Зам.-председателката на СГС Богдана Желявска е подала оставка

Противоречивият магистрат беше поставена в изолация от временното ръководство на съда

Противоречивата зам.-председателка на Софийски градски съд Богдана Желявска е подала оставка. Това съобщи "Дневник" позовавайки се на съда.

Богдана Желявска, която ръководеше Гражданското отделение на съда от 2008 г., беше в центъра на скандалите около управлението на най-големият окръжен съд в България. През последните шест години тя разпределяше гражданските и търговските дела в съда - процес, който попадна в общественото внимание покрай казусите "Белведере" и несъстоятелността на "КТБ" .

Заедно с ръководителката на Наказателно отделение Петя Крънчева, Желявска отказваше да подаде оставка от поста, който заемаше въпреки призивите за това на редовите съдии и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това накара и.д. председателя на съда Владимир Йорданов да издаде заповеди, с които да им отнеме всички правомощия и да ги възложи на редови съдии. Миналата седмица ВСС назначи двама и.д. заместници на съда.

Богдана Желявска започва кариерата си в Софийския районен съд през 1992 г., а през 2004 г. е повишена в Софийски градски съд по предложение на тогавашния председател на съда Светлин Михайлов. Съдии си спомнят, че тогава Желявска се е отвела от над 50 дела, които е трябвало да реши в районния съд за да се "качи" в горната инстанция без нито едно дело. Казусите са били поети от колегите й.

През 2007 г.  Желявска е назначена за заместник на Михайлов и поема гражданското отделение на съда - пост, който заема и при наследника на Светлин Михайлов - Георги Колев. Именно Колев е човекът, който през 2009 г. възлага на Желявска пълен контрол над разпределението на делата в Търговско и Гражданско отделение на съда. Когато оценява работата на съдия Желявска през 2011 г. Колев, който днес председателства Върховния административен съд пише, че тя е сред "най-утвърдените имена в съдийската колегия на СГС".

Тя запазва поста си и при ръководството на Владимира Янева, която беше отстранена заради наказателното производство срещу нея, образувано за разрешените от нея специални разузнавателни средства по разработката "Червеи", чрез която се подозира, че е източвани информационни масиви на МВР.

Срещу Желявска има висящо дисциплинарно производство по констатацията от проверката на съда, която беше извършена в края на миналата година.

Наскоро ВСС извърши нова проверка на управлението на съда, като се очаква днес да бъде доклада от нея.

Богдана Желявска е председател на Българската съдийска асоциация (създадена през 2006 г. като сдружение Съдии за единна Европа) - пост, който наследява от бившата зам.-председателка на Върховния административен съд Венета Марковска. През годините редица членове на сдружението трябваше да напуснат системата заради извършени от тях дисциплинарни нарушения или престъпления.

Освен около скандалите с разпределението на делата в СГС, името на Богдана Желявска изскочи и около нереденостите при изпълнението на проекта по ОПАК, който градският съд реализира. Тогава стана ясно, че съдът е похарчил над 100 хил. лв. за да изготви наръчник за неработещия софтуер за случайно разпределени на делата.

Преди месец пък Богдана Желявска заведе дело срещу в. "Сега" и съдебния репортер на вестника за 100 хил. лв., което на два пъти разпредели без  да се изключи от съдиите, на които може да се падне делото. След публикация на информация за случая, тя оттегли исковата си молба, като за случая бяха обвинени служителки от администрацията на съда.

Още от Капитал