Прокуратурата обяви съдия Румяна Ченалова за общодържавно издирване

Скандалната съдия е издирвана за да й бъде предявено обвинение за длъжностно престъпление

Съдия Румяна Ченалова пред ВСС
Съдия Румяна Ченалова пред ВСС    ©  Bgnes
Съдия Румяна Ченалова пред ВСС
Съдия Румяна Ченалова пред ВСС    ©  Bgnes

Прокуратурата е обявила за общодържавно издирване скандалния търговски съдия от Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение във вторник.

От няколко седмици прокуратурата се опитва да я призове, за да я привлече като обвиняема за длъжностно престъпление, но тъй като тя не е открита на настоящия си адрес, е разпоредено предварителното й довеждане.

Цитиран от "Дневник" братът на Ченалова - Станимир Ченалов, който е и нейн адвокат, заяви, че сестра му е в София, в болнични е и не се укрива от властите.

Името на Румяна Ченалова нашумя покрай аферата "Белведере", което предизвика гнева на френския посланик. Възмутен от двойните стандарти в процеса, посланик Ксавие дьо Кабан наруши дипломатическия тон и в прав текст заяви, че в българската съдебна система има "гнили ябълки".

В края на февруари срещу Ченалова в Софийска градска прокуратура (СГП) беше образувано досъдебно производство за документни и престъпления по служба. Един месец по-рано тя беше отстранена от длъжност от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради това, че срещу нея се водят три дисциплинарни производства, а това според Закона за съдебната власт, е основание за временно отстраняване от системата.

В края на март прокуратурата започва опитите да призове Румяна Ченалова, за да я привлече като обвиняема и да й предяви обвинението. Първата призовка е била за 31 март, като в нея са били посочени и няколко резервни дати, в случай, че съдията има уважителни причини да не се яви. На 30 март в прокуратурата са пристигнали две молби - едната от самата Ченалова, в която посочва, че нейният адвокат - брат й Станимир Ченалов, не може да се яви до 4 април, а за друга от резервните дати - 6 април моли да се промени часът на призоваване. Втората молба е била от самия адвокат, който е казал, че има възможност да се яви само в няколко дни от април, защото е служебно ангажиран.

Водещият разследването следовател се е съобразил с Ченалова и защитника й и е връчил нова призовка, съобразена с посоченото от съдията и адвоката й свободно време.

В крайна сметка за деня, за който е било фиксирано призоваването, адвокат Ченалов е пуснал нова молба, в която е посочил, че съдия Ченалова е болна и не може да се яви, като по-късно е представил и болничен лист.

Разследващите обаче са разпитали лекарите, прегледали съдията, които споделили пред тях, че състоянието на Румяна Ченалова не възпрепятства явяването й пред следствените органи (каквото е изискването на закона, за да бъде прието отсъствието й за уважително).

Така на 6 април прокуратурата дава указания на Съдебна охрана да доведе Ченалова принудително.

Два дни по-късно, в прокуратурата отново пристигат две молби - пак от Румяна Ченалова и от нейният адвокат. Тя посочва, че е в болнични до началото на май, а пък адвокатът й, че след изтичане на болничния лист е ангажиран на няколко дни през май.

Миналата седмица по телефона в следствието са се обадили лица, които са се представили за Румяна и Станимир Ченалови, които са били уведомени от водещия разследването, че няма уважителни причини за неявяването й, което е задължително.

От Съдебна охрана не са успели да открият Румяна Ченалова на нито един от двата и известни адреса - в София и Стара Загора и не са могли да изпълнят рапзореждането за принудителното и довеждане.

Верига от дисциплинарни производства

Срещу Румяна Ченалова има три висящи дисциплинарни производства. Първото е образувано преди две години и е свързано с висящото срещу нея разследване (което докато приключи дисциплинарното дело беше прекратено) в Македония.

Второто е за забавени дела, което ВСС образува с дълго закъснение.

