Магна Харта - кратерът на спящ вулкан

Защо един договор, подписан преди 800 години на една поляна, още е важен за всички

Препис на Magna Carta от средата на XIV век.
Препис на Magna Carta от средата на XIV век.
Препис на Magna Carta от средата на XIV век.
Препис на Magna Carta от средата на XIV век.

Преди 800 години, на 15 юни 1215, на поляната Рънимийд между замъка Уиндзър, Стейнс и река Темза се сключва мирен договор, известен като Магна Харта, за предотвратяване на кървава гражданска война. Страни по него са лично крал Джон (с печат, а не с подпис) и 36 аристократи и висши църковни сановници начело с архиепископ Стивън Лангтън.

Самият договор от 3550 думи, разпределени в 63 текста, представлява декларация на краля, с която той дава важни права и свободи на своите поданици и обявява драстични ограничения на собствената си власт. Това тържествено кралско обещание блести до днес като непоклатим меч, забит в скалата на човешкия копнеж за достойнство и справедливост.  


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


5 коментара
 • 1
  texaco avatar :-|
  texaco

  А по нашите ширини местните дерибеевци все още желаят да се ползват с права отречени от народа на белите държави преди 800 години. Тия градят гражданското си общество от 800 години насам. Кога ще ги стигнем .... !?

 • 2
  pathfinderrr avatar :-|
  pathfinderrr

  Магна Харта не е толкова велика, колкото някои Англо-Саксонци твърдят, защото:

  1. Ефектът и по време на приемането е почти нулев. Ефектът и от днешна гледна точка, като "се прави преоценка" на миналото и имайки предвид, че историята се пише от победителите - изглежда привидно голям;

  2. Представлява Договор между аристократи - барони и крал, и няма почти никакъв ефект за "обикновените" селяни. Да сте чули за селянин осъдил крал в Англия?;

  3. Няколко години след приемането и Крал Джон моли папата да я отмени и той го прави. Крал Джон умира от дизентерия.

  4. Цитира се само от романтици в Англо-Саксонски юрисдикции, а по-голяма част от света принадлежи към Континенталната система, където писаните конституции играят много голяма роля.

  И така, другарки и другари, нека не развяваме Англо-Саксонски знамена, когато си имаме много по-смислени собствени - виж Търновската конституция например, реципирана от белгийската по онова време.

  И като заключение - много по-добре да се радваме на паметника на Цар Самуил в центъра (пък бил той и не най-голямото естетическо достижение), отколкото на незначещи нищо за България документи.

 • 3
  texaco avatar :-|
  texaco

  Съгласен съм, че историята се пише от победителите. По-горе визирам началните предпоставки за възникване въобще на конституционализма и изминатия в тази насока път (в исторически и социален план) от различните общества, и техните социални слоеве - селяни и крале. Не смея да правя сравнения между Континентална и Англо-Саксонска система. Разглеждам нещата от практична гледна точка. За това кое текущо работи и кое не ми служат демографските показатели, и потоците на физическо движение и миграция (вкл. на български граждани) категорично в Западна и Англо-Санксонска посока. Добрите намерения облечени в красиви словесни форми, с гръмки заглавия (напр. "Конституция") сами по себе си не са количествен и качествен показател с меродавно значение, ако не се прилагат ефективно на практика с изначалната им идея за благоденствие на субекта - т.е. гражданина.

 • 4
  pathfinderrr avatar :-|
  pathfinderrr

  Известна Западна интерпретация на историята е, че ние сме по-велики от всички други, видиш ли, защото нашите ценности (човешки права), закони (рул ъв лоу), демократични общества и едва ли не гени са изначално по-съвършени от тези на Изтока. Ето това е история писана от победителите, като "преоценка на миналото". Издигането на Китай (независимо дали ни харесва или не) в последните десетилетия е трън в очите на тези анализи. А това за неспособността на българина да организира собствената си държава и вместо това му се нрави да "стане" Англо-саксонец е мнооого, мнооого дълга тема...

 • 5
  cga1434520732433621 avatar :-|
  Димитър Фиданов

  Самата Харта не е Велика верно. Велик е факта, че такова нещо се е случило, Велики са хората оставили подобен документ в историята. Велики са всички хора след тях Уважили и осмислили този факт. Това НЕ е продотвратило Революцията, като френската :) имало я е даже по-кървава и жестока, и по-продължителна и по-мъчителна, и не толкова успешна, но е помогнало поне малко на френската и на американската буржоазни /граждански, градски/ революции ..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал