Новият брой: Магистрален грабеж

Магна Харта - кратерът на спящ вулкан

Препис на Magna Carta от средата на XIV век.

Магна Харта - кратерът на спящ вулкан

Защо един договор, подписан преди 800 години на една поляна, още е важен за всички

42415 прочитания

Препис на Magna Carta от средата на XIV век.


Преди 800 години, на 15 юни 1215, на поляната Рънимийд между замъка Уиндзър, Стейнс и река Темза се сключва мирен договор, известен като Магна Харта, за предотвратяване на кървава гражданска война. Страни по него са лично крал Джон (с печат, а не с подпис) и 36 аристократи и висши църковни сановници начело с архиепископ Стивън Лангтън.

Самият договор от 3550 думи, разпределени в 63 текста, представлява декларация на краля, с която той дава важни права и свободи на своите поданици и обявява драстични ограничения на собствената си власт. Това тържествено кралско обещание блести до днес като непоклатим меч, забит в скалата на човешкия копнеж за достойнство и справедливост.  

Хартата се ражда в Англия не заради уникални постижения на английската правна мисъл и практика, а тъкмо напротив - поради нетърпимата тирания и произвол на краля. Именно онзи деспотизъм и жестокост предизвикват вулкана от възмущение и ярост на бароните срещу крал Джон, принудили го на компромиса от Рънимийд. От недрата на този кратер излитат високо в небето пламъците на свещените свободи на личността. Заслугата на противниците от онзи юнски ден на 1215 е, че и двете страни предпочитат победа на закона вместо победа на оръжието. Магна Харта е мир чрез върховенство на закона. "Тя показва, че правото и мира са неделими, както безправието и войната".

Хартата е начало на нова конституционна цивилизация, защото:  

Първо, тя обявява абсолютна власт на закона над всички, дори над монарха. Това е изрична раздяла с древния римски принцип на Улпиан в Дигеста 1.3.31: Princeps legibus solutus est = Монархът не е обвързан от закони. На негово място идва величественият чл.40 от Хартата: На никого няма да продаваме, да отказваме или да отлагаме право или правосъдие.

Второ, чл.39 тържествено обещава неприкосновеност на личността и нейното имущество освен чрез законна присъда от законен съд.  

Трето, в чл. 61 кралят приема негови нарушения на Хартата да се отстраняват от 25-тимата барони - нейни пазители, дори с военна сила срещу самия него. Една договорна санкция чрез легитимно самоуправство.   

Четвърто, Чл.45 на Хартата казва: "Няма да назначаваме други съдии , констабли, шерифи или управителиосвен такива, които познават закона на кралството и желаят да го съблюдават добре".   

През 1215 г. Магна Харта не обявява власт на народа, защото се е отнасяла само за свободните: църковния елит, барони, рицари и други благородници, т.е. за около 10-20% от тогавашното английско население. Тя не засягала мнозинството зависими селяни и други феодално подчинени. Но Хартата е семето, от което пониква английската демокрация и по-късно става крайъгълният ценностен камък на британската общност.  

Има любопитно съвпадение между чл.41 на Хартата и чл.9-10 от Договора на българския княз Иванко с Генуезците от 1387г. в третирането на чуждестранни търговци по време на мир и на война. Не е чудно, че английските заселници в Америка превръщат Хартата в духовно знаме на борбата си за независимост. И е разбираемо защо Конституцията на САЩ е понякога наричана Голямата дъщеря на Магна Харта.

Това обяснява и оправдава присъствието й в настоящото издание редом с Хартата. Магна Харта е една от причините за това, че на Острова не избухва революция като френската.  

Изминалите осем века са превърнали Магна Харта в конституционна икона, в легенда и символ на свободата чрез право. От кратера на вулкана, изригнал на 15.06.1215, грее едно сияние, което показва, че той само спи и че наистина "В началото бе словото."

Текстът е от сайта на адвокатско бюро "Брайков". Автор е адвокат Валентин Брайков

Преди 800 години, на 15 юни 1215, на поляната Рънимийд между замъка Уиндзър, Стейнс и река Темза се сключва мирен договор, известен като Магна Харта, за предотвратяване на кървава гражданска война. Страни по него са лично крал Джон (с печат, а не с подпис) и 36 аристократи и висши църковни сановници начело с архиепископ Стивън Лангтън.

Самият договор от 3550 думи, разпределени в 63 текста, представлява декларация на краля, с която той дава важни права и свободи на своите поданици и обявява драстични ограничения на собствената си власт. Това тържествено кралско обещание блести до днес като непоклатим меч, забит в скалата на човешкия копнеж за достойнство и справедливост.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


5 коментара
 • 1
  texaco avatar :-|
  texaco

  А по нашите ширини местните дерибеевци все още желаят да се ползват с права отречени от народа на белите държави преди 800 години. Тия градят гражданското си общество от 800 години насам. Кога ще ги стигнем .... !?

 • 2
  pathfinderrr avatar :-|
  pathfinderrr

  Магна Харта не е толкова велика, колкото някои Англо-Саксонци твърдят, защото:

  1. Ефектът и по време на приемането е почти нулев. Ефектът и от днешна гледна точка, като "се прави преоценка" на миналото и имайки предвид, че историята се пише от победителите - изглежда привидно голям;

  2. Представлява Договор между аристократи - барони и крал, и няма почти никакъв ефект за "обикновените" селяни. Да сте чули за селянин осъдил крал в Англия?;

  3. Няколко години след приемането и Крал Джон моли папата да я отмени и той го прави. Крал Джон умира от дизентерия.

  4. Цитира се само от романтици в Англо-Саксонски юрисдикции, а по-голяма част от света принадлежи към Континенталната система, където писаните конституции играят много голяма роля.

  И така, другарки и другари, нека не развяваме Англо-Саксонски знамена, когато си имаме много по-смислени собствени - виж Търновската конституция например, реципирана от белгийската по онова време.

  И като заключение - много по-добре да се радваме на паметника на Цар Самуил в центъра (пък бил той и не най-голямото естетическо достижение), отколкото на незначещи нищо за България документи.

 • 3
  texaco avatar :-|
  texaco

  Съгласен съм, че историята се пише от победителите. По-горе визирам началните предпоставки за възникване въобще на конституционализма и изминатия в тази насока път (в исторически и социален план) от различните общества, и техните социални слоеве - селяни и крале. Не смея да правя сравнения между Континентална и Англо-Саксонска система. Разглеждам нещата от практична гледна точка. За това кое текущо работи и кое не ми служат демографските показатели, и потоците на физическо движение и миграция (вкл. на български граждани) категорично в Западна и Англо-Санксонска посока. Добрите намерения облечени в красиви словесни форми, с гръмки заглавия (напр. "Конституция") сами по себе си не са количествен и качествен показател с меродавно значение, ако не се прилагат ефективно на практика с изначалната им идея за благоденствие на субекта - т.е. гражданина.

 • 4
  pathfinderrr avatar :-|
  pathfinderrr

  Известна Западна интерпретация на историята е, че ние сме по-велики от всички други, видиш ли, защото нашите ценности (човешки права), закони (рул ъв лоу), демократични общества и едва ли не гени са изначално по-съвършени от тези на Изтока. Ето това е история писана от победителите, като "преоценка на миналото". Издигането на Китай (независимо дали ни харесва или не) в последните десетилетия е трън в очите на тези анализи. А това за неспособността на българина да организира собствената си държава и вместо това му се нрави да "стане" Англо-саксонец е мнооого, мнооого дълга тема...

 • 5
  cga1434520732433621 avatar :-|
  Димитър Фиданов

  Самата Харта не е Велика верно. Велик е факта, че такова нещо се е случило, Велики са хората оставили подобен документ в историята. Велики са всички хора след тях Уважили и осмислили този факт. Това НЕ е продотвратило Революцията, като френската :) имало я е даже по-кървава и жестока, и по-продължителна и по-мъчителна, и не толкова успешна, но е помогнало поне малко на френската и на американската буржоазни /граждански, градски/ революции ..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал