Колко прокурори са необходими, за да защитят Делян Пеевски?

Двама. Толкова прати държавното обвинение по дело за достъп до информация, за да скрие информация за работата на депутата от ДПС като следовател.

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Не са много делата, образувани по жалби срещу откази на държавни органи да предоставят информация, по които може да видите прокурор.

Освен ако не става дума за Делян Пеевски. Когато се защитава неговата информация, единната, централизирана и подчинена на Сотир Цацаров прокуратура ангажира цели двама прокурори.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  wbk1424190256390809 avatar :-|
  Безуспешно чакащ промяна
  • - 1
  • + 118

  Ясно. Пеевски стана още по-важен. Неговото прибиране в затвора ще бележи началото на зачеването на съдебната ни система. До тогава нека не говорим за независима прокуратура или съд.

  Нередност?
 • 2
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 67

  Няколко акцента от статията:

  1) След като сме я докарали до там, че да се налага да обясняваме на иначе мастити магистрати с огромни претенции и още по-големи ОЧЕВАДНИ ЗАВИСИМОСТИ И ВОНЯЩА МОРАЛНА НЕЧИСТОПЛЪТНОСТ И НЕПРИГОДНОСТ ЗА ТАЗИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА И ПО ПРИНЦИП ВИСОКО УВАЖАВАНА В НОРМАЛНИТЕ, В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ И ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ОБЩЕСТВА, КЪДЕТО МАФИЯТА СИ НЯМА ДЪРЖАВА ПРОФЕСИЯ - ТАЗИ НА СЪДИЯТА И НА ПРОКУРОРА, да им помогнем пак на нашите пишзнан-магистрати. Които вече не са и смешни, А ПРОЗРАЧНО ТОТАЛНО ЗАВИСИМИ И ЖАЛКИ, и нямащи реално нищо общо с истинското правосъдие, справедливост и полезност за държавата и гражданите.


  "На първа инстанция Административен съд - София град, в лицето на съдия Вяра Русева, потвърди отказа на Софийска градска прокуратура да предостави данните за Пеевски. Тя изготви решението си само за няколко дни, като в него записа, че информацията "по никакъв начин не би могла да донесе познание и да послужи за съставянето на мнение относно дейността на прокуратурата"."

  Аз съм се нагледал и наслушал на вече безброй безобразия, простотия и дори престъпления на т.н. български магистрати, на безчет техни "бисери" - откровени лъжи и тъпотии, пълни глупости и шокирсщо не само невежество, но и липса на елементарна логика и здрав разум.
  Вижте например умозаключенията на тази съдийка само - Вяра Русева (абе къде са учили тази и такива като нея, кой ги е изпитвал, преподавал и раздавал дипломите им...?)

  Да се вгледаме по-внимателно в глупостите на тази:

  "информацията "по никакъв начин не би могла да донесе познание и да послужи за съставянето на мнение относно дейността на прокуратурата"."

  Първо - мисля, че всеки човек с поне малко мозък в главата, тоест който не е кръгъл идиот не може да не забележи, че ТУК ИЗОБЩО НЕ СТАВА ДУМА ЗА "СЪСТАВЯНЕ НА МНЕНИЕ ОТНОСНО ДЕЙНОСТТА НА ПРОКУРАТУРАТА", А НА ... "ПРЕУСПЕЛИЯ КАТАРЗИС", така че това е абсолютно неадекватно становище - "къде го чукаш, къде се пука",
  Това е все едно да попиташ някого как се казва и той да ти каже например колко е часът, какво ще е времето, или каквото друго му скимне.

  Второ - Тук всъщност НЕ Е ВЪПРОСЪТ ДАЛИ ПУБЛИКУВАНЕТО НА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ "ЩЕ ДОНЕСЕ НЯКАКВО ПОЗНАНИЕ ЗА НЕЩО ЗА НЯКОГО, ИЛИ НЕ" - защото "това НЕ Е НА МАГАРЕТО РАБОТА ДА ПРЕЦЕНЯВА", А ДАЛИ ... ПУБЛИКУВАНЕТО НА ИНФОРМАЦИЯТА Е ЗАКОННО, ЗАЩОТО АКО Е, то ТОГАВА КРИЕНЕТО Й Е НЕЗАКОННО!?!
  Капиш, госпожа поредна пишман-съдийке?

  Трето - и понеже тази госпожа - тъй като явно не е знаела как да се обоснове, тоест как да излъже и какво друго да напише, е изразила мнение, че тази информация не касаела прокуратурата, тоест от нея "не можела да се състави мнение за промуратурата", да спомена, ЧЕ И ТОВА Е ЯВНА И НЕЛЕПА ЛЪЖА, разбира се, ДОКОЛКОТО ПРОКУРАТУРАТА ОЧЕВАДНО Е МНОГО СИЛНО АНГАЖИРАНА (ЗАВИСИМА) от ... ВЪПРОСНАТА ВИДНА ОТ ВСЯКЪДЕ ПЕРСОНА, ЗА КОГОТО Е ВЪПРОСНАТА ИНФОРМАЦИЯ!!!
  Отново - този въпрос за прокуратурата е ирелеванттен в случая, но понеже госпожата се е чудила какво да изсмуче от пръстите си е успяла са три дни да измъдри тази простотия:)

  Четвърто - забележете доста смехотворно претенциозния, но лъжлив и неадекватен изказ:

  "...информацията "по никакъв начин НЕ БИ МОГЛА ДА ДОНЕСЕ и да послужи за съставянето на мнение относно дейността на прокуратурата".

  Забележете формулировката:

  "...ИНФОРМАЦИЯТА ... НЕ БИ МОГЛА ДА ДОНЕСЕ ПОЗНАНИЕ...!"

  Аз няма да питам дали изобщо въпросната особа знае дефинициите на някои от думичките, които използва, вкл. писмено в обосновки, като напр. ИНФОРМАЦИЯ и ПОЗНАНИЕ, а само ще попитам И ПОЗНАТО ЛИ Е НА ГОСПОЖАТА ЕДНО ПРОСТО ПРАВИЛО:
  "Всичко (информация), КОЕТО НЕ Е ЗАБРАНЕНО, Е ...РАЗРЕШЕНО!!!"
  И СЛЕД КАТО Е РАЗРЕШЕНА - КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ДА ЗЛОУПОТРЕБЯВА СЪС СЛУЖЕБНОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ И ДА Я КРИЕ ТОЛКОВА УПОРИТО И НАСТОЙЧИВО - НЕ Е ЛИ ОНЗИ, НЕ СА ЛИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОНЕЗИ, ... КОИТО ИМА ЗАЩО, КОИТО МНОГО ДЪРЖАТ ТОЧНО ТАЗИ ПУБЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ ДА ОСТАНЕ СКРИТА!?!

  И така стигаме до всъщност най-важната точка:

  Пето - ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ И ТАКАВА И ПОДОБНА ИНФОРМАЦИЯ Е ...П У Б Л И Ч Н А ПО ХАРАКТЕР И ДЕФИНИЦИЯ, ЗАЩОТО КАСАЕ ВАЖНИ ПУБЛИЧНИ ЛИЦА И ИНСТИТУЦИИ ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА, ТОЧНО ЗА КОИТО ТЕЗИ, ВКЛ. СЪДИЙКАТА ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ, ЗАЩОТО ТЕ, ТОЕСТ НИЕ СМЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИМ!?!?!?


  И накрая - защото често като чета за български магистрати възниква асоциация и въпрос в мен как се обяснява на бавно разаиващи се ментарджии на дребно:

  Ами дори и при кандидатстване за обикнвена работа в нормалните държави хората искат препръки, отзиви, характеристики от ... ПРЕДНИТЕ РАБОТНИ МЕСТА НА КАНДИДАТА!?!
  И ТО И ПРИ ИЗЦЯЛО ЧАСТНИ ФИРМИ - с препоръки, рефеенции, оценки от предните работодатели!

  А ТУК СТАВА ДУМА ЗА ЛИЦА НА ВИСОКИ И ВАЖНИ ЗА ДЪРЖАВАТА ПУБЛИЧНИ ПОСТОВЕ, ЗА РЪКОВОДИТЕЛИ НА ВАЖНИ СЛУЖБИ - в случая на най-голямата и важна служба в държавата - ДАНС!?!?!?!?
  Аз отдавна предупреждавах, че ще дойде моментът когато точно т.н. съдебна система, ВСС и главният прокурор и подчинените им и заеисими от тях лица там ЩЕ СЕ ОКАЖАТ ПОСЛЕДНИЯТ БАСТИОН НА МАФИЯТА, ЩЕ ЗАЕМАТ УПОРИТА И ОТЧАЯНА КРЪГОВА ОТБРАНА, ЗАЩИТАВАЙКИ ПРИВИЛЕГИИТЕ И ПОСТОВЕТЕ СИ, КАТО ДО ДУПКА ПАЗЯТ БОСОВЕТЕ СИ В РГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, КОИТО СА ИМ ГИ ОСИГУРИЛИ, ЗА ДА ГИ ОБСЛУЖВАТ "ДО ДУПКА"!
  Или както в онзи снглийски виц за лорда, прислужника и преливащата Темза:

  "Господа (и гспожи), Темза!" :)

  Нередност?
 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka
  • + 65

  Любимия ми постулат. Пред България има два проблема:
  - Българската прокуратура
  - Българският съд!
  А главатаря на прокурорите ми е любим образ!

  Нередност?
 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka
  • + 34

  До коментар [#2] от "info111":
  + от мен. Но защо мислиш, че само прокуратурата е последния бастион? Нещата още не са стигнали до ВАС и КС! Там какъв отпор на истината и фактите ще има?

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 66

  До коментар [#1] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Пеевски е марионетка, функция - макар и видима от всякъде - на Доган.
  Доган пък е функция, творение на ДС и на (про)руската червена ДС-КГБ партокрация и олигархия, но маскиран като демократ, борец за човешки права и свободи, привърженик на някакви западни ценности ( но преди всичко стандарт и луксозни вещи и начин на живот...) тоест играещ своята част, своята партитура от по-големия сценарий за Тровнския кон.
  Но поставянето на Пеевски на подсъдимата скамейка и адекватната му пристда поне за някои от безбройните му и отлично известни престъпления наистина е важно и знаменателно не само като послание, че всички са равни пред закона и че нещо наистина се променя към добро в тази изстрадала страна, В КОЯТО МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА И ВОДИ ДЪЛГОГОДИШНА БЕЗЖАЛОСТНА И ПЛАНОМЕРНА ВОЙНА СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ НАРИД, но и по този начин ще лъснат ясно червените задници на мнозина, които се крият зад него, на шайката РАЗПРЕДЕЛЯЧИ НА ПОРЦИИТЕ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО ДОКАРАХА НАРОДА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА С ГЕНОЦИДА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И КРАЖБИТЕ СИ!

  Нередност?
 • 6
  roum avatar :-|
  roum
  • + 41

  Оставка, Цацаров!
  Тотална реформа в Прокуратурата и преместването й от Съдебната система - в Изпълнителната власт!

  Нередност?
 • 7
  gesand avatar :-|
  gesand
  • + 38

  "предметът на исканата информация не може да допринесе за формиране на собствено мнение на гражданите за дейността на съдебната власт."

  Ами че прави са, прокурорките. Няма да допринесе, защото гражданите отдавна са си формирали мнение за съдебната власт. 90% недоверие ли беше по последни данни или повече?

  Пародия тотална...

  Нередност?
 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • + 48

  ГЕРБ, РБ & ко. носят отговорност за Прасето. Ако не могат да се справят с него, значи са БЕЗПОЛЕЗНИ.
  Номера с независимата съдебна власт не минава. Ако трябва, могат да гласуват нарочен закон, както направиха за КТБ. Имат пълната власт да го направят и тогава не две въшливи прокурорчета тип "проститутка", а Господ не може да опази тази тайна. Отделен е въпроса колко проститутки има в прокуратурата и съда. Гнус та гнус.
  ---
  Не заменям съдебната реформа за магистрали, а по всичко личи че и магистрали няма да има този мандат. Тиквичко или да се хваща на работа или да стяга багажа.

  Нередност?
 • 9
  rosko11 avatar :-|
  Rossen Roussanov
  • + 33

  Нищо на този свут не е вечно, включително и прокурорският чадър над един престъпник. На всяко действие има равно и обратно по посока противодействие, този физичен закон действа с известно закъснение и при хората. Колкото се натяга пружината на народното недоволство, колкото прокуратурата и съда да са в защита на ДПС, на Сокола и Пеевски от техния персонален клиент Цацаров, толкова един ден, когато пружината на недоволството се скъса - тя ще изпрати изброените в затвора, а може и в небитието - като за начало - политическото и общественото...

  Нередност?
 • ermack
  • + 26

  Гнили ябълки ли??? Че то цялата прократура е едно джибри и смърди непоносимо!
  И при цялото очакване на настръхналото общество за промени в съдебната система, тези най-демонстративно ти показват, че са висша, недосегаема каста, за която останалите граждани са просто мърша!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал