Временното ръководство на градския съд започна да демонтира модела "Янева"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Временното ръководство на градския съд започна да демонтира модела "Янева"

Временното ръководство на градския съд започна да демонтира модела "Янева"


В същото време ВСС се опита да репресира съдия въстанал срещу лошото управление на СГС

22378 прочитания

© Надежда Чипева


Близо половин година след като съдии от Софийския градски съд (СГС) поискаха проверка на управлението на бившия му председател Владимира Янева и осветлиха скандални факти около начина, по който тя и заместниците й са ръководили най-големия окръжен съд, временното ръководство на съда, е предприелo първите стъпки по скъсване на порочния модел на неговото управление. 

Изпълняващият длъжността председател Владимир Йорданов заяви, че ще анализира практиката по командироване на съдии. През последните години по този начин е спирана възможността "за нормално развитие" на много съдии от Софийския районен съд, а е отворен пътя на магистрати от далечни градове на страната, които обаче на практика са поставени в зависимост от председателя на съда.

Екипът за мокри поръчки се връща в провинцията

Няколко месеца по-късно откомандировани са  редица съдии с противоречива репутация, които правораздаваха в СГС. Сега, с участието на всички магистрати от съдебната инстанция, са изготвени прозрачни правила за командироване, коментираха от ръководството на градския съд. 

Прекратено от март месец e командироването на съдиите Ивайло Родопски, Иво Петров, Петър Петров, Снежанка Кьосева и Тодор Тодоров, съобщиха от СГС за "Капитал".  

Съдия Снежанка Кьосева, която гледаше наказателни дела се ползва с добро име сред колегите си. Тя е трябвало да бъде откомандирована, защото в съда беше възстановен на работа оправдания на три инстанции Петър Сантиров. Съдия Иво Петров пък е "поискан" обратно в районния съд.  Не така стоят нещата обаче с останалите магистрати.

Имената на съдиите Ивайло Родопски (командирован от РС-Костинброд) и Петър Петров (командирован от РС-Димитровград) нашумяха в края на миналата година. Тогава стана ясно, че са сред кръга от магистрати, заедно с Румяна Ченалова, които ползват услугите на синдика Панайот Велков. Правата на синдика бяха отнети от министъра на правосъдието покрай скандала "Белведере".

Командироването на Родопски и Петров в Търогвското отделение на СГС от предишния ръководител остана пълна загадка. Никой от тях нямаше опит с търговски дела, а съдия Родопски дори е наказван дисциплинарно след като стана ясно, че със свои действия и бездействия е улеснил имотни измами.  Друг от командированите - Тодор Тодоров беше наказан заради скандала с Красимир Георгиев-Красьо Черния. Той е "понижен" в районния съд в София, защото има лични причини да остане в столицата, а не в Шумен, където е назначен по щат.

В края на март временното ръководството на градския съд е организирало няколко срещи с участието на съдии от градския и районния съд (излъчени от общите събрания на колегиите, т.е. от всички съдии), след които са били изготвени правила за командироването на магистрати. "Кандидатите" ще бъдат класирани по няколко показателя - да са спечелили конкурс за инстанцията, който още не е влязъл в сила; да са от съдебния район на градския съд; оценка на работата им (последната атестация, влезли в сила наказания и мнението на съдиите от градския съд) и ефективния им стаж.

Вместо досегашната практика подборът на командировани да става "на тъмно" - ръководството на СГС отправя публична покана до районните съдии. "Кандидатите" се подреждат в таблица по критериите и всеки може да види защо е командирован и защо не.

"Разбира се тази практика не може да се абсолютизира - може да бъде командирован магистрат от друг район, но това ще става само с мотивирана заповед, в която ще се обясняват причините, които в повечето случаи са от битов характер - има съдии, които се лекуват в София или децата им имат специално образователни потребности" коментираха от ръководството на градския съд.

По този начин трябва да бъде заобиколена субективната оценка на председателите, която позволяваше "кастинг" на послушни, но зависими магистрати с противоречиви професионални и морални качества, които обаче могат да гарантират резултат от делото (а в противен случай рискуват да бъдат откомандировани).

Друга реформа на временнното ръководство на съда СГС е изискването към съдебните помощници да изготвят всеки месец отчети за дейността си. На този пост през последните години бяха назначавани близки и роднини на влиятелни представители на съдебната (деца на бивши членове на ВСС и висши магистрати) и изпълнителната (съпругата на бившия главен секретар на МВР) власт. Съдии от СГС разказаха пред "Капитал", че често съдебните помощници бездействат или обслужват като "секретарки" ръководството на съда.

Освен това натовареността на съдиите е била изравнена след оптимизация на софтуера за разпределение на делата. Практика на предишното управление на съда е била да не изважда делата на съдиите, които са си направили отводи. Така бройката се увеличавала изкуствено и се е симулирала натовареност, показва проверката.

ВСС - мачкане и бездействие

Активността на временнното ръководството на СГС обаче констрастира с действията на Висшия съдебен съвет. След активизацията в началото на годината ВСС сякаш тотално е загърбил проблемите на ключовата съдебна инстанция.

За няколко месеца беше замразена работата по възлагането на обществена поръчка за изработването на нов софтуер за случайно разпределение на делата - сюжет, който разклати цялата съдебна система в края на миналата година. Чак миналата седмица работната група към ВСС е успяла да приключи работа и тепърва ще се сключва договор за изработването на програмата.

Изслежда кадровиците на Темида са забравили и друг важен сюжет - управлението в СГС. Това стана причина миналият петък група съдии от Градския съд да внесат писмо, с което поискаха ВСС да вземе конкретни мерки срещу виновниците за констатираните нарушения в съда, визирайки предишното ръководство. В сряда част от тях дадоха пресконференция, в която разясниха позицията си.

"Време е съдиите да решат дали на висок глас да кажат, че са против порочните практики при управлението на системата, или да млъкнат и да се примирят. Аз избрах първото" коментира тогава съдия Десислава Добрева.

На следващия ден ВСС реши да възложи на работната група, изготвила доклада за СГС, да отговори на писмото на магистратите.

На същото заседание обаче съдебният съвет предприе безпрецедентна акция срещу един от съдиите, участвали на преконфенрецията  - Красимир Мазгалов. Съветът трябваше да гласува атестирането му - рутинна процедура, която минава без обсъждане защото оценката е подготвена предварително. Изненадващо обаче гласовете "за" бяха 11 - с един по-малко от необходимите гласове. След гласуването се разрастна скандал - членът на съвета Галина Карагьозова забелязала, че колегата ѝ Васил Петров (от квотата на ДПС и баща на жената от която Делян Пеевски има дете) е гласувал против без да изложи каквито и да е било съображения за това.

За вота във ВСС всеки член използва персонален пулт и гласуването се води тайно. Преди няколко месеца стана ясно обаче, че отстрани лесно може да се види кой как гласува.

В спора се намесва друг член на ВСС - Калин Калпакчиев, който попита колегите си дали наказват съдия Красимир Мазгалов за активното му участие в искането за разрешаване на проблемите около управлението на СГС. След като съдия Калпакчиев заяви, че ще отиде до палатата, за да разкаже на колегите си какво се случва в съвета, колегите му взеха бързо решение да прегласуват атестацията на съдия Мазгалов.

Близо половин година след като съдии от Софийския градски съд (СГС) поискаха проверка на управлението на бившия му председател Владимира Янева и осветлиха скандални факти около начина, по който тя и заместниците й са ръководили най-големия окръжен съд, временното ръководство на съда, е предприелo първите стъпки по скъсване на порочния модел на неговото управление. 

Изпълняващият длъжността председател Владимир Йорданов заяви, че ще анализира практиката по командироване на съдии. През последните години по този начин е спирана възможността "за нормално развитие" на много съдии от Софийския районен съд, а е отворен пътя на магистрати от далечни градове на страната, които обаче на практика са поставени в зависимост от председателя на съда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  pukii avatar :-P
  pukii

  Страничен наблюдател дори би помислил, че системата може да се оправи. .. За останалите е ясно, че просто се сменят едни лобита с други

 • 2
  denyo avatar :-|
  Денис

  Пък аз тъкмо започнах да си мечтая, че скоро и в провинцията ще усетим промяна.

 • 3
  sce22 avatar :-|
  глобално хасково

  Усещат се леки сривове в силата.

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  "Лед тронулся, господа присяжные!" (Ледът се пука, господа съдебни заседатели!)

 • 5
  dage avatar :-|
  dage

  Моето скромно мнение е, че съдия Мазгалов напълно прилича на името си.

 • 6
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Жалки!

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK