За смисъла от това да разбираш другия

Системата на контрол, която причинява болка, е неефективна, казва известният норвежки криминолог Нилс Кристи, който почина на 27 май на 87-годишна възраст

Нилс Кристи през април 2014 г., когато изнесе лекция в София
Нилс Кристи през април 2014 г., когато изнесе лекция в София
Нилс Кристи през април 2014 г., когато изнесе лекция в София    ©  Красимир Юскеселиев
Нилс Кристи през април 2014 г., когато изнесе лекция в София    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

"Да си отговорим на въпроса каква е целта на наказанието? Да кара хората умишлено да страдат? Едва ли. Нали всички искаме да живеем в общество, което се стреми да намали болката и страданието?" Думите са от интервю пред "Капитал" на проф. Нилс Кристи, един от най-уважаваните криминолози в света, чиито изследвания по проблемите на пенитенциарната политика са били публикувани на над 20 езика. Нилс Кристи почина на 27 май на 87-годишна възраст в родния си град Осло. Той оставя след себе си множесто лекции и книги, които имат съществено значение във всички сериозни дискусии за перспективите на наказателноправните системи и целите на наказанията. Нилс Кристи завършва социология през 1953 г. с изследване на начина на мислене на охранителите в концентрационен лагер за югославски военнопленници през Втората световна война в Норвегия. Защитава докторантура на тема "Норвежките млади правонарушители". От 1966 г. преподава криминология в юридически факултет на Университета в Осло.

През април миналата година проф. Нилс Кристи беше в София, за да изнесе лекцията "Същност на наказанието" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Капитал" получи права да публикува транскипт от изказването на криминолога, в което той развива идеята си за възстановителното правосъдие като алтернативен начин за разрешаване на конфликти.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 6
  2.5 avatar :-|
  2.5
  • - 1
  • + 3

  "В Норвегия сме доста миролюбиви и нямаме подобни случаи. В този случай този човек, който беше масов убиец, беше посрещнат с ръкостискане от прокурора, от обвинението.”

  Не съм чувал за подобни случаи и при нации, които не бихме определили като миролюбиви...

  Нередност?
 • 7
  febra avatar :-|
  febra
  • + 1

  Има много още да растем... след всичко той все още го нарича господин Брейвик...
  Но това е проблемът на общността, голямата - също като в образованието, в медицината, тук също, се създават стандартни модели, които намаляват разходите за постигнето на целите им и постигат средно висока ефективност. Индивидуализирането на подходите е огромен разход за останалата част на обществото, време и пари, и заради неефективността си няма как да се случи. Норвегия го прави заради петрола си, както и да го нарича или проклина Нилс Кристи

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал