  - Българската прокуратура
  - Българският съд!
  А главатаря на прокурорите ми е любим образ!

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#2] от "info111":
  + от мен. Но защо мислиш, че само прокуратурата е последния бастион? Нещата още не са стигнали до ВАС и КС! Там какъв отпор на истината и фактите ще има?

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#1] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Пеевски е марионетка, функция - макар и видима от всякъде - на Доган.
  Доган пък е функция, творение на ДС и на (про)руската червена ДС-КГБ партокрация и олигархия, но маскиран като демократ, борец за човешки права и свободи, привърженик на някакви западни ценности ( но преди всичко стандарт и луксозни вещи и начин на живот...) тоест играещ своята част, своята партитура от по-големия сценарий за Тровнския кон.
  Но поставянето на Пеевски на подсъдимата скамейка и адекватната му пристда поне за някои от безбройните му и отлично известни престъпления наистина е важно и знаменателно не само като послание, че всички са равни пред закона и че нещо наистина се променя към добро в тази изстрадала страна, В КОЯТО МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА И ВОДИ ДЪЛГОГОДИШНА БЕЗЖАЛОСТНА И ПЛАНОМЕРНА ВОЙНА СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ НАРИД, но и по този начин ще лъснат ясно червените задници на мнозина, които се крият зад него, на шайката РАЗПРЕДЕЛЯЧИ НА ПОРЦИИТЕ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО ДОКАРАХА НАРОДА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА С ГЕНОЦИДА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И КРАЖБИТЕ СИ!

 • 6
  roum avatar :-|
  roum

  Оставка, Цацаров!
  Тотална реформа в Прокуратурата и преместването й от Съдебната система - в Изпълнителната власт!

 • 7
  gesand avatar :-|
  gesand

  "предметът на исканата информация не може да допринесе за формиране на собствено мнение на гражданите за дейността на съдебната власт."

  Ами че прави са, прокурорките. Няма да допринесе, защото гражданите отдавна са си формирали мнение за съдебната власт. 90% недоверие ли беше по последни данни или повече?

  Пародия тотална...

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  ГЕРБ, РБ & ко. носят отговорност за Прасето. Ако не могат да се справят с него, значи са БЕЗПОЛЕЗНИ.
  Номера с независимата съдебна власт не минава. Ако трябва, могат да гласуват нарочен закон, както направиха за КТБ. Имат пълната власт да го направят и тогава не две въшливи прокурорчета тип "проститутка", а Господ не може да опази тази тайна. Отделен е въпроса колко проститутки има в прокуратурата и съда. Гнус та гнус.
  ---
  Не заменям съдебната реформа за магистрали, а по всичко личи че и магистрали няма да има този мандат. Тиквичко или да се хваща на работа или да стяга багажа.

 • 9
  rosko11 avatar :-|
  Rossen Roussanov

  Нищо на този свут не е вечно, включително и прокурорският чадър над един престъпник. На всяко действие има равно и обратно по посока противодействие, този физичен закон действа с известно закъснение и при хората. Колкото се натяга пружината на народното недоволство, колкото прокуратурата и съда да са в защита на ДПС, на Сокола и Пеевски от техния персонален клиент Цацаров, толкова един ден, когато пружината на недоволството се скъса - тя ще изпрати изброените в затвора, а може и в небитието - като за начало - политическото и общественото...

 • ermack

  Гнили ябълки ли??? Че то цялата прократура е едно джибри и смърди непоносимо!
  И при цялото очакване на настръхналото общество за промени в съдебната система, тези най-демонстративно ти показват, че са висша, недосегаема каста, за която останалите граждани са просто мърша!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.