Срещу нея има дело заради забавено произнасяне по молба за налагане на обезпечения по делото "САПАРД", както и за факта, че не се е отвела от процеса, защото в разследването е открито пълномощно от името на един от обвиняемите по аферата. Третото дисциплинарно производство е за заради казуса "Белведере" , по което дисциплинарно производство беше образувано и по предложение на правосъдния министър Христо Иванов (вижте по-надолу подробности за делата на Ченалова). Ченалова обжалва временното й отстраняване пред Върховния административен съд (ВАС), по което отново нейн защитник е брат й. На последното заседание - шести април - делото беше отложено за 11 май.

Нито дума за причините

Въпреки, че Румяна Ченалова попадна под ударите на ВСС и прокуратурата, нито кадровиците на Темида, нито държавното обвинение показват желание да се заемат с тези, които са създали средата, позволила развитието на противоречивия магистрат.

Именно начин, по който се управляваше СГС стана причина десетки работещи в съда магистрати да излязат протестна декларация срещу ръководството на институцията.

Докладът от проверката в СГС показа втрещяващи нарушения в управлението на съда, които датират от времето, когато инстанцията се ръководеше от сегашния председател на Върховния административен съд Георги Колев.

Проверяващите съобщиха за манипулиране на програмата за разпределение на делата и деловодния софтуер, изчезнали архиви, манипулирани дела, както и постоянното присъствие на криминално проявени лица в съдийските кабинети, в т.ч. и в този на подалата наскоро председателка Владимира Янева.

Миналата седмица, по предложение на председателя на ВКС Лозан Панов беше образувано дисциплинарно производство срещу Петя Крънчева, която е единственият зам.-председател на СГС, която отказа да подаде оставка. Срещу Богдана Желявска и бившият председател на съда Владимира Янева има образувани дисциплинарни проверки за лошото управление на СГС.

Ченалова: От Марио Николов, през Алексей Петров, до Търгашеското отделение

Съдия Румяна Ченалова, която е бивш прокурор и адвокат, влиза в системата с външен конкурс през 2009 г., когато е назначена в СГС. В същото време става ясно, че тя е комуникирала активно с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев-Красьо Черния, заради което беше наказана от ВСС.

Веднъж попаднала в СГС, по разпореждане на тогавашния предсеадтел на съда Георги Колев е разпределена да гледа наказателнни дела.

При нея бързо се концентрират казуси от висок обществен интерес. Един от тях  е делото за пране на пари по аферата с измами с фондове по САПАРД Николов-Стойков (това е второто дело по случая, първото е за самата измама, а в него Ченалова е адвокат на една от подсъдимите). Основни обвиняеми по него са спонсорът на БСП Марио Николов и спонсорът на бившия президент Георги Първанов - Людмил Стойков. Тя оправда Стойков, но осъди останалите, като впоследствие решението й беше отменено от по-горната инстанция заради това, че мотивите на съдия Ченалова са пълни с "общи констатации и обобщени твърдения, които не съответстват на приобщените от съда доказателствени материали и в този смисъл са необосновани и произволни".

Тя оправда и подсъдимия за двойното убийство пред дискотека "Соло" на 18 април 2009 г. Илиян Тодоров, който е син на общински съветник от БСП в Перник. Присъдата е подписана с особено мнение от младши съдия Мария Дончева. Подсъдимият Тодоров е освободен от ареста от Румяна Ченалова и изчезва безследно, преди да бъде настанен в затвора.

При съдия Ченалова е едно от делата срещу  бившия изпълнителен директор на "Топлофикация - София" Валентин Димитров, по което той е осъден на втора инстанция. Съдия Ченалова започва да събира нови доказателства и след дълго отлагане на делото, то е обявено за решаване. След седем месеца Ченалова изненадващо взима решение да върне казуса на прокуратурата с допълнителни указания.

Може би най-известният процес, който Ченалова гледаше до скоро, е делото "Октопод", водено срещу бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров и още петима души.

През 2012 г., малко след като поема делото "Октопод" тя е преместена в Търговското отделение на съда, където бързо започва да генерира нови скандали.

Такива са случаите делото за несъстоятелност на представителя на марката дрехи Мango - "Атриум България". Фирмата фалира и затвори всичките си магазини. Румяна Ченалова обаче реши компанията да бъде обявена в несъстоятелност със задна дата (към 31 декември 2009 г.), а с това остави кредиторите и партньорите й ощетени.

Съдия Румяна Ченалова поема делото за фалита на компанията, която продаваше имоти на британци в Банско Bulgarian Dreams. След като адвокатът на кредиторите и главен асистент по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски" Стефан Стефанов й иска отвод заради тенденциозност и пристрастност, съдия Ченалова се отвежда.

Мианалата година, няколко месеца след като конфликтът между бившите партньори Делян Пеевски и Цветан Василев се пренеса в съда, при съдия Ченалова имаше концентриране на дела свързани с тях. Така например при нея беше разпределен казусът "Булгартабак". Пак съдия Ченалова назначаването на синдик в едно от знаковите дружества на Цветан Василев - ТЦ-ИМЕ.  Скоро след това тя пое и трети трети казус от сагата Пеевски-Василев, който беше образуван по иск от близката до Пеевски "Промишлено строителство-холдинг" ЕАД срещу "Корект фарм" ЕООД, през която Василев участва в собствеността на "Петрол" АД.

Румяна Ченалова разглеждаше и делото "Перчемлиев", по което също има опит за симулация на несъстоятелност със задна дата. Бургаската транспортна фирма се опита да спаси имуществото от реалните кредитори, като предсатви договор за консултантски услуги с американска фирма на стойност 44 млн. лв., който е сключен през 2004 г. Впоследствие ще стане ясно, че фирмата е регистрирана години по-късно. По случая има проверка в прокуратурата, която продължава вече втора година, след като първоначално беше прекратена "поради малозначителност".

Съдия Румяна Ченалова разглежда и няколко дела около старозагорския бизнесмен Николай Банев. По едно от тях една от страните изпраща множество сигнали и молби до прокуратурата, инспектората и ВСС, че съдия Ченалова върши нарушения, като жалбоподателят сочи конкретни действия за попдравени документи и пита институциите: "Следва ли модната практика съдия Ченалова чрез неоснователно заведени дела за несъстоятелност и привременни мерки по тях, да се спре удовлетворяване на кредиторите чрез публична продан на активи на длъжниците в едно безкрайно бъдеще чрез нарушаване на всички срокове и изисквания на Търговския закон."

Тогава Етичната комисия на ВСС препраща сигналите до градския съд, който трябва да се самопровери. В началото на миналата година, след като веднъж Сотир Цацаров отказва да разпореди проверка по случая, обвинението започва дело, което седи на трупчета от година. От пресцентъра на прокуратурата тогава съобщиха, че проверката се бави, защото СГС отказват да предоставят информация по случая.

В крайна сметка ВСС и прокуратурата се задействат, когато действията на съдия Ченалова са публично критикувани от френския посланик.

Наскоро проверка на ВСС в градския съд показа, че дори след отстраняването й съдия Румяна Ченалова се е опитала да "антидатира" решение, с което е отменила отказ на съдия по вписванията да вдигне наложена върху имот ипотека. Проверяващите останали втрещени поради факта, че подобно дело въобще не е подсъдно на СГС, а на Окръжния съд в София, който се е произнасял по казуса.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


10 коментара
 • 1
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Циркът е пълен!

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Просто в България никой никого не търси. Всичко е формално.

  Защо не се даде връчването на призовката на частна фирма? Да видите колко бързо съответният човек ще бъде намерен и призован...

  Чиновниците нямат интерес да работят - така и така си получават парите и без да се напъват.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Кьорфишеци.

 • 4
  pinoccio avatar :-P
  pinoccio

  Пореден таЩак...

 • 5
  vankoff avatar :-P
  vankoff

  Бла, бла, бла, по-добре спрете да пишете, няма смисъл!

 • 6
  izabell avatar :-|
  izabell

  Тая ако е печена ще извлече дивиденти от ситуацията, но едва ли, има вид на гузна съвест.

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Тази е затънала до гуша в далавери, измами и корупция. Тя и такива може да са съдийки само в държава като България!
  Сега ми се ще пак някой съдия или съдийка да напише тук как не всички съдии са такива в България и как техният труд е недооценен и неблагодарен. И как никой от тях не е знаел какви ги е натворила тази през всичките тези години...
  И как "съдийки" като тази, Янева, Желявска, Крънчева, Марковска и много други са само изключения! (Да не говорим за тунеядците от т.н. ВСС)

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Между другого Медияпул съобщава, че тя е задържана:

  Съдия Румяна Ченалова е арестувана

  Предстои да бъде обвинена за престъпления по служба и документна измама
  22:38 | 14.04.2015 | Красен Николов

  Румяна Ченалова, снимка БГНЕС

  Съдия Румяна Ченалова е арестувана във вторник вечерта и ще бъде задържана с прокурорско разпореждане в ареста за следващите 72 часа, съобщиха от държавното обвинение. След изтичането на тази мярка от съда ще бъде поискано нейното постоянно задържане под стража. В момента тя се намира в килиите на Национална следствена служба в София. Предстои да й бъдат повдигнати обвинения за престъпления по служба и за документна измама..."

  http://www.mediapool.bg/sadiya-rumyana-chenalova-e-arestuvana-news232886.html

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Сега вероятно ще изчакат 72 часа и ще я пуснат с мярка "подписка", при която в България се оказва, че лицето НЕ е нужно да се явява да се подписва, а спокойно може да си излиза, И ТО ЕДИН ВИД ЗАКОННО И НАЙ-СПОКОЙНО И ЛЕГАЛНО ПРЕЗ ГРАНИЦАТА БЕЗ ДА БЪДЕ ЗАДЪРЖАНО, и мутресата ще иде някъде при братя Бегалеви или Таки да си пие питието, а главният прокурор Цацаров да ни обяснява колко много бандитите мразели прокуратурата ИМ!
  Нека да й е лошо с мангизите, които е прибрала от далаверите по делата й, вкл. с Красьо Черния, в Сърбия и т.н. на някой остров - така й се пада, да се мъчи по екзотичните плажове и курорти, като прави престъпления в България, а честните, почтени и отрудени българи - демек мат'рялът, гордо да си живеят в държавата в демокрацията!
  После ако народът много започне пак да мрънка, Цацаров или някой друг най-отговорно ще отчете, че някой някъде леко е сбъркал и ще го накаже, АМА ДРУГ ПЪТ!
  Аз предлагам за улеснение на гражданката Ченалова и такива случаи като нея прокуратурата да вземе и да си спретне и една турстическа агенция, която да осигурява билети до екзотични дестинации на желаещите - така могат да си припечелят и за 14-та заплата и бонуси, и то легални.
  Или пък ДАНС, МВР, или друга служба - защото и без това завалиите са с много малки бюджети!
  (нали и без това МВР си имаше частни фирми - спонсори!)
  А УБО, оопс, имах предвид НСО може пък и да им осигурява придружители - поне до границата, за да са спокойни някои други другари, че обектът е извън държавата, а и за по-комфортно обслужване на подобни ВИП персони!
  То и без това такава е реалността - поне да я легализират, за да са ясни тарифите.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Държавата на боклуците и престъпниците в съдийски и прокурорски тоги:

  "Осъдена на пробация съдийка иска ВКС да възобнови делото ѝ

  Съдия Майа Попова получи 2 години пробация за шофиране с над 5 промила алкохол

  Районната съдийка от Пазарджик Майа Попова е поискала от Върховния касационен съд (ВКС) да възобнови делото срещу нея, по което тя е осъдена на 2 години пробация за шофиране с над 5 промила алкохол в кръвта...

  Майа Попова беше заместник-председател на Районния съд в Пазарджик, но след този случай бе освободена от ръководния пост и това бе единственото последствие за нея до края на делото. След инцидента тя излезе в дълъг отпуск, но в началото на 2012 г. се върна на работа. ПОКРАЙ ПРОТОЧИЛОТО СЕ РАЗСЛЕДВАНЕ Висшият съдебен съвет (ВСС) ТАКА И НЕ ОБРАЗУВА ДИСЦИПЛИНАРНО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ НЕЯ, ЗАЩОТО ПРОПУСНА СРОКА И ДАВНОСТТА ИЗТЕЧЕ. (но иначе тези същите претендират и за морал, и за това да са професионалисти, че и големи при това - бел. моя) ВСС първоначално започна проверка на случая като изслуша съдийката. ПОСЛЕ ОБАЧЕ "ЗАБРАВИ" ЗА НЕГО, СЕТИ СЕ МЕСЕЦИ ПО-КЪСНО, ПРОДЪЛЖИ С РАЗМЯНА НА ДОКУМЕНТИ С ПРОКУРАТУРАТА И ТАКА ДАВНОСТНИТЕ СРОКОВЕ ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ДИСЦИПЛИНАРКА ИЗТЕКОХА!?!?!?!?!?!?!?!?!"

  http://www.legalworld.bg/43714.osydena-na-probaciia-sydijka-iska-vks-da-vyzobnovi-deloto-ѝ.html

  =========================


  А сега, след горното - ВИЖТЕ И ТОВА:

  |нерегистриран
  14 април 2015, 16:52

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАЙА ПОПОВА Секретар: В.Н. Прокурор: Като разгледа докладваното от съдия ПОПОВА Наказателно дело ОХ № 1612 по описа за 2012 год. П Р И С Ъ Д И : ПРИЗНАВА подсъдимия С.Л.Т., роден на ***г. в гр. Пазарджик, живущ *** , българин, български гражданин, , със средно образование, женен, безработен, не осъждан, с ЕГН: ********** за ВИНОВЕН в това, че на 31.08.2012г. по ул. „Първа” в с. Виноградец, обл. Пазарджик е управлявал МПС – лек автомобил „Опел”, модел „Астра” с ДК № РА 00 08 АМ с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, а именно 2.24 на хиляда, установено по надлежният ред с техническо средство „Алкотест Дрегер7410 АRВА” и инв. № АRRK-0639, калиброван на 07.03.2012г., поради което и на основание чл. 343 б ал.1 от НК, във връзка с чл. 54 от НК, го ОСЪЖДА на СЕДЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА. На основание чл. 66 ал.1 от НК отлага изтърпяването на наказанието за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ. На основание чл. 343 „Г” от НК, ЛИШАВА подсъдимия С.Л.Т. – със снета самоличност от право да управлява МПС за срок от ОСЕМНАДЕСЕТ МЕСЕЦА, считано от 31.08.2012 г."

  ========================

  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, ТАЗИ СЪЩАТА ОВЦА, НАРЕЧЕНА "СЪДИЙКА" Е ОСЪДИЛА ЧОВЕК, КОЙТО Е КАРАЛ ПИЛ, С 2.24 ПРОМИЛА НА СЕДЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА И ОТНЕТО право да управлява МПС за срок от ОСЕМНАДЕСЕТ МЕСЕЦА!

  А тази е карала с два - ДВА пъти повече алкохол в кръвта, причинила е катастрофа и ... е осъдена на 2 години пробация И ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ РАБОТИ КАТО СЪДИЙКА, ЧЕ ДАЖЕ И ... ОБЖАЛВА ПРИСЪДАТА!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

  Е, наистина няма такава държава! И не може и да има, затова и България е точно там, където е...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал