🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мисията "реформа на прокуратурата" невъзможна?

Ако прокуратурата е изравена със съда, то това не означава върховенство на закона, а опасност за произвол

Сотир Цацаров има много съмишленици в парламента, готови да бранят безотчетната му власт
Сотир Цацаров има много съмишленици в парламента, готови да бранят безотчетната му власт
Сотир Цацаров има много съмишленици в парламента, готови да бранят безотчетната му власт    ©  Велко Ангелов
Сотир Цацаров има много съмишленици в парламента, готови да бранят безотчетната му власт    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

"Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България". Това е цитат от внесения през май 2014 г. обвинителен акт по делото, придобило известност като "бюлетините от Костинброд".

Точно година по-късно с голяма доза сигурност можем да заключим, че изводът на прокуратурата е донякъде правилен. Донякъде, защото не се отнася до извършеното, според държавното обвинение, престъпление по служба от бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, а до горчивата равносметка от прокурорската активност в деня на размисъл преди предсрочните парламентарни избори през 2013 г. Тогава медийното риалити от печатницата в Костинброд, изпълнено от бившия журналист, а сега – евродепутат, Николай Бареков, бе напомпано с официалното прессъобщение на прокурорите, че са намерени 350 хил. бюлетини "готови за експедиция", с което на гражданите индиректно бе съобщено, че е предотвратена огромна изборна измама или с други думи – подмяна на вота. Последвалите тежки пресконференции, съпроводени с процесуално-следствени действия на живо, прожектиране на палета с бюлетини, на които бяха закачени имената на градове, за които са предназначени, и четенето на двусмислени показания на свидетели, окончателно затвърдиха усещането за опорочаване на изборите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал