Как прокуратурата чете вестници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как прокуратурата чете вестници

Как прокуратурата чете вестници

В изключително редки случаи държавното обвинение се самосезира, но много по-често преследва "източниците" на критичните медии

14846 прочитания

© Велко Ангелов


В сряда прокуратурата съобщи, че започва проверка на всички обществени поръчки правени някога от Министерство на правосъдието. Поводът - публикация в "Труд" за договор за поддържане на климатици в Министерството на правосъдието на стойност 19600 лв. без ДДС. Наказателно-процесуалният кодекс, в който са изброени законните поводи за образуване на разследване изрично посочва, че такава е "информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване". Когато информацията не е достатъчна за образуване на досъдебно производство, прокурорът може да разпореди предварителна проверка.

Вчерашният ход на държавното обвинение - и като скорост, и като мащаб обаче е без еквивалент. Въпреки, че в медиите през последните няколко години са публикувани разследвания, разкриващи злоупотреби за милиони, до този момент ръководената от Сотир Цацаров институция не е разпореждала чак толкова всеобхватна проверка на базата само на една журналистическа публикация, в която се твърди щета от няколко хиляди лева. Ето няколко примера: 

 Кога: Март 2013 г.Публикация: Държавата КТБ, КапиталСюжет: Журналистическото разследване в детайли разкрива начина, по който се източва КТБРеакция: Прокуратурата игнорира изнесените данни. Започва разследване срещу КТБ една година по-късно, няколко дни преди банката да бъде поставена под особен надзор. Кога: Април 2013 г.Публикация: "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?, mediapoolСюжет: В статията се разказва как тогавашният зам.-градски прокурор Роман Василев си е позволил да представи на председателя на Окръжен съд – Пловдив (тогава - Сотир Цацаров) неверни обстоятелства в официален документ, за да ангажира председателя на Окръжен съд – Пловдив с произнасяне по случай, в който от доказателствата по делото се установява, че не е и никога не е било от неговата компетентност. Става дума за СРС-тата по разследането срещу Петър Сантиров, Тенчо Попов и Николай Цонев.Резултат: Прокуратурата образува проверка, която е насочена срещу източниците на журналиста Борис Митов, който е извикан на два пъти да дава обяснение и заплашван с наказателна отговорност. Прокуратурата отказва да проверява изнесените данни за длъжностни престъпления в публикацията.  Кога: Юли 2013Публикация: 38 млн. лв. по-късно, КапиталСюжет: Публикацията обобщава порочният начин при изразходването на 38 млн.лв. предназначени за комуникация по европрограмитеРеакция: Прокуратурата игнорира изнесените данни. Кога: Февруари 2014Публикация: Виенски Валс, КапиталСюжет: Публикацията разкрива, че съпругата на лидера на ПЕС Моника Станишева, бившият правосъден министър Зинаида Златанова и бившият директор на Държавната агенция по туризма Анелия Крушкова са били свързани с фирма, която е печелила обществени поръчки в БългарияРеакция: Прокуратурата игнорира изнесените данни. Кога: Февруари 2014Публикация: Властта и имотите на Делян Пеевски, bTVСюжет: Журналистическо разследване показва разминаване между декларираните и реално ползваните от депутата от ДПС имотиРеакция: Прокуратурата игнорира да се занимава с казуса. Кога: Март 2014Публикация: Подсъдим и върховен съдия на тайна вечеря, КапиталСюжет: Подсъдимият по аферата "САПАРД" Марио Николов е засечен от репортер на вестника да вечеря в гръцки ресторант с бившия член на ВСС и тогава съдия ВАС Петър Стоянов. В същото време братът на Николов води дело пред Стоянов за значителна сумаРеакция: Прокуратурата игнорира данните. 

Кога: Март 2014

Публикация: Фирмата, купила палата на Бареков, е на негови подчинени, Офнюз Сюжет: Публикацията разкрива, че новоснована фирма, собственост на две млади служителки на партията на Бареков е купила къща в Бояна за над 1 млн. лв.
Реакция: Прокуратурата игнорира данните.  Кога: Юни 2014 г.Публикация: Паниката е по-голяма от проблема, КапиталСюжет: Изнесена е информация за умишлено клатене на банковата система:Реакция: Прокуратурата разпорежда проверка, насочена срещу авторите на публикацията, която има за цел да установи техните източници. Няколко месеца по-късно държавното обвинение отказва да образува разследване. Данните за евентулани престъпления в публикацията не са обект на проверка. Кога: Юни 2014Публикация: Партията на Бареков набирала дарители без тяхно знание, bTVСюжет: Журналистическо разследване показа, че хора, които са декларирани от "България без цензура" като дарители на партията не са знаели за това. В редица други медии излизат данни за съмнителни обстоятелства около събраните от партията на бившия водещ дарения.Реакция: Прокуратурата съобщава, че ще изиска записите от предаването, но случаят потъва. Кога: Юни 2014Публикация: Как вирее свръхсекретният допуск на Пеевски в държава от ЕС и НАТО? в. "Сега"Сюжет: Публикацията е поредната, която разкрива съмнителни обстоятелства около начина, по който депутатът от ДПС Делян Пеевски се е сдобил с разршенеи за достъп до класифицирана информацияРеакция: Прокуратурата игнорира данните.  Кога: Август 2014Публикация: Ахмед Доган и Емел Етем с кредитни карти от КТБ, без да ги декларират, КапиталСюжет: Публикацията разкрива данни, че само 67 души имат кредитни карти от банката на Цветан Василев, а лимитът на почетния председател Ахмед Доган на ДПС е най-висок - 78 хил. евро. Въпреки това, картата му, както и тази на бившия министър на държавната политика при бедствия и аварии не са били обявени в подадените от тях декларации за конфликт на интереси и по закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни постове
Реакция: Прокуратурата игнорира данните. Кога: Август 2014 Публикация: Митът: "Отворете здравата КТБ", Капитал
Сюжет: Публикацията изнася данни за кредитите, отпуснати от КТБ към свързани лица, визирайки данните от одитните доклади Реакция: Прокуратурата разпорежда проверка, но не на фактите изнесени в публикацията, а на източниците на журналистите. Прокуратурата разпорежда на МВР да снеме обяснение от авторите на публикацията откъде имат цитираната информация. Миналата седмица прокуратурата обраузва досъдебно производство по случая.  Кога: Септември 2014 г.Публикация: Да обереш затвора, КапиталСюжет: Служебен апартамент, ползван от години срещу символичен наем от бившия зам.-правосъден министър Сабрие Сапунджиева е ремонтиран основно със средства, предназначени за подобряване на местата за лишаване от свобода.Реакция: Няма реакция на журналистическите публикации. Чак след като прокуратурата е сезирана от Министерство на правосъдието, започва предварителна проврека, която е възложена на най-ниската брънка в системата на МВР - районно полицейско управление. Преди няколко седмици е образувано следствено дело, по което обаче се разследват служители на затворите, но не и бившият зам.-министър от ДПС. Кога: Октомври 2014 г.Публикация: 154 коли за ДАНС и НАП с поръчки, подготвени за един участник, bTVСюжет: Разследване на bTV показва, че критериите по организирани от ДАНС и НАП обществени поръчки са така подбрани, че пасват само на конкретен производител на автомобилиРеакция: Прокуратурата игнорира изнесените данни Кога: Ноември 2014 г.Публикация: Съд в несъстоятелност, КапиталСюжет: Публикацията, която е продължение на няколко статии от последната година, разкрива схеми в Търговското отделение на Софийски градски съд, включително и конкретни дела, които повдигат подозрения за пране на пари от адвокат.Реакция: Прокуратурата игнорира изнесените данни.
 Кога: Януари 2015Публикация: Как градският съд изхарчи четвърт милион евро, КапиталСюжет: Публикацията разкрива съмнителни обстоятелства при реализирането на европейски проект от бившето ръководството на СГГРеакция: Прокуратурата игнорира изнесените данни. Кога: Февруари 2015Публикация: Теория и практика на манипулацията, КапиталСюжет: Публикацията изнася данни за манипулиране на обществената поръчка за Северната тангента на Околовръстния път в полза на консорциум, свързан с Делян ПеевскиРеакция: Прокуратурата игнорира изнесените данни Кога: Март 2015Публикация: Прокуратурата смачка три съдебни решения и оневини Петьо Еврото, mediapoolСюжет: Публикацията обръща внимание на държавното обвинение, че на три съдебни инстанции българският съд в прав текст е заявил, че бившият вече ръководител на Столичното следствие Петьо Петров е "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров"Реакция: На две инстанции покуратурата отказва да образува досъдебно производство, а Сотир Цацров - да внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Петров. В резултат на това бездействие следователя напуска системата с дължимото му обезщетение. Кога: Март 2015 г.Публикация: Как гората над Котел изчезна пред очите на съвкупната власт, За семейните връзки и дървената мафия в малкия град, mediapoolСюжет: Серия от журналистически разследване за незаконна сечРеакция: Няма реакция от прокуратурата  Кога: Април 2015Публикация: "Разследване": По следите на екорекет, Нова ТВСюжет: Псевдоеколози изнудват фирми за стотици хиляди левове.Реакция: Прокуратурата игнорира изнесените данни.  Кога: Май 2015Публикация: Стотици "червеи" лъснаха в Софийския градски съд, mediapoolСюжет: Разследването разкрива, че разрешаването на незаконни СРС е било масова практика в ръководството на съда по времето на екипа на Владимира ЯневаРеакция: Прокуратурата игнорира изнесените данни.

 Кога: Юни 2015Публикация: Фирма-касичка, КапиталСюжет: Публикацията изнася данни за корупционни практики при осъществявания от държавата фитосанитарен контролРеакция: Прокуратурата игнорира изнесените данни

Списъкът не е изчерпателен. Ще го допълваме.

 

Кога прокуратурата разпитва подателят на сигнала? Когато си иска.

"Да снемат обяснения от автора - вас снемат ли ви обяснения като пишете?" така главният прокурор Сотир Цацаров обясни сутринта защо прокуратурата не е разпоредила да разпита автора на текста, станал причина за цялостна проверка на обществените поръчки в министерството на правосъдието. И допълни: "Не мога да си спомня за ваши колеги от Икономедиа, на които сме снемали обяснения" (тук Цацаров се разминава с истината, защото след разпореждане на прокуратурата, по трите проверки образувани за установяване на източници на публикации в "Дневник" и "Капитал" са снети обяснения от общо четирима журналисти.)

Прокурори с дългогодишен стаж разказаха, че снемането на обяснения от подателя на сигнала е първото процесуално действие, което се извършва в рамките на подобна проверка: "Щом е назначена предварителна проверка, това означава, че няма достатъчно данни за образуване на досъдебно производство. Ето защо съвсем логично е да се покани този, който е изнесъл данните да изнесе повече информация." 

Двойните стандарти на прокуратурата обаче се отклоняват от тази практика. Така например по два от сигналите, които Николай Бареков беше подал (първият, станал причина за началото на проверка, насочена срещу президента Росен Плевнелиев, а вторият, станал причина за проверка на източниците на публикация във в."Дневник") евродепутатът въобще не беше извикан на разпит.

По сигнала, който "Протестна мрежа" подаде през февруари 2014 г. срещу Цветан Василев, Делян Пеевски, Ирена Кръстева и Бареков,  са призовани част от подписалите го, които обаче са били разпитвани само за факти за банкера, но не и за останалите визирани в сигнала. 

 

В сряда прокуратурата съобщи, че започва проверка на всички обществени поръчки правени някога от Министерство на правосъдието. Поводът - публикация в "Труд" за договор за поддържане на климатици в Министерството на правосъдието на стойност 19600 лв. без ДДС. Наказателно-процесуалният кодекс, в който са изброени законните поводи за образуване на разследване изрично посочва, че такава е "информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване". Когато информацията не е достатъчна за образуване на досъдебно производство, прокурорът може да разпореди предварителна проверка.

Вчерашният ход на държавното обвинение - и като скорост, и като мащаб обаче е без еквивалент. Въпреки, че в медиите през последните няколко години са публикувани разследвания, разкриващи злоупотреби за милиони, до този момент ръководената от Сотир Цацаров институция не е разпореждала чак толкова всеобхватна проверка на базата само на една журналистическа публикация, в която се твърди щета от няколко хиляди лева. Ето няколко примера: 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  domain avatar :-|
  domain

  Този списък трябва да бъде разлепен из цялата страна!

 • 2
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Чете като дявола евангелието. Нищо,че Цацаров е разпоредил всички публикации, касаещи прокуратурата да са на бюрото му всяка сутрин. След това следва КД ( към дело, т. е. в шредера) и ДП ( обади се на приятел).

 • 3
  flamendialis avatar :-|
  flamendialis

  Браво, Росене! Чудесна статия!
  Много коректни въпроси.

 • 4
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Много сте смешни Капитал.. Ами в изнесените от Вас публикации липсва един многоважен елемент - името на правосъдния Министър. То не е замесено! Защо да ги разследва прокоратурата ? :)

 • 5
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Браво! Много добър материал!
  Сега ако прокуратурата е на място, да образува проверки по всяка една от цитираните статии.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Бих добавил редовните статии във в-к "Банкеръ" за държавните транспортни предприятия, които наподобявт епикризи на пациент с нелечимо заболяване. Заболяването се казва "държавната собственост като партийнокасова собственост".

 • drlaxslax

  Ако тоя дундьо беше се кандидатирал за прокурор в САЩ, заради шашмите на жена му и неговия огромен юридически "капацитет", щеше да е жалко прокурорче в някой забравен от бога окръг в Ню Мексико или С.Дакота.Жалко, жалко подобие на прокурор !!! Гнида,

 • 8
  plamenboch avatar :-|
  Пламен Бочев

  Добре бе, това дебело мазно петно КОЙ го лъзна на тоя пост?!?

 • 9
  franklin avatar :-|
  franklin

  До коментар [#8] от "plamenboch":

  Бостан!

 • 10
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Само така - затрупайте ги с факти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK