За смисъла от това да разбираш другия

Системата на контрол, която причинява болка, е неефективна, казва известният норвежки криминолог Нилс Кристи, който почина на 27 май на 87-годишна възраст

Нилс Кристи през април 2014 г., когато изнесе лекция в София
Нилс Кристи през април 2014 г., когато изнесе лекция в София    ©  Красимир Юскеселиев
Нилс Кристи през април 2014 г., когато изнесе лекция в София
Нилс Кристи през април 2014 г., когато изнесе лекция в София    ©  Красимир Юскеселиев

"Да си отговорим на въпроса каква е целта на наказанието? Да кара хората умишлено да страдат? Едва ли. Нали всички искаме да живеем в общество, което се стреми да намали болката и страданието?" Думите са от интервю пред "Капитал" на проф. Нилс Кристи, един от най-уважаваните криминолози в света, чиито изследвания по проблемите на пенитенциарната политика са били публикувани на над 20 езика. Нилс Кристи почина на 27 май на 87-годишна възраст в родния си град Осло. Той оставя след себе си множесто лекции и книги, които имат съществено значение във всички сериозни дискусии за перспективите на наказателноправните системи и целите на наказанията. Нилс Кристи завършва социология през 1953 г. с изследване на начина на мислене на охранителите в концентрационен лагер за югославски военнопленници през Втората световна война в Норвегия. Защитава докторантура на тема "Норвежките млади правонарушители". От 1966 г. преподава криминология в юридически факултет на Университета в Осло.

През април миналата година проф. Нилс Кристи беше в София, за да изнесе лекцията "Същност на наказанието" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Капитал" получи права да публикува транскипт от изказването на криминолога, в което той развива идеята си за възстановителното правосъдие като алтернативен начин за разрешаване на конфликти.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал