Как прокуратурата чете вестници

В изключително редки случаи държавното обвинение се самосезира, но много по-често преследва "източниците" на критичните медии

В сряда прокуратурата съобщи, че започва проверка на всички обществени поръчки правени някога от Министерство на правосъдието. Поводът - публикация в "Труд" за договор за поддържане на климатици в Министерството на правосъдието на стойност 19600 лв. без ДДС. Наказателно-процесуалният кодекс, в който са изброени законните поводи за образуване на разследване изрично посочва, че такава е "информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване". Когато информацията не е достатъчна за образуване на досъдебно производство, прокурорът може да разпореди предварителна проверка.

Вчерашният ход на държавното обвинение - и като скорост, и като мащаб обаче е без еквивалент. Въпреки, че в медиите през последните няколко години са публикувани разследвания, разкриващи злоупотреби за милиони, до този момент ръководената от Сотир Цацаров институция не е разпореждала чак толкова всеобхватна проверка на базата само на една журналистическа публикация, в която се твърди щета от няколко хиляди лева. Ето няколко примера: 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал