Румяна Ченалова излезе от ареста срещу гаранция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Румяна Ченалова излезе от ареста срещу гаранция

Румяна Ченалова излезе от ареста срещу гаранция

Вместо да я разследва по подозрение за подкуп, прокуратурата хвърлила ресурса си да разпитва лекари

14933 прочитания

© Надежда Чипева


Сметки в Бразилия, подкуп от половин милион лева, конспиративни срещи на яхта в Гърция, имена на висши магистрати… Това са само част от сюжетите, които изплуваха при среднощното разглеждане на мярката за неотклонение на съдията Румяна Ченалова.

Късно вечерта в четвъртък, съдия Веселина Ставрева отказа да уважи искането на новосъздаденото Антикорупционно специaлизирано звено (СЗA) към Софийска градска прокуратура (СГП) за постоянен арест на обявеният преди няколко дни за общодържавно издирване магистрат.

СГС прие, че може да се направи обосновано предположение, че отстранената преди няколко месеца от съдийския пост Ченалова е извършила документно престъпление като е допуснала поправка в протокол от съдебно заседание в нарушение на правилата, но в същото време прокуратурата е объркала по-тежкото обвинение срещу нея - за длъжностно престъпление.

Съдия Веселина Ставрева прие, че по делото има данни за взет подкуп, за който обаче няма повдигнати обвинения. Според СГС няма опасност Румяна Ченалова да се укрие или да извърши друго престъпление и й наложи гаранция в размер на 8 хил. лв.

По време на съдебното заседание стана ясно, че прокуратурата е объркала обвинението срещу Ченалова, а вместо да разследва данните за получен от скандалната съдия подкуп, е хвърлила ресурса си в това да проверява болничният й лист и да разпитва лекари.

По време на съдебното заседание не стана ясно какво точно е наложило прибързаните и показани действия на държавното обвинение. Може би арестът на Ченалова е трябвало да се случи през седмицата, в която правителството беше на официално посещение в Париж. Защото именно Френската република първа, чрез посланика си в София, публично посочи проблема с корупцията в СГС.

Обвинението: за подправен протокол

Във вторник прокуратурата съобщи, че Румяна Ченалова е била обявена за общодържавно издирване след продължили близо един месец опити да я призове, за да й повдигне обвинение за длъжностно и документно престъпление. Един ден по-късно тя се предава в сградата на ДАНС в София и е задържана за 72 часа.

Според държавното обвинение през март миналата година, разглеждайки търговското дело, заведено от казанлъшката фирма "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) срещу "Национална електрическа компания", съдия Ченалова е извършила две престъпления. Става дума за допуснати от нея поправки в протокол от съдебно заседание, които са извършени в нарушение на правилата за гражданския процес (който предвижда специална процедура за поправка в протокола). В протокола от съдебното заседание са били добавени думи, които нито една от страните не е казвала.

По този начин според прокуратурата съдия Ченалова е нарушила служебните си задължения и е помогнала на ОЕТ.  

По делото са разпитани деловодителки от СГС, които са потвърдили тезата на държавното обвинение. Отделно от това компютърно-техническа експертиза е доказала, че има разминаване между аудиозаписа от заседанието и протокола.

Най-интересни обаче са показанията на прокурорския свидетел Димитър Попов, който разказва за това как е уредено делото, което Ченалова разглежда. Те не бяха цитирани от прокуратурата по време на пледоариите, а от защитата на обвиняемата.

Димитър Попов е казал пред съдия, че по поръчка "на определено лице" е трябвало да преведе сумата от 690 хил. лв., за да бъде решено делото в полза на ОЕТ.

Адвокат Димитър Данаилов открил сметка в банка, а пък счетоводителка на име Светлана превела сумата.

Първоначално били преведени само 100 хил. лв., но след като бил повдигнат въпроса защо не е прехвърлена цялата сума, се наложило Димитър Попов да говори със собственика на ОЕТ Ангел Божилов и така преводът от 690 хил. лв. бил направен.

От тях 500 хил. лв. били за съдията, а останалите трябвало да си поделят посредниците. По сходна схема, казал още свидетелят, било уредено друго дело - в Апелативен съд-Пловдив с помощта на бившия апелативен прокурор Росен Димов.

Тези свидетелски показания Румяна Ченалова коментира с думите "кой ще даде такава сума, която завършва на 90."

Друг прокурорски свидетел по делото е бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, но от вчерашното заседание не стана ясно за какви показания е дал той.

По делото са приложени и секретни материали, в които се съдържали данни за имотното състояние на Румяна Ченалова. Имало и секретна справка от ДАНС, от която ставало ясно че брат й (адвокат Станимир Ченалов, който беше един от двамата й защитници в съдебната зала) е превел пари по сметка в Бразилия, за където съдийката се подготвяла да замине през Франкфурт.

Самата Ченалова с насмешка коментира тези факти, както и още едно обстоятелство - че в секретните справки се споменавала за нейна среща на яхта в Гърция през миналия ноември с бизнесмена Ангел Божилов и представители на специализираната прокуратура. Тя потвърди, че по това време е излизала в Гърция, но многозначително прикани прокуратурата да направи справки с кого точно е пътувала, защото тогава можело да се наложи да разпита и други магистрати, които са били с нея.

Прокурор Даниел Шостак представи и справка, от която става ясно, че срещу Румяна Ченалова се водят още две досъдебни производства.

Съдията на Първанов, Цветанов, Пеевски

Адвокатите на Ченалова Огнян Митев и Станимир Ченалов пледираха пред съда, че няма нито данни обвиняемата да е извършила престъпление, а още по-малко да се укрие. Адвокат Митев, който пледираше през по-голямата част от времето към журналистите в залата, а не към в съда, обвини прокуратурата в репресия  "каквато се случва за първи път в историята на съвременна България". "Такъв медиен, институционален и наказателен натиск не е имало и по времето на чл.1 на Конституцията", каза още адвокат Митев.

Братът на съдия Ченалова - Станимир Ченалов заяви, че доказателствата, за които се твърди, че са били приложени с подправения протокол, са били по делото още от неговото образуване, защото са били приложени към исковата молба. Адвокатът каза още, че обвиняемата никога не се е криела от разследването, а той през цялото време е поддържал комуникация със следствието и прокуратурата.

Обвиняемата Румяна Ченалова направи дълга пледоария, в която каза, че задържането й е опровергало тезата, че е била съдията първо на Първанов, после на Цветанов, а накрая и на Делян Пеевски. "Ако съм искала да се укрия, щях да го направя. Нямам тези контакти. Всички знаем – съдията на Първанов, съдията на Цветанов, съдията на Пеевски?! Е, явно не съм", каза в залата Ченалова.

"Беше ми споделено, че трябва да има жертви", каза още обвиненият магистрат и иронично допълни, че с всичко това, което й се е случило през последните месеци, се надява реформата да е приключила.

Съдия Ченалова се оплака от двоен стандарт срещу нея, защото са й били образувани дисциплинарни производства за 50 ненаписани дела, а имало съдии с по над 100, както и за това, че не е приложила протоколите по три дела, а това било обичайна практика сред колегите.

Тя отхвърли и още едно от обвиненията срещу нея - за изразената позиция по делото "Белведере", която беше качена на сайта на СГС и която показва предубеденост, с мотив, че не тя, а ръководството на съда е решило да я публикува.

Румяна Ченалова категорично отхвърли обвиненията по разследването с мотив, че това, в което прокуратурата я обвинява, на практика е нейно задължение по закон - да даде възможност на страните да представят доказателства. Подобно на защитата си тя лансира тезата, че поправката в протокола може да е дело на секретарката й.

Обвиненият магистрат коментира още, че прокуратурата избирателно е подбирала показанията на разпитаната по делото лекарка и е пропуснала думите й, че познава Ченалова от десет години и никога не я е виждала в подобно състояние.

Има данни за подкуп, но не и за длъжностно престъпление

Съдия Веселина Ставрева прие, че от обвинението въобще не става ясно в какво точно се състои неизпълнението на служебните задължения от страна на Румяна Ченалова, което е задължително условие, за да й бъде вменено престъпление по служба. "Категорично е установено по делото от свидетелските показания и компютърно-техническата експертиза, че е налице разминаване между фактите в протокола и записа, но за настоящия съдебен състав не става ясно дали в това се изразява нарушението", коментира още съдия Ставрева.

Прокуратурата е пропуснала да отбележи и какви са настъпилите вредни последици от действията на съдия Ченалова - още едно задължително условие, за да е налице престъпление по този текст от Наказателния кодекс: "Това е разликата между престъплението и дисциплинарното нарушение, което според настоящия съдебен състав е налице"

По делото обаче има обосновано предположение, че Румяна Ченалова е извършила документното престъпление, в което е обвинена. Това обаче не е достатъчно основание тя да бъде задържана под стража, защото няма доказателства, че може да се укрие или да извърши друго престъпление, прие още съдът.

Според съдия Ставрева по делото има данни за подкуп, които тя не може да коментира, защото срещу Ченалова не е повдигнато обвинение за това престъпление. Определението на СГС може да се протестира и обжалва пред Софийския апелативен съд.

Каквото и да се случи дотогава, обаче е ясно, че прокуратурата е на път да произведе поредния балон и така да превърне "гнилата ябълка" Ченалова в жертва, въпреки множеството данни за нейни нарушения и противоречиви практики.  


9 коментара
 • 1
  pavla avatar :-P
  ПАВЛА

  Надзаконната Ченалова да не я търсим на по-късен етап при Галеви. Или ще предпочете компанията на Меджидиева?

 • 2
  dzaziki avatar :-P
  капитан Гирджиклийски

  ...е може ли такава гледана дама да стои в килия като някой простак???

 • 3
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2

  Докато съдът и прокуратурата си прехвърлят топката кой прав и кой крив - няма да има в България справедливо и исктинско правосъдие. Вероятно това е и целта.

 • 4
  glia avatar :-@
  shogun

  Не са напразни усилия разпитите на лекари, тия измислени болнични нямат край.

 • 5
  lvm23370710 avatar :-|
  Svetoslav Nichinkov

  Тази се изкара по-свята и от Бога. Кога ри ще има адекватни наказания за всеки нарушил законите-от дребният човечец до Президентът.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  eugenia avatar :-|
  eugenia

  Няма да се учудя ако й дадат и награда, за нещо си

 • 7
  teri_beri avatar :-?
  Terry bear

  Нима очаквахте друго!?

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  В момента присъстваме на може би най-любимия номер-импровизация на мафията на т.н. българска съдебна система, което можем да кажем, че вече е класика!
  А именно - когато са използвани всички възможни и невъзможни, обичайни и не методи, начини и трикове да се покрие основен неин човек и по някакъв начин нещата са ескалирали въпреки това (като намеса на чужд посланик, чужда държава или служби - като при Христо Бисеров) ТОГАВА ЗАПОЧВАТ "ПРОЦЕСУАЛНИТЕ" ТРИКОВЕ, ПРОПУСКИ И "ГРЕШКИ", КАТО СЕ ПОВДИГАТ ВЪЗМОЖНО НАЙ-НЕЛЕПИТЕ, НАЙ-НЕЗНАЧИТЕЛНИТЕ, НАЙ-НЕВЪЗМОЖНИТЕ ЗА ДОКАЗВАНЕ ОБВИНЕНИЯ, И ТО ЕСТЕСТВЕНО НА ЗАКРИТИ ЗАСЕДАНИЯ ПРИ ПЪЛНА СЕКРЕТНОСТ!

 • 9
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  8000 лева гаранция?! Само чантата, дето виждаме на снимката, сигурно струва 2 хилядарки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK